Skocz do zawartości
IGNORED

NAD320bee - czy sie skusic?

asdf0000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Również stanę w obronie Nada i przychylam się do zdania soso.

Poza tym taka refleksja:

1. Na tym forum w modzie jest jechanie po sprzętach o których dobrze pisze prasa;

2. Na tym forum w modzie jest chwalenie sprzętów o których prasa słabo pisze lub w ogóle, w dobrym smaku jest sprzęt "niedoceniany lub pomiajany przez prasę"

3. Na tym forum w modzie był swego czasu DYI, pod niebiosa wychwalany iż za małe pieniądze mamy super jakość.... Do czasu kilku awantur których nie będę wymieniał z nazwiska.

Powstają tym sposobem wątki jak ten lub "syfiaste stereo".

Pozdrawiam, Piotr

The odd get even.

A wracajac do tematu-jako uzytkownik nada c370 to powiem tak: ten wzmacniacz ma charakter ocieplony. Z niektorymi kolumnami napewno zamieni sie to w zamulenie. Ale jesli ktos ma neutralne to mozna smialo isc na randke z nadem :)

Ma duza rezerwe mocy-po godz 12-13 jeszcze bardziej pokazuje na co go stac.

Nad 320bee ma mniej wiecej podobny charakter-napewno nie polecilbym do cieplych lub mulacych kolumn. To samo kable-nie moga byc wysuszajace i zamulajace.

Jako (były już) użytkownik 320BEE pozwólcie sobie przypomnieć, że należy on do grupy NAJTAŃSZEJ elektroniki. W związku z tym oczekiwanie od niego dźwięku graniczącego z absolutem jest oczywistym nieporozumieniem. Z drugiej jednak strony zdajmy sobie również sprawę z tego, że z reguły jest dopiero początkiem drogi, a ta zaczyna się przecież od pierwszego kroku. I jako ten pierwszy krok, to dobry wybór.

Polecam lekturę tego tekstu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zgadzam się z zawartymi tam spostrzeżeniami niemal w 100%, więc nie będę się tu szerzej wywnętrzniał.

Na zarzuty wobec "zapiaszczenia góry" mogę tylko powiedzieć: tak, ale tylko z kiepskimi głośnikami i tylko na wysokich poziomach głośności (godz. ~12:00 na gałce i wyżej).

Słaba dynamika? Zmień głośniki!

Słaba przestrzeń, lub jej brak? Zmień głośniki!

Suche, mało barwne brzmienie???! Umyj uszy!

I tyle. A audiofilia polega na tym, żeby być wiecznie niezadowolonym z tego co się ma. Inaczej wychodzisz na "nieosłuchanego", albo co gorsza "ignoranta". No i oczywiście "gazeta - twój wróg"! Bo jak można się zgadzać z recenzjami w pismach branżowych? - Brrr, cóż za brak obycia!

Ukryta Zawartość

NAD zacząłem krytykować dopiero jak zagrał u mnie GC z przedwzmacniaczem, wcześniej wydawało mi się że gra całkiem nieźle. Mimo to wolę go od jakiś powolnych zamulonych i buczących wzmacniaczy.

Hmmm sam mam stara 350-tke i nie rozumiem narzekania na budzetowe wzmacniacze NADa. Nie sluchalem nigdy 320 BEE, moze to klocek z nizej polki i gra gorzej. Nie wiem. Ogolnie wzmacniacz prezentuje w moim zestawie piekne i szlachetne brzemienie - lekko ocieplone i mocno nasycone, muzykalne z duza dynamika i niezla scena. Przed zakupem porownywalem go z roznymi Rotelami i Marantzami w tej samej cenie i zaden z tych wzmacniaczy nie tworzyl rownie sugestywnego wrazenia tworzena prawdziwego spektaklu muzycznego. Wiem, ze do hi-endu jeszcze bardzo daleko, ale w budzetowce NAD to dla mnie synonim znakomitego brzmienia. No chyba, ze te nowe NADy sa istotnie gorsze...

