Skocz do zawartości
IGNORED

Densen DeMagic Disc

Simonello

Rekomendowane odpowiedzi

Harry z Tybetu

Kiedyś, na swoim starym systemie, tj. Wzm. Creek 4330 Mk II, CD Cambridge Audio D 500 SE, kolumny Avance 503 miałem podobne wrażenia co Ty. Tzn. bez trzasków na wysokich, ale płyta demagnetyzująca zadziałała negatywnie. Po jej zastosowaniu zagrało sucho i beznamiętnie, system wrócił do równowagi po około tygodniu. Teraz mam inny system i może spróbuję ponownie... :-)

Pozdr.

W swoim systemie nigdy!!! nie stwierdziłem poprawy w brzmieniu po włączeniu tejze płyty. Natomiast czasem zdażało sie, że niektórych płyt odtwarzacz nie chciał czytać. Po użyciu płyty Densena płytka była wczytywana. Jesli chodzi o to działanie to polecam. Jeśli chodzi o poprawę brzmienia, to twierdzę, ze nie zauwazyłem:):) POPRAWY!!!

>adamo_0, 14 Maj 2006, 15:15

>>Andrzej_Matusiak, 13 Maj 2006, 20:54

>>

>>Czy ktokolwiek dokonał analizy FFT sygnałów (testowych, lub muzycznych) przed i po zastosowaniu

>>DeMagic Disc? Jeżeli tak to proszę o podanie namiarów gdzie dostepne są ich wyniki.

>

>na pierwszej stronie jest przy obrazkach opis analizy ale w nero wiec nie wiadomo czy poprawnej>

Chyba kolega adamo_0 nie kuma czaczy. Czacza polega na testowaniu sygnalu z twojego pusciutkiego sprzecicha przed i po zastosowaniu Magika DeMagnesowania (a nie testowaniu co jest nagrane na tej niesamowitej plytce).

Wiec jesli twierdzicie uparcie, ze roznica jest zaiste KOLOSALNA, co mozna w kilku przypadkach przeczytac powyzej, a w kilkunastu innych zmiana jest ODCZUWALNA..... z tejze przyczyny aparatura, ktora by pomierzyla te wszystkie wasze zlotouche odczucia, wykazala by zmiany w dzwieku.

Dziekuje za uwage.

SFX, 15 Maj 2006, 14:25

>>adamo_0, 14 Maj 2006, 15:15

>

>>>Andrzej_Matusiak, 13 Maj 2006, 20:54

>Chyba kolega adamo_0 nie kuma czaczy. Czacza polega na testowaniu sygnalu z twojego pusciutkiego

>sprzecicha przed i po zastosowaniu Magika DeMagnesowania (a nie testowaniu co jest nagrane na tej

>niesamowitej plytce).

Kolega kuma czacze tylko na szybkiego nie doczytal :)

Kolega nawet dysponuje mozliwoscia zrobienia FFT ale widzi tez bezsens tego bo jak nic nie wyjdzie (a nie wyjdzie :) to audiofile powiedza ze mozna slyszec to czego sie nie da zmierzyc :)

A ze kolega pokpiwal z densena juz 0.5 roku temu to i tu widac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem więc rozczarowany:):)

W DVD czasami zapuszczam DeMagica CD, który równiez pozytywnie działa, czyli jak płyty czasem DVD nie widzi lub nie chce wczytać, to po uzyciu eliksiru dzwięku zaczyna wszystko działać poprawnie.

Zaaplikowałemm płytę Densena swojemu sprzętowi - jak najbardziej pozytywne działanie. Najbardziej zaskoczyło mnie to, że B&W 602S3 zagrały przyjemnie, tzn. bardziej wypełnionym, barwnym dźwiękiem, potężniejszym basem i sopranami, które tak nie drażniły uszu bo grały jakby ciszej niż zwykle - normalne dobre zrównoważone brzmienie. Już teraz nie wiem czy sprzedawać te kolumienki czy nie, bo Densen jednak nieco zweryfikował moje zdanie o Bowersach. Zastanowie się.

hm płytę DeMagic Densena mam od wielu wielu już lat. Stosuję ją ale na litosc nigdy nie udało mi się usłyszeć polepszenia w brzmieniu (jego jakości). To co stwierdzam po zastosowaniu to, ze lepiej czyta płyty, szybciej wczytuje itd. Czym bardziej używany odtwarzacz tym działanie płyty bardziej korzystne. Jeden z moich kuzynów mając stare radio cd w aucie, co tydziej wpada by przelecieć w nim demagikiem. Płyty, których cd nie chciał czytać zaczynają wskakiwać i tyle.... .

A moze ja już głuchy się zrobiłem:)

Witam!!!

