Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy zestaw stereo... Jaki?

Erni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego prawdziwego zestawu stereo. Nie jestem audiofilem, chcę mieć poprostu przyzwoicie grający sprzęt (ale popularne "wieże" są dla mnie niewystarczające). Jako że jestem biednym studentem:), mam ograniczone fundusze - ok. 2500 - 3000 PLN. A teraz kilka informacji pomocnych w doborze sprzętu:

- pomieszczenie odsłuchowe ma lekko ponad 25 m2, wec kolumny raczej podlogowe

- chciałbym w miare uniwersalny sprzęt, ale najbardzioej zależy mi na dobrym brzmieniu rocka (Tool, Metallica)

- w gre wchodzą nowe urządzenia (ew. wzmacniacz moglby byc uzywany, ale tylko w ostatecznosci)

Oczywiście odrobiłem zadanie domowe i poczytalem odpowiednie wątki na forum:)

Odnośnie wzmacniacza to wstępny wybór padł na Reloopa HA 200 (głównie dzięki opiniom Dorothy, którą serdecznie pozdrawiam:). Myślę, że w tej cienie (ok. 750zł) nic lepszego sie nie znajdzie.

Jeśli chodzi o kolumny to mam większy problem:/ Na początku myślałem o Tannoy Fusion 4, ale podobno średnio nadaja sie do rocka (delikatny bas). W moim zasiegu cenowym (ok. 1500 zł) sa jeszcze Dali Icon 6, Dali Blue 5005, JBL E60... Może doradzicie jeszcze coś innego? Zależy mi na niemęczącym dźwięku, dobrym basie i ogólnie żeby dobrze grało:)

I wreszcie, last but not least, kwestia źródła dźwięku. Zastanawiam się czy w tej kategorii cenowej warto kupować nowy odtwarzacz CD (np. Yamaha CDX396/496) czy może wystarczy jakiś w miare przyzwoity odtwarzacz DVD (zastanawialem się nad Yamaha 657 lub H/K DVD23)? Czy w tak tanim zestawie uslysze znaczaca różnice na korzyśc odtwarzacza CD? Odtwarzacz DVD przydałby mi się ze względu na możliwośc ogladnięcia koncertow i raz na czas jakiegos filmu...

Mam nadzieję, że da sie za takie pieniadze skompletowac przyzwoity zestaw. Wasze opinie beda dla mnie bardzo ważne gdyż nie mam za bardzo możliwosci odsłuchów...

Pozdrawiam serdecznie

https://www.audiostereo.pl/topic/26003-bud%C5%BCetowy-zestaw-stereo-jaki/

Jeśli chodzi o wzmak - Reloopa nie słuchałem, choć uważam, że za używany np. Marantz albo H/K zapłaciłbyś tyle samo, a mogłoby grać lepiej. Co do kolumn - chyba Dali... Choć może warto pomy śleć nad tymi, naprawde grają elegancko, no i potężne byki z nich -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Źródełko - na pewno nie DVD, broń Boże! (choć disco wspominał ostatnio o jakimś ładnie brzmiącym DVD - nie wiem, ja dobrego DVD do muzyki nie usłyszałem nigdy). A że mało słuchałem CDków w życiu i żaden specjalnie nie utkwił mi w pamięci (poza moim :-)) to nic konretnego polecić nie mogę - a na rynku nowych ciężko znaleźć coś good. To tyle - jeszcze raz mówię - nie DVD. Zepsułbyś tym cały system.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze troche nie na temat. Ale po wakacjach sam przeznaczylem cale zarobione pieniadze na sprzet. Nowe kupilem tylko kolumny. W obecnej chwili kupil bym tylko uzywane rzeczy. 3000 zł to bardzo duzo dla studenta. Natomiast nowy sprzet bedzie za to bardzo kiepski. Niedawno kup teraz za 275 euro na ebayu byl komplet grundig. Wzmacniacz 905 , tuner 905, cd 9000 i do tego jakies monitory grundiga. Wychodzi to jakies 1100zł i jestem przekonany na 100% ze 3000 zł nie uzyskasz z nowych rzeczy takiego dzwieku.

Bardzo wazna rzecz !

