Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie subwoofera Koda do wieży

olo21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam wieżę aiwa nsx sz5 z 2 głośnikami od wieży sony mhc 695. W tym zestawie brakuje mi stanowczo basu. W związku z tym postanowiłem, że dokupię do niego subwoofer KODA SW-1000. I tu pytanie: jak taki subwoofer poprawnie podłączyć do wieży. Panel tylni wieży wygląda jak na zdjęciu.

Napiszę jeszcze, że do wieży podłączony jest też komp (biała i czerwona końcówka na zdj), a 2 głośniki podłączone na taki zatrzask, w który wchodzi sam kabelek. Czytałem na forum różne tematy dot. subwoofera, ale nie skapowałem jak go podłączyć.

Musiałby być cinch sub out w aiwie, a Koda SW 1000 ma zaciski głosnikowe, bo nie pamiętam ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie maccie w glowie pytajacemu, bo sprawa jest banalna.

W te same dziury w ktore wpychasz kabelki od glosnikow musisz wepchnac jeszcze po parze przewodow do wejsc wysokopradowych w SW-1000 (tych zakrecanych). I juz, i koniec filozofii. Jak nie zmiescisz dodatkowych przewodow w zaciskach wiezy, podlacz przewodami tylko suba, a z jego zakretek rozprowadz przewody do kolumieniek.

A czy takie rozwiązania są bezpieczne dla samej wieży? Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak włącze więcej niż 2 głośniki w te zaciski z tyłu wieży to zmieni się rezystancja czy jakoś tak.

I druga sprawa: czy ktoś może u siebie zastosował takie rozwiązanie?

olo21:

Rozwiazanie to jest calkowicie bezpieczne dla Twojej wiezy. Wlaczasz wszak ROWNOLEGLE odbiorniki o impedancji dramatycznie wiekszej niz Twoje kolumny (dzielnik za wejsciami wysokopradowymi suba). Obciazenie wzmacniacza z wiezy zmieni sie MINIMALNIE.

Rozwiazanie to stosowal KAZDY, kto przylaczal subwoofer aktywny do wzmacniacza bez osobnych wyjsc LFE czy pre-out. Ja tez. Jezeli ktos kupil subwoofer bez wejsc wysokopradowych ma wiekszy problem, ktory rozwiazuje sie na sposob Porlicka.

Ten Twoj Ktos niestety nierozroznia subwoofera aktywnego i pasywnego. Z aktywnym nie bedziesz mial zadnych klopotow.

MariuszJ: napisałeś: "Wlaczasz wszak ROWNOLEGLE odbiorniki o

>impedancji dramatycznie wiekszej niz Twoje kolumny (dzielnik za wejsciami wysokopradowymi suba)." Tzn jakie odbiorniki o impedancji większej niż kolumny?

Olo21, ulituj sie nade mną. Ja Ci powiem że dołączasz równolegle do kolumn porlickowe dzielniki, układ mostkujący, wzmacniacz i wielką bumbałę, a Ty sie mnie będziesz pytał: "a co to bumbała?"

Hehehe miałem identyczną wieze :D tylko ze do tego mialem subwoofer+ satelitki.. Dlamnie to troszke kiczowato grało.. Przymulony dzwiek, za mało srednich i wysokich tonów i zaduzo basu..

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.