Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy ciekawej elektroniki u McGyvera

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj u mnie odbył się odsłuch ciekawych wzmacniaczy i przedwzmacniaczy DIY.

W odsłuchu brali udział:

DeTom

Marduk (właściciel odsłuchiwanego lampowca na triodach)

Grze...

McGyver

Pod koniec pojawił się jeszcze Usha z kolegą.

Sprzęt:

Wzmacniacz lampowy DIY, konstrukcji Macieja Parvi na lampach AVVT AV8 (trioda pushpull)

Wzmacniacz tranzystorowy mini Dracula by DeTom

Prototyp przedwzmacniacza na OPA1632 by DeTom (w pełni działający, ale bez obudowy)

Poniżej fotki użytego sprzętu

Zapraszam uczestników do dzielenia się spostrzeżeniami.

W dniu wczorajszym wybrałem się do McGyvera posłuchać mojej lampki z Minasami i pre. Przy okazji DeTom przedstawił swój

budżetowy czarny klocuszek i przedwzmacniacz.

Minasy to kawał dobrego dźwięku. Polecam zapoznanie się z nim osobiście ;-) Myślę, że warto wyrobić sobie samemu zdanie, dlatego nie będę się rozpisywał. Mnie się podobały i dlatego z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że są lepsze np. od znanych i

poważanych VA Mozart, które mam świeżo w pamięci z odsłuchu również z moją lampką. Chociaż lepsze to jest delikatnie powiedziane ;-) prawda jest dużo bardziej brutalna:-))))

Budżetowe Cube DeToma z pasywką na pokładzie, bładnie wykonane, zagrało tak naprawdę dobrze z pre, bez pre można żyć ale z pre gra o dobrą klase lepiej, pre dobrze mu robi i wydaje mi się, że dobre budżetowe pre lampowe byłoby jeszcze lepsze jako partner dla tego maleństwa. Słuchając tej małej końcóweczki, nabrałem ochoty na posłuchanie zbalansowanych monobloków, które DeTom myślę niedługo będzie miał przyjemność zaprezentować, sterowanych w pełni zbalansowanym pre, które widać na rozbieranym zdjęciu powyżej...

Odsłuch mojej lampy z pre tranzystorowym, wyraźnie pokazał, że to nie jest kierunek porządany dla kogoś, kto

nie chce stracić tego co daje mu lampa. Tutaj nalezy szukać sterowania przez pre lampowe.

Co do wrażeń po odsłuchu lampy, raczej nie będę pisał, bo wiadomo, że swoje się chwali ;-))

McGyver a cóż się stało tym moim sprzętom na tych zdjęciach :-)) Wyglądają jakby przeszły co najmniej wojnę atomową :-))

Dla mnie odsłuch ciekawy ze względu na dwie sprawy. Chciałem w końcu usłyszeć jak grają kolumny McGyvera w warunkach odsłuchowych w jakich są strojone i powiem że grają bardzo dobrze. Równo, ładną średnicą, bez natarczywości na górze, brakowalo mi trochę niższego dołu ale to może moje skrzywienie bo sam słucham na Proac 2.5 w których bas jest przegięty. Druga sprawa to lampa murduka. Pokazała klasę i bez wątpienia był to najlepszy wzmacniacz na spotkaniu. Po jej wpięciu w system pojawiało się powietrze klarowne bez śmieci i mgły. Oczywiście góra i średnica piękna, bas wyjątkowo dobry jak na tę w sumie niewielką moc, nawet przy trudnej muzyce nie gubił się i był poukładany. Oczywiście nie dysponował taką energią na dole jak dobry tranzystor ale coś za coś. Jeśli chodzi o pre McGyvera (Adam zapomniał o nim wspomnieć) i moje to pomogło Drakuli i lampie. W drakuli uporządkowało scenę, dodało nieco środka co dało osadzenie dzwięku. Bez niego dzwięki były rozstrzelone i nieco trudniej lokalizowalne źródła pozorne. Lampa nabrała nieco większej energi ale może rzeczywiście przydał by się tu pre lampowy ponieważ jednocześnie ubyło nieco powietrza. O Drakuli nie piszę starym zwyczajem bo moje Ci to dziecko, a swoje chwalić nie ładnie. Pozdrawiam wszystki obecnych na spotkaniu.

