Skocz do zawartości
IGNORED

Źródło prądowe+lampa= nowy preamp

morris

Rekomendowane odpowiedzi

Preamp na ECC88 budowałem i chcialbym spróbować czegoś nowego, w związku z tym mam pytanie: czy ktoś próbował używać zamiast konwencjonalnego rezystora anadowego źródeł prądowych jako obciążenia dla lamp w stopniu wyjściowym odtwarzacza CD, DACa czy też przedwzmacniacza czy to klasycznie czy też hybrydowym wyjściem mu-follower?

Pytam gdyż ostatnio myślę i próbuje stworzyć preamp(lub stopnia wyjściowego do DACa) na mocnej lampie o niskiej rezystancji wewnętrznej np. typu 6S19P.

Dla zainteresowanych podaje link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapraszam do dyskusjii wymiany spostrzeżeń.

Ukryta Zawartość

Ciekawy link, jutro przeczytam prezentacje o ccs, bo dziś się oczy same zamykają.

Ale mnie się pomysł podoba a i wykonanie chyba nie powinno przysparzać problemów, poza tym myślałem o jakimś aktywynym stopniu wyjściowym do dac.

>Morris

Napisz coś o tym pre, ktrórego męczysz.

Fostex ze wstęgą i bas do tego...... hmm...........też tak chciałem. Kiedys chyba jednak to zrobie.

ALe wiesz, nie trzeba konicznie do tego Fostxa triody300B, z klonem też zagra :) Słyszałem.

Na razie próbowałem tylko z 6s19P z prostym źródłem prądowym prądowym ustawionym na prąd 40mA, rezystor na katodzie 470Ohm i napięcie na anodzie miałem 90V przy zasilaniu przed źródłem około 150V.Gralo OK, tylko coś te lampy sztrasznie mikrofonują(przynajmniej moje egzemplarze). Potem niestety musiałem zawiesić prace z powodu baraku czasu i tak od miesiąca .....

Myślę że można znaleźć lepszy punkt pracy i zastosować lepsze źródło prądowe.

Kiedyś rozmyślalem o minimalistycznym preampie lampowym-1 stopień bez sprzężenia o małej impedancji wyjściowej i tak to się zaczęło - prawdopodobnie samo trafo wyjścowe by bylo lepsze, tylko ta cena. Ostanio trafiłem na stronę Pimma i szczególnie Battery Biased CCS jest interesujące bo nie wprowadza do toru zbyt wiele elementów do toru sygnału.

Znalazłem też stronkę z takim preampem:http://www.pmillett.com/lowmu_preamp.htm

tylko użyto tam źródła na pentodzie EL34, ale myślę że tranzytorowe kasodowe źródło prądowe będzie lepsze, gdyż bardzo duża rezystancja dynamiczna źródła jest zrównoleglona do pojemności lampy,a EL34 ma ją sporą, może jakby zastosować pentodę szerokopasmową...

A co do hybrydowej konfiguracji mu-follower - jak będe mial dziś czas to zrobię symulacje. Jak będzie miała małą impedancję wyjściową i grał przedewszystkim grał dobrze:) to na stopień wyjścowy DACa w sam raz. Wtedy można zastosować szereg "słabszych lampek".

• 1 miesiąc później...

Uruchomiłem w końcu źródło prądowe z powyższych linków w konfiguracji mu-follower na lampce (równolegle połączonych połówkach) 6N1P- tych mam dużo a bałem się że zniszczę;) coś bardziej cennego. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne - gra detaliczniej i czyściej. Polecam każdemu spróbować koszt jest śmieszny(baterie+4 mosfety+4kondensatorki).

• 3 lata później...

morris

Zrobiłem układ pre wg. Pete Milleta, ale niestety dało się słyszeć zakłócenia.

Moim odstępstwem było zastosowanie w miejsce EL34 (nie miałem wystarczającej mocy do żarzenia tej lampy) pentodę 12GN7.

Wczoraj uruchomiłem na 12GN7 układ, który zaproponował Alan Kimmel:

Ukryta Zawartość

z całkiem niezłym skutkiem. Polecam spróbować.

Następny krok to PMCCCS G. Pimm'a

Ukryta Zawartość

morris - w złej zakładce wpis - powinno być w lampa - CCSy ostro trenował np. cypher, ostatnio zamawiał płytki kaskadowego CSCS'a opartego o 10M45 IXYSa. Podpytaj go.

morris, 30 Maj 2006, 20:01

>Może ktoś zna jakiś typ lampy taki żeby mu =8-12?

ciut po za zakresem, ale dobre są też:

12B4A - bardzo chwalona - mu ok. 6.5

6BL7 - mu ok. 15

Jeśli już grasz na prądożernej 6S19P, to warto użyć 6S4S - mniej prądu żre, a zawszeć to "2A3 na 6,3V" ;-).

• 10 miesięcy później...

morris, 30 Maj 2006, 20:01

>Może ktoś zna jakiś typ lampy taki żeby mu =8-12?

ciut po za zakresem, ale dobre są też:

12B4A - bardzo chwalona - mu ok. 6.5

6BL7 - mu ok. 15

Jeśli już grasz na prądożernej 6S19P, to warto użyć 6S4S - mniej prądu żre, a zawszeć to "2A3 na 6,3V" ;-).

W tym zakresie mu mieszczą się tetrody : 6aq6/6v6/6P6S.

Kilka dni temu znalazłem ciekawy wątek na DIY

Ukryta Zawartość

Też szukam dobrego układu pre o małym wzmocnieniu bez konieczności stosowania drogich traf wyjściowych.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.