Skocz do zawartości
IGNORED

Rezystory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Rezystory węglowe to lekkie (lub większe) zamulacze 😁

Widzę że się kręcisz w kółko..to nie w rezystorach jest Twój "problem" 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

18 minut temu, rafa napisał:

Rezystory węglowe to lekkie (lub większe) zamulacze 😁

Całkiem sporo zachwytów nad nimi w sieci 😉. Pytanie tylko, czy to nie jest tak, że jak już wydało się grubą kasę to wstyd narzekać i trzeba chwalić 🤔😁

Widzę że się kręcisz w kółko..to nie w rezystorach jest Twój "problem" 😉

Być może, zanim ruszę z miejsca pewnie zatoczę jeszcze kilka kółek.... przy okazji pytając kilka razy o drogę 😉

Edytowane przez chudeusz

Według mojej skromnej wiedzy węglowe niezbyt trzymają parametry w  perspektywie czasu i z tego powodu wzbudzają moje obawy a jak się spiszą w konkretnym przypadku nie mam zielonego pojęcia - może trzeba po prostu samemu spróbować.

Może problemem jest aplikacja , sam głośnik wysokotonowy  lub akustyka pomieszczenia może wszystkie te czynniki  - naprawdę trudno wróżyć...

9 godzin temu, chudeusz napisał:

Całkiem sporo zachwytów nad nimi w sieci

U mnie leżą w szufladzie. Zreszta obok rowniez weglowych Duelundow. Jak je dobrze poznasz co daja a co zabieraja nie koniecznie sie bedziesz nimi zachwycal.

A ze znajda sie pojedynczo zadowoleni, na pewno. Kazdy towar znajduje amatora w koncu.

Edytowane przez rafa
Edytowalem DWA bledy ortograficzne zeby koledze AlmostFamous nie wypalilo oczu

Tu jest właśnie ten problem, że to wszystko kwestia własnych preferencji i często trzeba samemu się przekonać czy coś nam odpowiada czy nie. Osobną kwestią jest też to, że w każdym systemie dany element może dać różne efekty. 

3 minuty temu, chudeusz napisał:

Osobną kwestią jest też to, że w każdym systemie dany element może dać różne efekty. 

I dlatego raz mi sie one wpasowaly. I nie Path, bo tych nie moglem sluchac ale Duelundy.

To byly Tannoye na aluminiowych tweeterach.

4 minuty temu, chudeusz napisał:

trzeba samemu się przekonać

Z tym zgadzam sie w pelnej rozciaglosci. Nie ma nic lepszego niz kupic kilka typow na raz i testowac je raz po raz dajac kazdym po conajmniej tydzien grania non stop.

2 minuty temu, AlmostFamous napisał:

A teraz drugie 

Masz jakis zespol natrectw? Bo ja na usprawiedliwienie mam prawie 20 lat zycia poza polska 🙂

3 godziny temu, rafa napisał:

Z tym zgadzam sie w pelnej rozciaglosci. Nie ma nic lepszego niz kupic kilka typow na raz i testowac je raz po raz dajac kazdym po conajmniej tydzien grania non stop.

Mam trzy typy, czwarty właśnie zamówiłem, więc będę testować. Mam nadzieję, że nie wyrzucę 2,5 stówki w błoto. Zresztą.... Wiedza kosztuje 😉

4 godziny temu, chudeusz napisał:

Mam trzy typy, czwarty właśnie zamówiłem, więc będę testować. Mam nadzieję, że nie wyrzucę 2,5 stówki w błoto. Zresztą.... Wiedza kosztuje 😉

A mialbys za to wklad do lepszych kondensatorow. CSA nie ozywisz juz bardziej

Spoko, zaspakajanie ciekawosci jest wazne.

Ale sprawa postawiona konkretnie w watku o kondensatorach nie zostanie rozwiazania. Gwarantuje.

