Skocz do zawartości
IGNORED

Audionova-Powerstation

arekk17

Rekomendowane odpowiedzi

SZYBA

Użyłem "niewłaściwego skrótu myślowego". Nie chodzi o sam fakt posiadania uziemienia(choć i on zapewne wpływa na brzmienie), ale o fakt, iż trudno oczekiwać by z popularnych klocków podłączanych, jak jamniki dwużyłowym kabelkiem od lampki oczekiwać wyników w eksperymentach z zasilaniem. To tak jakby na elektronice i kolumnach za 6000zł/komplet oceniać kable za 10 000 zł. Za pewne większość z nich "pogorszy" brzmienia takiego systemu.

Moim zdanie źle porównałes kabel głośnikowy a zasilający to całkiem inna bajka.

A jeśli chodzi o listwe zasilającą to jest możliwy efekt poprawy dzwięku ale tylko wtedy gdy się przejdzie z mieszaniny kabli sieciowych,głosnikowych i innych ja tak nie miałem więc listwa Powerstation nic mie nie dała.

Nie każdy wmawia sobie(tak moja listwa jest super i dużo daje nawet uziemienie).

Niczego sobie nie wmawiam. Przetestowałem u siebie kilkanaście kabli sieciowych. Wszystkie jakoś wpływały na brzmienie - nie zawsze korzystnie. Najdroższe z nich - w ok. 1 tys. zetów dawały poprawę nieadekwatną do ceny, prawdopodobnie dlatego, że mój system jest już za słaby by wyłapywać takie subtelności. W moim systemie nie opłaca się kupować sieciówek powyżej 600 zetów(sam mam o połowę tańsze), a w Twoim - sadząc z Twoich doświadczeń - nie opłaca się inwestować w listwę za kilakset zetów, co - według mnie - wynika logicznie z poziomu zaawansowania Twojego systemu. O jakości listwy Audionova to nie przesądza.

kurcze, kupujac sieciowke to jak juz kupowac to chyba trba do wszytskiego..czyli nie wystarczy kupic sieciowki do samego wzmaka, ale do cd tez- w moim wypadku to jeszcze do przedwzmacniacza..czyli 3 kable, nie liczac tunera:)..a to juz sie robi duzy pieniadz.

Przegladnalem watek i niewiele zawiera on konstruktywnych wpisow na temat AudionovaPowerstation.

Prosilbym osoby, ktore maja AudionovaPowerstation o opinie na temat tego produktu. Jak z poprawa dzwieku ? Warto wydac 400 zl na te listwe?

Mogę opisać tylko pierwsze wrażenia na moim systemiku ( NAD C 541i, HMS Duetto mkII na zmianę z QED Qunex 2, Grado SR 60 ). Listwa do sieci podłączona była sieciówką Audionova Starburst. Generalnie dźwięk stał się dynamiczniejszy, żywszy, głośniejszy ale i bardziej suchy oraz agresywny. Bas stracił na mięsistości, którą bardzo lubię, jest lepsza stereofonia, dźwięki są lepiej rozseparowane w przestrzeni, średnica się cofnęła, podkreślony jest przełom średnicy i wysokich, wokale brzmią tak, jakby wykonawcy cierpieli na zapalenie tchawicy. Cóż, wszystko byłoby ok. gdyby nie to osuszenie, brak tkanki w dźwięku, brak muzykalności jak dla mnie oczywiście. Z Fellowsa za to bardziej muli, jest mniej przejrzyście, ale muzykalniej, przyjemniej. Powstaje więc pytanie, czy za taki dźwięk po części jest odpowiedzialny Starburst ? Niestety nie mam w tej chwili innego kabla sieciowego luzem ( chyba, że od komputera ). Na razie czekam na inny, wymieniam gniazdo sieciowe i pasek w NADzie i wtedy w wolnych chwilach ( a o to coraz trudniej ) pokombinuję. Czekam też na nową listwę, bo ta była ciut porysowana ( z czarnymi a nie niebieskimi gniazdami ). Może lepszym pomysłem byłoby lakierowanie Powerstation na szary metallic z czarnymi gniazdami ? Na czarnym zbyt mocno widać zarysowania i paluchy ;) Pozdrawiam. Jak coś wykombinuję, to napiszę.

Zwrotnik, 14 Lis 2006, 19:46

Wlasnie sie zastanawiam czy jest sens wypozyczyc listwe na odsluch (pokrywam ewentualne koszty przesylki/zwrotu). Jeden z forumowiczow pisze, ze poprawy nie uslyszal. Ty masz jakies watpliwosci.

Zastanawiam sie wlasnie czy jest sens wogole kupowania takiej listwy. Czy nie lepiej poprostu zainwestowac np w cos takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(oczywiscie przerobic na gniazdo wejsciowe)

a reszte kasy przeznaczyc na plyty albo dolozyc na pozadna sieciowke ?

pozdr

Hybryd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każdy pomysł jest dobry o ile prowadzi do celu. Pozatym po pierwsze kazdy inaczej odbiera zmiany w systemie po drugie w jednym systemie zmiany będą widoczniejsze w innym mniejsze. A tak na marginesie czym sie rózni Powerstation od Powerstation MK

Zwrotnik.

Inwestycja w listwę bez sieciówki od strony Cd ma generalnie niewielki sens. Z moich doświadczeń wynika, że róznice między zwykłym Lestarem a Fellowsem - przy zwykłych drutach - były ledwie zauważalne, po podłączeniu dobrych siecióweka za 300-400 zetów, przewaga Fellowska była wyraźna, choć i on wymięka w porównaniu ze znacznie droższymi listwami Supry albo Sun Audio. Fellows - w większości swoich modeli - ma dość silne tłumienie, stąd "muzykalność" dźwięku. Twój opis świadczy o tym, że wpływ Powerstation jest raczej taki jak powinien być(czy ona ma jakieś filtry w środku?). Moim zdaniem dobra listwa nie powinna niczego wygładzać, bo to na ogół wiąże się z tłumieniem i przekłamywaniem dżwięku, ewnetualna "gładkość" czy "muzykalność" powinna być cechą własną kolumn i elektroniki. Oczywiście - gdy używasz tylko słuchawek - nie ma to większego znaczenia, gdyż negatywne czynniki są widoczne głównie przy wzmacniaczach. CD NAa raczej nie należą du super miękkich, tym bardziej, że spinasz swoje żródło Quedem. Przy wymianie EIC i dodaniu sieciówki do źródła efekty m ogą być lepsze - choc to już kwestia eksperymentów z konkretnymi modelami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.