Skocz do zawartości
IGNORED

problemy z kompem, potrzebna pomoc/rada

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam sie o pomoc dotyczaca mojego kompa. Robilem juz chyba wszystko i nie pomoglo, wiec moze sa tez wsrod audiofili i komputerowcy i cos mi doradza?

Od jakiegos czasu pojawiaja sie dwa problemy - jeden to przy odpalaniu systemu zawiesza mi sie na stronie logowania Windowsa, a czasem w trakcie tego sie dodatkowo restartuje i laduje od nowa. Po udanym odpaleniu (najczesciej za drugim-trzecim razem) chodzi niby OK, dopoki nie sprawdze poczty. Przy wylogowywaniu sie z yahoo zawiesza sie ponownie lub restaruje. Kiedys tez stalo sie tak jak wchodzilem na strone naszego forum ( :-((((((((((((((( ). Co ciekawe, jak pochodzi dluzej i sie juz wygrzeje to zaczyna hulac i jest wszystko OK, no poza paroma wyjatkami! Tak wiec problem ten pojawia sie na odpalonym kompie po dluzszej przerwie.

Robilem juz prawie wszystko - reinstalacja systemu, ktos mi nawet radzil ze Firewall gryzie mi sie z antywirem, wiec odinstalowalem, potem zauwazylem ze mi przerywal wiatrak w zasilaczu, wiec wymienilem zasilacz na nowy i mocniejszy. Wczoraj sprawdzalem jakosc kosci RAM programem testujacym - znalazl bledna kosc, wywalilem, a problem pozostal. Zamienialem nawet kosci miejscami, i nic to nie dalo. Temperatura jest OK - plyta i procek ok 45-52 C, wiec sie nie przegrzewa. Teraz zastanawiam sie ze chyba mi juz jedynie plyta glowna zostala..... Moze jakies zimne luty czy co????

Macie jakies sugestie, czy rady, bo nie chce w ciemno kupowac nowej plyty....

Plyta to Abit SA6, procek P III 733 MHz.

Bede wdzieczny za wszelkie rady, bo juz wychodze z siebie.

https://www.audiostereo.pl/topic/25744-problemy-z-kompem-potrzebna-pomocrada/

Czytając o twoim problemie dwie rzeczy nasunęły mi się na myśl: zasilacz i płyta główna. Jeżeli zasilacz wymieniłeś pozostaje płyta. Ale proponuję tobie sprawdzić jeszcze dokładnie połączenie HDD z płytą, czyli zmienić taśmę udma. Bywa tak, że taśma jest uszkodzona i czasami przerywa co skutkuje właśnie nagłymi restartami komputera. W kazdym razie wygląda na to, że na 99% jest to problem hardware'owy.

Miałem kiedyś podobny problem i okazało się że wina leży w kondensatorach na płycie głównej (też Abit do pIII). Wszystkie serwisy po podaniu typu płyty głównej od razu wiedziały o co chodzi , ale nikt się za bardzo nie chciał podjąć naprawy bo akurat był problem z oryginalnymi kondziami a na zamiennikach to na własną odpowiedzialność. Skusiłem się na zamienniki i było trochę lepiej ale też zdarzało się że w trakcie pracy nagle wyłączał się system. Miałem wtedy 2 systemy - pod W98 jakoś jeszcze chodziło , W2000 wysypywał się od razu. Objawy identyczne jak u Ciebie. Myślę więc że to płyta główna.

pzdr

Sprawdź na stronach producenta płyty tabelę zgodności płyty i procesora (konkretny typ, nie tylko szybkość). Miałem taki problem. Producent pisał, że raportowano błędy takiej właśnie konfiguracji, jaka była u mnie. Objawy identyczne jak u Ciebie. Po zmianie procesora (na wolniejszy, niestety) wszystko ustąpiło i do dziś komputer pracuje jako pomiarowy, całe tygodnie pod prądem, potem tygodnie odłogiem i znowu, i w kółko. Nie ma problemów.

