Skocz do zawartości
IGNORED

Sub DIY z dobrym impulsem-do muzyki

Absat

Rekomendowane odpowiedzi

Absat -> saczek_XTRM się myli. Masa powietrza w otworze BR nie jest częścią objętości bo i być nie może. Należy ją odjąć od wyliczonej objętości wewnętrznej skrzyni, tak jak i objętość głośnika.

Co do dwóch kanałów BR 6,8cm zamiast jednego 10cm, to jest to gorsze rozwiązanie nie tylko z tego względu, iż dwa kanały 6,8 mają mniejszą powierzchnię od jednego 10cm, ale także dlatego, że mają większą powierzchnię ścian. Odbije się to w jeszcze większych szumach powietrza.

A co do Twojego pytanie, o długość tuneli, to oczywiście obydwa mają mieć w tym przypadku po 48cm - są krótsze od 10cm właśnie dlatego iż sumaryczna objętość 2x6,8cm jest mniejsza.

Jeśli nie możesz zaakceptować tak długich tuneli oraz zmniejszyć ich powierzchni (ze względu na szumy), to pozostaje Ci zastosować membranę bierną.

Pozdrawiam.

A co myślicie o wykonywaniu długich tunelów (zastosowanie kolanek,by otrzymać odpowiednio długo długość jeśli jest to naprawdę potrzebne) bas-reflex z rur PCV,których używa się do instalacji sanitarych w domu? Bo kupno kolanka w sklepie DIY to wydadek rzędu 30zł-to zdzierstwo.

Co myślicie o dwóch Peerlessach XXLSach 830845 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w jednej obudowie? Tylko, że wymagana obudowa to około 120 litrów. Czy zastosowanie varioventu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) będzie mogło sprawić, że spokojnie będę mógł głośniki wpakować w mniejszą obudowę? Czy da się jakoś wyliczyć o ile można mniejszą obudowę zastosować? i czy nie wpłynie na jakość dzwięku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do kolanek, to możesz zastosować z rur PCV. A z varioventem nie bardzo mogę podpowiedzieć, wydaje mi się, że to nienajlepszy pomysł, że przesunie strojenie w dół, ograniczając przepływ powietrza, kosztem(?) efektywności BR oraz szybkości, ale to zależy pewnie od tego jak bardzo nieprzepuszczalny jest ten materiał. Ja bym nie stosował takich wynalazków w BR - to tak jakbyś sobie waty w tunel nawpychał - jednak lepiej niech się wypowie ktoś bardziej obeznany, bo to tylko moje przypuszczenia.

Absat:

- Po jaką anielkę chcesz dawać dwa XXLS'y? Do muzy jeden w zupełności styknąć powinien - i z objętością problemu nie będzie.

- Czy sprawdziłeś obecnego suba czy nadal jest "ospały" po zamknięciu otworów? Jeżeli tak to po co pchać się drugi raz w to samo? A jeżeli nie, to dlaczego nie zatykać BR do słuchania muzyki? Pisałem już że impuls XXLS DVC w obudowie zamkniętej jest zbliżony do idealnego - więc jeżeli po zamknięciu rury sub nadal jest "ospały" to "szybkość" według Ciebie nie wynika wcale z dobrego impulsu.

- Variovent to pomysł raczej do bani, zamiast go stosować lepiej dać głośnik o niższym Qts, taki jak XXLS DVC zamiast XXLS 8ohm. Na 99% variovent nie zrobi w cudowny sposób demona "szybkości" z "ospałego" XXLS'a.

PS. Jeżeli dajesz dwie rury o średnicy 6.8cm, to muszą mieć one taką długość jak jeden otwór o średnicy 9.6cm - a nawet deko większą (porównywalną do otworu 10cm). Tak więc wydaje mi się że zestroiłeś tego suba o wiele za wysoko. Jeżeli dajesz jedną rurę i stroi ona do jakiejś częstotliwości, to dodając drugą taką samą przestrajasz całość sqrt(2)=1.41 raza wyżej.

