Skocz do zawartości
IGNORED

Harpia Acoustic Amstaff

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów słuchał i może coś od siebie skrobnąć ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak widać w ostatnim AV nr 4/'06 F.K. nie szczędził im pochwał (Co prawda nie zgadza się przybliżona waga, wzrost oraz cena kolumn ale nie bądźmy tacy drobiazgowi ;)

Zastrzeżenia/rozterki miał w zasadzie jedynie do basu...

Przeczytałem artykuł uważnie - interesujące kolumny i wnioski. Tajemniczego pochodzenia sub-przetworniki...

Co sądzicie o Amstaff'ach ? (Nie pytam o rasę psów.)

"Lepsiejsze" od konkurencji w swej cenie (kolumn VA czy ProAc'a) or not ?

Jestem ciekaw Waszego zdania.

Zaintrygowany andrea29 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25845-harpia-acoustic-amstaff/
  • 2 tygodnie później...

co w nich siedzi zaciekawil mnie cytat:

Przetworniki średniotonowe - chociaż nie są produkowane przez firmę o "wielkiej nazwie", zawierają rozwiązania stosowane w głośnikach wielokrotnie droższych (miedziane pierścienie w układzie magnetycznym)

co to za firma o malej nazwie?

TESLA? czy cos made in china?

janek_dolas >>>

Ta firma od średniotonowców to Beyma.

Wysokotonowiec jest od Seasa.

Basowce są polskie, z wyglądu kosza i membrany bardzo przypominają produkt

firmy stx :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie. Firma składa super głośniki, a nie chcą ujawnić jej nazwy ;))

I weź tu człeku uwierz "w polskie".

A może to Pan Janek - złota rączka - je skręca i lepi ? Kiedyś rurka, kolanko, teraz - tylko trochę inna robota ;)

Poza tym ten model to chyba biały kruk. Wstęp do powstania legendy mamy.

Nic to. Cierpliwie, jak indianin na palu, czekam na potwierdzenie wieści, że to oto mamy hiend za polskie pieniądze.

Zresztą może niepotrzebnie jestem złośliwy. Bo jeśli liczy się tylko(?) dźwięk to kończę z uszczypliwościami.

Mnie interesuje na jakiej częstotliwości membrana tej bejmy wychodzi z zakresu pracy tłokowej ? A tego STX-a ?

Jesli chodzi o cenę to faktycznie duzo sobie licza za tą kolumnę ale wątpie żeby wyciagneli wiecej niż średnia krajowa ze sprzedaży tych kolumn.....

Oby na końcu nie dopłacili do tej imprezy :))))

dzwoniłem do dystr. w W-wie, nic nie wie o Amstaffach i nigdy ich nie słyszał, nie czytał testu w AV i jest bardzo zaskoczony, że się komuś tak podobało...

test jest szalenie pozytywny i głośniki wychwalane pod niebiosa, podejrzane ale w AV wszystko im się podoba

gdyby nie te śruby w średniotonowch, to nawet ładne by były

jak zwykle u nas promocja wyprzedza dystrybucję...jest? nie ma. a kiedy będzie? jak dowiozą...

Słuchałem tylko tańszego modelu Nikolo na osiemnastce Ushera i grało to świetnie. Niestety jak wiadomo jeden głośnik średnioniskotonowy to za mało i brakowało potęgi. Tak więc spodziewam się że trójdrożny amstaff to będzie rewelacja. Może nawet umówię się na odsłuch po dłuugim weekendzie to dam znać jak to zagrało :)

Generalnie wg mnie goście z Harpia wiedzą o co chodzi w robieniu głośników. Ma to być urządzenie które przetwarza prąd na fale akustyczne w jak najbardziej liniowy sposób, dodając jak najmniej od siebie :)

Z drugiej strony to dosyć młoda firma i może się okaże, że dopiero za jakiś czas wypuszczą na prawde dopracowane paczki?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Harpia robi ogólnie pozytywne wrażenie. Brzmieniowo na AS też było dobrze. Gaetano na przykład. A co powkładali do kolumn, jak zrobili i z czego nie muszą do końca tłumaczyć. Nie chcę wracać do dyskusji na temat ProAc, tam też nie ma super głośników a ludzie lubią takie brzmienie. Nawet robią kopie ;-)

A co powiecie o tych głośnikach sredniotonowych ustawionych pod kątek 30 stopni ?

Twórcy twierdzą że w ten sposób "wycinają" rezonanse. No ale przecież do uszu nie dociera dzwięk tylko z głośników ale także odbity od ścian i sufitu... Czy jak będę stał blisko kolumn w pokoju z niskim sufitem to czy jednak nie będę słyszał podbarwień ???

