Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD-63 - co dalej...?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze troche "znudzil" mi sie juz odtwarzacz Marantz CD-63, mialbym serdeczna prosbe dotyczaca porady... Jezeli chodzi o tego CD, wkurza mnie (w porownaniu do innych drogich modeli, ktore mialem okazje podlaczyc na chwile) jego "szorstkosc" barwy i swego rodzaju "suchy" przekaz. Fakt, dynamika jest relatywnie dobra, bez zarzutu, ale dzwiek jest raczej malo "kolorowy", a poza tym... zupelnie nie brzmia z tego odtwarzacza instrumenty smyczkowe (one raczej "piszcza" i w dodatku wszystkie jednakowo... ;-)).

Jakim odtwarzaczem warto sie zainteresowac, aby uzyskac dzwiek szczegolowy, z duza rozpietoscia "barw", dobrym ksztaltowaniem sceny oraz ze swietna reprodukcja skrzypiec, wiolonczeli oraz vocali?

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/25664-marantz-cd-63-co-dalej/

To pomyśl o zewnętrznym przetworniku, np Perpetualu, jest o tyle ciekawy, że możesz wymieniać opampy. Ma fabrycznie zamontowane podstawki. I wykorzystaj swojego marantza jako transport.

Z forum chyba zorro ma (miał?) takie cudeńko.

Do kupienia do 1500 zł - niedawno widziałem na niemieckim ebayu za ok 300 euro.

lete

zegar,zasilanie,kondki,wytłumienie,opampy,gniazda,okablowanie,no jeszcze platforma pod ten 63se i nie będzie konieczności wymiany.

Nie zaszkodziłoby również oddać te Eltaxy do komisu i wymienić na coś bardziej wyrafinowanego.

pzdr

Lete, napisz prawdę, że to już nie są Eltaxy, tylko DIY w obudowach po Eltaxach, to unikniesz takich komentarzy. Z resztą wpisu Franka się zgadzam, to CD warto modyfikować, albo...wymienić na inne CD jeszcze lepsze do modyfikacji.

Onix xcd-99:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziala na 220V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy ten CD'k z podanego linka. Jak na "sklepowca" w tej cenie to może być całkiem niezły.

Coś mi sie jednak zdaje, że dobrze podtuningowany CD63 + solidny zegarek zagra lepiej (co najmniej) i do tego "nieco" taniej wyjdzie.

Dobrej nocy.

Co do Eltaxow, to obecnie "siedza" w nich Vify m18wh, nowe okablowanie i zwrotnice, zatem gra to juz sporo lepiej, niz oryginalne Liberty 5+, ktore tez przeciez nalezaly swego czasu do czolowki budzetowej :)

W kazdym razie teraz taka konfiguracja pozwala bardzo wyraznie wychwytywac roznice pomiedzy podpietymi urzadzeniami, kablami, etc.

Zastanawiam sie, na jaka poprawe moge liczyc przesiadajac sie z CD 63 na np. CD 63 SE KIS...

Za bardzo na modyfikacji sie nie znam, zatem sam nie bede nic wymienial w tym CD 63. Jezeli jednak ktos dokonal takiego zabiegu i jest pewien, ze uzyskany efekt byl wart wydanych pieniedzy, to oczywiscie chetnie dowiedzialbym sie o takiej mozliwosci :)

Poza tym, aktualna jest moja prosba o Wasze typy odnosnie uzywanych odtwarzaczy, ktore dadza bardzo dobry efekt (moga byc z ebay.de, alllegro.pl) - cena do 1000 zl lub 250 euro ;)

Pozdrawiam,

Lete

>Poza tym, aktualna jest moja prosba o Wasze typy odnosnie uzywanych odtwarzaczy, ktore dadza bardzo

>dobry efekt (moga byc z ebay.de, alllegro.pl) - cena do 1000 zl lub 250 euro ;)

Stawiam na NAD C540, C541, C541i - zmieści się w budżecie, a fajny ;)

>usha

Może moje pytanie wyda się banalne ale co daje solidny zegar?

