Skocz do zawartości
IGNORED

Hybrydowy wzmacniacz mocy Q-Audio

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

wyjscie lamp to pewnie z 1k co przy 10nf wejsciowej pojemnosci fetow da pasmo 358Hz. A moc bez znieksztalcen bardzo mala. Oczywiscie pisze o progu thd na poziomie 0.001%.

->drakul

Impedancja wyjściowa PCC88 w układzie, który zastosowałeś- obciążenie aktywne wynosi ok.450Ohm. Czy to zbyt duża wartość do wysterowania MOSFETów? Nie wiem, ale MOSFETY mają sporą pojemność.

Darkul >> Srenicz a senicz to dwa różne typy. Schemat z elektora zamieściłem po to, bo moim zdaniem fajnie popatrzeć na różne rozwiązania :)

Cały czas mam to nieszczęsne pytanie odnośnie polaryzacji tych FET'ów - stabilność temperaturowa,, składowa stała

Swego czasu też cosik takiego zaprojektowałem, nawet bawiłem się w symulacje w spice - Kaskoda w sumie najlepszym rozwiązaniem, nawet sterowanie z wtórników nie zapewnia dobrego pasma od góry (biorąc taką klasyczną duotriodę sygnałową :( )

A moc to tak w granicach 20-30 W? Bij zabij trochę strzelam z pamięci....

Panowie

O co wy się tu bijecie ?

Czy ktoś to nazwał High Fidelity ?

Drakulowi brzmi to ładnie i sprawia mu dużo frajdy słuchanie ulubionych płyt na tym wzmacniaczu. Tyle!

Że high fidelity to nie jest to każde dzeicko widzi i toleruje.

Jedni u optyka wybierają takie okulary, żeby otaczający świat widzieć jak najwierniej ze szczegółami, inni biorą ciemne bo ich słońce razi a jeszcze inni różowe bo świat jest wtedy piękniejszy.

Czy okularnicy się biją o to która postawa jest poprawniejsza moralnie?

Wlasnie...

Ja osobiscie i tak [technicznie] wole drivera z op-ampa lub dyskretniakow.

Co nieoznacza ze banki nieposlucham... a aplikacji i rozwiazan z bankowcami jest od cholery.

O nic się nie bijemy

Kolega Darkul zamieścił schemat - to chyba jasne, że ludzie będą zadawać pytania na temat tego układu

Schemat jest bardzo sympatyczny - prostota wynikająca z zastosowania lamp jako wzmacniacza napięciowego.

Układ nie jest kaskodą jak pisze Darkul, ale obciążeniem aktywnym - to pewna różnica :) (sam się naciąłem:) )

Nie wiem czemu kolega Darkul się jeży - mi się układ podoba i mam pytania (prąd spoczynkowy, prąd na wyjściu układu) - bawiłem się tylko w symulacje podobnego układu i nie wiem jak by się on zachowywał w rzeczywistości, kolega Darkul go zmątował, stąd te pytania a nie chęć czepiania się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Co do podawania wartości THD i innych pierdół - Kolego Darkul - to raczej trzeba zbudować i pomierzyć, bo symulacje wszystkiego nie uwzględniają - można co nawyżej oszacować - Mi w symulacji wychodził pomijalnie mały THD - to nie znaczy że układ jest wart Nobla, tylko że modele lamp i tranzystorów są wyidealizowane...... :)

Pozdrawiam!!!!

>srenicz

Jezeli zaowazyles to widziales moj wpis, sprostowanie.

Kiedys niemiaszkowi z szybkosci napisalem cascoden folger... i sie meczyl nim zapytal....bo mialo byc anoden folger..

Skoro piszesz że układ gra fajnie to raczej napewno tak jest :) I dzięki twojemu postowi na nowo się tematem hybryd zainteresowałem - bo ktoś mnie kiedyś do tego zniechęcił :)

Przepraszam..... rzeczywiście sprostowanie było, ja go niedoczytałem i niepotrzebnie się czepiałem..... (rumienię się ze wstydu)......

Tak na szybko... można wywalić kondensator na wyjściu? Bo zasilanie jest symetryczne?

Pozdrawiam!

Po tych wpisach projektach itp. widac ze dyskutanci to ludzie prosci i nie znajacy sie zbyt dobrze na elektronice. A Kargul moglby pomierzyc cokolwiek pasmo i thd. Zrobi czy i na to jest zbyt g.........?

>darkul, zwracam honor. Przy niecałym 1 kohm z lamp pasmo będzie wystarczające.

