Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy DIY TF-2

Frycu

Rekomendowane odpowiedzi

No jest podwójnie ekranowany, bo ma 2 różne ekrany (Al i Cu) o różnych charakterystykach ekranowania EMC, one nie muszą być rozdzielone dielektrykiem. Np gdyby były 2 ekrany Cu oddzielone dielektrykiem to ekranowanie nie byłoby skuteczniejsze w wysokich częstotliwościach. Chodzi o cechy fizyczne materiałów i dielektryk nie jest konieczny.

Choć może lepiej byłoby nazwać to PEŁNOPASMOWYM ekranowaniem EMC, a nie podwójnym ekranem.

Jednak i tak "przepuszcza" on wiele mniej niż "zwykły" ekran

Dzwoniłem własnie do Dacpolu. Nie mają cennika - odpowiadają wyłącznie ofertą na konkretne zapytanie. To samo, jesli chodzi o minimalna długość kabla w zamówieniu (no i maksymalna też ;)). Stany magazynowe dostępne są na stronie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Zapytanie najlepiej wysłać do [email protected] Na maile odpowiadają (ponoć).

Propozycja oczywista - zebrać kandydatów, zapytać, zdecydować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zauważyłem wcześniej - stany magazynowe dostępne w sieci nie uwzględniają niestety kabli. I jeszcze jedno - prowadzą tylko sprzedaż hurtową (ale co to znaczy, to zależy od typu kabla, ew. dostępności końcówek).

Tak jak już wcześniej pisałem jestem zainteresowany 8 m kabla i z 6 m oplotu tkanego.

Preferuję SILIFLON KU-06 AWG 12 (3 x3 mm^2) (jaka cena?)

Jakbyście się zdecydowali na któryś z SILICABLE MCBE-ECS albo coś z Helukabel to też bym kupił.

Ewentualnie ten pojedyńczy w teflonie do plecionki (jakby cena była ok.) to 12 mb.

PAAR-CY-OZ

- 4x2x1mm 610zl/netto za 100m budowa 3-4 zyly na L 3 na N i 1-2 na E

- 5x2x1mm 730zl/netto za 100m budowa 4-5 na L 4 na N i 1-2 na E

lub

- 4x2x1,5mm 770zl/netto za 100m budowa j.w.

F-CY-OZ (LiY-CY) EMV

2x1,5mm2, ekran siatka miedz. biel. 85% pokr., 2.93zł brutto za 1m, budowa - warkocz z 3 wiązek (po 2 żyły na LNE, każda w oddzielnym ekranie)

Głosujcie ;)

Doskonały pomysł z tym warkoczem plecionym z 3x(3x1) - (Frycu), daje to 2 bardzo ciekawe metody podziału żył :). Zależałoby mi nawet na żyłach 1,5 mm^2 - miałbym kabel o przekroju żył 4,5 mm do wzmaka i mógłbym zrobić zwykłą sieciówkę 3x1,5 mm^2 z tego samego kabla dla porównania (powinna być dobra do cd) - koncepcja mi się coś krystalizuje. Szarpnąłbym się nawet tu na kable w izolacji teflonowej. (wystarczą mi sieciówki o dł. ok.1 m), tylko ten Belden jest w wersji 2 żyłowej, za to ten z dacpolu jest i w wersji 3 żyłowej. Różnią sie one gatunkami teflonu (oba są modyfikowane, ale sie różne od siebie - doktoryzowałem się z tego dziś:) ). Kabel izolowany czystym a w każdym razie niemodyfikowanym teflonem jest widoczny w dacpolu, ale jeśli jest nawet w wersji 3 żyłowej to chyba nie jest ekranowany. Ten ekranowany z dacpolu jest o przekroju żył: 1,34 mm^2 i 1,91 mm^2 (raczej stawiam na ten pierwszy).

Kabel do listwy dałbym jakiś już tańszy - nie teflonowany, najlepiej nawet nie pleciony, ale o dużum przekroju.

ufff... mam nadzieję, że nie pogubicie się w tym co naskrobałem.

Aha zapomniałęm dodać, że ten kabel z Dacpolu jest w wersji ze srebrzoną miedzią w porównaniu do miedzi cynowanej w Beldenie. Co wg mnie przemawia na kożyść tego pierwszego. Nie wiadomo tylko jak to się kształtuje cenowo i czy damy radę zamówić interesujące nas odcinki w Dacpolu.

Prosba, zrobi ktos podsumowanie czyli:

- kabel - konstrkacja - srednica - ilosc zyl - cena ?

Tez jestem chetny na jakies 10 meterkow, ale wymieklem z czytaniem przy 1/4 postow, pewnie inni tez byliby zainteresowani tylko sie zgubili troche w tej ilosci rozwazanych przez Was opcji.

Pozdrawiam

Rafal

Myślę że kabel powinien mieć 5 lub 7 x1,5 m2, w ekranie z miedzi, musi być w miarę elastyczny żeby się nie okazało że jego podłączenie jest niemożliwe ze względu na jego zbyt dużą sztywność i np. CD przestawia na półce :-D

panowie, nie mędrkować tylko głosować, kto, ilej jakiego, jakie opcje. barni zadeklarował się na podsumowanie ;) - czekamy.

pawelk_13 - czy któryś z zaproponowanych ma zbyt mały promień gięcia w/g cebie? konkrety pls.

lechu, a czy widzisz tu gdzieś propozycję mniej niż 3mm2 na N/L??

