Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowce lub duże monitory - jaki bas

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Henryku

Dziękuje za linki , teraz tylko muszę zdecydowac o przetworniku.

Obudowe zrobię z BR szczelinowym i z pochylona ścianka sekcji średnio-nisko tonowej.

Mam nadzieję że ktoś mi jeszcze pomoże w decyzji lub może ma w sowich zasobach źródła które moga mi pomóc w zadecydowaniu o przetworniku.

W18NX jest bardzo interswujący tylko ze bardzo o nim skąpo na sieci.

Poszperałem trochę na sieci i po przeliczeniach zaskoczyły mnie wyniki dla etona 7-375.

Są one tak rózne dla dwóch róznych zestawów na tym samym głośniku ??

1) Mianowicie na pierwszy ogien poszedł projekt samego etona 7.3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kit ze strony producenta.

Jest to fotka pierwsza:Kit Etona wg moich obliczeń ma ok 16,6 dm3 netto (baz zaślepki na gwizdek itp), Tunel BR ma ok 0.176dm3 a wygłuszenie to juz 5,8dm3 (gąbka 40mm)

2) Kit Klang Ton Duo fot.2 i tu objetość netto wynosi ok 14,18dm3 z uwzględnieniem poprzeczki oraz miejsca za szczeliną BR. Szczelina BR ma objetośc aż 0,77dm3!

Skąd tak diametralne róznice?? Dlaczego ten sam głośnik posiada tak rózne obudowy i czym będzie się chrakteryzowała kazda z nich??

Czy w obudowie K&T mógłbym zastosować równie dużo materiału głuszacego czy też trzeba by go dobrac do stosownie mniejszej objetości ??

post-775-100007262 1170298786_thumb.jpg

post-775-100007263 1170298785_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli można - z praktyki :) od godziny gram 17,5 litrowymi monitorami na M18WH i PL27TG ze standardową zwrotnicą z Ostinato2000. Nie oklejone jeszcze, surowe skrzynie.

Jest wszystko - i wysokie i średnie i mocny bas. Jakoś to poukładane tak, że aż chce się słuchać. Nie wiem jak to będzie po tzw. wygrzaniu ale to co teraz słyszę to jest kawał dobrego dźwięku. Jak zamknę oczy to po chwili trudno mi zlokalizować kolumny - jakby wtapiały się w pokój - ciekawe odczucie. Metallica z orkiestrą symfoniczną zagrała wspaniale, słychać jazdę po gryfie, oddech wokalisty przed zaśpiewaniem...coś pięknego :)

Miałem m18 i mnie nie zachwyciły, było jak dla mnie zbyt płasko i surowo.

traz mam xt18 i jest znacznie lepiej, pomieszczenie wypełniło sie miękkim soczystym basem, zdecydowanie cieplejsza barwa jak dla mnie.

ale to rzecz gustu

• 3 tygodnie później...

Czy ktokolwiek z Was zna lub widział konstrukcję opartą na głośniku AC 180F1 - potrzebuję punktu zaczepienia żeby wyciągnąc jakies dane .

pozdrawiam

Uwe300:

Ja tam nie wiem na ile wiarygodne są wykresy SPL Aurumów (wygładzanie?), ale wygląda że w nowszych (AC-130Mk2 czy AC-165) usztywnili membranę co skutkuje wyższymi (co do SPL) modami własnymi. Dlatego też starsze modele mają szanse mieć niższy break-up, choć głowy za to sobie uciąć nie dam. Jak robiłbym 2-way na tym midwooferze (chyba najwyższa efektywność wśród 18-tek z wyjątkiem PHL, łatwe strojenie BR - a więc może być fajnie) to profilaktycznie zakupiłbym gwizdek o jak najniższym zejściu - a więc np. 27TBFC/G.

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności

W ostatnim czasie miałem okazję posłuchać sobie kilku konstrukcji (tu podziękowania min. dla ArturaP i Jaro4444)

Pierwszy i podstawowy wniosek to :

1. Słucham muzyki cicho lub troszke głośniej niz cicho. potrzebuje przetwornika który zaprazentuje średnice włąsnie przy takich rejestrach.Głośnik który nie będzie się rozkręcał dopiero przy nasileniu głośności która nosi cały dom ale który zrobi to z gracją już przy takim natężeniu które pozwala na swobodną rozmowe w pokoju bez przekrzykiwania się.

