Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - propozycje, uwagi, pomysły

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

OK. Nie przekonaliście mnie (co do edycji) w 100%, ale rozumiem Wasze argumenty i mogę przystać na takie rozwiązanie. Na pewno nie przeszkodzi mi korzystać z forum, a zapewne i ja użyję nowych mechanizmów nieraz. Teraz należy prosić Lukara, aby - jeśli znajdzie czas - wprowadził taki mechanizm. Pod postulatem automatycznego komasowania wpisów (proponuję z sygnaturą czasową) podpisuję się bez zastrzeżeń.

Arsen Lupin: przystępując do forum zgodziłeś się automatycznie na warunki. Czyli na interfejs. Postulaty zmian są w porządku, każdy ma prawo je zgłosić, nawet te same wielokrotnie. Wycieczki osobiste do Lukara są nie na miejscu. Zaproponuj mu może pomoc i zrób to lepiej, albo sfinansuj wynajęcie programisty.

jar1, 16 Sie 2006, 14:44

>Oj Walerciu ;-)

>Przeca cały czas padają sugestie. Tylko po co, jeśli co chwila jakiś M wystepuje pisząc, że i tak

>nie ma czasu na czytanie ;-)

Przyznaje się bez bicia że przyłozyłem ręke do wątku "mławskiego" po przejrzeniu paru stron - po prostu było to arcydzieło, promile wpisów na temat, w tym błaganie lancastera o opinie o totemach;-)

>I tak ma być, bo reszta to bezmózgowia ! Poza tym, jestem przekonany,

>że wielu M i tak tu ze strachu przed tą 'czarną, śmierdząca dziurą' nawet nie 'kliknie' :-)

Mam nadzieję że po paru dniach niektóre koleżeństwo moderatorstwo "ochłonie" po otrzymaniu uprawnień i akcje będą sporadyczne i uzasadnione. Zobaczymy. W razie czego dokonam aktu samospalenia;-)

>

>PS. A Ty nie na wczasach?

Siem powoli pakuje;-)

jar1, 16 Sie 2006, 14:07

>Ale nie chciałbyś aby ława przysiegłych bez rozpatrzenia faktów głosowała sobie nad Twoją winą? ;-)

Jest mi to obojętne, byle wyrok był spawiedliwy :). W tym przypadku: aby panował tu jaki taki porządek.

>Poza tym, co z tego, że wątki sobie puchną. Komu to przeszkadza?

Czytającym.

>Moderowanie nie może opierac się na osobistych uprzedzeniach i preferencjach. To, że się

>moderaotorowi nie podobają blondynki, nie może oznaczać, że nalezy je przesladować.

Moderowanie z definicji opiera się na osobistych poglądach moderującego. "Moderator grupowy" jest pewnym krokiem w kierunku ograniczenia skrajności ich poglądów.

Forumowicze mają wolną wolę i mogą wystąpić do Admina o usunięcie kogoś z puli moderatorów, jak również o jej rozszerzenie o osobę prezentującą najbliższe im poglądy. Bicie pianki z g... służy chyba wyłącznie nadmuchiwaniu ego bijących, gdyż niczego nie zmienia w naszej wirtualnej rzeczywistości (poza zajętością dysków;).

inżynier, 16 Sie 2006, 14:55

>Jest mi to obojętne, byle wyrok był spawiedliwy :). W tym przypadku: aby panował tu jaki taki

>porządek.

W tej materii mam odmienne zdanie. Wyrok będzie 'ślepy' a nie sprawiedzliwy. Na to jest tylko 50% szans.

>>Moderowanie z definicji opiera się na osobistych poglądach moderującego. "Moderator grupowy" jest

>pewnym krokiem w kierunku ograniczenia skrajności ich poglądów.

Nie. Zbiorowa odpowiedzialność na ogół podświadomie zwalnia z odpowiedzialności osobistej - i demoralizuje.

>Bicie pianki z g... służy chyba wyłącznie nadmuchiwaniu ego bijących, gdyż niczego nie zmienia w naszej wirtualnej

>rzeczywistości (poza zajętością dysków;).

A skąd masz taką pewność? Tym bardziej, że nawet nie masz czasu, aby przeczytać?

->jar1

ad 1. Masz prawo. Ja również. Nie musimy się zgadzać, na szczęście. Jeszcze... 50% to dużo.

ad 2. W ilu procentach? Czy zawsze i wszystkich? Jeśli w 50%, to ja się zgadzam.

ad 3. Że zajmuje dyski - w 100%. Że nadmuchuje ego? Nie wiem w ilu %%. Że psuje forum - w 100%.

