Skocz do zawartości
IGNORED

PreAmp symetryczny(/niesymetryczny)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

>msfalcon, 24 Lip 2006, 23:16

Oczywiście się pisze na nowa wersję softu.

Czy w drugiej modyfikacji o której piszesz (pr4 (xlr/rca) -> na zalaczanie dla >2 kanalow) zostaje napis XLR/RCA czy też wyświetlane jest coś innego?

Czy pomysł z bypasem i rezygnacji z XLR/RCA odpadł?

Pozdrawiam,

jacek

udało się w końcu odpalić to cacko :). ktoś wcześniej wspominał że grzeją mu się opa i pga. mam ten sam problem. jak napisał msfalcon pga może być letnie. co to znaczy letnie? u mnie można dotknąć ich palcem i jeszcze nie parzy, ale czuć że jest już nie wiele brakuje. zapodałem więc moje sztandarowe radiatorki i jest już ok. tylko czy ta temperatura jest normalna?

co do dźwięku jeszcze się nie wypowiadam. całość wygrzewa się za pomocą sygnału z niedawno nabytego marantza 40. wydaje śię jednak, że jest trochę sycząco, na nieprzeszkadzającym jednak poziomie. ale równie dobrze może to być wina tego cd. bas słaby (przymulony) - ale to już na pewno wina marantza.

zastosowałem elektrolity PANASONIC FC, rezystory ELPOD 1%, kondensatory MKT w "okolicach" opa.

następna wersja płytki opa/pga będzie na BG-N, rikkenach i MKT WIMY. mam nadzieję że wyklaruje się zamówienie na kolejną partię druków :).

a oto śmieszny pająk jeszcze bez obudowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po małej nie obecności znowu tu jestem. Według mnie grzanie się PGA jest wynikiem nagrzewania się OPA, ciepło te rozpraszane jest przez płytkę, i nagrzewa wszystko wokół. Drugą przyczyną duża temp. powietrza.

Co do softu:

1. dłuższe nazwy,

2. wyświetlany napis lub znaczek "PLAY" kiedy jest odtwarzany dzwięk przez kartę na PCM2702 (lub z tej rodziny) poprzez podanie stanu niskiego na jedno z wejść w up. przez transoptor,

3. zwiększenie tłumienia chociaż do tych 70dB,

Reszta narazie mi nie przeszkadza.

ponieważ także jestem zainteresowany proponuję otworzyć po prostu listę. jeśli będzie zainteresowanie i zbierze się odpowiednia ilość osób to poprosimy msfalcona o zadziałanie w sprawie pcb/procesorów. preamp wygrzewa się bardzo szybko, zdaje się że wady o których pisałem wcześniej szybko zanikają. przychylam się do opini że powinien być większy poziom tłumienia (co najmniej do -60dB).

1. tomant (pcb: PGA/OPA - 5 szt. + uC - 1 szt. + selector - 3 szt. + procek z nową wersją softu)

Ech, znów mi wywaliło jedną partycję:/ - ale przynajmniej wykryłem sprawce - taśma hdd. Dobra, nie czas się użalać:), może po kolei

tomant - dodam po prostu tryb "trudnego wejścia":), który wyłączy możliwość z pilota i przedłuży potrzebny czas do 4s. Napisałeś także, że tłumienie co najmniej 60dB - aktualnie przecież tyle właśnie jest:) - a w wersji 0.2 jest już zaimplementowane 70dB tłumienia - myślę, że wystarczy(?)

jacek-k-wawa - napis jak był tak będzie (znaczy w mojej i tomanta organizacji, w Twojej natomiast go nie ma, jako że nie wyraziłeś ku niemu aprobaty). Co do bypassu - może być tylko z czegoś trzeba zrezygnować (albo załączania przekaźnika dodatkowych kanałów przy ilości >2, albo z 3-poziomowego soft startu - zmniejszyć go do 2 poziomów).

panterka - popatrz na koniec poprzedniej strony:) - wszystko prócz PLAY zostało już zaimplementowane. Ponadto dłuższe nazwy będą dostępne w 2 alternatywnych organizacjach (10 i 6 znaków), a to z powodu niewystarczającej ilości miejsca w organizacji podstawowej:) - zachodziłyby na MUTE/SLEEP.