Na jakie aspekty dźwiękowe wpływa.

>lete

Niedawno na allegro był do kupienia Nakamichi OMS 7E II. Ale już go nie widze.

Porównywałam go z CD63. Różnica jest widoczna na korzyść Nakamichi.

Chodzi właśnie o to, o czym wspominałeś. W składach muzycznych lepiej brzmią

instrumenty (akordeon, skrzypce itp.). Grają barwniej, co znacznie podnosi

przyjemność ze słuchania. To jakby się ogladało obraz namalowany większą ilością kolorów.

- Jakie elementy w CD odpowiadają za reprodukcje barw?

- Co sprawia że jedne CD grają matowo a drugie kolorowo?

Pozdrawiam

Ola

>lete

>Jakim odtwarzaczem warto sie zainteresowac, aby uzyskac dzwiek szczegolowy, z duza rozpietoscia

>"barw", dobrym ksztaltowaniem sceny oraz ze swietna reprodukcja skrzypiec, wiolonczeli oraz vocali?

choc nie jestem zadnym specjalista, mialem jednak przyjemnosc posiadania sony x339es. brzmi bardzo cieplo i mozliwe ze odnajdziesz w nim to czego nie mozesz odnalezc w marantzu. ja sam wrocilem spowrotem do marantza, zdecydowanie bardziej odpowiada mi jego dzwiek, zwlaszcza na starych kawalkach z lat 80. 559es w cenie do 1000zl, takze znajdziesz. innych konstrukcji nie znam, wiec sie nie wypowiadam. warto jednak zastanowic sie nad ESami sony.

Ola:

>Może moje pytanie wyda się banalne ale co daje solidny zegar?

>Na jakie aspekty dźwiękowe wpływa.

Mam zegar (LClock XO) zainstalowany w CD63 KI. Włożenie zegara poprawiło kontrolę basu (jego rozmycie to główna dźwiękowa bolączka tego CD), nieco wpłynęło na średnicę, nie zmieniło właściwie wysokich tonów (bardzo dobrych w 63 KI). Efekt był jednoznacznie pozytywny, jednak na omawianym poziomie cenowym większy sens miałoby chyba dołożenie kilkuset złotych, które kosztuje ten zegar, do lepszego odtwarzacza.

Istnieje tani trick możliwy do wykonania w tym odtwarzaczu przez sprawnego manualnie hobbystę umiejącego bardzo dobrze posługiwać się lutownicą. Działa równie dobrze co tańsze zegary.

Wymiana CD63 na CD63KI ma bardzo ograniczony sens. Wersja KI to w zasadzie ten sam odtwarzacz, tylko z lepszym transformatorem i kilkoma elementami elektronicznymi. IMHO lepiej zająć się kompleksową modyfikacją CD63 od zasilania aż po wyjście. Można tą drogą osiągnąć wyraźnie lepszy dźwięk niż z nie63 KI. Temat był zresztą intensywnie wałkowany na forum.

McGyver:

Pewna kwestia wałkowana prawdopodobnie nie była, a że jest okazja, to spytam: czy wyjęcie zegara z 63 KI to bardzo skomplikowany manewr? Odcięcie zasilania i przewodów wchodzących w płytkę to banał, co jednak z dwoma elementami, które usuwa się z płytki podczas montażu zegara? Da się je dobrać i wlutować z powrotem, czy też będą jakieś trudności (montaż powierzchniowy, nieznane parametry, coś innego)?

Pytam, bo osłuchał mi się już ten CD, a LClock może pasować do kandydata na następce KI... ;)

McGyver:

>Można wyjąć zegar, ale trzeba na powrót wsadzić kwarc 16,9344MHz, i dwa zwykłe ceramiczne

>kondensatory po 10pF. Żaden tam montaż powierzchniowy.

Dzięki za wyjaśnienie - jak się będę pozbywać Marantza, poszukam w W-wie kogoś kto wlutuje mu elementy brakujące po wyjęciu zegara ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.