Skocz do zawartości
IGNORED

WLM i Audio Note M1/P1SE

Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

sorry Panowie ,ale czy możecie mnie uświadomic co to za kolumny te WLM Lyra.Z tego co kiedyś mi się obiło o uszy to zastosowany jest w nich wysoko-średnitonowy firmy ESS ,może ktoś z Państwa wie jakie przetworniki są zastosowane w tej kolumnie ,bo te dane techniczne które wyświetlaja się w internecie to kupa śmiechu ( skuteczniość 98db i pasmo 30-20.000 Hz)

Trochę szczegółów nt. Lyry jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Woofer i midwoofer są raczej konkretne, zatem do 30 Hz może schodzić. Trudniej powiedzieć coś więcej o tweeterze, bo jest zasłonięty. A skuteczność - niewykluczone. Porównaj z kolumnami AudioNote - np. AN-E/LX Signature - prosty, dwudrożny układ, a 98 dB wyrabiają. To tylko zasługa optymalnie dobranych komponentów. Być może Lyrę też tak optymalizowano. Jak nie znam szczegółów to nie krytykuję tak radykalnie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

argus

Daj spokój tej dyplomacji,

to jest podobno układ dwudrożny z membrana bierną i głosnikiem basowym chyba o średnicy 20cm.W związku z tym 98db skuteczności przy paśmie od 30Hz - to robienie w ch.. klijentów i to jeszcze jest 8 Ohm buha hah ahaha .Z 15-o calowych głośników wszystko co można wyciągnąć to 95 db w takim paśmie.Skuteczność tego zestawu to max 92db i to naciągane,co i tak na tle konkurencji jest wynikiem rewelacyjnym.

>wojtek

Czy przez te dziurki w maskownicy tweetera PAC zupełnie nic nie widać? Strasznie mnie ciekawi, jak to jest zrobione... Uśmiałbym się, gdyby to był przetwornik wysokotonowy także od Eminence, włożony w dedykowaną tubkę (LT250) i tylko ładnie obudowany... ;-) Ale znakomita jakość dźwięku wskazywałaby jednak na coś lepszego... Z drugiej strony, Eminence Beta 8 cali to też całkiem zwyczajny i niedrogi przetwornik... ;-) Cóż, trzeba chyba poczekać aż ktoś kiedyś nie wytrzyma i rozmontuje... ;-)

pp : Kolumny kupiłem w Studio Pro. Audio System jest dystrybutorem na Polskę min. WLM. Studio Pro to sklep (może firmowy - ten sam słaściciel). Jest to jednak oddzielna firma. Mam dokładnie tą samą wersję ( może nawet te same kolumny) opisywane w lutowym numerze Hi-Fi i Muzyka. O rabatach dżentelmeni nie rozmawiają publicznie :)

twonk : nie miałem czasu zajrzeć. Oczywiście byłoby dobrze wiedzieć co tam jest - ale pewnie już niedługo kolega vinyldemon rozczai tę zagadkę. Podstawowy głośnik to Eminence Beta 8 za.. 226 zł, który można dostać w Polsce.Tu jest link :

Ukryta Zawartość

Być może WLM selekcjonuje w jakiś sposób te głośniki lub wprowadza modyfikację.Również ten teeter może być całkiem przyziemny. Tak naprawe nie to jest najważniejsze. Ważne jest ,że wszystko razem jest tak zestrojone ,że kasuje na dzień dobry wszystkie np. AP i B@W w podobnej cenie.

Ukryta Zawartość

Wojtek, 4 Kwi 2006, 19:23

>dżentelmeni nie rozmawiają publicznie :)

Chciałem się dowiedzieć czy u tych skner występuje wogóle słowo rabat.Szkoda że WLM ma takiego dystrybutora w Polsce

pp:"Chciałem się dowiedzieć czy u tych skner występuje wogóle słowo rabat."

Występuje, dostałem rabat:)

"Szkoda że WLM ma takiego dystrybutora w Polsce"

nie jest tak źle - moża sie dogadać, a ceny wyjściowe sa porównywalne do innych krajów.

A np. Harbeth sprzedawany jest przez Audio System 30% taniej niż w Stanach..

