Skocz do zawartości
IGNORED

uczciwosc recenzentow tak czy nie?

pitupitu

Rekomendowane odpowiedzi

XYZPawel, 28 Sie 2008, 23:54

>różnice poziomu dźwięku pomiędzy 0,2 dB a 1 db, człowiek nie odbiera jako różnicę ilościową, a

>jakościową, głośniejszy dźwięk wydaje się "lepszy".>>

Zadziwiające wnioski i nijak mające się do rzeczywistości.Przykład pierwszy z brzegu:Creek 5350 o wiele korzystniej zaprezentował się grając niezbyt głośno w bezpośrednim porównaniu z ECI-3 który ten sam repertuar prezentował na znacznym poziomie głośności.U mnie w domu,z resztą mojego systemu.

l'enfant sauvage

Powiem ci Paweł, że jeżeli kwestia "grających kabli" zawsze wzbudzała spore kontrowersje na tym forum, to pierwszy raz spotykam się z osobą twierdząca, że nie słyszy różnic między dobrym źródłem a kiepskim, czy między jednym wzmakiem a drugim (szczególnie jeśli, są to wzmaki różnej klasy, albo wzmak lampowy i tranzystorowy).

Dobranoc.

Gość

(Konto usunięte)

zoltar7, 29 Sie 2008, 00:05

>>Z punktu widzenia nauki twierdzenie, że wzmaki o parametrach lepszych od percepcji człowieka mogą

>>brzmieć różnie, jest bardzo oryginalne.

>>Co to znaczy: brzmieć różnie ? To znaczy, że jeden dźwięk jest różny od drugiego,

>Może się różnić dynamiką,

dynamiką ? Współczesne wzmaki nie mają z tym problemów

>sposobem odtwarzania basu, średnicy, wysokich, a także np.

co to znaczy sposób odtwarzania basu, średnicy, wysokich ? To są terminy audiofilskie, które nie znaczą NIC. Chodzi ci o pasmo przenoszenia ? Współczesne wzmaki mają płaskie jak stół.

>rozdzielczością. Co więcej można to zmierzyć. Producenci najczęściej podają tylko podstawowe

>parametry, ale zajglądnij do dokumentacji samych tylko dowolnych opampów a zorientujesz się ile

>parametrów określa ich pracę i jak się one istotnie różnią. To samo dotyczy nawet rezystorów (np.

>tanie chińskie mogą szumieć jak tranzystor :)

te parametry nie mają znaczenie dla słyszenia, a jak mają to są poniżej percepcji słyszenia. Dlatego OPA nie są rozróżnialne dla człowieka.

Audiofile lubią jak im szumi, wtedy jest "naturalnie" :)))

>Natomiast kawałek miedźi OFC o tej samej długości i przekroju jednego producenta będzie miał te

>samoe właściowści co taki sam kawałek miedzi OFC innego producenta... A wiadomo budowa kabla jest

>prosta jak drut... czego nie można powiedzieć np. o wzmacniaczu operacyjnym

jak wyżej.

Masz otwartą głowę, spróbuj wyjść poza audiofilski schemat. Dlaczego pomimo tylu lat audiofilii nie doczekaliśmy się parametrów, które powinien spełniać audiofilski sprzęt, tylko audiofile są skazani na guru, który im powie co jest dobre, a co nie ?!? Bo czegoś takiego nie ma i nie będzie. To jest 99% ściemy.

Gość

(Konto usunięte)

zoltar7, 29 Sie 2008, 00:10

>Bardzo duże relatywnie różnice słychać też między tanim CDekiem np. Marantzem CD40 a przyzwoitym

>DAC podłączonym do nawet kiepskiego transportu (np. w tej roli DVD). Szczególnie to słychać jak

>podłączysz CDek i DAC z transportem pod wejścia wzmacniacza i w CDeku i DVD umieścisz tę samą płytę.

>Jeśli zmienisz teraz szybko selektorem wejście... to gwarantuję ci usłyszysz rużnicę... w

>szczegółowości, dynamice, a także w sposobie wybżmiewania dźwięków itp.

ustaw precyzyjnie poziomy i zrób ślepy test: różnice znikną.