Ponieważ pewnie wniosłem trochę zamieszania w ten nieco sielski i radosny wątek poczuwam się do obowiązku poinformowania Was co z moimi problemami z odtwarzaczem cd po densenowskiej kuracji. Otóż niekorzystne efekty dźwiękowe (charczenie, trzeszczenie) miały miejsce wyłącznie podczas pierwszych dwóch dni odtwarzania. Drugiego dnia, kiedy to przyczyny tego stanu rzeczy upatrywałem w nadmiernym "wyziębieniu" odtwarzacza (pomimo, że przez cały czas był on na stand-by`u) postanowiłem go dość porządnie wygrzać aplikując mu kilka dość energetycznych płyt przez nawet kilkanaście godzin odtwarzania. Od tego czasu też wymienione przeze mnie dolegliwości opuściły Paganiniego. Problemy te najwyraźniej wynikały z zastosowania tej płyty (zanieczyszczenie optyki jako przyczynę szybko wyeliminowałem). Z tego co pamiętam, to minionej zimy kiedy przenosiłem odtwarzacz z jednego domu do drugiego i zdarzyło mi się nazbyt niecierpliwie szybko go włączyć też wystąpiły podobne dolegliwości. Wniosek więc jeden. Najwyrazniej - sa urzadzenia szczegolnie wymagajce stabilnych warunkow termicznych pracy podzespolow i moj cd do nich nalezy. Dla takich urzadzen zastosowanie densenowskiego DeMagica mozna porownac niemal do pozostawienia go na dluzszy czas nie wlaczonego do sieci, nie wygrzanego lub celowo wychlodzonego w niskich temperaturach. Mysle, ze w tego typu odtwarzaczach mozna spotkac sie z tym problemem ale ciekawe, ze tylko ja zaobserwowalem tak drastyczny efekt. Ja polecam ostroznosc. Kolejna dobra wiadomosc to fakt, ze dzwiek nabiera pomalu odpowiedniej masy, klimatu i muzykalnosci, ktorej ustapila kliniczna sterylnosc slyszalna zaraz po potraktowaniu cd - densenowskim odkurzaniem.

Pozdrawiam i przepraszam, za brak polskich znakow we fragmencie tekstu za co wine ponosi moja klawiatura.

W moim systemie płytę zastosowałem raz.

Efekt. Znaczna poprawa szczegółów - słychać jak komar drapie się w skrzydło. Scena wypchnięta nieznacznie do przodu.Konkretniej posutawiana. Bas jest lepiej kontrolowany i szybszy ale tak nisko nie schodzi jak wcześniej (a może jest go raczej mniej). Odchudzona średnica. Wokale chłodniejsze jednak bez sybilantów. Całość - bardziej chirurgiczna, ciekawsza ale jednocześnie bardziej męcząca. Generalnie, różnica jest i to nie na granicy percepcji. Czy ogólnie "na plus" czy "na minus" to już inna sprawa.

Materiał testowy. L. Anderson: Bright Red, Chick Corea: Randezvous in New York, Arild Andersen: Arv, Elisabeth Kartsen: Flux, Oregon: Beyond Words

Pytanie do tych co odczuli poprawę. Czy słuchaliście dźwięku z płyty Densena, czy też wychodziliście z pokoju. Bo mam pewną teorię co do efektu psychoakustycznego: poprawy - wyostrzenia własnej percepcji po zadaniu takiego sygnału własnym uszom - mózgowi...

tarant, 17 Maj 2006, 13:45

Czy słuchaliście dźwięku z płyty Densena, czy też

>wychodziliście z pokoju.

Słucham innego rodzaju muzyki niż ta z płytki Densena i dlatego wyszedłem ;-)

Witam ponownie.

Problem z odtwarzaniem dźwięków średnio i wysokotonych w moim otwarzaczu dzisiaj powrócił. Nadal słyszalne jest charczenie i trzaski. Obawiam się, że to może nie mieć związku z wygrzaniem mojego odtwarzacza a coraz bardziej podejrzewam uszkodzenie sprzętu po zaaplikowaniu mu jednokrotnie densenowskiego DeMagica.

W każdym razie polecam ostrożność. Czy tylko mi się to przytrafiło?

Pozdrawiam

....

Aby precyzyjniej opisać charakter tych zakłóceń to przypominaja mi one te, ktore slyszalem kiedys na patefonie Mister Hit sluchajac starych zniszczonych i zakurzonych plyt gramofonowych.

Pozdro

-> Harry z Tybetu: Nie wymyślaj już swoich teorii lecz UDAJ SIĘ z cedekiem do DOBREGO SERWISU (lub zaufanego elektronika) celem sprawdzenia co jest grane. Najlepiej do serwisu fabrycznego (nie wiem czy takowy u nas jest, raczej wątpię).

Dziwię się, że się jeszcze na to nie wpadłeś.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.