Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor Sanyo Z3 czy cos innego?

DARiO76

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim nigdy nie miałem do czynienia z projektorem u kolegi oglądałem film na Panasonic PT-AE500E wiem że to nie nowość ale mnie powaliło posiadam Plazme Panasonic ale już chce ja zmienić na projektor Sanyo Z3 który w sklepie mnie będzie kosztował ok. 3500 zł.czy obraz będzie lepszy bądź taki sam jak na Panasonic PT-AE500E czy może polecicie cos innego w tej cenie za odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/25535-projektor-sanyo-z3-czy-cos-innego/

jednym słowem - witamy w klubie!

kolejny niewierny nawrócony na właściwą drogę.

możesz dodatkowo rozglądnąć się za Hitachi TX-100. to też będzie dobry wybór.

a plazmę zostaw na Teleekspress...

Mozesz jeszcze looknoc na Panasonica ae700, ale uwazaj na pionowe pasy lecace z gory do dołu ekranu. Sprawdz moze jeszcze optome h27 i h30A/h31.

Z tym że Sanyo da ci duzo wiecej mozliwosci ustawienia projektora wzgledem ekranu.

Wiec prześledziłem podane modele pod względem ceny i Hitach TX-100 to wydatek 1027 euro , Sanyo Z3 926 euro , Panasonic PT-AE700 już poza mym zasięgiem 1434 euro no i jeszcze optima H27 897 euro ale poczytałem trochę o parametrach tych modeli prześledziłem forum i pozostały mi na celowniku dwa modele Hitach TX-100 i Sanyo Z3 różnica w cenie to 100 euro na korzyść Sanyo parametry prawie zbliżone ale jeśli będzie obraz lepszy bądź równy jak wspominałem w Panasonic PT-AE500 to kupie tańsze Sanyo dla mnie to i tak było cos może nie widziałem innych modeli ale to może lepiej bo to wciąga strasznie a kasy mam mało bo ta plazma na Teleekspress już mnie trochę kosztowała

• 2 tygodnie później...

ja tez sie zastanawiam nad Z3...

mam pytanie, gdzie mozna kupic ten projekotr za 3.500zl??

wydaje mi sie ze w tej cenie nie kupisz nic lepszego niz Z3...

Optoma to projektor DLP wiec wystepuje w nim efekt teczy... i ja bym sie raczej skusil na LCD.

nie widzialem tego projektora ale w kazdym projektorze DLP wystepuje efekt teczy....

w projektorach z kolem barwnym poruszajacym sie z predkoscia 5x efekt ten jest mniej widoczny i tyle.

mialem projektor DLP (co prawda nie wiem jaka mial predkosc kola barwnego) i teraz sproboje proktora LCD

niestety efekt teczy w moim przypadku to tragedia

w moim przypadku jest to tak denerwujące bo poprostu to widzę i całkowicie zdyskfalifikowało wybór projektora DLP

jest to widziane "podswiadomie" i niestety wystepuje nawet z kołem powyzej X4

a to co zauważyłem czym bardziej się mróga jest to bardziej widoczne

niestety jest to uzależnione pewnie od wrażliwości oka u jednych bardziej widoczne u drugich gożej

najlepiej projektor przetestować przed zakupem tylko gdzie - wszystko na zamówienie

a i tak wszystkie wady wyjdą po oglądnieciu klikunastu godzin

apropo "wole tęcze" niestety jest to strasznie denerwujacy efekt

po drugie trzeba wziąsc pod uwage ze nie jest to stały efekt tylko pojawiający sie w czasie sporadycznie

i oko trudniej sie przyzwyczaja do tej wady niż np. do efektu stale wystepujacego

"byc moze ma to zwiazek z mruganiem oka" tak jak wspominałem w moim przypadku przyspieszajac mruganie

efekt tęczy był bardziej zauwazalny

ale dla sprostowania dodam ze projektory LCD wcale nie sa bez wad!

