Skocz do zawartości
IGNORED

hk czy nad ? infinity czy... no właśnie.

Lord Bafford

Rekomendowane odpowiedzi

Elfan opinie napiszę wieczorem choć wiem już, że niestety potwierdziło się co pisałem po odsłuchach w salonie ;(

Szkoda, bo konkretny egzemplarz jest w stanie fabrycznym i lubię taką metaloplastykę jaką on przedstawia ;)

trudno,trzeba szukac dalej:).Ta firma prezentuje swoje brzmienie,sa to klocki dosc specyficzne...w sumie według mnie neutralne klocki takie juz sa.Kabelki beda juz niedopasowane i juz bedzie klapa.A słyszałem ze 28-ka jest jasniejsza od 8 mimo tego ze 28 w torze ma ...lampy.

P.S sprubuj tego,moze bedzie ok,dual mono itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Elfan spójrz parę wpisów do góry:

"Dziś gra u mnie Copland CSA 28. Posłuchamy zobaczymy... Chciałbym jeszcze posłuchać Cayina 265 AI i Korsuna (Dussuna) V6i lub V8i i ewentualnie Vicenta SV 233." ;)

Nie no Jaro4444, spoko :) Bardzo dziękuje za poparcie. Nadmieniłem to w kwestii moich spostrzezeń jeśli chodzi o jakiekolwiek porównania kolumn, bo sam nie raz na tym sie złapałem, tzn. byłem czegos pewien a okazało sie że jest nie do końca tak jak mysle.

Wszystkim proponuje takie porównania z róznymi kolumnami i nie sugerujcie sie tym, że cos jest na dobrych głośnikach i ma swietną opinie. Czasami nawet warto postawić kolumny za 6000zł obok kolumn za 2000zł i tu tez mogą byc ciekawe spostrzeżenia.

Elfan:

Ukryta Zawartość

Jadę go dziś niestety oddać, bo potrzebuje czego innego.

Ukryta Zawartość

jaro niezła recenzja.Ja sie dowiedziałem włąsnie ze CSA28 ma takie zasilanie jak w ...CSA8.Wiec te 300Watt na 2x18cm woofery ponoc lubiace prad to za mało jednak.Mam takie zdanie jak Ty ze dobry ale do max jednego 18cm woofera.

Sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie. Po wnikliwej analizie wielu wypowiedzi, moim teoretycznym faworytem są obecnie Dali Ikon. Brzmienie duże, przejrzyste, ale nienachalne - generalnie o to mi chodzi. Forumowicze dobrze się o nich wypowiadają, zestaw zbiera dobre recenzje, wygląd całkiem sympatyczny.

Z jakim wzmacniaczem (cena 1500-2000 zł) najlepiej zagrają ? Słyszałem, że Ikony mają sporo góry. Wobec tego najlepiej pasowałby tu albo "ciepły" Denon, albo lekko przyciemniony NAD C352. Z tym ostatnim wiążę nadzieje.

Jeszcze raz radzę ... Nie operaj się tylko na wypowiedziach i fantastycznych opiniach. Jesli masz możliwość - koniecznie odsłuchaj...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Racja, ale jednak Dali Ikon czy Avence Dana sa produktami nadzwyczaj udanymi. Wolę sobie wcześniej sprecyzować co jest warte pieniędzy i zachodu. Odsłuch to rzecz problematyczna. O ile z JBL czy Infinity problemu bym nie miał, tak już Ikony są bardziej kapryśne na elektronikę i rzadziej spotykane. Chciałbym też uniknąć chwilowego oczarowania konkretnym przedziałem pasma, zostawiając nieco w cieniu pozostałe częstotliwości. Wpierw zakupię wzmacniacz. Celuję bezpośrednio w NADa C352. Jest szansa, że zagra

ładnie z tymi Dali ? A może połączyć je z Harmanem ?

OK.

Tylko mniemam, że wcześniej odsłuchasz Dali i Avance, bo są produktami nowymi i premiowanymi, niż 10. letnie Infinity czy JBL-e. O dzisiejszych kontrukcjach Infinity raczej mam marne zdanie.

Sam słucham głośników na wstęgach i chętnie bym posłuchał Dali.

Avanców już słyszałem kikla modeli (503,509, 680) i faktycznie grają dobrze. Ale nigdy nie zaakceptuję ich basu (pomimo pochlebnych recenzji). A to dlatego że z 30 cm wofera słyszysz prawdziwy BAS. A w Danach, czy innych głosnikach o niewielkich membranach basowych, dla mnie - gra przede wszystkim dziura od basreflexu. Jest to moje osobiste zdanie... (słucham głosników w obudowie zamkniętej ). I każdy może mieć inne. Jest szereg opinii, że duży bas jest mułowaty, workowaty itd, itp. Spora część dzisiejszych audiofili, preferuje krótkie i szybkie "pierdnięcia". Tylko - czy to aranżator dźwięku miał na myśli. Osobiście wolę prawdziwe podmuchy i niesłyszalny, ale odczuwalny masaż wnętrzności. A taki BAS też może być kontrolowany. Zależy, co podłączymy do kolumny... Jak będzie to jakiś niewydolny "wzmacniaczyk" - pewno będzie brzmieć mizernie. Niektórzy mają Krelle i Levinsony podpięte do monitorów ... i chyba to jest to.