DeTom nie przejmuj się zdjęciami, lampa uwypukliła to, czego oko wogóle nie widziało:-)

Myślę że Mcgyver wrzuci jeszcze inne zdjęcia to będzie tak jak w rzeczywitości końcóweczka wyglądała.

Nadmienię, że poznawszy DeToma stwierdzam, że jest "chory" i ma przepedantyczne podejście to wykonania

swoich klocków, co dobrze o nim świadczy, dodam, że wykonanie jest naprawdę najwyższych lotów,

widać, że kolega z namaszczeniem i dbałością podchodzi do tego co robi. Aż miło popatrzeć.

Również pozdrawiam wszystkich obecnych!

Nie jest to klon S100 to po prostu Drakula w wykonaniu kompaktowym wymiar 270mm x 200mm x 110mm. Moc około 40W RMS. W tygodniu zamieszczę może kilka fotek ze środka bo nie mam ich przy sobie. Zawsze bawi mnie sytuacja gdy wyciągam wzmacniacz budżetowy (robie je zwykle kompaktowe) i pada hasło: taki mały ? Można by odpowiedzieć z przekorą: nie wielkość się liczy a technika ;-))

To i ja coś dorzucę;

Byłem jedną krótką godzinkę u McGyvera,więc kiedy wszedłem to grał wzmak i pre DeToma.Kolumny Minas Anor znam bardzo dobrze ;słyną z fantastycznej stereofoni ,ładnego środka i równo prowadzonego basu,zatem kiedy uslyszalem to maleństwo DeToma to się uśmiechnąłem.Powiedziałem "bardzo poprawnie brzmiący wzmak",sluchalem go nie samego a tylko z pre wiec oceniam tą kombinację jako calość .Zapodalem plyty ktore znam z wielkiej kolekcji McGyvera i sluchałem dalej.Reasumujac wzmak DeToma ma bardzo dobra stereofonię ,gra czysto z dobrym oddaniem szczegołów i w tym przedziale cenowym(niskim jak sie dowiedzialem)to ocena koncowa jest na piatkę.Po uplywie 40 minut nadszedł czas na lampę produkcji pana Macka,13 watow z triody to niemało,kolumny mają efektywność 90-91 db.Ruszamy ;juz po kilku taktach moglem powiedzieć McGyver parz dla mnie kawę,dzwiek szeroki ,holograficzny ,jakby wyfiltrowany z nalecialości i brudow ,a przy tym niesamowicie realistyczny ,nie złagodzony,przeskok jakby w inną epokę ,(no jest to niestety inny zakres cenowy).Wszystkim az twarze rozpromieniowaly na doznania z takiej średnicy.Ciekawostką bylo to że kiedy włozyliśmy płyte z 1973 r.do odtwarzacza ,zresztą mocno zaszumianą bylo to ze szumy nie byly tak dokuczliwe jak ma to miejsce w przypadku innych wzmacniaczy tranzystorowych.Polaczenie lampa +pre DeToma dodało jeszcze ekspresji gdzie zyskały mocno płyty Dire Straits,niestety lekkiemu pogorszeniu,powtarzam lekkiemu uległa scena ,ciut weższa.

1.Czy byl to dzwiek hi-endowy? Napewno tak.

2.Czy był to dzwiek absolutny? Jeszcze nie ,choć niewiele brakowało.

3.Czego brakowało do pełni szczęścia? Gdyby jeszcze motorycznosć i potęga niskich składowych ,ktora występuje w duzym składzie klasyki była lepsza(bas i tak oceniam wysoko:równo prowadzony ,dobrze wypełniony,tylko brakowało bardziej energicznego uderzenia).No cóż nie można mieć wszystkiego z triody 13 wat.Rezultat i tak wysmienity.Takiego systemu Minas Anor+pre DeToma+trioda p.Maćka życzę wiekszości osob na forum.

Gustaw, bys sie wstydzil! Fe... to sa okrutne pomowienia! Wrecz czysta prowokacja z twojej strony!!! :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

-> foxbat

Masz rację. Chyba się pomyliłem ;-) Ale trochę podobny jest, prawda ? ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gustaw jakbyś nie zauwazył wzmacniacz sprzedaje już od jakiegoś czasu ?!...