Najtrudniej jest odsprzedac kolumny. Najczesciej udaje sie to z wielka strata. Jesli mialbym Ci cos doradzac to bym wybral kolumny za 2 tysiaki a za reszte kupil uzywany wzmacniacz i cd.

Nie spiesz sie, poluj na allegro. Okazje sie zdarzaja tylko trzeba sledzic aukcje.

nie chce chwalic swojego... ale miesci sie w budzecie ;) kolumny przydaloby sie tylko zmienic, chociaz szczerze mowiac sluchalem kilku modeli i jakos nie podobaly mi sie bardziej od moich...

ze sprzetu ktory dotad znalazlem mysle, podobnie jak przedmowca, ze dobrym zakupem bedzie wzmacniacz marantza albo harmana w granicach 1000-1200zl i, to juz moje zdanie,do tego jakies kolumny podstawkowe albo mniejsze podlogowki (mam na oku wharfedale - maja spoko ceny - do wyboru w zaleznosci od wielkosci pomieszczenia). cd i kable za reszte budzetu. mi odpowiada brzmienie polaczenia marantza z HK, ale to moja subiektywna opinia...

Ja mam obecnie za podobną kwotę złożony sprzęt i słucham podobnej muzy z tym ze Kolumny kupiłem w promocji .

Najlepiej jakbyś posłuchał jednak sprzętu to sam oenisz co Ci się podoba bo tak z opowiesci to potem bywa różnie dla jednych bas to basior a dla innych bas to stuku puku . napewno uważaj na Yamahy i raczej sie wystrzegaj bas jest owszem ale zero kontroli będziesz miał zamiast traschu powolny dooom .

Napewno moge ci polecić do metalu kolumny Hyperiony III , szybkie z dobrym basem na 25 metrów jak ulał . Tylko że oecnie cena już bez promocji , więc mało Ci zostanie na reszte gratów . Chodź jak cos utargujesz to kto wie . Ja mam starego nada ( za 300 zł sie trafia czesto na allegro ) i nie narzekam fajnie sie słucha Rocka i metalu . Wazne jest też CD u nie Denon DCD 1460 gra ale ten do tanich nie należy .

Poza tym naprawde dobry efekt do sluchania metalu osiognołem po wpięciu IC Aq Copperhead .

Jest jeszcze taka opcja na allegro sa Hyperiony I niestety nie słyszałem jak grają ( słyszałem jeszcze II też sa ok ) sa za 1000 zł mógłbys zapytac Michała z Aydio Academy za ile by ci je przerobił na III wersję , mogło by wyjść taniej niż kupić nowe III i więcej byś miał na reszte , ale musisz sam zdecydować bo to już troche kombinowania jest .

Podzielam zdanie kolegów...tez gdybym teraz mial skladac na nowo sprzet skupilbym sie na kolumnach, w miare dobrze grajace CD mozesz kupic za ok 300-400, za jakis czas nawet je stuningowac. Wzmaka tez uzywke kupisz niedrogo...

Mag

> Erni

Po pierwsze nie spieszyłbym się.

Po drugie zostawiłbym w spokoju wszystkie złomy typu HK, Yamahy, Marantza itp.

Po trzecie odpuściłbym sobie w tej cenie nowe urządzenia.

Po czwarte szukałbym do znudzenia sprzętu MF (np. X-150 / X-Ray V3) z drugiej ręki od audiofila czytaj "człowieka chorego", który pucuje srzęt, chucha, dmucha i następnie wymienia go co dwa lata.

Wbrew pozorom nie jest to trudne.

p. deep

Hmmm... Koledzy albo nie przeczytali dokładnie mojego pierwszego posta (o tym ze nie jestem audiofilem) albo faktycznie nie da sie kupić przyzwoicie grajacego zestawu w tej cenie:/

Czy naprawde do kwoty 3 tys. zl nie mozna kupic czegos grajacego wyraznie lepiej od plastikowych wiez ze swiecidelkami z supermarketu?

