Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7200 Wywala korki! POMOCY!

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Od wczoraj wieczorem mam poważny problem ze wzmakiem.

Przy próbie włączenia wzmaka (z pilota) albo słychać jak bezpieczniki (od instalacji elektrycznej) "chcą się" wyłączyć albo całkiem je wywala.

Podłączałem wzmacniacz pod inny obwód elektryczny w mieszkaniu i dalej to samo.

Bez obciążenia i z obciążeniem to samo.

Nigdy przedtem nic takiego nie miało miejsca.

Czy ktoś orientuje się o co chodzi?

Proszę o pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/25553-marantz-pm7200-wywala-korki-pomocy/

Mam serwisówkę do tego. Trzeba zbadać czy ti istotnie trafol się ugotował, czy może coś innego. Jeżeli trafol, to można albo go przewinąć (zlecić), albo zamówić toroid z odpowiednimi uzwojeniami. Obecnie nie stanowi to problemu. No chyba że PM7200 jest jeszcze na gwarancji, wtedy to nie Twój problem.

Jest na gwarancji.

No jestem ciekaw jak zostanę obsłużony przez dystrybutora.

Jutro zawiozę go do TopHifi i zobaczymy.

Mam nadzieję, że naprawa nie zajmie im "wieczności" choć nie wiem, bo jest to wersja KI i może się okazać, że może być problemik z częściami.

Chociaż bardzo dziwne jest to, że jak wywali korki, i później włącza się wzmaka głównym włącznikiem to gra. Wydaje mi się, że to chyba nie trafo tylko coś z przekaźnikiem.

No i dodam jeszcze, że nie czuć żadnej spalenizny ani nic w tym stylu.

miałem kiedys potężnego harmana 6950R walił korki jak sie go "budziło" z pilota (ciekawe), potem kpiłem baltlaba i nie dało się go wcale włączyć!!! Za każdym razem "dup!!!" Wymieniłem bezpieczniki z 10 na 16A i problemu niema :-P

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Opteron,

jesteś "wielki"!

Przyjrzałem się swoim bezpiecznikom w centralce instalacji elektrycznej, i po podpięciu wzmaka pod obwód zabezpieczony 16A działa bez problemu.

Przepiąłem instalację pod 16-tkę i jest wszystko w porządku.

Dzięki Tobie i MG za pomoc!

Pozdrawiam

Do głowy by mi nie przyszło że Marantz może generować tego rodzaju problemy. Miałem ich kilka, i nie wywalały nawet bezpieczników 6,3A. Za to tania, ale zawierająca w sobie potężny transformator toroidalny Koda KD261 raz mi wywaliła.

MG,

jak miałem 7000 i później 7200 to też nie miałem problemów, ale pojawiły się kiedy u mnie w systemie zagościł 7200KI, a tam siedzi sobie taki niemały toroid.

Jeszcze raz dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.