JaroMi - jeśli będzie zainteresowanie, to nie widzę przeszkód w wykonaniu kolejnej serii. Także jeżeli ktoś jest zainteresowany, to proszę - za przykładem tomanta - uzupełniać listę.

tak, elpody są 0,1% oczywiście.

problem z grzaniem PGA jednak występuje. pomimo założenia radiatorów grzeją się na granicy parzenia. co więcej grzeją się także w trybie standby. czym to może być spowodowane?

>tomant, 27 Lip 2006, 10:00

Grzanie PGA tak, że aż parzą to chyba nie za bardzo normalne. U mnie są letnie, tak, że spokojnie daje sie je dotknąć. Co innego to OPA - tutaj grzanie jest bardzo zdecydowane, sa po prostu gorace.

Pewnie coś Ci sie wzbudza - może trzeba by pokombinować z pojemnościami odsprzegającymi przy PGA?

A czy próbowałeś ze zwartymi wejściami do masy?

A tak gwoli ciekawości w temacie grzania OPA:

Niepokoił mnie fakt grzania tych kostek, pociąłem wiec radiatorek od jakiegoś chipsetu (taki wielkości ze 4cm na 4 cm, z malutkim 'grzebieniem' - ok 2 mm) na paski o szerokości ok 5 mm i długości ok 4 cm i przykleiłem na klej termoprzewodzący do obu OPA. I co? I nico - to chyba za mały radiatorek, to temperatura chyba za wiele nie spadła. Hint dla zaniepokojonych temperaturą OPA - zwykła przyklejenie blaszki lub czegoś w tym rodzaju do OPA nie specjalnie pomaga, tego ciepła wydziala się tam dośc sporo. Pomóc może obniżenie napięcia zasilania.

jacek

1. tomant (pcb: PGA/OPA - 5 szt. + uC - 1 szt. + selector - 3 szt. + procek z nową wersją softu)

2. JaroMi (pcb: PGA/OPA - 2 albo 4 szt:) jeszcze nie wiem, ale 2 napewno)

Pozdrawiam

tomant, PGA normalnie nie grzeją się aż tak, by potrzebne były radiatory, chociaż w te ciepłe dni to faktycznie "na palec" ma jakieś 40-50stopni. Na początek może sprawdź napięcia, a później czy nie masz zwarcia któregoś z wyjść do masy. Co do wspomnianego wzbudzania - raczej wątpię - bufor PGA zachowuje stabilność przy obciążeniu pojemnościowym do 1000p - a to jest dużo (kabel koncentryczny to ok. 100p/m).

Ogólnie PGA wydziela 0,3W, OPA 0,5W. Ponieważ obudowa PGA jest znacznie większa niż OPA i dużo łatwiej oddaje ciepło, to PGA nie powinien być gorący. Panterka ma trochę racji, że OPA oddaje na płytkę dość sporo wydzielanej mocy - pod układem idą ścieżki, a u góry jest duża powierzchnia miedzi, która działa jak radiator i przekazuje część tego ciepła pod PGA;) - ale bez przesady nie na tyle by go znacząco zagrzać. Co do stosowania radiatorów na OPA - ja na razie nie stosuję, jako że płytka rozprasza dość sporo ciepła - "na palec" OPA ma jakieś 70 może 80stopni:) - także nie jest źle.

Mi przyszedł taki jeszcze pomysł do głowy. Mamy w sofcie funkcję wyłączenia po określonym czasie, i do tego można by dołożyć jeszcze funkcję automatycznego włączenia po określonym czasie od wyłączenia. Taka ranna pobudka, sprzęt nie musiał by chodzić całą noc bo rana mając pilot przy sobie to się nawet podgłośnić nie chce. Co o tym myślicie. Czas ponownego włączenia mozna by ustawić co np. do 1 godziny lub 1/2 godziny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej:)

Dziś zabrałem się za implementację pozostałych funkcji, także na dzień dzisiejszy skończona jest już wersja 0.3 i jeśli ktoś chciałby być beta testerem, to proszę o kontakt:) A zmiany jakie w niej dokonałem względem 0.2 (które są znów na poprzedniej stronie) to:

+ alternatywna organizacja wyswietlacza (tomant - nazwy do 8 znaków)

+ mozliwosc wylaczenia wyswietlania godziny w kazdej organizacji

+ tryb trudnego wejscia do menu konfiguracyjnego (pilot nieaktywny, mute - 4s)