EDIT:

W pierwszym poscie napisalem ze w moim zasiegu cenowym sa Dali Ikon 6... Oczywiscie pomylilem sie - chodzilo mi o Dali Concept 6.

hmm z nowych powiadasz , kup cokolwiek w cenie do 3 000 będzie przynajmniej ładnie wyglądało :)

a powazna oferta kolumny AA Mimasy II i używany Nad 350 w 3000 sie zmiescisz jak sie potargujesz a jako cd kup coś za 200 zł . Przekroczysz o 200 zł ale róznice między plastkik-fantastic z marketu usłyszysz nawet jak jestes głuchy ;)

Gość

(Konto usunięte)

Zostaw sobie 600zł, resztę (ile możesz) wydaj na kolumny. Koniecznie posłuchaj przed zakupem, jeśli możesz posłuchać używanych warto się nimi zainteresować.

Wzmacniacz i CD - kup używane - coś z polecanych, popularnych modeli. Tutaj zakupu możesz dokonać od biedy bez odsłuchu. Taki sprzęt łatwo odsprzedać za cenę kupna więc wiele nie ryzykujesz. Wydając ok. 400 na wzmacniacz i ok. 200 na cd możesz wybrać coś nie najgorszego. Potem w miarę potrzeby (i przypływu gotówki:) ) wymieniaj wzmacniacz i cd.

Miłej zabawy.

jacm, 29 Kwi 2006, 08:58

>moim uchem Marantz do metalu się nie nadaje nie ta szkoła dzwieku predzej do poważnej muzy .

z tym sie zgadzam, graja dosc jasno (przynajmniej te modele, ktorych sluchalem) srednica i gora jest ich zaleta, wiec w metalu srednio je widze...ale do klasyki rewelacja

Ja uzywam Dali Blue 5005 i moim zdaniem to udane konstrukcje. Mi osobiscie bardzo przypadł do gustu ich dźwiek, prawie tak bardzo jak Usherów s520., choc dali maja lepszy dół co jest zrozumiałe.

jacch, 29 Kwi 2006, 09:57

>Marantz nie nadaje się do rocka?

>A to nowość...... jakbym nie miał , to pewnie bym uwierzył

wszystkiego mozna sluchac na wszystkim...mowimy o metalu, chyba troche rozni sie od rocka, nie tyle co sie nie nadaje co mniej pasuje

=> Erni

Sam posiadam pomieszczenie ok. 28m2 i przez długi czas grałem na podstawkowych KEF-ach (wg mnie są to rewelacyjne kolumny w tym przedziale cenowym). Nawet nie myślałem o ich zmianie bo choć basu w takim pomieszczeniu jak moje nie było za dużo to przestrzeń, średnica, przyjemność kompensowała mi wszystko. I tak było do zeszłego tygodnia.

Nie wiem na czym polega obecna promocja ale udało mi się kupić za dużo mniej jak 50% ceny sklepowej (chyba ponad 2.300zł za sztukę) kolumny JAMO D570. Wiem, wiem... nazwa brzmi mediamarketowo ale poza tym nic więcej nie mogę im zarzucić. Po 4 dniach grania jestem rozwalony, a z każdą godziną słuchania jestem w szoku, że w takiej cenie można kupić idealnie wyglądające, bardzo dobrze brzmiące kolumny 3 drożne, które z natury są przeznaczone do pomieszczeń ok. 25m2. Zanim je kupiłem nie miałem możliwości ich odsłuchu i wyszedłem z założenia, że jak nie ja to ktoś z rodziny weźmie. Bazowałem wyłącznie na opinii Soso (jest w dziale opinie) i na podstawie tego co znalazłem na necie. U nas bardzo mało ktokolwiek wie coś na ich temat bo przy cenie kolumn ponad 4.500 za komplet nikt nawet nie myśli aby brać pod uwagę takie coś jak ....Jamo. Seria D570/590 jest wg mnie totalnie nie doceniona.

Niech jeszcze troszkę pograją, a sam przymierzę się do wystawienia im opinii, bo padam jak patrzę jak w cenie 1600-1800zł jest sprzedawane badziewie do kina domowego, a obok można kupić tak porządne kolumny. Porządne ale niedoceniane. Mi to nie przeszkadza, bo póki co liczy się dla mnie dźwięk. Stąd też nie przejmuję się tym że mam wzmacniacza własnej roboty oraz gram z odtwarzacza dvd. Fakt mocno przerobionego ale jednak dvd.