Pozdrawiam i na razie.

>Walery

>Mam nadzieję że po paru dniach niektóre koleżeństwo moderatorstwo "ochłonie" po otrzymaniu uprawnień

>i akcje będą sporadyczne i uzasadnione. Zobaczymy. W razie czego dokonam aktu samospalenia;-)

Na pewno nie wszyscy - już to widać było w 'zamnkiętym' wątku zdeziego. Są ludzie, na których taki czerwony guziczek działa wprost 'uskrzydlająco' ;-)

A propos, dlaczego wątek został zamkniety? Przecież był równie humorystyczny jak "brak humoru na forum" a ten żyje sobie nadal. Można się śmiać z żydów, policjantów, blondynek ale nie z moderatorów? To też znakomity przykład na to, że aby byc moderatorem należy przedtem dorosnąć.

Żenada !

jar1, 16 Sie 2006, 15:31

(...)

>A propos, dlaczego wątek został zamkniety? Przecież był równie humorystyczny jak "brak humoru na

>forum" a ten żyje sobie nadal. Można się śmiać z żydów, policjantów, blondynek ale nie z

>moderatorów?

No właśnie - jest "brak humoru na forum" a nie "dowcipy o żydach", dowcipy o policjantach itepe.

Poza tym został zamknięty a nie usunięty.

Obywatel IV Forum

Jarek, problem polega na tym, jak już pisałem, że jeszcze nic się nie stało a już larum grają. Co to będzie, moderatory.

Zauważ że gdyby miał być to spisek to mogłoby zostać po staremu - nikt nie wiedziałby kim są moderatorzy, no może oprócz typowania józwy ;-)

Nie zauważyłem protestu ze strony M-kolegów przy propozycji wyjścia z konspiracji - rzeczowa dyskusja będzie na pewno pomocna - już wiadomo z kim można dyskutować.

Mam nadzieję że Lukar stworzy "M-Tablicę ogłoszeń" gdzie będzie można dowiedzieć się kto i dlaczego chciał zamknąć wątek lub czemu ktoś dostał bana i dlaczego akurat Qubric;-)

>inzynier

>"Arsen Lupin: przystępując do forum zgodziłeś się automatycznie na warunki. Czyli na interfejs. Postulaty zmian są w porządku, każdy ma prawo je zgłosić, nawet te same wielokrotnie. Wycieczki osobiste do Lukara są nie na miejscu."

Owszem, przystepujac do tego Forum, z taka pewna niesmialoscia i zyczliwoscia BEZWARUNKOWO zaakceptowalem Warunki !

Po jakims czasie utworzylem swoj pierwszy na Bocznicy watek : "Co To Wszystko Znaczy" ! Watek ten zostal ZNISZCZONY !

Potem nastepny, Nastepny i NASTEPNY ! Po czym ja sam zostalem DOZYWOTNIO ZBANOWANY, jak i WSZYSTKIE moje "wcielenia" !

Jakim cudem funkcjonuje jeszcze Arsen Lupin - NIE MAM ZIELONEGO POJECIA !

Pisalem WIELOKROTNIE do Lukara, zeby podal PRZYCZYNE ZBANOWANIA albo podal przejrzyste ZASADY (ktorych NIGDY nie bylo !),

ktorych ZOBOWIAZUJE SIE NIGDY NIE NARUSZYC ! Odpowiedzial, ze robic bedzie co mu sie bedzie podobac i jaki bedzie mial - KAPRYS !

Wiem inzynierze, ze nie dysponujesz czasem zeby czytac watki na tym forum, ale gdybys go troche kiedys zlapal, to chetnie

wskarze Ci (istniejace jeszcze !) watki zawierajace cos, co Ci najwyrazniej umknelo z wydarzen na Tym forum !

TO NIE JA ZLAMALEM ZASADY ! Zadne Zasady nie moga byc Tutaj zlamane - BO ICH TUTAJ NIE MA !!!

WSZYSTKOZALATWIANE JEST "PO UWAZANIU" !

REGULAMIN TO CZYSTA - KPINA !

WOGOLE NIE JEST PRZESTRZEGANY !

