Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe CD a słuchawki, rozterki.

dinus

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat słuchawek był wałkowany wielokrotnie, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem.

Planuje kupić dobre słuchawki, które będę używał z CD 63 SE przez wzmacniacz oparty na TPA6120.

Zastanawia mnie jednak sens takiego połączenia. 

Czy dobre słuchawki klasy Beyerdynamic DT 150, DT 880, AKG 701 zagrają dobrze w połączeniu z takim CD?

Czy nie obnażą więcej jego wad, co negatywnie wpłynie na przyjemność słuchania muzyki?

Używam tuningowanej yamahy cdx 580 (więc mocno budżetowej) z lampowym wzmacniaczem słuchawkowym i DT150 i jest naprawdę przyjemnie. Jeżeli cokolwiek jest obnażane, to inżynierowie dźwięku na źle nagranych płytach. W moim przypadku inwestycja w słuchawki - a także w przyzwoity wzmacniacz - była udana. Mam naprawdę dużo frajdy z niewielkie pieniądze.

Powodzenia!

zwolennik łagodności

• Redaktorzy

U mnie HD580 współpracują z wiekowym Philipsem CD360 wspomaganym mikroskopijnym wzmakiem słuchawkowym V.A.L.'a i jest całkiem nieżle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2651-100003185 1170290574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A moje spostrzezenia sa takie ze lepiej uzyc nawet przedluzacz i jako zrodlo uzywac glownego CDka, niz sluchac z gorszego zrodla. Choc przedluzacz degraduje dzwiek, to i tak jest on duzo lepszy niz jak podpialem sluchawki bez przedluzacza do slabego CDka.

>rafko

Chodzi Ci o podpięcie bezpośrednio do CD, bez wzmacniacza? Jeżeli tak, to wtedy za słaby dźwięk raczej odpowiada lichy, szczątkowy wzmaczek wsłuchawkowy w CD, a nie cały odtwarzacz. U mnie np. sama wymiana wzmacniacza operacyjnego na OPA2604 dała kolosalną poprawę. Zazwyczaj w CD dziurka na słuchawy to płacz i zgrzytanie zębów. Porządny wzmacniacz to konieczność.

zwolennik łagodności

Wzmak słuchawkowy najlepiej podpiąć bezpośrednio pod CD, problem w tym, jak to zrobić. Są takie rozgałęźniki wyjścia typu RCA, ale nie próbowałem, nie wiem, jaki to daje efekt. Podpięcie pod wzmaka raczej odpada, ewentualnie pod wyjście pre-out, jeżeli masz takowe w MF.

zwolennik łagodności

• Redaktorzy

Na tego malucha można zapolować na "ibaju" - za 200zł nic lepszego raczej się nie dostanie. A jakość wykonania po prostu HiEnd ;)

ps. Z tego co wiem to w Polsce są chyba 2 szt - jedną ma KKimports a drugiego Ja ;))

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>lenam

Oczywiscie mialem na mysli wzmak sluchawkowy ;-)))) Pisalem o zrodlach, wiec uzylem taki skrot myslowy...

>dinus

najlepiej podpiac sie wzmakiem bezposrednio do CDka. Jesli nie, to mozesz tez polaczyc wzmak z wyjsciem tape out w Twoim MF, o ile takowe posiadasz...

Suma sumarum najlepiej miec dobre zrodelko dedykowane specjalnie do systemu sluchawkowego.

lenam, napisz coś wiecej o swoim wzmaku. Jakiś schemat?:)

Będę robił kolejny pre, na motywach barszczyka, tym razem ecc82+e88cc, ew 6n6p. Mam nawet pod tą konstrukcję dość audiofilskie elementy. Warto spróbowac kilku rozwiazań. Jestem bardzo zadowolony z preampa na OPA552, co nie znaczy, że nie można lepiej...aż któregoś dnia łapiemy sie na tym, że idziemy na koncert i stwierdzamy "niiiie, muzyka tak nie brzmi":) Żartuję oczywiście, ale lampy chętnie spróbuję do pędzenia DT-150.

Preamp lampowy jaki mam nie radzi sobie niestety z tymi nausznikami. Jako line też ustepuje OPA(moje zdanie). No, ale czuję, że lampy nie powiedziały ostatniego słowa...

Pozdrawiam

>lancaster

Wzmaczek jest na 2x6N6P oraz do wyboru: ECC81 lub 82 lub 83. Jak narazie najlepiej wypadają ECC81 Philips Miniwatt, ale wciąż testuję (to jest frajda!).

Autorem konstrukcji jest Marek Bożek [forumowy nick bodajże bomarek], sprzedaje swoje dzieła od czasu do czasu na allegro - i ja tam kupiłem za całe 239 zł (he, he). Ale jak to gra! Jak dla mnie bomba, a o kłopotach z napędzeniem DT150 mowy nie ma. Świetna konstrukcja, fajny wygląd. Z głową i z sercem. Fakt grzeje się jak cholera, ale co tam, w końcu klasa A.

Do wymiany ewentualnie potek, bo bardzo budżetowy, ale nie ma się co dziwić.

zwolennik łagodności

• Redaktorzy

ciekawe jak "gra" BADA PH-1 za $ 97.00 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

post-2651-100003162 1170290603_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Czy nowe sluchawki moga sie wygrzewac podlaczone do zwyklego wyjscia sluchawkowego w CD czy lepiej niech sie wygrzewaja podlaczone pod dedykowany wzmacniacz sluchawkowy? Ma to jakies znaczenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.