Jeden z kolegów wspomniał o kondensatorach. Sprawdź czy nie są wybrzuszone. Nie wiem jak wyglądają te na twojej płycie ale w przypadku tych z którymi miałem do czynienia chodziło wyłącznie o takie z krzyżykiem na wierzchu. Jeżeli są takie wybrzuszenia to masz raczej odpowiedź. Ostatnio miałem dwa takie przypadki w Dell-ach u mnie w robocie.

Witam

Tak jak pisali koledzy - zasilacz, płyta główna, a raczej kondensatory na niej. W Abitach, to faktycznie modna awaria. Zakładam oczywiście, że procesor nie jest podkręcony.

Dodam jeszcze dwie propozycje, trywialne ale właśnie z takimi się spotkałem i takie czasami się pomija:

- taśma łącząca dysk z płytą, najlepiej sprawdzić zakładając inną

- wtyczka zasilania dysku twardego, miałem przypadek, że wtyczka niemal wypadała z gniazda. Chociaż jeśli przez lata komputer pracował prawidłowo to raczej nie będzie to przyczna jego obecnych problemów.

Pozdrawiam

Noooo, wreszcie moge odpisac, bo wczoraj jak chcialem dodac wpis, to komp mi sie zawieszal :-((( teraz w pracy mam spokoj. Odpowiadam zatem zbiorczo.

Zmienilem wczoraj tasme do HDD na nowa Asusa i to nic nie dalo. wtyki do dysku sa OK, wiec to tez raczej nie problem. Inzynier pisal o zgodnosci plyty i procka. Mysle zo to raczej nie problem, bo komp ma juz z 5 lat, a problem pojawil sie dopiero miesiac temu. Natomiast to wydaje mi sie ze to jednak plyta, bo po radach (dzieki!) z waszej strony obejzalem plyte i rzeczywiscie chyba sa wybrzuszone kondy :-((((((( Podjade dzis na gielde pod GUSem i popytam o jakies plyty, moze maja cos pod PIII....?

dzieki za wszelkie rady!

Rafko, płyta jest czysta??? Kurz czasem bardzo duże problemy powoduje ze stabilnością komputera. Czasem wystarczy przedmuchać z tyłu, z przodu powietrzem i po kłopocie. No i jak zasilacz? Kondy też mogą być, choć czasem wybrzuszone nie oznaczają koniecznie wadliwego działania. A i uważaj na cwaniaków pod gusem.

>liberas

Plyta jest czysta, bo ja tez juz odkurzalem i czyscilem ;-))))

Wlasnie wrocilem spod GUSu. Plyt takich nie mieli, ale w jednym punkcie naprawiaja plyty glowne. Gosc mi powiedzial ze na 99,9% to jest plyta, a poza tym to jest wada konstrukcyjna tego modelu Abita - kondy, choc na 105C, nie wytrzymuja i padaja. Ma mi wymienic kondy - koszto ok. 30-50 zl . Daje gwarancje. Poza tym na miejscu najpierw sprawdza plyte. Jesli nie plyta, to sprawdzaja caly sprzet. Jutro podjade i na popoludnie bedzie gotowa. Nie wiem tylko czy zawozic caly sprzet,czy tylko sama plyte? Niby lepiej caly komp, ale nie chce zeby mi ktos "skanowal" twardy dysk ;-))))

PZDR

No i sprawa chyba się rozwiązała ;-))) Dzis oddałem płytę na wymianę kondów. Facet powiedzial ze i tak sie dziwi ze to w ogole odpalało, bo wszystkie 18 kondensatorów było do wymiany. Rzeczywiście były pękate jak beczuszki. Teraz na nowych chodzi jak burza i wreszcie nie zawiesza mi sie na www.audiostereo.pl, co bylo dla mnie duzym problemem ;-))) ! Mam nadzieje ze juz tak zostanie ;-)))))

Dzieki za wszelkie rady i pomoc....!

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.