W każdym razie do Dali raczej proponowałbym NAD-a ( z powodu "ciemniejszego" dźwięku ). Aczkolwiek Harmana dopiero będę słuchał....

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

"Racja, ale jednak Dali Ikon czy Avence Dana sa produktami nadzwyczaj udanymi. "

heh,a gdzie tak wyczytałęs??dziwne ze na allegro czesto pojawiaja sie oferty o sprzedazy kilku tygodniowych Dali Ikon a Avace Dany tez jest czesto sprzedawana dosc szybko:)

A najczęściej pojawiają się prawie nowiutkie JBL-ki:)

Moje na przykład:)

Ja nawet się nie przejmuję tym że w ciągu miesiąca stracę nawet 500zł tylko na tym że mi się nie chiało dobrze odłuchaś danych kolumn z moją elektroniką. Niby kolumny są OK ( myślę o moich JBL E100) ale z Denonem gra to przeciętnie, jak dla mnie nazbyt ostro. Poradźcie może co zagra dobrze z Denonem? Nie szukam kolumn estradowych ( już:) wystarczy mi że będą grały kulturalnie i MUZYKALNIE, nie jestem już zwolennikiem WIELKIEGO brzmienia które rusza kanapę z posady:)

Ale mi się porobiło:) Stąd się tak cieszę:)))

Nawet nie przeszkadaza mi że dostałem po portfelu za moje tanie gusta:)))

Może wreszcie zrozumiałem że piękno tkwi w szczegółach:)

Czy jest sens kupować podstawkowce do pokoju 26m2??

Nadszedł NORWIDOS audiofil:)))

Żartuję trochę ale jest coś w tym że mam już dosyć JBL-i, Paradigmów, Infinity, Quadralli, Magnatów i innych odpustowych skrzynek z MM...a niech mnie!!! Mogłem posłuchać w jakimś salonie i byłoby łatwiej ale jak ktoś jest uparty ( ja jestem) to już tak musiało się zdażyć:( Dopiero jak sprzęt jest w domu dłużej to można sobie zrobić rachunek sumienia. Więc chodzi mi głównie o kolumny które już przy cichym słuchaniu pokażą klasę a koncerty lepsze są na żywo. Co poradzicie do Denona PMA 1500AE?? Może Dynaudio?? Nie chcę określać kwoty maksymalnej, tylko chciałbym się spytać co będzie opytmalnym wyborem do Denona?? Może wharefadale??

Do 26m2 zdecydowanie nie polecam podstawek,na dodatek do rocka...:).Ja mam w 12m2 podłogowe i teraz dopiero sie przekonałem co to jest odpowiednia reprodukcja rocka i metalu:).Bynajmniej nie jestem fanem dudniacego basu,tu nie o to chodzi napewno.Norwidos polecam kolumny od pewnej polskiej firmy o której Ci pisałem na priva,jak chcesz miec kolumny muzykalne,dynamiczne,przejrzyste i ani grama nie ostre.Poprostu jesli chcesz miec naturalne i neutralne zywe brzmienie.

elfan

może być tylko boje się że w razie co będę miał problem z odsprzedażą...

jeśli jest tak że można kupić takie jako gotowiec to chętnie odsłucham, ale boje się robić pod zamówienie bo może się okazać że coś mi się znowu nie spodoba i zostanę z kolumnami które ciężej sprzedać niż JBL-e.

jaro4444

dzięki za zaproszenie, ale najwięcej dałoby mi jeśli to odsłuch byłby u mnie i chętnie zapraszam do siebie tylko że interesują mnie jakieś kolumny więc domyślam się że nie chciałoby Ci się nic przywieźć? Ewentualnie gdybyś miał jakieś podstawkowce, albo nieduże podłogówki to mógłbym po Ciebie podjechać moim Tikiem nielotem:) i byśmy sobie trochę u mnie płytek odsłuchali?

nastawiłem się na dobranie kolumn dokładnie pod moje pomieszczenie i wzmacniacz...będę chyba pożyczał za kaucją kolumny ze sklepów w Wawie...tylko które sklepy mi to zaoferują???

norwidos>

Kochany chłopcze.... ( pozwolę sobie ze wzgledu na różnicę wieku).

Pomyliłbyś się, co do niektórych "skrzynek odpustowych"...

Szkoda, że mieszkasz tak daleko...

Ale momo to zapraszam !

Denonem nie ma naprawdę co się podniecać.... Słuchałem nieco wyższego modelu...

Pożyjesz - może usłyszysz.

Kurcze, jakiś taki srogi ten ostatni wpis??

Że co niby mam posłuchać?