2 Co przesłuchałem:

Scan 8541 - Revelator spisuje się pięknie w najniższym basie ale potrzebuje kopa - przy cichym słuchaniu nie ma róznicy z każdą inna budżetowa vifką

Scan 8535 - znacznie lepiej jeśli chodzi o średnicę lub jak kto woli średnica dużo lepiej zaznaczona - ją po prostu tam słychać (oba scany grają jakby za kotarą, jest w nich coś co powoduje że czułem się jakbym dźwięk miał opakowany)

Seas EX001 - już bez kotary swobodny ale za to zimny , bardzo konturowy z niedostatkiem basu, nie wybaczający błędów nagraniowych

Usher 8945-p - bardzo lekki jeśłi chodzi o dźwięk,lubiący średnicę choć lubiący też grać z piecykiem

3.Co pozostało

Seas L18rnx

Seas CA18rnx

- proszę opiszcie mi jak one grają to dwa rózne głośniki - aluminium i celuloza

..... jakie inne propozycje macie ??

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

Placek-Usher 8945-p - bardzo lekki jeśłi chodzi o dźwięk,lubiący średnicę choć lubiący też grać z piecykiem

chcesz przez to powiedzieć, że ten usher potrzebuje więcej mocy niż wcześniej wymienione scany?

Nie dam sobie głowy uciąc ale po odsłuchach mam wrażenie że gra lżej niź scany a co za tym idzie potrzebuje mniej powera.Jednak konkluzja jest taka że nie jest to mało-prądożerny przetwornik choć ihmo najmniej wymienionych. Ciekawi mnie jak na jego tle zaprezentuja sie seasy albo może ktoś podeśle inna nową propozycję .

do seasów wymienionych wyzej dorzucam jeszce seasa w18NX - to dla mnie duzy ??????

pozdrawiam

Potrzebuje więcej mocy niż 8535, a mniej niż 8545. IMHO Usher jest sporo lepszy od 8545 i nieco lepszy niż 8535, choć ma nieco inny charakter brzmienia.

Jak mam rozumieć inny charakter brzmienia i lepszy , jest to subiektywne zdanie ale poprzyj je charakterem brzmienia??

No i sprawa najwazniejsza , chciałbym wiedziec który będzie ciekwszy przy cichym graniu, pokaże więcej szczególów, odsłoni sie w wiekszym stopniu bez rozkręcania gały.

Nie szukam grania rockowego i wyburzania ścian ale spokoju , delikatności która czuć gdy rozmawiasz z druga osoba a muzyka jest w tle. Co jakiś czas się oprywasz bo bas się zaznacza, średnica ciepła i mięsista nie biega sobie po kątach ale stoi przed Tobą

Usher ma lepszą średnicę od SS8545, i lepszy, (szybszy i kontrolowany) bas niż 8535. Charakter średnicy Ushera jest inny, bardziej żywiołowy i dobitny niż ma 8535.

Przy cichym słuchaniu się sprawdzi jeżeli będzie zasilany mocnym wzmacniaczem o dużej wydajności prądowej. Słabeusze wśród wzmacniaczy zachowują się z takimi głośnikami właśnie tak, że jak jest głośno to jest w miarę OK, ale jak cicho, to kapa kompletna.

Jednym słowem jełśi wzmak nie da rady to żaden z tych SS czy usher nie pokażą swych właściwości przy cichym słuchaniu. Czy zatem szukanie takiego głośnika jest walka z wiatrakami czy po prostu leppiej zakupic końcówkę mocy i wtedy wybierac w przetwornikach do woli ??

pozdrawiam

Zwyczajnie. Końcówki mocy bywają dobre i złe. Tak jak wszystko zresztą. Zakup pierwszej-lepszej końcówki niczego nie gwarantuje, ponadto będzie potrzebny preamp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.