Skocz do zawartości
IGNORED

Sklepy muzyczne w Pradze

marimar

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się w najbliższej przyszłosci do tego pieknego miasta i chciałbym zasięgnąć wiadomości o sklepach z płytami najlepiej gdzieś w centrum. Czy ktoś może mi takowe polecić? Byłem w Pradze w zeszłym roku i przez kilka godzin nie znalałem żadnego porządnego, więc teraz nie chciałbym szukać po ciemku.

https://www.audiostereo.pl/topic/25559-sklepy-muzyczne-w-pradze/

bylem w podobnej sytuacji pare miesiecy temu. Szukalem, ale zadnego wiekszego sklepu z plytami nie znalazlem. Co wiecej szukalem tez sklepow audio, wszak to kraj Pro-Jecta i Ri-Audio, ale na marne....

Pamietam ze byl jeden maly sklepik z plytami Czesky Records, ale jak ostatniego dnia pojechalem zeby cos zakupic i poswiecic na to jakis czas, to byl zamkniety...... (!!!). To taki sklepik, niedaleko stacji metra IP Pavlova, do ktorego schodzi sie w dol po schodkach. Niestety wiecej szczegolow Ci nie powiem...

marimar,

bylem w Pradze w zeszlym roku i pamietam dwa sklepy plytowe:

1 w bocznej malej uliczce tuz przy glownym rynku (otwarty do pozna i chyba nawet w niedziele) Ceny niewiele nizsze niz w Polsce badz porownywalne.

oraz 2, bardzo niedaleko mostu Karola (chyba po prawej stronie idac do mostu) . Byl to firmowy sklep Supraphonu. Ten byl zamkniety.

Pisząc o rynku miałeś na myśli rynek staromiejski? Pamiętasz może ulicę? Będę w Pradze z narzeczoną i z pewnością nie będzie zadowolona chodzeniem ze mną po wszystkich uliczkach w okół rynku w poszukiwaniu sklepu płytowego

Pamiętam Pragę jak przez mgłę ale może pomogę.

Idziesz Mostem Karola w kierunku OD Starego Miasta (tzn rynku). Jakieś kilkadziesiąt czy kilkaset metrów za mostem po prawej jest nieduży (jak na Pragę) sklepik muzyczny.

Uwaga. Idziesz dalej. dochodzisz do placyku, gdzie jest kościół (bazylika?) św. Marka lub innego na M.

Na przeciwko niej jest duuuuży sklep muzyczny, gdzie dostałem kapitalny komplet Koncertów Beetha z Janem Panenką.

Te dwa pamiętam.

Jeszcze trzeci mi się majaczy.

Idziesz Mostem Karola w przeciwnym kierunku, dochodzisz do Rynku, za Ratuszem - tym z zegarami skręcasz w lewo i tak idziesz - mijasz po lewej jakieś budki z pamiątkami, po prawej fontanna i w ogóle rynek, idziesz dalej - rynek przechodzi w ulicę, na której po lewej stronie jest spory sklep muzyczny, do którego nie wszedłem, bo był zamknięty.

A! Jest jeszcze jeden!

Praktycznie na Rynku.

Znalazłem zdjęcie - W okolicach tejże katedry (z dwoma wieżami) w wąskiej uliczce gdzieś pomiędzy arkadami (szukałem toalety - też jej szukaj - może w ten sposób znajdziesz sklep). Całkiem duży.

Przepraszam z chaos, ale tak ogólnie dziś chaotycznie się czuję.

:)

Mam nadzieję, że pomogłem.

Najlepsze dwa sklepy ktore znam w Pradze to bardzo duzy "Bontonland Megastore" na Vaclavske namesti 1 (tel 224473080) z osbnymi dzialami DVD:filmy, muzyczne, CD: jazz/blues (slaby), klasyka (bdb), rock (bdb), filmowa itd., wszystko pieknie poukladane i opisane, szuka sie (po czesku "hleda") bardzo przyjemnie. Wejscie z bramy i w lewo na dol po schodkach. Oraz drugi, maly, na lewo od kosciola ze zdjecia pafcia0, w bocznej uliczce, Via Musica (Tynska Galerie) Staromestske Namesti 14, tel 224826440. Jest tam tylko jazz i powazna:, m.in. Telarc, Harmonia Mundi, Supraphone. Ten drugi zostal mocno przeze mnie przebrany, ale moze cos jeszcze zostalo... Pzdr.

mam pytanie pokrewne, coby nie mnożyć wątków: a czeskie sklepy internetowe z płytami? ale sprawdzone z autopsji? jest sporo ciekawej czeskiej muzyki dostępnej u nas w bardzo ograniczonym wyborze.

szperając na chybił trafił namierzyłem np. punkty takie, jak:

vltava.cz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MusicaBona

Ukryta Zawartość

BlackPoint

Ukryta Zawartość

czy ktoś z Was kupował w nich i może je polecić (ewentualnie inne)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dong dobrodzieju daj jakieś namiary. Szukam zwłaszcza Passion play. Miałem to kiedyś z radia nagrane. Kopło mnie pamiętam to nagranie, oj kopło. Pisał o tejże płycie sam Andrzej Stasiuk w swojej autobiografii, nazwał tę płytę psychodelicznymi jasełkami ( a jest to rockowa pasja oczywiście).

> chick

jeżeli "Passion play" to to samo, co "Pasijove hry velikonocni", to masz tutaj:

Ukryta Zawartość

371 Kc, nie wiem ile wysyłka.

oprócz tego jest tam 10 innych pozycji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę o zespole plastic people.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj w TVP kultura o 23 będzie film dokumentalny o zespole Plastic people of the universe. Historia zespołu, fragmenty koncertów, wywiady z muzykami. Czy ktoś z szanownych forumowiczów to nagrywa ? Byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ dla mnie TVP kultura nadal jest programem elitarnym i nie mam możliwości odbioru

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.