Gość

(Konto usunięte)

octavarium, 29 Sie 2008, 00:15

>XYZPawel, 28 Sie 2008, 23:54

>>różnice poziomu dźwięku pomiędzy 0,2 dB a 1 db, człowiek nie odbiera jako różnicę ilościową, a

>>jakościową, głośniejszy dźwięk wydaje się "lepszy".>>

>Zadziwiające wnioski i nijak mające się do rzeczywistości.Przykład pierwszy z brzegu:Creek 5350 o

>wiele korzystniej zaprezentował się grając niezbyt głośno w bezpośrednim porównaniu z ECI-3 który

>ten sam repertuar prezentował na znacznym poziomie głośności.U mnie w domu,z resztą mojego systemu.

To jest rzeczywistość:

http://www.bruce.coppola.name/audio/Amp_Sound.pdf

Niestety Paweł widac ten "audiofilski schemat" jest mi pisany.

Z różnic w jakości źródła zdałem sobie sprawę jak złożyłem pierwszy DAC. Z końcówką mocy DIYa cały czas walcze... chociaż jest to prosty układ zbalansowany na scalakach National LM4780.

A dobrą dynamikę (bez zawęrzania pasma przenoszenia) uwierz mi osiągają tylko nieliczne konstrukcje. Ktoś kto nie słyszał naprawdę dynamicznie grającego wzmacniacza, nigdy nie będzie wiedział co traci. Sposób oddania basu to szczególnie łatwo uchwytny uchem (mówi się wtedy o dobrej lub słabej/złej kontroli basu) parametr.

Tu absolutnie musze się zgodzić z Elb... nie masz racji w tym względzie Paweł.

co do ślepego testu donośnie źródła... to wierz mi czy nie... ale przeprowadziłem go na moim przygłuchm starym ojcu, i nawet on słyszał różnice na korzyść DAC ze źródłem w postaci ściśle rzecz biorąc Maranca CD53 w stosunku do samego CD40. Różnice są dość dramatyczne jeśli chodzi o szczegóły.

Gość

(Konto usunięte)

zoltar7, 29 Sie 2008, 00:24

>Niestety Paweł widac ten "audiofilski schemat" jest mi pisany.

>Z różnic w jakości źródła zdałem sobie sprawę jak złożyłem pierwszy DAC. Z końcówką mocy DIYa cały

>czas walcze... chociaż jest to prosty układ zbalansowany na scalakach National LM4780.

>A dobrą dynamikę (bez zawęrzania pasma przenoszenia) uwierz mi osiągają tylko nieliczne konstrukcje.

>Ktoś kto nie słyszał naprawdę dynamicznie grającego wzmacniacza, nigdy nie będzie wiedział co traci.

>Sposób oddania basu to szczególnie łatwo uchwytny uchem (mówi się wtedy o dobrej lub słabej/złej

>kontroli basu) parametr.

>Tu absolutnie musze się zgodzić z Elb... nie masz racji w tym względzie Paweł.

Tu chodzi tylko o moc, wzmak o małej mocy będzie miał słabą dynamikę, a o dużej dużą. To wszystko. Można wierzyć we własne złudzenia, można też zawierzyć nauce i obiektywnym testom :))

Gość

(Konto usunięte)

zoltar7, 29 Sie 2008, 00:28

>co do ślepego testu donośnie źródła... to wierz mi czy nie... ale przeprowadziłem go na moim

>przygłuchm starym ojcu, i nawet on słyszał różnice na korzyść DAC ze źródłem w postaci ściśle rzecz

>biorąc Maranca CD53 w stosunku do samego CD40. Różnice są dość dramatyczne jeśli chodzi o szczegóły.

Zrobiłeś wyrównanie poziomów ? wątpię.

Wiesz słychać nawet różnice jak się zmienia opampy na wyjściu DAC np. AD825, AD797 a OPA627.

Oczywiście tej zmiany nie da się wykonać szybko tak jak to ma miejsce wyżej opisanym przykładzie.

Mi np. najbardziej z wyżej wymienionych pasują AD797 w DAC Kustagon The First Mk II DIYa oczywiście.

a grających kabelków jakoś mi dane usłyszeć nie było, chociaż się starałem...