Niie ukrywam, że cieszą mnie pozytywne opinie, spontaniczne zresztą...

Skoro sa pozytywne chyba nienormalne byłoby, żebym nie dał mozliwości

potencjalnemu nabywcy zapoznania się z nimi ????....

Wzmacniacz zabrałem z ciekawości czy pociągnie 4 ohm kolumny, a że kolumny

pociagnął a przy okazji się spodobało jak gra to chyba dobrze?

A że kolumny przy okazji dobrze grają to było słychać.

Marduk, mysle, ze zrobiono z Ciebie takiego chlopca do bicia... ;) Ale konkluzje zachowam dla siebie... Bo mnie wyklna ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gustaw co Ty mówisz?? Allegro nie wystawia za mnie przedmiotów:-)))

Nie interesuje mnie zresztą co forum myśli, ale co słyszy a słyszy ostatnio mało dywaguje za to duuużo.

pozdro

Tak,żeby było ściślej: wzmacniacz "to lampowy hi-end", cena wg sprzedającego suuuuper okazyjna, a na Allegro ktoryś raz z kolei wystawiany(!!!)... i jakoś nie może sie sprzedać...Ciekawostką jest to ,że pare dni temu na aukcji wzmacniacz ten kosztował 4599 i nagle podrożał,bo....można negocjować cene!!!!!!!!!Pan sprzedający strasznie przewrażliwiony na swoim punkcie...Życzę pomyślnej sprzedaży i więcej pokory....

grze..., 2 Kwi 2006, 15:07

>To i ja coś dorzucę;

>Byłem jedną krótką godzinkę u McGyvera,więc kiedy wszedłem to grał wzmak i pre DeToma.Kolumny Minas

>Anor znam bardzo dobrze ;słyną z fantastycznej stereofoni ,ładnego środka i równo prowadzonego

>basu

....

>1.Czy byl to dzwiek hi-endowy? Napewno tak.

>2.Czy był to dzwiek absolutny? Jeszcze nie ,choć niewiele brakowało.

>3.Czego brakowało do pełni szczęścia? Gdyby jeszcze motorycznosć i potęga niskich składowych ,ktora

>występuje w duzym składzie klasyki była lepsza(bas i tak oceniam wysoko:równo prowadzony ,dobrze

>wypełniony,tylko brakowało bardziej energicznego uderzenia).No cóż nie można mieć wszystkiego z

>triody 13 wat.Rezultat i tak wysmienity.Takiego systemu Minas Anor+pre DeToma+trioda p.Maćka życzę

>wiekszości osob na forum.

grze...czy ty aby nie jesteś tajemniczy Grzegorz, połowa "firmy" Regis Audio , którą tworzysz z McGyverem? Bo jeżeli tak, to Twój wpis uważam za...hm..nieskromny.

Kolumny Minas Anor akurat ja opracowałem, i to już jakieś 5 lat temu. Potem wymieniłem tweetery z Morela na Dynaudio (ze stosownymi zmianami w zwrotnicach) i takiej wersji słuchałeś w Puzonie. Projekt się sprawdził na tyle, że do dziś je robimy bez zmian (jeżeli nie liczyć różnych fornirów). A z czego są znane, to poczytaj opinie użytkowników.

I jeszcze zdjęcia:

1. źródełko (tuningowany Sony CDP227ESD na podwójnym TDA1541A), preamp Koda KD233, jak widać tuningowany, obok mini Drakula by DeTom, a jako podstawka służy integra Koda KD261 (nie podłączaliśmy, bo jeszcze niestuningowana)

2. słuchacze i wykorzystane kolumny (Minas Anor, Vify M18WH i Morel MDT29, konfiguracja symetryczna, 4 ohm)

3. "zadzwonimy po pizzę?"

I jeszcze o dźwięku.

Wzmacniacz DeToma to ścisła budżetówka, ale wykonana jak czołg. Taki mały pancernik. Obudowa poskręcana z chyba 5mm grubego aluminium, i bardzo ładnie i równo pomalowana proszkowo (smugi które widać na zdjęciu powyzej to efekt mojego poronionego pomysłu aby przed zrobieniem zdjęcia przetrzeć go cockpit sprayem, po wytarciu szmatką zostały mazy). Wzmacniacz jest niewielki, ale słusznej wagi. ma bardzo dobrej jakości terminale i gniazdo IEC z wyłącznikiem (a może i z filtracją) z tyłu.