Jeszcze jedno - nie myśl że dając dwa otwory "przechytrzysz matkę naturę". Jak jest powierzchnia to musi być i długość. Gdyby tak nie było, to mógłbyś dać 4 otworki 5cm średnicy (o powierzchni takiej jak jeden 10cm) i co - wedłufg Twojej metody mogłyby byc jeszcze krótsze.

>>>misiomor

Zatykałem otwóry-jest ledwo widoczna różnica i stwierdziłem,że nie ma potrzeby budowy zamknietego jak narazie. A co do dwóch XXLSów (..45) to dlatego dwa,bo łącząc je równolegle mogłbym dwa podpiąć pod DS4.0 . Jeśli masz lepszy program do symualcji to wylicz mi jaką długość powinny mieć dwa otwory w obudowie około 65litrów z XXLSem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i strojeniem BR do 24,5 Hz. Z góry bardzo dziękuję.

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz dostroić dwa otwory 6.8cm do 24.5Hz w 65dm3, to jeden (przy drugim zatkanym) musiałby stroić 65dm3 do 24.5Hz/sqrt(2) a więc do 17.3Hz. To by oznaczało długość równą około 50 - 51cm. Odetkanie drugiego rurexu spowoduje przestrojenie obudowy sqrt(2) raza wyżej, a więc z powrotem do 24.5Hz.

Dla rury 10cm (pojedynczej) i takiego strojenia mielibyśmy długość 52.4cm - a więc i powierzchnia przekroju portu nieco większa, i turbulencje mniejsze, bo łączna powierzchnia styku powietrza ze ściankami (proporcjonalna do sumy obwodów portów) byłaby mniejsza - i można łatwo kupić wyprofilowane wloty i wyloty (komplet JetSet100 intertechniki, podobno środkową rurę można taniej kupić w markecie budowlanym, bo rury od rynien pasują).

Nie wiem skąd wyszła ci długość 80cm przy 10cm średnicy - jak widzisz przy danym strojeniu dwa otwory o powierzchni podobnej do jednego, większego mają również podobną długość.

Skoro po zamknięciu obudowy XXLS'a sub jest nadal "ospały" to IMHO XXLS'y 8ohm nie mają sensu. Najlepiej pewnie dać coś estradowego - może będzie "szybkie".

>>>misiomor

Długość rury ok 80cm przy śr 10cm wyszedł mi z obliczeń ale dla objętości 50l, więc wybrałem dwa otwory o sr 6,8cm. Lecz po zbudowaniu suba okzało się że objętość komory ma nie ok 50l tylko 70l(odejmując objetość głośnika i rur to około 65l). Otwory mam zrobione już dwa o sr 6,8 i długości po 24cm, więc doradź mi jaką długość ich powinna być,aby strojenie BR było w granicach 24,5Hz.

Jak tani i bardzo szybko to ravmaster bsw 124II (tani bo w polsce z przesyłko 400zł a w niemczech 56 E )sam mam to wiem spray za 8 zł i zniebieskogo odpustowego głośnika masz normalnego bardzo szybkiego.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

O to i on. Jeszcze tylko zakryć na czarno zanczek,ale to raczej dam inną kopułkę przeciwpyłową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego dj_zibi mówie słucha się wykresów czy głośników ??? Ja uważam że głośników i jak one tam na charakterystykach wyglądaja to inna broszka ważne żeby były w miare liniowe i mojemu słuchowi odpowiadały. Bo to nim słucham on wie co mu za dzwięk odpowiada a czy on idzie z zółtego, niebieskiego czy

z napisem peerless czy ravmaster to już jemu wsio ryba. On słyszy dzwięk a nie fime czy mijesce przeznaczenia głośnika. Takie moje zdania a każdy zrobi co uważa za słuszne, mój słuch lubi BSW nawet jak kosztuje 56E a nie 110 E jak xxls.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.