Skocz do zawartości
IGNORED

A/V i test Sound Art Jazz

TeQuila

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i sie pytam

o celowosc testow tego wzmacniacza w towarzystwie MB Quarta QL S530! Juz wczesniej Classe dostapil tego zaszczytu. Mamy wiec dwie mozliwosci. Albo te kolumienki sa po prostu niepowatarzalne i jest to wskazowka, zeby przede wszystkim sluchac ... i jeszcze raz sluchac. NIe dac sie nabrac na wielkie nazwy firm. Zawsze przeciez wskazowka poprzez goszcz produktow na rynku byly wlasne (zakupione) systemy redakcyjne uzywane do testow. Odbieram wiec to jako sugestie - "Nie daj sie zrobic w balona".

Albo jest to czyta fanaberia Pana Witolda. Wiec zadaje pytanie o celowosc takiego zestawienia. Watpie, zeby ktos wydajac 12.000,- na wzmacniacz laczyl go z tak budzetowymi zestawami. Nie mam nic przeciwko MB Quart, ale watpie zeby - cytat "miesiste, glebokie i dobrze rozciagniete niskie tony..." faktycznie sie pojawily z membrany 6.5". Nie da sie dobrze przetestowac wzmacniacza za pomoca zestawow, ktore swoja budowa nakladaja ograniczenia na przekaz muzyczny.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/2605-av-i-test-sound-art-jazz/

>TeQuila

Masz racje, mezalians.

Sam tez zwrocilem uwage na kolumny, jednak nie wyznaje sie w tej marce i uznalem, ze to jakis wysoki model za ponad 10kzl.

Warsztat Pan Topolski ma niezly, sam Nadredaktor kiedys pracowal na jego tekstach. Niestety, za bardzo wszystkim sie zachwyca. To fakt.

Za ta cene buczace trafa? Brrrr....

Wyglad? Bardzo dyskusyjny moim zdaniem.

To tylko świadczy o tym, że niektóre testy w naszej prasie są traktowane bardzo pobierznie. Nie zasługujemy chyba w oczach recenzentów na uwagę i poważne traktowanie. Obecność tak tanich głośników w tym teście to kpina z czytelników.

Niestety, też tak myślę. Nawet jeśli to zestawienie idealne, to przeciętny audiofil nie będzie raczej używać takiej kombinacji (przypuszczam, że tak tanie głośniki muszą być łatwe do 'napędzenia' przez tanie wzmacniacze). Za to prawdopodobne jest, że kupi głośniki droższe, choćby Dynaudio Contour, a wtedy może się okazać, że testowane i uznane za bardzo dobre urządzenie sobie z nimi nie poradzi.

oj dostalo sie red. W.T , warsztat .....chyba lakierniczy ;-) ,moim zdaniem kolejna jego skucha to test kondycjionerów w A/V - oto przyklad Sound@Vision tez recenzowalo te urzadzenia i co....?poczytajcie!, nadredaktor M.Str. tez slyszal roznice a pan T ni lewara.....Tak myśle ze moze problemy ze sluchem?Czas do laryngologa,ja sprawdzam moj to moze redaktorzy tez powiini - co o tym myslicie ?chyba ze ich sluch zalezy od ....no wlasnie od czego - kto wie?

Przy testach kondycjonerów byłbym bardziej ostrożny - wszystko zależy od jakości prądu w sieci, wrażliwości urządzeń na zakłócenia (np mój wzmacniacz ma fabrycznie zainstalowane gniazdo z filtrem przeciwzakłóceniowym) itd.

To co? Miał zmyślać?! Wszyscy podkreślają, że zmiany wprowadzane przez kondycjonery są bardzo subtelne, zależą od jakości sieci itd. Lepsza taka prawda niż ściemy o "kolosalnej" różnicy między sieciówką za 300zł i 3000 zł.

Z tymi MB-Ouart to rzeciwiście dziwne. Podobnie jak Hienka myślałem, że to jakiś wysoki model. Z drugiej strony w "Audio" w ogóle nie podają info o sprzęcie testowym. Czasami można domniemywać, że w ogóle nie słuchają tego co recenzują. Np. ostatnie testy kolumn do 10 tys. Wygrały konstrukcje, "pozornie" nieaudiofilskie(Heco z aktywnym basem i designerksie Vienny) Pozostaje pytanie - czy to był efekt rzetelnego odsłuchu, czy może tekst pod z góry założoną tezę: audiofile to głupawe ramole i liczą się tylko cudowne najnowsze technologie do kina domowego, promowane - oczywiście - przez wybitny periodyk "Audio".

temat zasilania przerabiam dobre 9-10 mcy, jak tylko uzbieralem kaske po skompletowaniu mojego system po kilku latach niedowiarstwa w konycjonery i sieciowki zostalem "nawrocony" ,nie wiem jak u innych ale u mnie roznice slychac i to bardzo wyraznie ze ten kondek czy sieciowka jest ok a tamto to gowno, jest prawie tak samo jak z kabelkami glosnikowymi czy interkonektami, testowalem wszystkie polskie oraz troszku z usa i japan.pozdrawiam

Mnie bardzo zdiwiło, że rekomendację A-V otrzymał kabel Neel N14EGold...

O ile pamiętam przynajmniej do niedawna produkowane były dwie wersje - zwykła i droższa o kilkaset (200?) złotych wersja Gold z pozłacanymi wtykami. Nie wiem, czy porównywali obie wersje, jeśli tak, czy byli w stanie zauważyć jakąkolwiek różnicę (wątpię), ale myśle, że jest to wprowadzenie w błąd czytelników - pisząc "najlepszy w ofercie" sugerują/potwierdzaja, że jest lepszy od tańszej wersji i warto dopłacic za te złocenia...

Trochę niedokładnie przeczytałem, piszą że "zajmuje najwyższą pozycję", natomiast recenzent porównywał z tańszą wersją, ale w dalszym ciągu wątpię w możliwość zauważenia takich różnic, skoro ta sama osoba (?) nie słyszy różnicy w kondycjonerach...

• Redaktorzy

Pamietam ze Stereophila test (czy raczej artykul) poswiecony nowemu przedwzmacniaczowi i stopniowi gramofonowemu, wypuszczonym przez Lyre. Conoisseur 4.0, albo 3.0, nie pamietam. Droga swolocz, kazdy klocek okolo 15 kiloUSD. W kazdym razie producent przywiozl to wszystko osobiscie z Tokio (plus prototyp nowej wkladki MC do uzycia w tescie), ale zanim pozwolil podlaczyc i posluchac, spedzil godzine polerujac recenzentowi wtyki sieciowe w calym systemie... Recenzent stwierdzil potem, ze istniala slyszalna roznica w pracy systemu przed i po operacji. W swietle tego pozlocenie wtykow sieciowych nie jest takim zlym pomyslem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.