Skocz do zawartości
IGNORED

AKG K701 - wrażenia; porównanie z HD650

inżynier

Rekomendowane odpowiedzi

701 lepsze w każdym aspekcie. Szkoła brzmienia ta sama. Postęp raczej umiarkowany.

Sennheiser HD-700 będzie w przyszłym roku. Pojawiły się plotki o powrocie przez tę firmę do konstrukcji elektrostatycznych.

Ma ktoś z szanownych forumowiczów K501 lub K601? Chętnie podejmę się porównania...

Po moim poprzednim pytaniu o Bayery dostałem właśnie stare i nowe DT880, może więc i tym razem ktoś zechce mi pożyczyć na parę dni AKG?? Mam juz przyzwoity system do odsłuchów i trochę "nasłuchanych" godzin na różnych słuchawkach, więc z każdym następnym modelem powiększa się moja baza porównawcza i doświadczenie.

• 10 miesięcy później...

AKG K701 kto dołączył do klubu użytkowników, jakie wrazenia ?

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

i sumie nie doczytałem się obszerniejszego porównania Bayer`ów DT880 do tych AKG (tudzież noywch 990). Po za jedną wypowiedzią arka, kóry co ciekawe stwierdził że arównoa 990 jak i 880 są b. muzykalne tyle że te opierwsze trochę dokładniejsze. ciekawi mnie to tym bardziej, że ostatnio w recenzji w naszej prasie podano iż są hirurgicznie precyzyjne - odnosiło się to wręcz do nadmiernej detalicznosci właśnie kosztem muzykalnosci.

a tymczasem...dzis dotarly do mnie zamowione akg k 701.jako ze od dluzszego czasu przyzwyczailem sie do sony mdr 5000 pierwsze wrażenia (na niewygrzanych)-

w niektorych aspektach sa troche mieszane,chodzi glownie o dynamike jak rowniez skraje pasma.w porownaniu z sony k5 jest duzo wieksza przestszen,wszystkie zrodla dzwieku sa oddalone.sony forsowalo sluchacza szczegolami ,dynamika w akg jest to jakby w duzej mierze zlagodzone,dzwiek jest bardziej sklejony ale za to srednica cieplejsza i nie tak sucha jak w k5.ogolnie jest zadowolony,slucha sie ich bardzo przyjemnie i mysle ze ulegnie to jeszcze poprawie ze wzgledu na brak wygrzania.uwazam iz sa duzo bardziej wygodne od sony jak i hd 600.

Poczekaj spokojnie aż się "dotrą". Zmiany będą duże.

Zastanawiam się także, czy wydajność prądowa Twojego wzmacniacza nie będzie za mała do pełnego wysterowania tych słuchawek "na basie". Próby ze wzmacniaczem Darkula pokazały, że one potrzebują strasznie dużo prądu.

Pozdrawiam

ptx, 12 Kwi 2007, 17:23

Gratuluję witam w klubie . To jednak AKG K701 a nie Grado GS1000 ? napisz coś o motywach takiej decyzji ,co Tobą kierowało przecież te Sony też powinny być świetne cena za tym przemawia 519 Euro najtaniej

Czy już robiłeś ten test z włączeniem mono ,jak one się mają z precyzją lokalizacji do Sony mdr5000

Pozdrawiam

Rafaell

narazie wybralem akg ze wzgledu na inne wydatki a w sony graly sterylnie niczym krysztal ale brakowalo mi przestrzeni a to lubie bardziej.pozatym sony kosztowaly 396 $+koszty transportu.

Tak sobie czytam wątki zwiazane ze słuchawkami i namieszaliście mi trochę. Planowałem kupić AKG 701 i po kłopocie. Jednak czy warto dołożyć do GS 1000 lub RS1 ? Czy może jednak zostać przy bardzo budżetowym wyborze i kupić AKG 701 ?

Zagra to z HeadLinem + FlatCap2 ( reszta toru jak w o mnie ).

AKG są niezłe, bo góra nie chce rozwiercić czaszki w porówaniu do Senków HD600, a HD 650 mają basior jak stodoła. Bardzo dobre są też Philips HP1000 i Pioneer SE-A1000, obydwa nauszniki podobne są do Beyerów DT990 Edition 2005. Ogólnie wszystkie trzy prezentują brzmienie analityczne i przestrzenne z bardzo neutralnym balansem tonalnym. Zwłaszcza Pionki niczego nie kolorują. Grado nie GS1000 nie słuchałem, więc się nie wypowiadam. Jednak z racjonalnego punktu widzenia (tzn. jeśli jesteś człowiekiem, któremu cena nie poprawia wrażeń słuchowych) najlepszym wyborem są Pioneery czy Philipsy (bardzo podobne, choć Pionki mają większą scenę).

