Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy DIY TF-2

Frycu

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem , że część osób już coś podobnego robiła . Czytałem na stronie Bryana , że jeden z kabli który on wykonał w teście odsłuchowym nie odbiegał od zwykłego komputerowego . Mam pytanie o efekty soniczne .Jaka różnice w porównaniu ze zwykłym kabelkiem ?

.... jeszcze nic nie zamawiamy przecie :)

Sa rozmowy ... bo czesc ludzi nie zdazyla na LappKabla

i teraz ktos proponowal inna firme z 2x ekran + plecionka

... w moim starym CD byla poprawa, teraz mam Lapp zasilane trafo separacyjne

przed CD. Ze wzmacniaczem nie sluchalem kabla .... niechcialo mi sie :)

->Parsec

Ja też nie trafilem na razie na ekranowany kabel który byłby w moim systemie lepszy od selekcjonowanych kabelków komputerpwych jakich teraz używam, ale zakładając że przy jakiejś próbie okaże się że jest lepiej , to chciałbym już to zrobić maksymalnkie skutecznie, wtedy cały kabel powinien być zaekranowany od początku do końca. Częściowy

brak ekranu umożliwia wnikanie zakłóceń i wtedy zabawa z ekranowaniem reszty kalba idzie psu na budę. Ktoś obeznany z tematem technicznie, potrafiłby policzyć o ile maleje wółczynnik redukcji zakłóceń w zależności od wielkości części nieekranowanej. NBS podobno używa własnych metalowych końcówek na swoich kablach , ale może można dostać coś takiego luzem. Ale to w sumie nie temat tego wątku więc się nie będe więcej rozwodził.

No cos czytalem ...

Ale Panowie macie jakies specjalne ... moze jakas firma lub konkretny sklep komputerowy ???

Do mojego kompa byl za 15 zl kabelek czyli 5 zl taniej niz ten co mam teraz

Wzmacniacz sluchawkowy na nim jechal ... teraz jedzie na lepszym

baaaaardzoooo gruby kabel daje pewne ograniczenia z powodu braku jego elastyczności, a nie sądzę że wszyscy mamy 2m od tylnej ścianki. Myślę że max to 7x1,5, czyli po 3 na stronę + 1 na uziemienie

pozdrawiam

Jeśli chodzi o wtyczki do ściany to rewelacyjne sprzedają u mnie w elektrycznym. Są to takie same jak montuje Neel. Wykonane bardzo solidnie, kwalifikowane do 16 amp 250Volt. Jak rozkręcimy kupno tego kabla i byliby chętni na wtyczki ktoś chciał mogę dla niego kupić. NIe pamiętam dokładnie ile kosztują ale jakoś koło 14-16 pln. Może taniej. Sprawdze.

Wygladam dzis przez okienko a tu mi trafo stoi jakies 100 metrow od domu i pomyslalem ze moze by ekranem prad z niego puscic????Ale potem pomyslalem ze jak mi trafo tak duze tak blisko stoi to pewnie jakowes zaklucenia wprowadza i tez by sie trafo zaekranowac przydalo.....nie? Co myslicie?

Takie trafo - za oknem to chyba powinno być w jakiejś metalowej obudowie, czyli zaekranowane? Prędzej dochodzące do niego kable mogą emitować zakłócenia ;)

Proponuję zaekranować elektrownię ;-)))

Chcąc postawić kropkę nad "i"uważam, że wtyki powinny być też zaekranowane (obie wtyczki). ale czy takie w ogóle są ? No i to chyba mogłoby być potencjalnie niebezpieczne dla chcącego szybko wyciągnąć wtykę z gniazda sieciowego, bo spece od bhp pewnie krzywo by na to patrzyli...

Pytanie tylko, jak daleko posuwać się w tym szaleństwie.

Firma "Audiograde", oferowała kiedyś specjalny, ekranowany przewód sieciowy, po - chyba - 70zł/m). Przyznam, że ponieważ mam niezadługi odcinek do licznika, temat mnie kusi...