I tu jest pies pogrzebany....ostatnie zdanie we wpisie O Tobie...i to że stara 350-tka i jeszze to ze Harman byl świetną firma ale ..15 lat temu...(teraz jest troszkę inaczej...ale to juz zasłyszana opinia )..w poniedziałek zaczynam dzownić po sklepach:-)

Teraz nowe modele ..coraz wiecej i wiecej nowych modeli wszystkich firm to bieg za modą , za jak największą ilością wydziwnionych funcji, które nie wykorzystujemy w 1/10 ..mi wystraczy gałka bas/ton i głosność:-)..proszę to oczywiście czytać z przymrużeniem oka ( ale w każdym żarcie jest coś z prawdy )

miałem nada c350 przez 3 lata. postaram Ci się opisać dlaczego wtedy go wybrałem i jak to u mnie grało.

był to pierwszy sprzęt z prawdziwego zdarzenia jaki kupiłem. wybierałem pomiędzy creekiem 4330mk2, HK (nie pamietam teraz modelu - podobna cena - ok 2k pln), denonem, marantzem 7000. dobierałem go do kolumn avance omega 509 (pierwszej generacji). miało to grać jazz, klasykę w pomieszczeniu zwykłym mieszkalnym ok 25m2.

porównywałem wtedy tylko w sklepach. dźwięk HK wtedy wydał mi się zbyt "ciemny", szybko go odstawiłem; marantz i denon odpadły ze względu na zbyt techniczny dźwiek jakie oba modele prezentowały. wahałem się pomiędzy creekiem i nadem.

creek gra pieknie przestrzennie, miałem jednak wrażenie, że potega dźwieku jaką prezentował NAD, sprawiała, że odbior mojej muzyki jest lepszy. creek gra wspaniale jednak po czasie mozesz zauważyć lekkie wysuszenie średnicy. poza tym ma znacznie mniej basu niż nad. Nad gra bardziej fizjologicznie.

Jakie są minusy NAD-a? czasem (pewnie w zalezności od pomieszczenia i sprzętu towarzyszącego) niezbyt dobrze kontroluje bas. Przy większych poziomach głośności potrafi być trochę męczący. niestety to przypadłość wielu wzmacniaczy ze średniej półki cenowej.

zmieniłem kable na komplet audioquesta (copperhead i type6+) i problem z basem zniknął. to zestawienie polecam do Nada i do kolumn na Vifach (lub o podobnym charakterze).

czy dzisiaj dysponując podobnymi pieniędzmi wybrałbym nada? nie wiem. często polecam creeka. to znakomity wzmacniacz szczególnie w cenie 'second hand'. wszystko zależy od Twoich kolumn, pomieszczenia i przede wszystkim od preferencji.

Ja ze swej strony z czystym sumieniem polecam Ci zarówno nada c350 jak i creeka 4330. Z nadem bardzo miło można spędzać czas. dobrze radzi sobie przy małych i średnich stopniach wzmocnienia, jest wydajny prądowo, da radę większsości kolumn do średnich pomieszczeń. Jeśli szukasz na wtórnym rynku to pewnie warto posłuchać starszych modeli cyrusa, naima, exposure-a i innych. luxmanów nie znam.

jedno jest pewne - kupując uzywany klocek za ok 1000 złotych nawet jeśli ostatecznie Ci nie spasuje sprzedaż go za tę samą cenę lub bardzo niewiele stracisz. Powodzenia i wiele radości z słuchania muzyki. daj znać co kupiłem.

pozdr

Wiem,że to pytanie do działu DIY, ale nie chcę tworzyć nowego wątku, po to zeby zadać jedno pytanie. Czy ktos wie jaką funkcję pełni w C 320 tem wzmacniacz operacyjny, bo wygląda kiepsko i chętnie bym go wymienił. Jego położenie na płytce sugeruje jakis stopien wejściowy przedwzmacniacza. Drugie pytanie to o dwa tranzystory wyglądające na jakiś układ mute, zlokalizowany przy gniazdach pre out main in (u mnie usunięte i połączone zworkami) Czy można je usunąć?

Ukryta Zawartość

post-5130-100002836 1170291060_thumb.jpg

post-5130-100002837 1170291059_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.