AdamL - sprawdź ceny chłopie... teflon, ekran, srebrzona miedź - to poniżej tego Beldena pewnie nie będzie... a i na niego na razie chętnych brak.

co do promienia gięcia to nie mam pojęcia :-D

w miom mieście to ja kabel mogę sobie zobaczyć na słupach :-))

może ktoś miał styczność z tymi kabelkami bo ja napewno nie, jak napisałem wcześniej trzeba się zastanowić np. nad ceną:

1. do 10 zł za metr

2. 10-20 zł za metr

3. pow 20 zł za metr.

4. czy dwie czy więcej żył (ja osobiście jestem za min. 3),

4. jeden ekran czy wiecej,

5. miedziany czy z dodatkiem srebra,

6. dwa ekrany czy jeden,

jak ustalimi powyższe to zabierzmy się do konkretów czyli do wyboru konkretnego modelu

pozdrawiam

pawelk_13, promień gięcia, średnica, itd. podane są w danych każdego ze wzmiankowanych kabli. nawet linki już masz... poczytaj. a jeśli chodzi o preferencje, to moje są identyczne jak gg, dla mnie jeszcze dodatkowo najchętniej dwuzyłowy i poniżej 20zł/m - no i co z tego, jak nikt z nas takiego kabla na razie nie znalazł??? sam dzwoniłem/pisałem do czterech dystrybutorów i nie ma. wyszukaj w necie model który ci cię interesuje i pochwal się wszystkim, bo po dwóch tygodniach chyba czas zacząć konkretyzować.

Jestem nowy na (w?) tym wątku.

Też się dopiszę na trochę "przewodu na kabel", gdy już w końcu zapadnie decyzja. Dostosuję się do wyboru większości. Ja typuję raczej miedź cynowaną niż srebrzoną. Teflon oczywiście jest świetny, ale nie będę się upierał przy nim. Podwójne ekranowanie.

Trochę mnie niepokoi sprawa końcówek. Te opisywane z OBI itp. mają jedną wadę: bolce są nie wiadomo z czego, ale na pewno niklowane. Trudno o gorsze, chyba że z rdzewiejącej stali. Czy ktoś widział wersje z samym mosiądzem lub (lepiej) brązem? Śniedzieją co prawda, więc trzeba czyścić co jakiś czas, ale dają lepsze połączenie. Można pobielić włąsnoręcznie przy okazji lutowania przewodów. IEC na zdjęciu ma mosiężne (?) sprężyny, więc powinno być OK.

Co z pierścieniami ferrytowymi? Robił ktoś doświadczenia, czyli próby? Nie zaszkodzą chyba, kosztują grosze. Może dodać na wszelki wypadek?

>romekp

W naszym czyli gdzie?

>lechu

No, nie jest to za darmo, ale skoro wtyczka kosztuje ~10zł albo więcej, podobnie IEC, to nie ma co sobie żałować. Osatatecznie kabel ma być własnej konstrukcji, bo ma być dobry ORAZ stosunkowo (!!) tani. Ale pównujemy się z cenami kabli gotowych, np NEEL, Helion, których cena zaczyna się od 120 zł chyba za 1,2m. No to 6 czy 12 złotych na ferryty dorzucę. Gdybym miał tyle oszczędzać, to bym pozostał przy kablach komputerowych za pojedyncze złote. No i potrzebuję do swojego sprzętu łącznie powiedzmy 6 sztuk kabli. Trudno, nie pójdę do kina na dwa gnioty i zaoszczędzę czas (na robienie kabli) oraz pieniądze (na ferryty), nie mówiąc o oszczędzaniu nerwów i zmysłu powonienia (popkorn).

Polecam stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ! Mają ogromny wybór wtyczek Schuko, gniazda IEC na 150st. C i dużo innych ciekawych rzeczy...

Ukryta Zawartość

W tym abl mają naprawdę ciekawe wtyczki, szczególnie te gumowe wyglądają ciekawie. a ta wyglądająca na najsolidniejszą jest w promocji 10,50 zł/szt netto.

Wtyk IEC też tam jest, wygląda na solidny, ale ten solidniejszy chyba nie nadaje się bo ma jakieś... "odwrotnie płaskie wejścia na bolce"

[obrazekLUKASZ-45018_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te odwrotne (poziome) bolce były o ile dobrze pamiętam w którymś z droższych urządzeń Musical Fidelity (chyba z serii Nu-Vista), recenzowanym kiedyś w "Hi-Fi i muzyka". O ile mnie pamięć nie myli, autor tekstu żałował, że w związku z tym niemożliwe będą eksperymenty z wymianą sieciówek...

Przekopałem www.tme.com.pl w poszukiwaniu interesujących dla nas rzeczy. Znalazłem wtyki IEC za 2 zł i 4,5 zł. Puszki na kabel różniaste, nawet aluminiowe (jakby ktoś potrzebował) w cenach od ok. 5 zł do 25 zł i więcej. Konektorki ciekawe (jakby ktoś miał problemy z zamocowaniem śrubą we wtyczce kabla 6 mm^2). Poza tym kilka innych ciekawych gadżetów - np. ekran w postaci oplotu miedzianego itp.

[obrazekLUKASZ-45040_1.jpg] [obrazekLUKASZ-45040_2.jpg] [obrazekLUKASZ-45040_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-266-100006936 1170253621_thumb.jpg

post-266-100006937 1170253618_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.