Zobaczymy. Mam nadzieję, że ta zmiana jednak wniesie coś pozytywnego. Jak nie to zawsze można próbować łączyć równolegle z zielonymi i testowac, tak jak obecnie to robię z supreme 20W. To też daje ciekawe rezultaty. Okaże się... Albo będzie banan na pysku, albo dość kosztowne doświadczenie 😉

Widzę sporo negatywnych komentarzy dla Mundorf Supreme a moim zdaniem to bardzo dobre rezystory. Polecam wypróbować patent jaki znalazłem na jakimś zagranicznym forum: wiertarka, wiertło fi3, rozwiercić ten dziadowski nit, rozlutować nóżkę i usunąć pozostałości nitu (jeżeli są). Lutujemy do blaszki przewody solid (0,5mm2 wystarczy) lub bezpośrednio do tej blaszki inne elementy zwrotnicy. Po tym zabiegu Mills, Superes, Pathaudio i Kiwame wypadają znacznie gorzej. Te nóżki to słaby punkt tego rezystora.

7 minut temu, dst89 napisał:

Po tym zabiegu Mills, Superes, Pathaudio i Kiwame wypadają znacznie gorzej.

One bez tego sa slabe 😉

8 minut temu, dst89 napisał:

Widzę sporo negatywnych komentarzy dla Mundorf Supreme a moim zdaniem to bardzo dobre rezystory. Polecam wypróbować patent jaki znalazłem na jakimś zagranicznym forum: wiertarka, wiertło fi3, rozwiercić ten dziadowski nit, rozlutować nóżkę i usunąć pozostałości nitu (jeżeli są). Lutujemy do blaszki przewody solid (0,5mm2 wystarczy) lub bezpośrednio do tej blaszki inne elementy zwrotnicy. Po tym zabiegu Mills, Superes, Pathaudio i Kiwame wypadają znacznie gorzej. Te nóżki to słaby punkt tego rezystora.

U siebie lutowałem tylko do blaszek. Oryginalne nóżki służą tylko jako "podstawki" do lutowania w płytce. Rzeczywiście jest słyszalna różnica, ale nadal nie koniecznie pasuje mi to brzmienie. Niby dodają dużo detali, trochę przestrzeni w porównaniu do zielonych MR10, ale jak się do tych zielonych wróci to pierwsze co rzuca się w ucho to "czystość" brzmienia. Jakby te supreme zaśmiecały trochę przekaz. Jest też opcja, że to wina samych głośników i być może one sobie gorzej radzą z większą ilością detali i stąd takie odczucia? Teoretyzuję tylko.... W każdym razie MR10 gra naprawdę czysto i przestrzennie, ale za to sucho. Supreme dodaje czegoś, czego po usunięciu ich jedna brakuje 😉. Zawsze to kwestia kompromisu 🙂

5W wersje sprawdz.

Dla mnie MR10 gra przede wszystkim naturalnie bo rowno. Supreme dopala przelom gornej srednicy. Nie moge tego jazgotu sluchac na dluzsza mete. Dodaje wiecej plynnosci i detalu..ale detal to nie wszystko a utrata muzykalnosci jest zbyt duza.

MR10 suche? To raczej wina reszty systemu moim zdaniem bo slyszalem go w tak licznych kombinacjach driverow, strojenia i systemow ze na pewno tego o nich bym nigdy nie napisal.

Tak kompromis jest zawsze, niezależnie od ceny komponentu. Supreme mają swoje wady ale z kondensatorami Clarity Cap CSA u mnie ostatecznie sprawdziły się najlepiej. Dla mnie też mają to coś, że chętnie do nich wróciłem, po miesiącu słuchania na PathAudio. Swoją drogą to rezystory Path to dla mnie wielkie rozczarowanie. Szkoda że nie przetestowałem Powertronów zanim polutowalem na gotowo zwrotnicę.

MR10 nie przepadam, moim zdaniem odchudzają brzmienie, reszta aspektów brzmieniowych na wysokim poziomie.

Edytowane przez dst89
3 godziny temu, rafa napisał:

5W wersje sprawdz.

