Skocz do zawartości
IGNORED

Tomasz Stańko

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Ad. Witek - przeczytałem wspomniane uwagi Majo nt. chyba Lontano.

Fakt że pan Tomasz ma jak się wydaje słabość do luksusowych butów:). Natomiast co do muzy to już nie fakt a gust autora wypowiedzi. Z tego co zauważyłem, Lontano uważane jest za najbardziej free z tryptyku Soul-Suspened-Lontano, a zatem najmniej przystępne.

Ludzie, w amazon. com w rankingu sprzedaży płyt jazzowych z podkategorii jazz awangardowy/free Stańko ma dwa tytuły w pierwszej XX bestsellerów, tak jak Coltrane przypadkowo. Sa to Lontano i wciąz świetnie się sprzedająca Suspended Night.

Osobiście jestem autentycznie zachwycony płytą Leosia, ale Suspened i Lontano jeszcze nie słuchałem ponieważ nie mam zamiaru płacić 60 zł za płytę polskiego jazzamna w Polsce, w sytuacji kiedy na amazon kosztuje ona prawie połowę mniej no ale trzeba zapłacić za jej transport do Polski, a za to oczywiście też nie mam zamiaru płacić bo to tez absurd ekonomiczny:). Skoro nasi dystrybutorzy nie potrafią jej w Polsce sprzedac po takiej cenie jak w USA lub Londynie, to niech spadają.

Na koniec posmak rewelacji, jaką w świecie jazzu staje się Tomasz Stanko (nie do końca wyczuwamy jeszcze skalę jego rosnącej popularności w świecie):

Zukünftige Kultscheibe, 9. September 2002

Rezensentin/Rezensent: "osarsiph" - alle meine Rezensionen ansehen

Die hier gebotene Mischung aus Streichquartett-naher Präzision und improvisatorischer Spontaneität, dazu die warme, merkwürdig melancholisch-triumphale Atmosphäre werden dieses Album zu einer Kultscheibe machen, die hinsichtlich ihres Ranges in eine Reihe gestellt werden kann mit "Kind of Blue", "A Love Supreme" und "The Köln Concert". Großartig!

Eeee? Jak się niemiecki jazzfan podniecił na amazon.deutschland....

• 4 lata później...

Temat Stańki trochę przygasł a ja mam pytanie:

Czy takie współczesne nagrania Stańki jak: "Suspended Night", "Soul Of Things" czy "From The Green Hill" były wydane na vinylu??? A co z reszta współczesnych, ECM wydawał je na vinylu?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax

Przeglądałem juz wcześniej strone ECM'u ale żadnej tam wzmianki o vinylach Stańki nie nidziałem. Nakieruj mnie jezeli przeoczyłem, chciałbym bardzo kupić coś na vinylu od Stańki, ale poza starszymi wydaniami polskimi nic nie znalazłem na aukcjach!

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Ukryta Zawartość

Powyżej masz wszystko co Stańko wydał i niestety niczego w ECM nie przeoczyłeś.

Z ECM to jest tak - ja np. szukam płyt CD Abercrombiego i okazuje się, że całkiem sporo wyszło tylko na LP i nigdy na CD.

Ze Stańką masz na odwrót.

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.