Skocz do zawartości
IGNORED

Nikon 5700 Nikon 7600 czy Canon G 5?

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Po dluzszym uzywaniu Panasonica, jestem sklonny zakwalifikowac te aparaty w czolowce kompaktow, mimo ze to nie firma stricte fotograficzna. Jasne obiektywy 2,8 zmienia sie tylko do 3,2 na tele, stabilizacja, jakosc wykonania, bardzo dobra jakosc fot na iso do 200, naturalne kolory-nie lukrowane, swietne menu,b dobry obiektyw Leica. Porównywalem zdjecia z Olympusem E 300 kumpla z filtrem nie mozna mówic o przepasci miedzy nimi wszystkie aspekty wyraznie gorsze, ale polecam te aparaty do czegos wiecej niz pstrykanie w weekendy i fotki wykladow z projektorow.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie chodzilo mi o zdjecia z zoomem w nocy ale ogolnie o nocne fotki bez statywu. Chyba sie skusze na FX 10 (na 20 mnie nie stac). poza zoomem i stabilizacja ma jeszcze flash z zasiegiem 7 metrow...

discomaniac, jak widzę to trochę duży rozrzut masz w wyborze. Proste pytanie czego konkretnie oczekujesz: małego poręcznego "przyjaciela" (z fotoreporterskim uznaniem) czy wyraźnie większego ale za to mega zooma ?

Zarówno wymieniony 5700 jak i G5 zaoferują wysoką jakość obrazu oraz zaawansowane, kreatywne opcje - pozostaje tylko kwestia rozmiaru wedle własnych oczekiwań.

Osobiście od G5 zdecydowanie wybrałbym Nikona 8400, ze względu na niespotykany szeroki kąt = 24mm (wg ekwiwalentu) i równie duże możliwości, tyle że jest jednak droższy.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jade na wakacje: Canon T 50 (FTb wymaga zbyt duzej ilosci nastawien i uwielbiam sie nimi bawic ale nie w czasie kanikuly) z autofocusem to jak co roku podstawa. Ale ze jedziemy we dwoje to bierzemy dwa aparaty: jako drugi cyfrowke. Analogiem zajmuje sie od dziecka (ojciec ma 30-letnie doswiadczenie zawodowe i artystyczne). Moja pierwsza cyfrowke malutkie Sony DSC P 1 sprzedaje wlasnie na Allegro. Poza tym chce sprzedac mini disc. W ten sposob zbiore ok 900zl. Moge cos dolozyc ale do 150zl. Za te pieniadze chce kupic aparat z dobra optyka. Zalezy mi na: duzym zoomie, dobrej lampie i stabilizacji obrazu. Jednak priorytetem jest jakosc zdjec.

Jasniej juz chyba nie mozna:D

discomaniac

> Zalezy mi na: duzym zoomie, dobrej

>lampie i stabilizacji obrazu. Jednak priorytetem jest jakosc zdjec.

FZ10,FZ15 do 1050zl pewnie kupisz, do tej kwoty najlepszy zakup, popatrz tez na SONY 707-717

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Mam FZ-10 od dwóch lat - import z usa. Ogólnie jestem zadowolony - moje oczekiwania spełnia. Jeżeli jednak potrzebujesz dobre makro albo zdjęcia o zmierzchu to rozejrzyj się za czymś lepszym w tych aspektach.

discomaniac71, 9 Maj 2006, 09:47

>adik powiedz cos wiecej: czym rozni sie FZ 5 od FZ 10? chodzi o jakosc zdjec bo wiem ze nie ma

>stopki i flesz ma zasieg 4,5 a nie 7 metrow...

Pomylily Ci sie juz calkowicie :D FZ10, FZ15,FZ20,FZ30 to modele "wyzsze" wypasione kompakty :) FZ5, a teraz nowszy FZ7 to modele nizsze. Nizsze modele tzn FZ5 i FZ7 stopki nie maja. Napisales FZ5 a pewnie chodzilo Ci o FZ15 ktory rozni sie od FZ10 tym, ze nie ma stopki (byc moze czyms jeszce ale pewny nie jestem, a nie mam czasu sie zaglebiac :> )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

adik, 9 Maj 2006, 10:00

>Niestety nie wiem czym sie rózni trzeba szukac w necie. W linku w tym temacie sa porownania

>parametrow technicznych aparatów. Mysle ze optyka w tych aparatach jest taka sama.

Nie jest taka sama :) (tzn FZ5 a FZ10)

Wiem natomiast, co moim zdaniem jest wielkim bonusem ze mój fz5 robi ostre zdjecia z 2 cm od obiektu, nie bedac przelaczony na makro. Takie samo zdjecie wychodzi np na priorytecie przeslony- to wyzej zostalo tak zrobione. Dzieki temu otrzymujemy "manualne" makro- mozna bawic sie glebia ostrosci. Jest to b dziwne.

No ja mam dysonans. Przez zone nie kupilem FZ20, uparla ze chce miec rowniez jako takie filmy, wiec kupilismy Sony DSC-H1. FZ30 w sumie ma juz mozliwosc "krecenia" lepszych filmikow, ale imho paradoksalnie jest gorszy do FZ20 a sporo drozszy i za ta sume nie jest dobrym zakupem. No i w ten sposob zostalem posiadaczem Sony DSC-H1 :P

Olympus C4000 500-700zł na Allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac71, 9 Maj 2006, 10:11

>FZ 10 jest lepszy - to nic ze matryca ale ISO 50 lepszy flesz i manualna ostrosc...

Od?

Dokłądnie tak jak pisze adik ISO 100, ew 200 dla kompaktów to max.

Na poczatek uważam nie warto inwestować w "lepszodroższy" aparat, bo podstawa to ustawienia i technika fotek.

Narazie sie uczę. Podoba mi sie ten Nikon 8800, może kiedyś...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.