A właściwie to którym Denonem ja się tak podniecam??:))

Nie wiem czy chodzi o ampli czy wzmacniacz??

Że niby co?? Wzmacniacz jest słabszy niż kolumny??

Obawiam się że po prostu są przeciętnie dopasowane...niby gra, niektórym się podoba, ale jak dla mnie to dźwięk jest płytki...bez głębi...bas brzmi dziwnie...trudno to opisać, ale to nie to...a może jest ktoś kto wpadnie do mnie z H/K?? Niech będę miał pewność, bo jak się okaże że kolumny były dobre tylko elektronika nie dobrana to mnie cholera weźmie...

Jestem nastawiony na 90% że zostawiam Denony, natomiast pozbywam się JBL-i, gdyby H/K wprowadził poprawę kolosalną i brzmiałoby jak bajka to wtedy kupię H/K 635, ale niedawny problem gośkigreg jest chyba przestrogą przed H/K...przecież to kolejne plastikowe świecidełko

nie mam zamiaru się sprzeczać co do Denona bo mam swoje zdanie i już-kropka, jednak na Tannoy M5 grał zupełnie inaczej niż na JBL-ach, więc to dowód że trzeba pokombinować z kolumnami...żeby ten cholerny Harman 970 miał wejście na końcówkę mocy a nie tylko wyjście to bym go kupił i pewnie by to zagrało tak jak koncern Harmana sobie to założył...jak na razie czuję że system nie jest zgrany i tyle, niezależnie czy poszczególne elementy są całkiem niezłe.

Trzymajcie się Panowie

P.S. jaro4444 jeśli mieszkasz niedaleko Łomianek to mogę wpaść na krótki odsłuch w sobotę ale dopiero około 16??

Norwidos ---> mieszkam koło Cytadeli więc masz do mnie 10 min jazdy. Zapraszam więc po 16, tylko proszę określ się na którą to zrobię kawę, żebyś choć zdążył wypić jak tak szybko chcesz klocki odsłuchiwać ;) Aha weź jakieś swoje płyty ;)

norwidos>>>

Sory ,że tak ostro.

Ale moim zdaniem ze wzmakiem Denona (bez urazy) nie znajdziesz mikrodynamiki i brzmienia zbliżonego do realizmu... Jeżeli już... to ze zgrabną lampką..., która znowu nie za bardzo pasuje do rockowego łojenia(zaokrągla skraje pasma). Nie to żeby była za słaba.

Przykładowo: za 3 kawałki widziałem w ogłoszeniach lampową końcówkę OMAK z preampem pasywnym. Ten kilkunastoletni sprzęt z Ukrainy wymiecie w 18m wszystkie wymieniane powyżej głośniki (co prawda nie jest zbyt zgrabny...ponad 30 kg blach!!!). 80 wat z 4X EL 509 !!!

I prezentuje kulturę i klasę brzmienia niedostępną dla PMA.

Wielki i gorący wzmacniacz !!! ( zapożyczyłem określenie).

I proszę - nie mów źle o "starych" Infinity - jeżeli ich nie słyszałeś...

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie ma sprawy:)

może masz rację, może nie...nie sprawdzę tego...JBL-e idą na sprzedaż ( ich dni są policzone) Denon zostaje bo jest cudowny i słuchałem go na kolumnach Dali Ikon 6 i było świetnie, ma duży potencjał a podobno Dali Ikon i tak nie grają z nim jak trzeba...mam już swojego typa co do kolumn i zapewne nie będzie to Infinity choć nie mówię że są one złe, tylko nie chcę ich i już....mogę mieć wolny wybór?? :)) to super:)

poza tym że jak dla mnie gra bajecznie ładnie, to jest bardzo ładny, ma pilota oraz może grać jako końcówka mocy dzieki jednemu przyciskowi oraz jest wykonany tak starannie i solidnie że niech się chowa cała konkurencja do 4kzł. Może inne rzeczy grają lepiej, cudowniej ....nie wiem jak, ale ja jestem zakochany w tym wzmacniaczu i kropka...mam takiem małe wymagania że on mi wystarczy:))

moje plany to nowe kolumny, potem CD a potem kabelki:)

Konie i kropka:)

Pozdrawiam

OK. Broń Boże, żebym kazał komuś coś kupić... Jakim prawem??? Proponowałem tylko ewentualną konfrontację starych, moim zdaniem dobrych konstrukcji z wychwalanymi pod niebiosa nowymi. Nie chcesz posłuchać - Twoja sprawa.

Twoje ZAKOCHANIE tłumaczy wszystko.

Z doświadczenia zaś wiem, że w młodości ludzie równie szybko i głęboko się zakochują, a potem nagle się odkochują. Co gorsza - później rzucają przeróżne kalumnie na obiekty swej byłej miłości.

Tylko chciałem pomóc...

A co do Denona - za 4 tysiące znajdziesz wiele lepszych konstrukcji. Wierz mi.

No, ale najpierw musisz się odkochać...

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.