Ale zniekształcenia będą spore, szczególnie dla kolumn 4 omowych. Moim zdaniem najlepiej byłoby dać dodatkowe bipolarne drivery pracujące np. przy ok. 20 mA i zrobić układ do regulacji biasu z prawdziwego zdarzenia i tak, aby tętnienia zasilania nie przedostawały się na prąd spoczynkowy. wtedy dać 1 A spoczynkowego prądu i powinno to znacznie lepiej zagrać.

A dla klasy AB pomyślałbym o korekcji Hawksforda. Wtedy to ma sens bez globanego sprzężenia zwrotnego.

>Jar1

Uzyskalem takie oto parametry.. bez zbytniej rzezby,,,ruszyl z kopyta.

Anodowe +124..126VDC n.st.

Zarzenie +14,02 ..14,03 VDC stab.

+/- 36,7..37,8 VDC n.stab.

Moc wyjsciowa ciagla 44,5 W/8 Ohm i 78,3/ 4 Ohm'a przy h3 =< 1,6%. [ THD+N ] =< 0.6% przy V bias 60mA.

=============================================1,2%======== 0.2% ========80mA.

Im wiekrza wartosc w elementach dzielnika tym latwiej bance wysterowac fety, i mozna dac mniejszej wartosci kondzie miedzystopniowe.

Co do elektrolita wyjsciowego... fakt ma on swoje plusy i minusy jak wszystko. Osobiscie wole gdy wzmak sie sfajda niz mialoby komu speaka zabic... ale z drugiej strony lkudzie maja takie pomysly ze hej...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zastosowanie kondensatora na wyjsciu ma czasem czasem mimo jego wiadomych wad fundamentalny plus... potrafi "Wygladzic przebieg/krztalt sinusoidy".

Z kondziorami na wyjsciu jest troche podobnie jak z trafami ..

Czyli zniekształcenia są spore.

>>Im wiekrza wartosc w elementach dzielnika tym latwiej bance wysterowac fety, i mozna dac mniejszej

>wartosci kondzie miedzystopniowe.

Bańce łatwiej ale fetom trudniej.

Mosfety toleruja prace z duzymi impedancjami polaryzacji, owszem mamy wtedy do czynienia z czesto pojawiajacym sie problemem podbudzen czy wzbudzania..wszak sa dosyc szybkie.

Z drugiej strony pojemnosc wejsciowa mosfetow wskazywalaby na koniecznosc sterowania ze zrodla o niskiej impedancji i pracy wysokopradowej ukladow polaryzujacych bramki.

Czyli sztuka kompromisow.

Swietny efekt daje zastosowanie ecc99, ma ona duze prady przy stosunkowo niskich wartosciach Ua.

Bym zapomnnial pasmo mocy dla zakresu 20W/8 Ohm od 12Hz do 120kHz [- 1 dB],pozniej spada do wartosci 150kHz przy - 3dB].

Z pcc99 uzyskalem lepsze parametry dotyczace wysterowania [mocy] i nizszego poziomu zniekrztalcen.

JAKA JEST ROLA SENICZA W DIY ?

On sam jest virusem ..wydaje sie chlopaczynie ze jest niczym perpetuum mobile...

Senicz jakie liuscie wsówasz bo podoba mi sie ich dzialanie ...?

Podziwiam Ciebie Darkulu ze chce sie Tobie cos wogole zamieszczac, moze zastosuje ta hybryde do zasilania samej wstegi, Seniczu czekamy az Ty cokolwiek zaprezentujesz, wole Darkulowe 1%THD niz twoje wyimaginowane 0.00000000000000000000000001%, takis szpec od wsteg ale jak zaczely sie konkrety pojawiac to wcieło mistrza.

Dorzucę małą cegiełkę....

A gdyby tak zastosować jako driver taki układ:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo może jakiś wtórnik White'a? (superwtórnik)

Polecam program ECCLab 6.0 z strony ecclab.com

Pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

senicz, 18 Kwi 2006, 22:34

>jednym slowem syf nie parametry. Az wstyd. Ja tu walcze Panie o 0.0001% a tu Kargul wyskakuje z

>hi-endem za 3zl !!!!

dlatego to Ty jesteś legendą, nie on. Oczywiście wśród wtajemniczonych. Jeszcze raz mówię- pochamuj się od tych dobrych rad, bo któryś zrozumie i zrobisz sobie konkurencję.

Jak juz Kargulowi napisalem ja tez zaczynam od takich glupotliwych ukladow. Ale szybko je rozwijam i w efekcie po miesiacu ba po tygodniu sa rezultaty. Mam nadzieje ze bedziemy obserwowac szybka i skuteczna prace umyslowa Kargula i juz dzisiaj pokaze nowa wersje hybrydy. No dawajcie nowy schmat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.