Oczywiście, jeśli lubisz wydać duuużo, ja bym brał Grado.

Skibus>

najlepiej posluchaj tych ktore mozesz i wtedy dokonasz wyboru ( ocenisz sam czy warto doplacac).

akg 701 sa bardzo wciagajace w dluzszych odsluchach,brak gory po przyzwyczajeniu nie jest odczuwalny.

Niestety posłuchać mogę tylko swoje AKG 141 Studio. W sklepach nie ma i mogą sprowadzić pod warunkiem, że kupię. O sprowadzeniu do odsłuchów to nie, bo potem będzie im zalegało, a co oni zrobią z tak drogim sprzętem itd....

O Pionkach i tak myślę, bo są na tyle tanie, że można w ciemno zaryzykować. Niestety zniknęły z allego.

Skibus, 12 Kwi 2007, 20:28

Jeśli czegoś w AKG K701 brakuje to słuchu u słuchaczy , ja tam słyszę i czyściutlką górę i piękny dół i średnicę ,wszyściutko jest równo poukładane i buzią do przodu i bardzo selektywnie także się nie martw po prostu jak Ci zacznie czegoś z czasem brakować to sobie leciutko na wzmaku podkręcisz gałeczką albo górę albo dół.

Zrób sobie przed wyborem takie wietrzenie głowy i pójdż do filcharmoni i posłuchaj instrumentów jak brzmią na żywo w naturze ,póżniej weż dobrą płytkę z podobną muzyką i sobie posłuchaj czy kontrabasy muszą tak buczeć czy skrzypce są takie twarde ,czy trąbka tak skrzeczy czy talerze tak syczą.jeśli nie to znaczy że u ciebie ze słuchem jest wszystko ok i to właśnie te "nudne" słuchawki powinieneś kupić.jeśli jest inaczej to mi przykro ale musiałeś kiedyś za głośno słuchać i sobie zrobiłeś kuku

Pozdrawiam

Rafaell

odnosnie sony mdr 5000 to co bylo juz wczesniej napisane sa to swietne sluchawki (jezeli ktos lubi analityczny przekaz i duzo szczegolow sa dobre do rocka i metalu i muzyki elektronicznej dynamika powala,choc przestrzen mniejsza niz w akg) maja tylko jedna wade potrzebuja dobrego towarzystwa. moj cayin ha 1a nie byl dla nich odpowiedni gdyz roznice w dzwieku podlaczajac je do wyj.sluchwkowego cd i cayina nie byly az tak slyszalne jak ma to miejsce w przypadku podlaczenia akg 701 (tu odrazu zmienia sie charakter brzmienia),takze jezli ktos posiada dobry preamp lampowy i analogowe zrudlo to sony napewno pokarzą klase.

akg k 701

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

skibus zadzwon do nich, zostalo im troche ,takze call bezposrednio do skelpu i ci wysla:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...tutaj porownanie sony mdr 5k z AKG k 701:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam juz troche sluchawek i zalujcie ze nie znacie sd524, tak krystalicznie czystego dzwieku nie daja mi zadne z tego co mam a mam ich troche, bas nie jest za potezny ale jak to chyba lancaster napisal nie meczy, jest tyle ile potrzeba, a gora piesni pisac, dla mnie to ideal,grado niestety nie mam, co prawda w tonsilach zmienilem kabelek, ale tak pozatym sa w idelanym stanie i po dzis dzien od momenty kiedy je dostalem nie rozumiem jak mozna byc takim debilem ze zaprzestano ich produkcji, np jezeli chodzi o plastycznosc i max szybka reakcje zostaje przy yamahah,ale do lasyki czy np Andreas Vollenweider to tylko na tonsilach, kazdy szelest, kazdy brzdek, niuans poporstu lsni na tonsilach, no maja jak dla mnie najbardziej miarodajny przekaz, razem z moimi ortodynamikami yamahy sa wice na czele stawki zostawiajac w tyle takie slawy z mojej kolekcji jak chcocby beyery dt150

intuos, 13 Kwi 2007, 11:00

Ja te sd524 miałem i nawet do najlepszych krajowych SN60 które też miałem trochę im brakowało

rafaell no to chyba ja mam naprawde dobry model bo disco mowil ze cos nie tak, jezeli ktos by chcial w wawie je sprawdzic na odsluchu to bardzo prosze a co do sn60 to chala totalna, nabylem na allegro i sprzedalem odrazu, do sd524 to nie moglem ich co porownywac,nie bylo co, jak narazie tylko ja i lancaster bronimy sd524 ,szczerze powiedziawszy to nie zalezy mi na opini innych poporstu uwielbiam ich sluchac, sporo do mnie osob pisalo nie zrzeszonych w forum ze jest tak jak pisze o sd524,zazwyczaj chcieli porady w sprawie gdzie dostac do nich palak i inne takie bo nie chca ich zmieniac na inne, takze jakby co ja chcetnie na warszawski odsluch wpadne z nimi