Pozdrawiam tych wszystkich co nie wierzą! Jak ktoś jest z Poznania to zapraszam na krótki odsłuch.

Słuchając rozumu....

25 m2 to juz dosc sporo

sam mam takie,u mnie stoja dwa zestawy kolumn oba DIY

jedne 3 way drugie 2 way i niestety bez pozadnego pieca te kolumny 2 way ( vifa XT + seas alu) sie gubia.

ja bym na twoim miejscu zastosowal proporcje 60% sumy na kolumny a 30 % na sprzet.

Zdecydowanie jelsi chodzi o kolumny proponowal bym DIY albo jelsi nie potrafisz samemmu to zlecic wykonanie komus

Bron cie Boze z kupnem nowej Yamahy czy jakiegos DVD kup starsze sony ,philispa lub inna dobra maszynke ( oczywiscie tylko wybrane modele).

wzmak -( tylko uzywany) za 500-800 zk nie kupisz HI-endu ale jak sie uda kupisz pozadna maszynke ktora dzwiekiem zabije nowe wzmacniacze aktulanie na rynku za 2- 3 tys spokojnie.

Czytajac wszystkie wypowiedzi, mozna wyciagnac wniosek, że w cenie do 1500 zł za kolumny, najlepiej graja te za 2000 zł :)

A tak na serio czy faktycznie tak jest, ze kolumny za ok. 2 kzł sa wyraznie lepsze od tych za 1,5 kzł. ?

Jeśli tak jest to jakie kolumny polecilibyście w tej cenie? Oprocz wspomnianych AA Mimasów.

Tak sobie pomyslalem, ze moze faktycznie kupie narazie porządne kolumny (ok. 2000 - 2300zl), a za reszte jakies jakies uzywki z allegro, zeby dalo sie w miare sluchac. A kiedys w przyszlosci wymienie wzmaka i CD na lepsze...

I niechcialbym, żeby sprzet byl stricte do grania rocka i metalu. Owszem, takiej muzyki slucham najwiecej, ale nie gardze rowniez lagodniejszymi klimatami - np. Gotan Project, Nigel Kennedy & The Kroke Band...

Erni,

Rozumiem dobrze Twoje dylematy a takze doradzane przez innych elementy. Wszyscy pisza w dobrej wierze i w tym watku chyba wyjatkowo sensownie (np. Marantz nie do Twoich predyspozycji - to prawda).

Czytajac pisemka angielskie mozna w polecanych zestawach doszukac sie takiej prawidlowosci, ze Anglicy nie forsuja sie w temacie kolumny i czesta sa one w cenie wzmacniacza czy CDP. zatem Twoje 3 tys. wypadaloby rozlozyc w sposob rownomierny. Szczegolnie w sferze budzetowej to chyba ma sens. Po 1 tys. na kazdy element.

Z kolumn dali concept to bardzo dobra relacja ceny do jakosci choc oczywiscie jest to raczej low-end niz hi-end. Jezeli np. Dali 6006 czy 8008 za podobna cene to takze warto lub cos z B&W. Kef czy Tannoy podlogowy zagraja faktycznie mniej rockowo.

Ze wzmacaniczy dobrze sie sprawdzi wiele elementow ale tu warto cos poszukac z drugiej reki - oplaci sie. CDP raczej nowy bo w drugim obiegu jest sporo odtwarzaczy z wadami.

Jak sie dorobisz po studiach to mozna sie wziac za zmiany. :-)

No i notka o Jamo D570 - to faktycznie od strony dzwiekowej super kolumny. Oszczednosci robiono na okleinie ;.) Wiem cos o tym bo mialem D590 i porownywanie z drozszymi nie wypadalo bolesnie.

pzdrw

soso

Gość

(Konto usunięte)

Soso a na podstawie jakiegomodelu marantza wyrobiłeś sobie to zdanie ?

Pytam z ciekawości bo o kolumnach jamo d590 mam zupełnie inne zdanie niż ty.

Po miesiącu urzytkowania sprzedałem je ze stratą 100pln:(

Jedyne co przemawia na ich korzyść do niesamowicie ładny wygląd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.