Mam i mi nie pasują za bardzo. Grają poprawnie, całkiem detalicznie, ale jakoś tak "zwyczajnie", bez polotu Mam wrażenie, że MR10 dodają jednak więcej przestrzeni pomimo swojej krzykliwości. Swoją drogą, ta krzykliwość mocno zmalała po wymianach cewek. 

3 godziny temu, dst89 napisał:

Supreme mają swoje wady ale z kondensatorami Clarity Cap CSA u mnie ostatecznie sprawdziły się najlepiej. Dla mnie też mają to coś, że chętnie do nich wróciłem, po miesiącu słuchania na PathAudio. Swoją drogą to rezystory Path to dla mnie wielkie rozczarowanie.

Również mam CSA i mam nadzieję, że moje ucho zaakceptuje Pathaudio 😉

3 godziny temu, dst89 napisał:

MR10 nie przepadam, moim zdaniem odchudzają brzmienie, reszta aspektów brzmieniowych na wysokim poziomie.

Też uważam, że jest jakoś tak zbyt sucho/sterylnie, choć trzeba przyznać, że za te pieniądze sa naprawdę godne polecenia. 

2 godziny temu, chudeusz napisał:

Mam i mi nie pasują za bardzo. Grają poprawnie, całkiem detalicznie, ale jakoś tak "zwyczajnie", bez polotu Mam wrażenie, że MR10 dodają jednak więcej przestrzeni pomimo swojej krzykliwości. Swoją drogą, ta krzykliwość mocno zmalała po wymianach cewek. 

U mnie wręcz przeciwnie właśnie ta ,,zwyczajność'' mr 5 wpasowała się idealnie w duecie z Clarity Caps Csa i wstęgą Elaca Jet 3 , może po prostu Jet to lubi ? Jak widać trzeba samemu sprawdzić we własnym systemie i tego bym się trzymał. Mr 10 dałem na dół pasma i jest ok na tyle że  tak zostawiłem.

3 godziny temu, chudeusz napisał:

Również mam CSA i mam nadzieję, że moje ucho zaakceptuje Pathaudio 😉

Ja ma Pathaudio na tubach i grają rewelacyjnie. Myślę że to kwestia całego seta ze u innych się nie sprawdzają. 

Godzinę temu, schik napisał:

U mnie wręcz przeciwnie właśnie ta ,,zwyczajność'' mr 5 wpasowała się idealnie w duecie z Clarity Caps Csa i wstęgą Elaca Jet 3 , może po prostu Jet to lubi ? Jak widać trzeba samemu sprawdzić we własnym systemie i tego bym się trzymał. Mr 10 dałem na dół pasma i jest ok na tyle że  tak zostawiłem.

Ja zdecydowanie preferuje naturalność ponad dźwięk zrobiony..

To jak z driverami, jedni wolą papierzaki a inni polipropylenowe. Albo z kobietami, jedni wolą naturalne cycki choćby małe a inni sztuczne ale wielkie 😉

Ja zdecydowanie preferuje naturalność ponad dźwięk zrobiony..

To jak z driverami, jedni wolą papierzaki a inni polipropylenowe. Albo z kobietami, jedni wolą naturalne cycki choćby małe a inni sztuczne ale wielkie 😉

Trzeba by jeszcze określić, czym jest ta naturalność w dźwięku, a gdzie zaczyna się sztuczność. Śliski temat i lepiej nie zaczynać dyskusji, bo podrobych tu na forum aż nadto 😉

9 minut temu, chudeusz napisał:

Trzeba by jeszcze określić, czym jest ta naturalność w dźwięku, a gdzie zaczyna się sztuczność. Śliski temat i lepiej nie zaczynać dyskusji, bo podrobych tu na forum aż nadto 😉

Dlatego właśnie każdy pisze tu o swoich odczuciach i coś co dla mnie jest naturalne dla kogoś innego może być sztuczne. Temat rzeka i rzecz gustu...

6 minut temu, schik napisał:

Oczywiście - pod warunkiem że codziennie chodzisz na koncerty jeśli mówimy o muzyce😀

Kluby, puby jako wzorzec tak. Koncerty plenerowe nie 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi