Skocz do zawartości
IGNORED

Ktora z plyt THE WHO wybrac?

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam zadnej plyty The Who a teraz kilka pozycji jest na wyprzedazy. Pytanie to znawcow:

Ktora z tych 3 plyt polecacie i dlaczego - cena ta sama, wszystko remastery na CD:

1. Live at Leeds

2. Live At The Isle Of Wight Festival

3. Tommy

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/25954-ktora-z-plyt-the-who-wybrac/

Jeśli bierzesz pod uwagę te trzy i chesz tylko jedną to polecam Leeds. Po pierwsze: Isle nie słyszałem:]] Po drugie: Leeds słuchałem i jest świetna:) Leeds to koncerty z 70 roku i myślę że Isle to festiwal też z 70 roku więc repertuar powinien być podobny (jednak warto sprawdzić trackliste Isle i porównać obie...zaraz to zrobię:)). Po trzecie: Tommy to tzw rock-opera. Jest to album koncepcyjny. Ogólnie uchodzi za klasyk aczkolwiek wg mnie ma kilka słabszych kawałków, niemniej warty posiadania. Natomiast na Leeds masz różne kawałki z kilkuletniej wtenczas działalności grupy. Stawiałbym na Leeds a na drugim miejscu Tommy. Swoją drogą...u mnie było odwrotnie:]]] Gwoli wyjaśnienia podam, że dla mnie najlepsze The Who jest na Quadrophenii i Who Are You niezłe jest też Who`s Next.

Właśnie sobie porównałem tracklisty z Leeds i Isle. Na Isle z 30 kawałków (2CD) ok. 20 to odegrany na żywo Tommy. Kilka nagrań z początku i kilka ostatnich to nagrania z innych płyt. Na Leeds jest co prawda tylko 15 kawałków(1CD) Ale i tak jest świetna. Chyba że sobie zafundujesz DeLuxe edition na 2CD i też z odegranym na żywo Tommy. Ciekawy jestem jak jakościowo wypada płytka Isle...

Te koncerty to jakies nowsze wydania z bonus trackami. Szczegolnie sporo ich na 'Leeds' co mnie torche zastanawia. Czasami bonusy sa wypelniaczami.

Dzieki w kazdym razie za notki.

pzdrw

soso

Też uważam, że Live @ Leeds jest w sam raz na początek. Tommy - trochę przydługi i nużący przy słuchaniu całości na raz; takich zastrzeżeń nie mam do pierwszego tytułu a pozostalych też jeszcze nie znam ;)

cos do dodania hłehłe :)

wyspy jeszcze nie luknołem w całości ,ale stawiasz tylko 3 typy więc zostaje leeds niestety :)

nie wiem co tam za bonusy dodali na tej płycie ale mam wersje wydana na któreś lecie tej płytki i nawet gdyby kazdy z owych bonusów był kichą to album ten powinien znaleśc sie na pólce każdego rock fana ,co nie zmienia postaci rzeczy ze niektóre z póżniejszych albumów były pod wzgledem muzycznym zupełnie inna klasą in plus oczywiscie.

hmmm, jak dla mnie Leeds ma doskonałą jakość dźwięku...Dźwięk surowy ale piękny... Mam wydanie 1 cd z chyba 1995 roku. Niedawno wyszlo 2 cd, chyba z pełnym zapisem koncertu. Dużo więcej utworów (zdaje się że cały Tommy na żywo) i dłuższe gadki między utworami...

pozdrawiam

jak dla mnie najlepszą studyjną płytą jest Who's next(najlepszym dla mnie wydaniem na CD jest wersja MCA GOLD(oryginalny mix) a z koncertowych Leeds ( najlepiej kupić 2 CD Deluxe Edition - USA).

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.