Puszczony "luzem" gra bardzo uczciwym dźwiękiem, z obszerną i efektowną przestrzenią, mocnym i dobrze kontrolowanym basem, i gładkimi, czystymi wysokimi. Pamiętając o "podstawowym" zakresie cenowym nie sposób mu wytknąć żadnych wad (choć w kategoriach absolutnych nie jest to wzmacniacz idealny). Po podłączeniu preampu zaczyna grać lepiej. Barwy średnicy stają się bardziej nasycone, "równiejsze",wyraźnej poprawie ulega też precyzja lokalizacji źródeł pozornych na scenie, choć obszerność przestrzeni na boki od kolumn ulega lekkiemu zmniejszeniu. Ogólnie zmiany te są korzystne, i idą we właściwym kierunku. Tutaj też nie było słychać jakichś znaczących różnic pomiędzy preampem Kody (po tuningu) a preampem DeToma.

Lampa. Nooo, tu mamy już inny świat, i inną klasę. Przede wszystkim znakomite barwy średnicy, bardzo precyzyjna stereofonia, każdy instrument dokładnie osadzony w miejscu, namacalnie i dokładnie, z konturami. Czuje się wręcz obecność muzyków w pokoju. Bardzo duża ilość łatwych do sledzenia szczegółów, a jednoczesnie są one podane z jakąś taką niezwykłą pieczołowitością, tak, że nie są w stanie zmęczyć nawet po długim słuchaniu. Wzmacniacz jest łaskawy dla źle nagranych płyt. Stare, nienajlepsze nagrania które na tranzystorze zabrzmiały szorstko i nieciekawie tutaj zostały odtworzone bardzo dobrze. Szorstkość została złagodzona, wręcz zniknęła, choć zaszumienie pozostało. Nie było to jednak ocieplenie i rozmemłanie powszechnie przypisywane wzmacniaczom lampowym. Nic z tych rzeczy.

Wzmacniacz mimo niezbyt imponującej mocy 13 watów odtworzył prawidłowo nawet Rammsteina, i to z głośnością bliską "imprezowej"

I na koniec bas. Schodził nisko, nie buczał, nie ciągnął się, był nawet nieźle kontrolowany, lecz nie był tak szybki jak z dobrych, tranzystorowych końcówek czy też mocnych pentod w pushpullu. Nie znaczy to jednak że się gubił, nie nie, tylko przy wybitnym poziomie prezentacji pozostałych zakresów bas zasługuje tu jedynie na ocenę dobrą.

Podłączenie preampu półprzewodnikowego sprawiło, że dźwięk zyskał na motoryczności, na czym zyskały nagrania elektryczne, rockowe i popowe. Nagrania akustyczne jednakże pokazały, że ograniczeniu uległ efekt holograficznej przestrzeni jaką dawał sam wzmacniacz, minimalnemu pogorszeniu uległo też nasycenie barw na średnicy. Sądzę że z dobrym lampowym pre ten wzmacniacz pokazałby jeszcze wiekszą klasę.

Na lampie było też słychać, że preamp DeToma jest lepszy od modyfikowanej Kody, choć przepaści nie ma.

zwykłybanan ......................................

więcej takich ufoludków.

To jest cena dla takich zwykłychbananów jak Ty!

Nie ma nic do powiedzenia na temat dźwięku, nie jest zaintersowany odsłuchem, kupnem,

ale ma niesamowicie duuuzo do powiedzenia.

Marduk, 3 Kwi 2006, 08:47

myślę ,że niepotrzebnie sie denerwujesz. On tylko zapytał . Nie szukaj ataku w kazdym wpisie bo to brzmi tak jakbyś miał jakieś paranoje... spokojnie.

...there is no spoon...

być może, to jest jedyny jego wpis na forum, ciekawe...

Ja to odebrałem jako atak...

Poza tym ten wątek nie jest o tym jak sprzedaje i za ile, tylk jak to zagrało u McGyvera,

więc wszelkie uwagi można kierować do mnie na maila...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.