Skocz do zawartości
IGNORED

uczciwosc recenzentow tak czy nie?

pitupitu

Rekomendowane odpowiedzi

Najprościej jest samemu spróbować. Napisać uczciwą recenzję i zamieścić na audio.lukar.net . Po kilku miesiącach ( w czasie których w systemie zajdą nieuniknione zmiany ) przeczytać jeszcze raz swoją poprzednią recenzję. Czy ewentualne korekty jakie byś wprowadził do " starej recenzji" wynikają z nieuczciwości piszącego czy też jest efektem wzrostu świadomości "recenzenta" ;-)

• Redaktorzy

Uscislijmy - nie stac (czy ja tam to nazwac) zwykle dystrybutorow. Redakcji to nic nie kosztuje, no bo niby jak. I tu znowu bedzie smiesznie, bo z tego co wiem to np. Audioklan nie ma problemow z zostawianiem klocka na miesiac czy cos kolo tego do recenzji. A kto inny dopomina sie po tygodniu. I co tu robic, skoro sami dystrybutorzy nie zawsze sa zainteresowani zeby recenzja byla rzetelnie przeprowadzona?

• Redaktorzy

Coz, to juz takie okolo-monopolowe klimaty. Wprawdzie trudno mowic o pelnym monopolu na naszym rynku, ale i tak to, ze wyksztalcil sie w Polsce tylko jeden silny dystrybutor, wydaje mi sie ciekawym zjawiskiem.

• 4 lata później...
  • Redaktorzy

Kompletnie, część dystrybutorów nie istnieje, monopoliści oddali pole innym konkurentom. Może ktoś przejedzie się po liście, zaszło mnóstwo zmian.

Myślę, że ocena ogólna tu niewiele daje, trzeba komentować konkretne recenzje czasami w kontrekście,

weźmy takie AV - moim zdaniem utrzymywanie w grupie hiendu Lolerai obok samych klocków za 10kzł to OGROMNA manipulacja, i nie chodzi tu ocenę samego sprzętu; jeżeli wg ich kryteriów to jest hiend - to powinni tam wpisać co namniej 10 chińskich wzm. w podobnych i niższych cenach,

z kolei ich oceny usherów uważam za obiektywne - tak jest moja "subiektywna ocena obiektywnych recenzji".

myślę, że w dużej mierze temat wyczerpał w soim pośie troy:

podpisuje się pod tym obiama rękoma, sam staram się pisać o klockach raczej po dłuższych odsłuchach i niejako z rezerwą, jednak gdy czytam swoje 'recenzje' zamieszczone w zakładce 'opinie'z perspektywy czasu, to kilku przypadkach miałbym więcej/mniej/inaczej do powiedzenia,

w końcu "tylko krowa nie zmienia poglądów"...

• Redaktorzy

Ciekawie byłoby przejrzeć Opinie pod kątem uczciwości wpisów. W końcu piszą tam ludzie nie podejrzewani o specjalne stosunki z producentami itp. Momo to, moim zdaniem, dużo tam kryptoreklamy, krypto antyreklamy i zwykłego śmiecia.

ArtiQ, Radoslavm,

ale chyba zakładamy, że recenzenci ze specjalistycznej prasy mają duże doświadczenie (wiedzę) i powinni od razu oceniać w miarę obiektywnie, co innego stwierdzić po czasie, że jakieś nowsze urządzenie wyznacza nowe standardy w danej klasie.

Uważam, że opinie (jeśli mowa o tych na naszym forum) w ogromnej większości są uczciwe, tylko po prostu tak jak to zauważyli przedmówcy podyktowane brakiem osłuchania i doświadczenia, ale to można zweryfikować sprawdzając wiek opinii i porównując z bytnością danego delikwenta na forum. Mam tu również siebie na myśli:)

Natomiast jeśli chodzi o recenzentów to czasem mnie pusty śmiech ogarnia i tyle. Umieszczenie np. Arcama CD73 w tzw. segmencie B to z całym szacunkiem dla tego przywoitego bądź co bądź CDP naruszenie moim skromnym zdaniem.

Moim zdaniem recenzenci strasznie ściemniają albo starają się ukryć wady sprzętu. Przykład: Ohy i ahy na temat sprzętu JBL-a (głównie seria E), która wygrywała zestawienia klocków do 3000zł, a wiemy w większości, że aż tak dobra w rzeczywistości ona nie jest. Seria studio L to już w prasie opisywana niczym hi-end. Ewidentne wady konstrukcyjne są sprytnie omijane np. "W materiałach firmowych przeczytałęm, że i nóżki są aluminiowymi odlewami - możliwe, chociaż sam w badaniach przegapiłem ten szczegół", zamiast w prost napisać ze nóżki to zwykły plastik, to na około opisywane, tak że dalej nie wiadomo z czego one są zrobione. Takich przykładów jest mnóstwo... Ufam tylko swojemu słuchowi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.