A Amstaffy jak nic trzeba porównać z Peak Consult Zoltan :))) Tu i tu polipropyleny o takich samych powierzchiach membran. No bo oznaczenie klasa A w AV to chyba cos znaczy no nie ? :))))))))

Podobne, nie ?

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę na cenę. Impedancja do wyboru.

Ukryta Zawartość

>oldbeat

"...ProAc, tam też nie ma super głośników a ludzie lubią takie brzmienie. Nawet robią kopie ..."

I to jest właśnie ciekawe. Z jednej strony narzekania, że proste skrzynki, że nie takie komponenty w zwrotnicy, że za tę cenę to przetworników powinno być 2 razy więcej i w dodatku wszystkie od Accutona... A z drugiej strony ProAc jest chyba najpopularniejszą marką poddawaną próbom klonowania... Okropny brak konsekwencji.

A może raczej inne czynniki?

Komplet głośników do pary ProAców Response 2,5 kosztuje 1400zł u polskiego dystrybutora. W cywilizowanych krajach jeszcze mniej. Skrzynki nieudziwnione, więc łatwo skopiować. Plany dostępne w sieci. Wszystko na tacy. A oryginał kosztował ponad dziesięć razy więcej niż same głośniki. Kto się nie skusi?

W zasadzie powszechnie klonowane są jedynie Response 2,5. Dziwi mnie fakt, że znacznie lepszy projekt jakim jest Studio 100 nie był klonowany. Może za mało kosztowały aby się komuś chciało je sklonować?

McGyver, 3 Maj 2006, 00:58

Plany w sieci mogły znaleźć się dowolnie każdych innych - lepszych od ProAc response 2.5.

* * *

Małe nie każdy zauważa ;) Co dla poniektórych są niepoważne. Czemu mniej (wizualnie), jak można mieć więcej (każdy zauważy ;) A standy też kosztują. Wystarczy porównać pewne Eposy...

Zbig, 3 Maj 2006, 01:28

>Tylko jakoś niekoniecznie chcą grać tak jak oryginały...

Zbig, poczytaj sobie wątek o klonowaniu ProAców. Kto klonuje? Bardzo często ludzie którzy nie za bardzo mają pojęcie o budowaniu kolumn. Jak coś nie wyjdzie, to nie wiedzą dlaczego. No i masz efekty. Są też inne przyczyny różnic, i kilka razy już o tym pisałem.

A ktoś, kto ma pojęcie o budowie kolumn nie będzie klonował ProAców, tylko stworzy własny projekt dostosowany do swoich potrzeb.

JFSebastian, 3 Maj 2006, 00:47

>Na tronie tawo jest opis głosnika średniotonowego. Podali parametry - np ten:

>Total Q factor Qts 1.009

>

>Czy to jest jakiś błąd ? Qts zwyle jest w okolicach 0.3 a nie 1 ?

Nie to nie jest bład. Kto Ci powiedzial że QTS musi wynosić około 0.3? Zdarzają się głośniki w których ten parametr (QTS) wynosi ponad 1.4 - w głośnikach firm 888 czy niektórych alphardach. :)

to, że ten średniotonowiec tesli ma QTS 1, nie ma większego znaczenia, bo ma on kosz zamknięty.

Wracając do tematu, to chciałem posłuchać w Krakowie Amstafów, ale jeszcze ich nie ma - są na linii produkcyjnej. Jest szansa że będą w połowie miesiąca. W zamian posłuchałem sobie innych głośników: Harpia Misha, Dynaudio 72, Dali ikon 6. Harpia (mimo iż ponoć niewygrzana) zmiażdżyła droższych konkurentów... Dynki miały mocno przymuloną górę (czego się po nich nie spodziewałem), czasem wręcz coś tylko sykało zamiast perkusji, natomiast dali grały męczącym, podbarwionym i wyostrzonym dźwiękiem (tweeter grał sobie a niskotonowce sobie) - długo z nimi nie wytrzymałem. Natomiast przy Harpii chciało się siedzieć i słuchać muzyki. Jeszcze lepiej wypadły Sonus Fabery Cremona które podłączyliśmy poza konkursem - no ale te kosztowały prawie 10 razy więcej :(

pp, jeśli się nie mylę to po prostu nowy model... przynajmniej nie mam go w folderze reklamowym. A modeli robi się faktycznie jakby trochę dużo i co jeden to inna koncepcja :)

Nie wiem o jaką taśmę wam chodzi, ale ja właśnie testuję sobie w domu głośniki Harpia Marcus - pierwowzór Amstaffa z jednym basowcem 28cm. Góra i środek taka sama. Bas schodzi deczko niżej. Nie wszedł do produkcji seryjnej z uwagi na niemodny wygląd - Amstaff ma węższą przednią ściankę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.