Skocz do zawartości
IGNORED

WLM i Audio Note M1/P1SE

Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Kupuję kolumny WLM Lyra i chcę do nich kupić lampę AN ( M1 +P1SE) z drugiej ręki. Rozmawiałem już z właścicielem i jeżeli wszystko zagra jak należy to wtedy wezmę całość. Niestety z lampami nie mam dużego doświadczenia i nie wiem czy czegoś nie „przeoczyłem”. Mam na myśli jakiegoś czarnego konia w cenie do ok.10 kzł , który byłby do tych kolumn zdecydowanie lepszym wyborem niż AN. Nestety ze wzgledów finansowych na dzień dzisiejszy jest to nieprzekraczalna granica. Każda merytoryczna uwaga będzie cenna. Konstrukcje DIY odpadają.

https://www.audiostereo.pl/topic/25457-wlm-i-audio-note-m1p1se/

Miś: przy skuteczności 98dB ( taką mają WLM-y) lampa nie musi być mocna, a co do 300B : jakieś konkretny przykład do 10kzł?

A_men :

podaję za audiotonem:

"JJ ELECTRONIC 322

A to z kolei wzmacniacz idealnie nadający się do wytwarzania romantycznych klimatów... Piękna średnica, nieco poluzowany, mięsisty bas i lekko zaokrąglona góra pasma to to, co romantycy kochają najbardziej... Tylko broń boże zmuszać go do odtwarzania "ciężkich" gatunków muzyki. Cena 16 000 zł. Ocena dźwięku 4. "

Lubię też słuchać gęstego rocka... no i cena za wysoka.

Ale podstwowe pytanie, bo to mmnie w tej chwili najbardziej intersuje: jak te przykłady, które podałeś mają się do tego AN?

Tak też myślę, zwłaszcza że cena nie jest wygórowana. ALe zawsze może ktoś coś widział i słyszał...Teraz znalazłem jeszcze coś takiego:http://www.hifi.pl/gielda/wzmintponad2000/1962.php Niestety brak ceny..

poprzedni wpis był do zintegrowanego:)

americano : też się nad tym zastanawiałem: ale po pierwsze trzeba zamówić i czekać na przesyłkę. No i jeszcze znaleść kogoś z lutownicą . A nie chciałbym aby to zrobił pierszy lepszy. Choć jak widać jest nawet ogłoszenie, Ciekawe jak cena za gotowy. Czy słyszałeś jak gra ten kit np. w porównaniu do P1SE?

americano: to ten?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ha, tego nie wiem ;)

porownaj zamowienie z HK i zwroc uwage na trafa amorficzne ktorych chyba nie ma w Twoim wyliczeniu (+$300)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawowa wersja kitu to koszt ok. 1400usd, więc z pewnością zmieści się w budżecie. Poza tym kit to tak naprawdę integra (tylko że bez selektora wejść, ale wiem, że ludzie dorabiają), więc pre nie będzie potrzebny. Ogólnie popierałbym myśl o 300B, a jeśli głośniki są 98db, to można nawet spróbować nowego kitu AN, na 2A3. Pzdr.

Wojtek

gratuluje decyzji i wejścia w świat lamp. Moim skromnym zdaniem wybór wzmacniacza może być ważniejszy niż wybór kolumn. 98 db/W daje Ci wielkie możliwości, wystarczy od 8W wzwyż, więc radziłbym odsłuchać kilka modeli. Np. Cary (o ile jeszcze nie słuchałeś to możesz odsłuchać razem z WLM w Audio Systemie) oraz ASL (jw). Ponadto Unison Research S6 (35W parallel single-ended). W miniony weekend słuchałem innego modelu - S8 - jesli S6 ma podobny bas to nie bedziesz potrzebowac suba ;-)

Amplifon WT40 też kosztuje poniżej 10k ale ponieważ właśnie zdecydowałem się upgradeować to nie chcę go wychwalać ;-) (choć zły nie jest a następca będzie kosztować zapewne 2 x tyle)

Pozdr. D.

Darekk:

Z całym szacunkiem, nie wiem, jak duży pokój wchodzi w grę, i jak głośno Wojtek lubi słuchać, ale gdyby to o mnie chodziło, to przy 98db nie zawahałbym się użyć wzmacniacza 1W... A z 2A3 (w konfiguracji SET 3.5W) to już dla mnie byłaby dyskoteka... :)))

Marcin (g), z całym szacunkiem, ale 98dB kolumny wymagają 2 razy mniejszej mocy niz moje 95db - a u mnie myślę, że potrzeba co najmniej 10-15 W aby spełnić 100% moich oczekiwań (mówię na podstawie doświadczeń słuchałem 2A3 - 3.5W i 300B - 8W, i KT88 - 12W, 845 - 24W itd itd). OK, mój pokój ma 29m2 - czyli jest spory, i lubię czasem słuchac głośno - innym może wystarczyć mniejsza moc (ale Wojtek lubi głośno - to wiem).

Poza tym wzmak 1 watowy grający z mocą 1W straci sporo zalet - lepiej mieć zapas mocy (wystarczy pewnie z 6-9 dB, czyli granie na 1/4-1/8 mocy maks.)

Pozdrawiam

D.

americano: rzeczywiście - 300$ więcej na trafa/zaznaczone jako "new"/. Tak więc cena rośnie... Podstawowy mnius tego rozwiązania ( jak i wszytkich tych kitów) to niestety czas..Trzeba zamówić i czekać : na przesyłkę , na wykonanie , na ew. poprawki ..itd. A ja w sobotę będę miał koulmny i chcę grać na lampach!!A może później , jak już trochę ochłonę ?:)

Właśnie się dowiedziałem ,że ktoś kupił Audiona przecenionego z 9,5kzł na 5,7kzł, którego to miałem prównywać z AN na Waliców.

Darekk: W Studio Pro mają rzeczywiściwe dużo ciekawych lamp, więc być może bedę je odsłuchwał. Jak już napisałem wyżej myślałem o tym Audionie ale już go nie ma. Jednak Audio Note jakoś mnie najbardziej kusi. Słuchałem pre M1 i wiem ,że lubię ten dźwięk, ma jakąś siłę wciągającą :) Zresztą w Sobotę wszystko się wyjaśni..Cena tego AN jest naprawdę dobra i sądzę ,że zawsze go będę mógł odsprzedać z niewielką stratą.

Wojtek

goraczka do wrog hi-end ;)

To byla propozycja top odlotowa do tych speakerow. Ja sluchalem ladyday w wersji nie top wypas ale sredniej (jednak na amorfiakach) i powiem ze to byl najlepszy detal jaki slyszalem z 300B do tego wszystkie zalety srednicy. Wspaniale wzmacniacze. Tu jest recenzja poprzednika Ladyday - monoblokow Billie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.