Ale odbiegliśmy od meritym to jest: Czy profesjonalny recenzent może pisać PRAWDĘ ?? Skoro dostawca sprzętu do testów jednocześnie jest głównym reklamodawcą :))

Odp. Oczywiście, że tak jeśli dostarczone do testów urządzenie rzeczywiście jest dobre ;-)

Czy Monica Belucci w ślepym teście nie byłaby do odróżnienia od Pani Zdzisławy z 2-go piętra?

Kilka parametrów znalazłoby się przecież "podobnych"....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

l'enfant sauvage

Gość stary bej

(Konto usunięte)

XYZPawel

"Tu chodzi tylko o moc, wzmak o małej mocy będzie miał słabą dynamikę, a o dużej dużą. To wszystko."

Gadasz Waść głupoty.

Bez względu na moc wzmacniacza, dobrze zrobiony nawet małej mocy może mieć dużą dynamikę, akurat o tym nie decyduje jego moc.

Parafrazując, jest to jak z pierdzeniem, jeśli słychać a nieczuć to żaden efekt, gorzej natomiast jeśli nie słyszy i nie czuje dokonujący tej czynności osobnik, a wszyscy naokoło tak to istnieje podejrzenie że mogą mu puścić wkrótce zwieracze.

• Redaktorzy

"Tu chodzi tylko o moc, wzmak o małej mocy będzie miał słabą dynamikę, a o dużej dużą. To wszystko."

Tak właśnie pzrejawia się brak doświadczenia ze sprzętem. Nikt, kto posłuchałby choćby i kilkunastu różnych wzmacniaczy, czegoś takiego by nie napisał, bo to kompletna nieprawda. Ale właśnie takie rzeczy trzeba weryfikować w odsłuchach, choćby i ślepych, a nie w wertowaniu internetu.

Gość

(Konto usunięte)

zoltar7, 29 Sie 2008, 00:55

>Wiesz słychać nawet różnice jak się zmienia opampy na wyjściu DAC np. AD825, AD797 a OPA627.

>Oczywiście tej zmiany nie da się wykonać szybko tak jak to ma miejsce wyżej opisanym przykładzie.

>Mi np. najbardziej z wyżej wymienionych pasują AD797 w DAC Kustagon The First Mk II DIYa >oczywiście.

popełniasz ten sam błąd co kablarze: nie usuwasz uprzedzeń i własnych oczekiwań z testu i nie robiłeś ustawień poziomu (pomimo, że teoretycznie w danej konfiguracji OPAMP nie powinien go zmieniać). Tylko ślepy test jest wiarygodnym testem. Dlatego stosuje się go w medycynie.

Dajesz się zwodzić własnym zmysłom. W zasadzie powinieneś słyszeć kable... Ja "słyszałem". Jesteśmy tylko ludźmi. Jeśli nie skupiasz się TYLKO na słuchaniu (jak w ślepym teście), to nigdy nie wiesz co tak naprawdę słyszałeś.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 29 Sie 2008, 08:39

>"Tu chodzi tylko o moc, wzmak o małej mocy będzie miał słabą dynamikę, a o dużej dużą. To

>wszystko."

>

>Tak właśnie pzrejawia się brak doświadczenia ze sprzętem. Nikt, kto posłuchałby choćby i kilkunastu

>różnych wzmacniaczy, czegoś takiego by nie napisał, bo to kompletna nieprawda. Ale właśnie takie

>rzeczy trzeba weryfikować w odsłuchach, choćby i ślepych, a nie w wertowaniu internetu.

Oczywiście, że jeste jeszce poziom szumu, ale we współczesnych wzmakach (oprócz lamp) to nie jest problem, poziom szumu jest podobny (mniej więcej).

I to jest dynamika: różnica między maksymalnym sygnałem a szumem. Slew Rate nie jest tu problemem, wbrew temu co zaraz powiecie :)))

Gość

(Konto usunięte)

stary bej, 29 Sie 2008, 07:05

>XYZPawel

>"Tu chodzi tylko o moc, wzmak o małej mocy będzie miał słabą dynamikę, a o dużej dużą. To

>wszystko."

>Gadasz Waść głupoty.

>Bez względu na moc wzmacniacza, dobrze zrobiony nawet małej mocy może mieć dużą dynamikę, akurat o

>tym nie decyduje jego moc.