intuos, 13 Kwi 2007, 11:20

Całkiem możliwe że padłeś ofiarą niechcącego zbiegu okoliczności .Takie przypadki w tamtych latach się często zdarzały i n.p. zmienili w ramach prób jakiś materiał i póżniej zaniechano produkcji ze względów oszczędnościowych-miałeś fuksa ! Ja wtedy jak wychodził jaliś nowy zapowiadający się model to zawsze chciałem mieć go na początku , dla tego że mieli jeszcze baczenie na jakość, narzedzia były nowe i niewypracowane i.t.d. także n.p. moje szpulowce takie jak Dama Pik póżniej Aria miały numery fabryczne poniżej 4000,z kaseciakami i CD to samo-ten ostatni ma bardzo niski numer i napęd Philipsa jak go kupiłem to włączyłem go na okrągło (losowo) na siedem dni ,do tylu dni można było wymienić wtedy bez problemu (kupiłem go na Mazurach na urlopie ,na południu kraju to było utopią ) , nic nie padło i chodzi do dzisiaj 15 latek chyba juz ma nie chce mi się szukać papierów.

Pozdrawiam

Miłego słuchania

Rafaell

wiesz rafaell to jedne ze sluchaek ktorych nie chce za bardzo pozyczac bo sa przynajmniej dla mnie bezcenne, i do tego nie do kupienia prawie, mam kupe sluchawek i nadal poszukuje nowych,narazie stax out of range , wiec poszukuje innych konstrukcji, troche sie napalam na grado gs1000,zobaczymy co z tego wyjdzie, napewno zanim kupie musze przesluchac inaczej nie wydam takiej sumy bez potwierdznenia brzmienia ktore dla mnie musi byc the crem ala crem:)

intuos, 13 Kwi 2007, 12:34

Już pisałem w słuchawkach wysokiego lotu że wykresy są dobre na HeadRoom o tyle że są wszystkie robione w takich samych warunkach.Niestety skopany został pomiar bezmyślnie zrobiony na mikrofonach sztucznej głowy Neumann KU 100 która została zrobiona do nagrywania dżwięku dookólnego (a nie do mierzenia charakterystyki mimo że w reklamówce można nawet z nią jeżdzić wózkiem widłowym :D ) słuchawek ale głównie z przodu słuchacza-na słuchawkach ten dżwięk jest podawany z boku i charakterystyka pomiaru jest przekłamana gdyż jest mniejsze odbicie od małżowiny (dżwięk pada na nie pod innym kątem) dla tego mam podstawy przypuszczać że osoby dostające Grado GS1000 mogą być rozczarowane potężną ilością wysokich tonów bo będzie ich tam więcej niż na zrobionym wykresie ,ja na Twoim miejscu bym się nie pchał do peletonu niech inni przetrą ścieżki ,takich słuchawek łatwo nie odsprzedasz bez duzej straty.

Po prostu zaczekaj trochę ,jak będzie parę pozytywnych opini ,może nawet ktoś z twojego rejonu je dostanie i da ci u siebie odsłuchać to wtedy kupisz i nie będziesz się wkurzał.

Pozdrawiam

Rafaell

Dziękuję bardzo. Pionieery zamówiłem (280 zł z wysyłką to nawet jak nie zagrają to wtopić mogę ).

A 701 i tak zamówię ale nie w tym miesiącu :P

rafaell tak jak pisalem zanim kupie musze przesluchac na swoim systemie, inaczej nie ma szans, cos musi odpowiadac mi, potem interesuje mine opinia innych,jak widac czest o opinia opini nie rowna

No to masz 1,5 roku do 2 lat czasu zanim u nas spowszednieją o ile wcześniej nie wejdzie inna bardziej prężna firma ze swoim wyrobem.

Witam

Niedawno przystąpiłem (z zadowoleniem) do klubu K701.

Przesiadłem się z DT880 Premium które używałem koło roku.

AKG jest (subiektywnie) fajniejsze. Niebawem zapodam obszerniejsze wrażenia porównawcze.

Mam spostrzeżenie odnośnie paska na głowę. Fabrycznie nowy jest strasznie sztywny i po prostu gniecie, bardzo nieprzyjemnie. Gdzieś w opiniach ze świata wyczytałem że po 100 godzinach jest lepiej, więc spróbowałem zmiękczyć drania. I to działa ! Męczyłem skórę ręcznie - wzdłużnie, poprzecznie i skośnie ;-)

Efekt - zrobiła się dużo miększa i elastyczna i teraz już gniecie dużo mniej.

Polecam podręczyć pasek. Napiszcie jak u Was.

Happy K701 user, Bob

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.