maja duzo nizsza zywotnosc matryc, podobno zywotnosc matryc jest rownowazna z zywotnoscia lampy... gdzies to przeczytalem, jednak nie wiem czy to prawda... moze ktos to sprostowac?? moze nie oznacza to ze matryce przestana dzialac ale kolory zaczna blaknac, itp. (jednak nawet gdyby tak bylo to zywotnosc ta wynosi ok 3000h, to jest bardzo dlugoooo. no chyba ze ktos oglada codziennie po kilka godzin TV)

maja nizszy kontrast... ale podobno kontrast nie ma wiekszego znaczenia jak oglada sie filmy w zaciemnionym pomieszczeniu. podobno w ciemnym pomieszczeniu nie widac roznicy pomiedzy kontrastem 400:1 i 5000:1... ale to widzialem na jakiejs reklamie wiec moze to tylko chwyt reklamowy. (Sanyo Z3 ma kontrast 2000:1 a to jest bardzo DUZO!!)

wystepuja w nich efekty SDE - Screen Door Effect (widoczna jest siatka matrycy) i VB - Vertical Banding (nie do konca wiem o co tutaj chodzi, na jakiejs zagranicznej stronie przeczytalem ze na jednolitych obrazach /chmury, biala sciana/ widoczne sa pionowe pasy zjezdzajace w dol). z testow i opini uzytkownikow Z3 wynika ze obydwa te efekty sa albo bardoz slabo widoczne albo wcale...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tam tzeba wejsc w "User Reviews". naprawde, nie widzialem jeszcze tylu pozytywnych opini na temat zadnego projektora!

ododam jeszcze ze nie widzialem Sanyo Z3 w akcji! wyrobilem sobie zdanie z opinii innych uzytkownikow i z testow.

moze sie ktos orientuje gdzie w warszawie mozna zobaczyc jak ten projektor sie spisuje??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kazdy projektor ma wady "jakieś tam" niestety innym przeszkadzo to innym co innego

wiec najlepiej sugerować sie własnymi oczami bo to co ktos uwaze ze jrst złe nie oznacza iz nam to bedzie

przeszkadzało to ze wszyscy cos chwalą nic nie oznacza niestety z projektorami jest problem bo nigdzie ich nie mozna zobaczyc przetestować wiec zostaje jedynie nam wierzyc innym

prosty przykład z nagrywarkami DVD w pierwszej 15 -tce nie ma PIONEERA a przebija wszystkie trwałością i jakością na listach dyskusyjnych chwalą - LG LITEON NEC itd nowe biosy uaktualnieni a o pinerze mało co, zero nowych biosów bo po co jak urządzenie jest dobrze od nowości zaprojektowane

moze to trochę nie na temat ale widzicie niekoniecznie co jest na listach dyskusyjnych musi byc najlepsze

akurat aktualny BIOS w przypadku nagrywarek ma duże znaczenie - pozwala nagrywarce dostosować parametry do nowych nośników. A najlepsze nagrywarki to Plextror jakby co.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam. Nie wiem gdzie był ten wątek o krótkiej żywotności matryc ale to bzdura. Epson podaje 60000 godzin. Jeśli chodzi o kontrast, to po włączeniu automatyki w moim EPSONIE EMP-TW 600 nie mam kontrastowi absolutnie nic do zarzucenia. Wręcz przeciwnie, odrobinę go przykręciłem. Owszem znacznie podniósł się kontrast po zakupie dobrego ekranu... Ale to bez względu na typ matrycy :) Jeśli chodzi o Z3 to też długo nad nim myślałem i w końcu... Kupiłem Epsona. Niby 2x drożej ale nie kupuję go co miesiąc. A możliwości (jasność, kontrast znacznie wyższe). Przyjżałbym się na Twoim miejscu Hitachi TW100 i Panasowi HD700 (można już za ok 4-4,5 tys. na allegro).

A 3000 godzin to nie tak znów wiele. Nie mam telewizora i oglądam filmy powiedzmy 3-5 razy w miesiącu. W weekendy czasami 2-3 filmy) Już mam ponad 100 godzin (po 3 tygodniach).