Wojtek, 4 Kwi 2006, 20:12

>nie jest tak źle - moża sie dogadać, a ceny wyjściowe sa porównywalne do innych krajów.

>A np. Harbeth sprzedawany jest przez Audio System 30% taniej niż w Stanach..

Jest tylko mały problem z tym że, głośników za 30k PLN nie mozna posłuchac u siebie w domu we własnym systemie co dla mnie jest kompletna porażką. Ale skoro AS ma klientów którzy kupują "w ciemno" to tylko należy im pogratulować.

pp -->

a to z prostej przyczyny... Dystrybutorzy nie kupują sprzętu na stan, takiego który by służył wyłącznie do demonstracji !! U nas w zasadzie nie ma sprzętu demonstarcyjnego ;)

Wyobraż sobie że Audio System miałby zakupić całą ofertę WLM (nawet po kosztach) i udostępniać Klientom!!

Przecież to biedna firma w zupełnie nierozwojowej branży :(

Wyobraż sobie, że niektórzy dystrybutorzy udostępniają za opłatą sprzęt do odsłuchu ;) ... to jest dopiero koszmar :(

zdezintegrowany_3PO

ps. swoją drogą jeśli Klient kupuje sprzęt za 30.000 PLN wypadało by chociażby z czystej kupieckiej uczciwości udostępnić go do odsłuchu !!!

->zdezintegrowany_3PO, 5 Kwi 2006, 09:21

AS to szczególny "przypadek" dystrybutora.

Szkoda słów.......

Kiedys byłem świadkiem farsy pt. "wypożyczenie kolumn do odsłuchu u klienta"-tragedia

WLM Lyra to zacne głośniki szkoda, że AS nie stać na ich demonstracyjną parę :((((

pp - może tak było kiedyś. właściciel jest faktycznie dośc chimeryczny. niedawno jednak mój znajomy wypożyczał od nich kolumny (fakt - drogie) to nie dość że pożyczyli bez problemu za kaucją, to jeszcze sami mu przywieźli i zainstalowali. może więc trzeba umieć się dogadać ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

pp, 5 Kwi 2006, 09:13

>Jest tylko mały problem z tym że, głośników za 30k PLN nie mozna posłuchac u siebie w domu we

>własnym systemie co dla mnie jest kompletna porażką. Ale skoro AS ma klientów którzy kupują "w

>ciemno" to tylko należy im pogratulować.

pp, nie wiem po co zaraz tyle złośliwości. Nie wiesz dokładnie jak było i wyciągasz mylne wnioski. Czy ja gdzieś napisałem ,że nie mogłem wypożyczyć tych kolumn do domu?

Elberoth

ja tez widocznie mialem to szczescie ze trafilem na dobry dzien wlasciciela firmy. Bez problemu wypozyczyl mi za kaucja kolumny za okolo 2000 PLN a takze byl sklonny obnizyc cene o kolo 300 PLN. Moze powodem bylo to , ze dogadalismy sie, ze jestesmy prawie sasiadami. Ostatecznie kupilem kolumny w innej firmie. Ogolnie wlasciciel zrobil na mnie pozyrywne wrazenie. Bylo to dwa lata temu. Moze od tego czasu sie zmienil.

->Wojtek,Elb

Zmiamy,zmiany,zmiany widze że idzie ku lepszemu w AS. Spróbuje zatem wypozyczyć kolumny za 30k do domu na odsłuch zobaczę co mi panowie odpowiedzą.

pozdrawiam

szczęsliwego posiadacza WLMów

Avalony można wymienić tylko na ... lepsze Avalony :-)

Istny narkotyk.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zobaczymy, zobaczymy..

Proponuję taki zestaw:

Grand Viola +Superpac+ duo18 +system control V

No i nie wiem co by zgrało lepiej:)

A poza tym, tak bardziej poważnie : Skoro polubiłeś dźwięk triody to WLM będą chyba lepszym rowiązaniem.

->Wojtek

>pp : WLM- y to narazie możesz posłuchać tylko u mnie, w AS

>chyba już nic nie mają :))

Serdecznie dziekuję za zaproszenie, chętnie bym posłuchał w warunkach domowych tyże głośników

Pozdrawiam

PP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.