+ tryb BYPASS na PR4 (sofstart uproszczony do 2 poziomow (PR1,PR2) / PR4->PR3)

Funkcji budzika nie będę implementował, gdyż jak już bym to robił, należałoby to zrobić porządnie:) - to znaczy ustawiać godzinę i minutę pobudki, gdyż inaczej byłoby to po prostu nieporęczne. A przypominam - to jest preamp, a nie budzik;) (toż taka funkcja byłaby dla tego sprzętu uwłaczająca;) )

Aha, teraz wprowadzając nazwę i chcąc ją mieć krótszą niż 8 czy 10 znaków (zależnie od organizacji) nie wypełniamy reszty spacjami, tylko należy wpisać tyle znaków ile potrzeba i zatwierdzić znakiem końca linii (na początku alfanumerycznego alfabetu przed spacją jest taka strzałka jak na enterze). Nie usuwam ostatnich spacji, ponieważ mogą one posłużyć do np. drobnego przesunięcia nazwy.

Tryb trudnego wejścia do konfiguracji znajduje się w podmenu "10/10 INNE" i nazywa się to to CHILD/A:)

To chyba tyle. Moja propozycja jest taka, by na początku soft przetestował jacek-k-wava, jako, że posiada wyświetlacz VFD i może sprawdzić czy działa regulacja jasności - o ile oczywiście będzie zainteresowany. Po zatwierdzeniu:) przeprogramowałbym już każdemu zainteresowanemu. Jednak inni beta testerzy także są mile widziani:)

>msfalcon, 2 Sie 2006, 18:12

Oczywiście ze jacek-k-wawa jest zainteresowany! :-)

Jedyny problem który widzę to fakt, że w niedzielę rano wyjeżdzam na tydzień wakacji. Jeśli tylko uda się jakoś dostać zaprogramowany procek od Ciebie to jasne. Chyba, że któryś z forumowiczów z wawy lub okolic może zaprogramować mój procek 'wsadem' od msfalcona - to wtedy zedcydowanie by się beta testy udały do mojego wyjazdu.

A tak a propo's - mam 'redundantny' jeden wyświetlacz VFD 2x16, dokładnie taki jak pasuje do tego przedwzmacniacza. Sam używam 2x20 i tego 2x16 mogę się w sumie pozbyć. Są chętni?

pozdro

jacek

jacek-k-wawa - spoko, zdążymy:) Mam wolny procek, także może po prostu zrobimy tak, że jutro wyślę Ci priorytetem zaprogramowany nowym softem, a jak dotrze, to odeślesz mi ten który aktualnie posiadasz? Wtedy spokojnie się wyrobimy. Mam nadzieję, że ta regulacja VFD będzie działać, bo jednak ta nota którą mi podesłałeś to za mało, gdyż w tabelce jest podana tylko komenda (dana) którą należy wysłać do VFD, jednakże najpierw należy go wprowadzić w odpowiedni tryb, czego w tej dokumentacji już nie ma. Co więcej na stronie producenta nie znalazłem tego "full datasheet" który to niby jest gdzieś dostępny:), ale za to znalazłem tam przykład w asmie zmiany jasności, wg którego się wzorowałem. Niestety nie mam jak tego sprawdzić.

>jacek-k-wawa

pewnie drogo :)?

>msfalcon

zgłszaam moją kandydaturę na betatestera

no i mam pytanie trochę off topic. skąd wytrzasnąć taką fajną szybkę do wyświetlacza? potrzebuję ciemną szybę, przez którą nie będzie widać bebechów ale dobrze będzie widać to co "widać powinno być" czyli informacje z wyświetlacza. no i jak to cholerstwo umocować w płycie czołowej (alu 10mm)? żadne ramki nie wchodzą w grę. ma ktoś jakieś pomysły?

>msfalcon, 2 Sie 2006, 23:16

msfalcon - ok, wysyłaj. Zrobimy jeszcze inaczej - ponieważ procek nie kosztuje fortuny to ja po prostu przeleję Ci kaskę za ten nowy procek + przesyłkę i nie będę tego starego odsyłał - będę miał backup:-)

Kiedyś intensywnie googlując znalazłem ten pełny data sheet - niestety nie dokładnie do 2x20 a do 4 x 20 i co gorsza nie mam linka, tylko wersję drukowaną.

O jasności piszą w niej tak:

' Luminance Control

The screen luminance can be varied by following ESC sequence.

Just after power on the screen luminance is set to 100%.

Syntax: ESC (1B Hex) + "L" (4C Hex) + 1 Byte data

Data = 00 Hex to 3F Hex approx 25%

40 Hex to 7F Hex approx 50%

80 Hex to BF Hex approx 75%

C0 Hex to FF Hex 100%'

NIe wiem, czy to cos pomoże czy tylko zaciemni (oby tylko w sterowany pilotem sposób:-) ) sprawę ale tyle info znalazłem.

Pozdro

jacek

>A tak a propo's - mam 'redundantny' jeden wyświetlacz VFD 2x16, dokładnie taki jak pasuje do tego >przedwzmacniacza. Sam używam 2x20 i tego 2x16 mogę się w sumie pozbyć. Są chętni?

Chetni zawsze sie znajda ;). Prosze o info o cenie, ale to juz na PW

Pozdro

Borcik

tomant - ok. w takim razie zaraz się skontaktuje na priv i ustalimy szczegóły.

Szybkę to może u szklarza dostaniesz. Kiedyś docinałem do szafki taką właśnie lekko przyciemnioną i myślę, że bez problemu spreparują Ci odpowiednią. Ja znów szukam ramki na szybkę:) - bo ręcznie wycięty otwór jednak nie jest idealny.

>tomant

Według mnie dobry sposób, to szybka przyciemniona (sam jestem ciekaw gdzie można takie coś dostać) grubości około 3mm), idealnie przycięta/doszlifowana do otworu w płycie aluminiowej, wtedy wystarczy tylko wcisnąć w otwór i od środka klejem leciutko zalać (jak jest gruba płyta aluminiowa to jeszcze lepiej). Robiłem takie cos podobne w pracy przejściowej i efekt bardzo dobry.

O szybce już gdzieć na forum była rozmowa, trzeba pamiętać, że musi przepuszczać podczerwień.

Re: szybka

Pamiętam, że kiedyś widziałem jakąś firmę w Łomiankach pod Warszawą - nie pamiętam nazwy wiem tylko że to była ulica Warszawska - która cięła i frezowała plexi. Jeśli nikt nic nie znajdzie to za jakies 2 tyg będę tam przejazdem i mogę sprawdzić.

jacek-k-wawa - hmm...czy ta sekwencja którą teraz podałeś jest na pewno od tego typu wyświetlacza? Pytam, gdyż w linku do tej dokumentacji którą ostatnio podałeś było, że jasności odpowiada DATA z zakresu 00h do 03h (gdzie 0h 100%). Ponadto na stronie znalazłem przykład w asmie z którego wynika, że sekwencja wprowadzająca wyświetlacza w stan ustawiania jasności jest zupełnie inna. Najlepiej byłoby znaleźć tą pełną dokumentację, albo...w jakiej cenie masz tego VFD:) i jakiej wielkości znaki posiada heh (najlepiej na priv razem z adresem do wysyłki procka).

>msfalcon, 2 Sie 2006, 23:49

Czyli jednak namieszałem.... :-(

To co cytowałem jest faktycznie od innego typu wyświetlacza. Mam nadzieję, że regulacja jasności tych 2x20 VFD jest jakoś ustandaryzowana bo jak nie to chyba faktycznie trzeba będzie nim poświecić tak z pół roku żeby się nieco wypalił:-)

Generalnie normalnych wielkości wyświetlacze mają znaki 5 mm

Reszta - PW

Pozdrawiam,

jacek

Kiedyś przewinął się na forum ten link, jeśli chodzi o szybkę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>msfalcon, 2 Sie 2006, 23:16

Hej,

Niestety nasza miłościwie panująca Poczta Polska dała ... no tego co sami wiecie :-)

W dwa dni z Krakowa do Wawy to za mało, żeby przesyłka priorytetem doszła :-(. Procka nie mam i przed moim wyjazdem go już nie wydobęde z czeluści okienek pocztowych z walącymi jak młoty pieczęciami.

W związku z tym moje testy (szczególnie jasnośc VFD...) muszą zostać przełożone na za tydzień. Mam nadzieję, że uda mi się procka wysłanego przez msfalcona odebrać w poniedziałek 14 sierpnia i wtedy dam znać. W międzyczasie (BTW podobno to nie jest poprawne polskie słowo) zapraszam innych beta-testerów do opisywania swoich wrażeń z testowania nowej wersji softu.

Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.