Witam,

Na wstępie zaznaczam, że jestem niezależnym importerem wielu marek projektorów - od SANYO Z1 za 2500zł do SIM2 oraz PROJECTOR DESIGN.

Bardzo dużo piszecie o kontraście, o efekcie tęczy, widocznych przerwach między pikselami... Chciałbym podzielić się doświadczeniami, z wymienionymi przez Państwa projektorami.

Sanyo Z3 -w celu poprawnej czerni oraz rzekomo wysokiego kontrastu wymagany szary ekran. Nasycenie kolorów zbyt duże i trzeba od nowego refulować i to ostro. Dynamika na wysokim poziomie. LCD daje o sobie znać - o ile zieleń oraz czerwień jest ostra i rażąca (tam, gdzie musi taka być), to prezentacja filmu którego akcja dzieje sie cały czas w nocy, wymaga ustawienia jasności na full. Prze OPTOMIE H27 lub H31 (mój faworyt) tego nie ma, chociaż jest efekt tęczy. Sanyo Z3 pracuje cicho, ale w trybie "na pół gwizdka". HITACHI PJ-TX100 - bardoz naturalna barwa - skóra, przyroda - jak zza okna. Czerń przyzwoita nawet na białm ekranie (gain +1 oraz napylone szkło itp wynalazki wskazane, ale niekoniecznie - wystarczy porządny ekran np projecta). Ogólnie tendencja w stronę wiernego odwzorowania barwy, aniżeli obrazów rodem z pisma o modzie. Bardzo dobry obiektyw z dużym zakresem lens shift (w całej serii Z SANYO lens shift jest zbyt mały). Głośność pracy 5+ - szum wentylatorów jest przyjemny i łatwo się widz przyzwyczaja i ignoruje ten odgłos (epsony, benq, nec, panasonic - denerwują specyficznym brzmieniem wentylatorów). Menu HITACHI bardoz bogate i intuicyjne. OPTOMA H31 - mój faworyt - jeżeli ktoś ma klopoty z tęczą, to trudno, ale jeśli nie, to bardzo dobry wybór. Pomimo niższej niz konkurencja roździelczosci, projekotr prezentuje rewelacyjną paletę barw, rodem z demonstracji drukarki fotograficznej. Czerń jak z komina, czerwienie jak róże, ciemny błękit niczym lakier lincolnie (wiem, gdyż widziałem:)) - filmy typu Das Boot U96, Szybcy i wściekli, karmazynowy przypływ, the cave (jaskinia, czy grota:)) - tu pokazuje pazurki - w ciemnychscenach nie widzimy za wiele - tylko to co się gdzieś wyłania - szrości rozróżniane bardoz łatwo. Przyzwoite barwy trudno odwzorowywalne - brąz, pomarańcz, pastele. Głośność pracy - raczej bezgłośność bardzo dobra - filmy oglądamy w trybie ekonomicznym - spokojnie wystarcza i wydaje się, że powinien być jeszcze pół ekonomiczny:). OPTOMA H27 ustępuje nieco H31, ale również polecam z czystym sumieniem. Infocus SP4805 - ciekawy projektor w tej cenie, ale nie pozbawiony wad - paleta barw oraz głośność to minusy, cena, głębia oraz czerń to plusy.

Jeszcze jena sugestia - OPTOMA H30A oraz H31 to te same modele i nie różnią się niczym - również skalowaniem PALu - jest to jeynie inna nazwa handlowa - sprawdzone w INFOCUSie - rozsądnego wyjaśnienia tych nazw nie podali:).

Mam nadzieję, że pomogłem. Sorki o to, że napisałem kim jestem ale zaraz ktoś by skojarzył nick z nickiem Allegro i byłaby klótnia, że reklama itd - wpisałem sam co i jak i nikt nie musi brać pod uwagę tego wpisu.

Pozdro

Grzegorz Kazimierowicz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.