Pozdr.

Przy poprawnie zrobionym kablu, ekran wtyczki bedzie zawsze

na potencjale ziemi, wiec nic sie nie stanie. Metalowe końcówki mają

podobno kable NBS-a, ale nie wiem czy to ich własna produkcja czy można coś takego dostać w deatalu.

Z opisu kabli w Helukabel wynika że najlepszym pod względem tłumienia zkłóceń byłby ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten przewód ochrony jest rozdzielony na 3 przewody o średnicy 0,5 mm

niezależnie od średnicy żył fazowych. Tylko cena juz trochę audiofilska :

21 PLN / m

Ukryta Zawartość

zdjecia

[obrazekLUKASZ-39682_1.jpg] [obrazekLUKASZ-39682_2.jpg] [obrazekLUKASZ-39682_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-42-100007015 1170253544_thumb.jpg

post-42-100007016 1170253541_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wnetrze z bliska

[obrazekLUKASZ-39691_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem takie wtyczki są całkiem niezłe. Bolce można wyjąć , więc łatwo do nich przylutowac kable. Jeszcze przydałoby sie do szczęścia

coś porządnego po drugiej stronie, jakies gniazdo IEC.

=>piter

Ale moze masz katalog ... bo ja sie doprosic nie moge

Gadac to chca przez telefon, ale na emaila ... to nie odpisuja

22zl/m w jakiej konfiguracji ile zyl jakie srednice, brutto netto

=>piter

Ale moze masz katalog ... bo ja sie doprosic nie moge

Gadac to chca przez telefon, ale na emaila ... to nie odpisuja

22zl/m w jakiej konfiguracji ile zyl jakie srednice, brutto netto

=>piter

No to juz cos wiemy ... drogo :)

Bo wczesniej napisales 0,5mm i tego nie zrozumialem

Troche do dupy maja ta strone i nie maja katalogu.

No i dziwne ... bo na emaile nie odpowiadaja a juz o oplot

pytalem ze 2 tyg temu ... totalna zlewa !!!

Ja mam w miescie sklep ktory od nich bierze i moga skrawki zamowic

... to zalezy co maja 16m, 30m ... roznie

Jesli chcesz sie tym zajac ... to bedzie fajnie widze ze masz blizej co ???

Ja dalej jestem chetny na zamowienie 100 m ... moze taniej przesylka

i ... nie kazdy jest z wawy

Frycu, zastanawiałme się czy to oragnizować, ale suma sumarum spieszyło mi się i już sobie zamówiłem indywidualnie ze 2 tygodnie temu, teraz czekam na przesyłke, wiec ewentualnie byłbym zainteresowany tylko samym oplotem.

-> lechu: takie wtyczki widziałem wczoraj po 10 zł, w sklepie elektr., blisko dworca głównego w Olsztyne.

Były... czerwonego (!!!) koloru i z gumy.

Lepsze (solidniejsze nieco) są te IP44 PCE z OBI, gumowe. Ich n-r w OBI to 25015. Mają solidniejsze wtyki wewnątrz i są solidniej wykonane. Generalnie - lepsza konstrukcjia i tak na 99% mają minimalnie większe otwory do zamocowania pocynowanej końcówki kabla, a to ważne.

Co do estetyk i- Twoje są chyba ładniejsze - rzecz gustu.

UWAGA, ciekawostka: W OBI w Olsztynie, te przeze mnie polecane stoją po 9,79zł/szt., a w OBI Wa-wie po prawie 17zł/szt.

Sprawdzałem osobiście, 13 września br.

Pozdr.

• Redaktorzy

Te wtyczki pokazane na zdjeciu stosuje Helion. Mi raz udalo sie kupic jedna taka na Wolumenie (ostatnia byla, hi hi...). Jak dla mnie sa znakomite ergonomicznie - najlepszy chwyt, i do tego wielka latwosc montazu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.