To co decyduje o dynamice w takim razie ? Magiczny Współczynnik Dynamiki ? A jednostką jest Elberoth ? ;) Najlepszy, idealny, wzmak ma jednego Elberotha ;) (tylko On decyduje ile Elberotha ma dany wzmak...)

Pawle ty zwyczajnie nie masz doswiadczenia i widac to teraz jak na widelcu bo zaczynasz sadzic coraz wieksze babole

dawno nikt nie przypomniał twojej działalnosci na innych forach dyskusyjnych w równie ważnych tematach a warto bo moze wreszcie przestaliby tych smiesznych polemik

na kazdym forum wybierasz sobie taki prowokujacy temacik na ktory wszyscy poleca i tak egzystujesz

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 29 Sie 2008, 08:56

>Zdolność do wiernego oddawania dużych kontrastów dynamicznych nie zależy, a przynajmniej nie

>bezpośrednio i nie zawsze, od mocy wzmacniacza.

A od czego ? Podaj parametry i ich wartości.

Gość

(Konto usunięte)

cir, 29 Sie 2008, 09:08

>Pawle ty zwyczajnie nie masz doswiadczenia i widac to teraz jak na widelcu bo zaczynasz sadzic

>coraz wieksze babole

Zmiażdż mnie swoimi argumentami meroterycznymi....

>dawno nikt nie przypomniał twojej działalnosci na innych forach dyskusyjnych w równie ważnych

>tematach a warto bo moze wreszcie przestaliby tych smiesznych polemik

zamiast tropić mnie w internecie poszukaj lepiej jakichś lepszych argumentów od tych "ja słyszę" :))

Gość stary bej

(Konto usunięte)

XYZPawel

"To co decyduje o dynamice w takim razie ? Magiczny Współczynnik Dynamiki ? A jednostką jest Elberoth ? ;) ".

Nie, w tym przypadku jednostką jest stary bej, bo ja o tym napisałem, choć wszyscy praktycy wiedzą (oprócz Ciebie) co to ta dynamika i moc wzmacniacza.

Jeśli już coś czytasz, a jak udowodniłeś, czytasz dużo, to rób to ze zrozumieniem.

Encyklopedii też można się nauczyć na pamięć, ale czy znaczy to że będzie coś się rozumieć z zapamiętanego tekstu?

XYZPawel

>Zmiażdż mnie swoimi argumentami meroterycznymi....

>zamiast tropić mnie w internecie poszukaj lepiej jakichś lepszych argumentów od tych "ja słyszę" :))

Ale po co? :)))))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość

(Konto usunięte)

stary bej, 29 Sie 2008, 09:32

>XYZPawel

>"To co decyduje o dynamice w takim razie ? Magiczny Współczynnik Dynamiki ? A jednostką jest

>Elberoth ? ;) ".

>Nie, w tym przypadku jednostką jest stary bej, bo ja o tym napisałem, choć wszyscy praktycy wiedzą

>(oprócz Ciebie) co to ta dynamika i moc wzmacniacza.

Jeśli wszyscy praktycy wiedzą, to powinni mieć problemów z opisaniem tego zjawiska... ? Jednostki, wartości graniczne, itd. Czekam :) Ze mną też cały świat, bo to będzie nowość, może na skalę Nobla ?!?

Gość

(Konto usunięte)

gagacek, 29 Sie 2008, 09:38

>>Zmiażdż mnie swoimi argumentami meroterycznymi....

>Ale po co? :)))))

Jak zawsze rozkoszny :)))

Po co wiedzieć, dyskutować... Lepiej opierać się na wiedzy szamanów.

>XYZPawel

>"To co decyduje o dynamice w takim razie ? Magiczny Współczynnik Dynamiki ? A jednostką jest

>Elberoth ? ;)

oj Pawle uczyłeś się kiedyś fizyki? jeśli tak to powinieneś chyba wiedzieć, że współczynniki nie mają jednostek ;)

XYZPawel

>Po co wiedzieć, dyskutować... /../

Nieee... Mogę dosadnie? Z góry przepraszam:

Lepiej (i zdrowiej) mieć trolli w d.pie

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.