Cenzurowanie "Filozoficznosci" jest GROTESKOWE i powstalo WYLACZNIE z mego powodu, wiec TO NIE JA zlamalem ZASADY

uprzednio je akceptujac ale LUKAR je zlamal i czyni to caly czas wedlug swoich - "KAPRYSOW" (szkoda ze zaden z Niego - Goya !)

Pozdrawiam inzynierze i zapraszam do zaleglej lektury tego Forum, a ufam iz zmieni Pan co do wielu spraw - zdanie !

>Waldek

>Jarek, problem polega na tym, jak już pisałem, że jeszcze nic się nie stało a już larum grają. Co

>to będzie, moderatory.

Larum jest nie o to że są moderatorzy - o tym i tak było wiadomo. Chodzi o zasady moderowania. To, i jak sie to odbywa jest po prostu skandaliczne - świadczy o zupełnym braku szacunku do użytkowników tego forum.

Póki co całe wysiłki moderatorów sa skierowane przeciwko, mimo wszystko, swobodnej wymianie zdań na bocznicy i to między ludźmi, którzy tu są naprawdę na niezłym poziomie - przynajmniej w stosunku do niektórych moderatorów :-)

Natomiast patologie i rzeczywiste działania szkodliwe swobodnie sobie mogą istnieć.

Wyglada to raczej na to, że niektórzy "M" zazdroszczą i obawiają sie o swoje własną pozycję na forum - stąd ta ciagła potrzeba nazywania potencjalnych zagrażających trolami. No cóż , jak się ma tak mało samemu do powiedzenia, to najlepiej zamknąć gębę innym .

A moze celem dalszego oczyszczenia sytuacji, wyjasnijmy Sobie, ZUPELNIE SZCZERZE, jeszcze 3 sprawy ; dotyczace :

1. Pieniedzy

2. Reklam

3. Miejsca na Serwerze

Nieustannie podnoszona jest tu sprawa ograniczenia wpisow, aby nie zajmowac BEZCENNEGO miejsca na Serwerze !

Wytlumaczcie mi prosze, JAK to jest mozliwe, ze na podobnym Forum HFiM pana Stryjeckiego, NIE MA ZADNYCH AGRESYWNYCH,

NATARCZYWYCH i czesto UNIEMOZLIWIAJACYCH normalne, spokojne korzystanie z forum - REKLAM, tak jak Tutaj,

a w dowolnym watku moge sobie wkleic chocby i 100 wspanialych pelnoekranowych zdjec (po 256 KB - kazde !) i jest wszystko OK !

ILE KOSZTUJE Pana Lukara moje zamieszczenie 12 KB-owego obrazka, bo chetnie bym te sume - zrefundowal !

Od przeszlo pol roku rozmawiamy o "sanacji" tego forum, i wciaz to samo chrzanienie o trollach, miejscu na dysku itd.itp.

Ale NIGDY - ZADNYCH KONKRETOW ! Wiele osob deklarowalo zaplacenie za "zuzyte" przez Siebie miejsce ! ZADNEJ ODPOWIEDZI !

Albo rozmawiamy otwarcie i szczerze, albo bedziemy tak chrzanic bez konca w atmosferze podejrzen i niecheci !

>Na pewno nie wszyscy - już to widać było w 'zamnkiętym' wątku zdeziego. Są ludzie, na których taki czerwony guziczek działa wprost 'uskrzydlająco' ;-)

A propos, dlaczego wątek został zamkniety? Przecież był równie humorystyczny jak "brak humoru na forum" a ten żyje sobie nadal. Można się śmiać z żydów, policjantów, blondynek ale nie z moderatorów? To też znakomity przykład na to, że aby byc moderatorem należy przedtem dorosnąć.

Żenada !<

Zostal prawdopodobnie zamkniety, bo wczoraj nikt nie mial czasu na dyskusje jaka mamy tu dzis, z pewnosci tego typu wymiana zdan jest duzo bardziej produktywna niz proby podtrzymywania humoru na forum. Podejrzewam tez ze sam tytul zamknietego watku dzialal na wielu jak "czerwony guziczek" ktory koniecznie trzeba wcisnac.

A tak na prawde zostal zamkniety poniewaz temat sie wyczerpal, bo jak dlugo mozna rozmawiac o tym ilu jest moderatorow na forum? Tylko sie dziwie ze jar1 nie jest jednym z nich. Co jak co, ale Twoje podejscie do sprawy jest jak najbardziej konkretne i rzeczowe. Chyle czola.

Zawsze mi się wydawało, że jara trzeba na moderatora. Nie wiem tylko, czy z "M" będzie Mu do twarzy?

