Skocz do zawartości
IGNORED

CD pod tunning do powiedzmy 300 zł...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie na jednej lampie wystarczy w większości przypadków, kiedy na wejściu nie ma potencjometru a konkretne wzmocnienie napięciowe nie jest potrzebne. Wtedy można sobie pozwolić nawet na lampę z serii Gold Nationala...

no do kilku zacnych dac`ów(o wyjściu prądowym) podczepiłbym przed lampką transformator ale wychodzi pod

1 kz

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

w starych cd gdzie zegar wylazi z daca 44k trudno jest zastosowac prosty uklad bufora na lampach bo zegar wlazi do sygnalu uzytecznego. W nowych dacach w ktorych zegary sa pomnozone wiele razy filtr to prosty uklad rc. Ja jednak namawia stale do przerobek nowoczesnych urzadzen. To tylko tak wygladaz e obudowa plastikowa itd. Zawsze mozecie to wstawic do innej a i zasilanie to nie problem. Nowy na trafie mozna dac dla calego dvd lub tylko do nowego ukladu. Co co nowego ukladu zasilacza z trafem to czasami jest to dosc trudna sprawa. Ja dalem se siana bo sporo roboty i dlubaniny z trafem od czuwania wlacznie. Doszedlem do wniosku rezygnujac z tego dodatkowego zasilacza dla calego dvd ze jakosc bedzie na tyle wysoka z dodatkowym buforem ze nie ma o co walczyc. I tak jest rzeczywiscie. Najlepeij zrobic test szybkiego przelaczania wyjsc nowego i starego bufora wyjsciowego. Roznice powinny byc duze jesli nowy jest zrobiony super. Pamietam ze na dodatkowym bufir na OP wysok. klasy byly minimalne. Barwa dzwieku pozostawala podobna do orginalnej. Typowa scalakowa. W nowoczesnych dacach jest wyjscie + i - wiec nawet uklad odwracajacy faze na pojedynczej triodzie mozna podlaczyc do wujscia - aby zachowac wlasciwa faze sygnalu. Bufor musi miec wzm ~X3 gdyz dace daja napiecie w granicach 0.7v i najodpowiedniejsza lampa do tego to ecc82. Najprosciej zrobic bufa na lampach w ten sposob ze podlaczyc siatke lamby bezposrednio do wyjscia dac do tych 2,5 stalego na wjsciu daca. Oczywiwcie prze r i z siatki c do masy to bedzie nasz filtr podnosnej zegara, teraz droga oboru rk doprowadzic do wlasciwego punktu pracy - napiecia na anodzie. Aby max zlinearyzowac prace lampy nalezy pracowac z jej pradem optymalnym podawanym w katalogu. I jesli rezystor z +2,5 na siatce jest zbyt maly dla wymuszenia pradu anaowego ok 10ma i dajcy wzm na poziomie 3 to mozemy dodac dodatkowe napiecie ujemne i do niego podlaczyc rk. To pozwoli nam uzyskac wzmX3 i duzy prad anodowy. To dodatkowe napiecie mozna wziasc z napiecia zarzenia umasiajac plus tego napiecia. Napecie na anodzie musi byc dosc duze bo amplituda 2v na wyjsciu nie jest nie jest taka mala dla lamp. I dla zapewnienia liniowej pracy dla ecc82 musi byc dosc wysokie ale nie przekraczajace moc admisyjna anody. Nie ma pod reka wykresow tej lampy ale z pradu Ia wynika ze to powinno by ok. 120V-140V. Jednak rezultaty jakie osiagniecie nadalmoga byc mierne. I roznice miedzy starym wyjsciem a nowym moga byc minimalne. Sczegolnie jak uzywacie w reszcie toru scalakow np. wzm na scalakach.

Do DAC'ów z prądowym wzmocnieniem można zastosować coś takiego:

szegóły (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

post-2659-100000996 1170307926_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja stosuje coś takiego. Więcej na elektrodzie w nowym wątku w dziale DIY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"stosowanie tak duzych dlawikow nie jest dobrym pomyslem" - kolejny genialny wpis ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

g_franc - chyba właśnie o to chodzi. Przy stosowaniu dac`a w rodzaju TDA1541, P63, konwersję można zrobić przed siatką na rezystorze, transformatorze lub pojedynczym wz op. To ma duże znaczenie. Ostatnie ekperymenty na diyaudio pokazały, że baro poprawnie sonicznie spisywał się układ z konwersją na op ampie.

Jeszcze jeden schemat (podzielony na dwie części) zasługujący na obejrzeniezestrony ultranalog.com

Ukryta Zawartość

post-667-100000994 1170307929_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten układ pochodzi z www.lampizator.eu - zmieniłem tylko punkt pracy triody. Konwersja I/U u mnie jest na rezystorze 1k firmy Caddock. Wzmocnienie tego układu około 6. Optymalnie jako konwerter I/U sprawuje się ponoć trafo Sowtera (koszt około 70 GBP - najlepszego !). Powyższy układ gra bardzo dobrze u mnie, ale każda konstruktywna sugestia mile widziana.

buble_corp - w świetnym dac`u Leash`a konwersja odbywa się w I części nie ujętej tu i jest to najprostszy układ na rezystorach i to zmniejszonych wartościowo ze względu na zastosowanie dwóch TDA151. Jednym słowem klasyka, powielona (bufor) nawet przez Guido. Jedyny problem to te lampki ..... wiem można inne ale te są idealne :(

-> magazynier

Ja mam inny układ bufora, znacznie prostszy, dawalem kiedys schemat, jest na 5842 (ja mam na 6Z9P).

-> Rambo

Wiem, że konwersja jest na rezystorach nie pokazanych tutaj, ale ten buforek może być ciekawy. Sam szukam takich lampek i jakoś bez sukcesów :(

problem w tym ze takie proste uklady maja duze thd. I jesli dac ma thd na poziomie 0.001% to te uklady az 0.2% wiec duzo gorzej. I to slychac. W tym opracowaniu co teraz robie rozwiaze to inaczej choc na lampach a jak? tego jeszcze nie wiem. Ale bedzie super. Zreszta nalesnik wykryje kazdy thd w torze. On juz tak ma. Ostatnio rozmawialem z Mistrzem Waldemarem. Chyba przerobi swoje dvd na bufoniaste z lampa na wyjsciu. Modlcie sie aby sie ten nowy projekt udal i zebym zarobil duze pieniadze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.