>Peter Daniel

Na diyAudio wątki umierają sobie śmiercią naturalną, gdy nikt nie ma w sprawie już nic do powiedzenia. Na tym forum nawet jeśli się nie ma nic do powiedzenia (a zwłaszcza wtedy) wątki rozkwitają. Nie jest źle, jeśli jest to bocznica, dlatego nie rozumiem zamknięcia wątku o moderatorach. Gdybym był "M" (na szczęście nie jestem i nigdy nie miałbym na to ochoty) nie urażałbym się treścią tam zawartą. Gdyby wśród moderatorów było więcej osób z "grubą skórą" i specyficznym poczuciem humoru, to z czasem zyskaliby sobie jakiś tam autorytet (duże słowo). Ważne, żeby dyskusja została przez nich podjęta z poziomu partnerskiego, a nie innego (bez bufonady). No i oczywiście muszą umieć również logicznie uzasadnić swoje posunięcia w takiej dyskusji - jeśli będą mieli odwagę się jej podjąć.

Działania zza winkla (pyrogrodzkie powiedzenie) są ogólnie niezrozumiałe - poparcie takich działań jakimś tokiem rozumowania może być już do przyjęcia.

Jeśli zdecydowaliście się być jawni, to niech takie będą zamysły Waszych działań - w przeciwnym razie lepiej nie eksponować tego "M". W zamkniętym wątku coś na ten temat (chyba) również napisałem.

Z poważaniem rekin

Sam osobiscie zamknalem kila watkow na diyAudio, nigdy nie bylo to w celu uciecia dyskusji, ale w celu skierowania dyskusji na inne tory. Jesli uwazacie ze byl to zly krok, otworzcie nowy watek z dokladnie takim tytulem, mi to nie przeszkadza.

A odnosnie kandydatury jar1 na moderatora, jestem jak najbardziej za.

->rekin

Naszym wspólnym (moderatorów) postulatem do Admina było, już jakiś czas temu, wprowadzenie "Tablicy ogłoszeń", na któryej mogli byśmy komentować i uzasadniać swoje akcje. Oczywiście (!!) pozostali użytkownicy nie będą mieli możliwości tam się dopisywać :) Postulowaliśmy także kilka innych usprawnień pozwalających poinformować forumowiczów o tym, co się dzieje, a także usprawnić mechanizm szybkiego reagowania.

Doskonale rozumiem, że nikt z moderatorów nie ma (nie powinien mieć) złych intencji. Taba tablica ogłoszeń to doskonały pomysł, bo umożliwia jakąkolwiek komunikację (na poziomie formalnym, a nie luźnej dyskusji kilku z Was) z forumowiczami. Mnie przekonaliście, bo otrzymałem indywidualnie odpowiedź na mój wpis, ale czy jesteście gotowi zrobić to z każdym? Moderacja to faktycznie paskudna sprawa (do pewnego momentu). Jest jak wychowywanie dziecka. Zaniedbania skutkują w przyszłości buntem, a dobre "wychowanie" gwarantuje w tej przyszłości zrozumienie.

Miałem przez pewien czas do czynienia z "młodszym pokoleniem" dwudziestoparolatków i zmagałem się z nimi przez ten czas na gruncie pedagogicznym -trudna sprawa wymagająca przede wszystkim konsekwencji w swoich działaniach. Nie wyobrażam sobie natomiast "wychowania" starszego pokolenia - muszą sami zrozumieć o co chodzi i zaakceptować to, albo odejść.

>foxbat

Pisałem już, że moderator powinien coś takiego posiadać. Jak inaczej skaże na banicję za krnąbrność III stopnia, albo przymknie oko na podsmiechujki z super"M"enów?

Dobra, dobra, nie przekupicie mnie. Ja chcę być samodzielny i niezależny. I mieć pełnię władzy ! (no i juz zostawiam spację przed wykrzyknikiem - spodobało mi się) :-)

>foxbat

No może trochę...

Poza tym zgłaszm swój poprzedni wpis do moderacji (modernizacji). Miało być ...chójki, ani chujki - to niewybaczale przejęzyczenie w stylu naszego prime M (nie mylić z "M")

Dobra zabieram się do roboty i przełączam na innego kompa - dość tych ortografów już tutaj popełniłem. Życzcie mi mniej błędów w trakcie pracy nad bezpieczeństwem energetycznym naszego kraju :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.