Skocz do zawartości
IGNORED

Telefonia internetowa

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Telefonia internetowa - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii ?

Mam w domu łacze do 500 kb/s ,mogę zwiększyc do 800/400 kb/s lub 2000/600 kb/s.

Czy jest to konieczne ?

Używam routera Linksys WRT54G 54Mbps i dzielę łącze na 3 komputery w tym dwa bezprzewodowo.

Wszystko jest ok. działa to sprawnie.

Pomyślałem o zastosowaniu np. najnowszego modelu Linksysa PAP2T-EU - podłączając go do routera będę mógł

korzystac z normalnego telefonu bezprzewodowego (z którego korzystam obecnie w TPSA), wybiorę sobie operatora ,dostanę normalny nr. telefoniczny i nie będę płacił abonamentu (tylko za to co wydzwonię) itd. ?

Czy coś jest nie tak w tym pomyśle ? ;-)

Acha chcę zrezygnowac wtedy całkowicie z TPSA !

I jeszcze jedno używam praktycznie stale programów ściągających DC+ - chodzą one w tle i obciążają siec !

https://www.audiostereo.pl/topic/26197-telefonia-internetowa/

zyzio => mogę zwiększyc ,ale nie za darmo ;-)

I jest to mało opłacalne bo moje obecne łącze do 500 kb/S mam za 63zł , a do 800 już dopłata ok. 110zł , a do 2000 kb/s za ok. 135zł

To chyba nie jest tak kolorowo.

gutekbull

Co do calkowitej rezygnacji ze standardowej telefoni to bym sie w Twoim wypadku zastanowil, te DC++ i inne bajery moga przeszkadzac ;) Dobra, koniec zartow :) Najlepiej zanim zainwestujesz pieniadze w hardware, wejdz na www.ipfon.pl i www.easycall.pl, sciagnij ich soft na PC, doladuj konta (cos kolo 10-15zl, na wyprobowanie) i sprawdz jak to bedzie u Ciebie dzialac. Easycall jest tansze, Ipfon ma lepsza jakosc i lepsza infrastrukture, ogolnie jest sporo innych dostawcow, moze jakis Twoj lokalny. Wybierajac uslugodawce sprawdz czy posiadaja numery z Twojej strefy numeracyjnej :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

gutekbull

z twoim laczem nie powinno byc problemu ale jest to minimum zeby kozystac z VOIP-a i "zamulaczy" jescze zalezy jaki DC ma transfer bo jezeli ciagnie pelnym pasmem to trzeba bedzie mu obciac :( ja u siebie w domku mam 5 kompow ,1 na wifi (WRT54G) a jeden nonstop ciagnie EMULA realnie ok 300kb/s max 500kb/s i tez mam VOIP-a i nie mam z tym zadnych problemow :) tylko ze lacze mam 4096 Mbps/512 Mbps. ale sasiad ma 512 Mbps i chodzi mu ok

pozdrawiam

michal

Witam .

Korzystałem z Voip w 3 przypadkach :

1) Dialog adsl 1Mbit : Skype - bez problemów , Halo-Halo - bez problemów

2) TPsa Neostrada 256 kbit@320kbit : Skype - bez problemów , Halo-Halo - bez problemów

3) Internet z kablówki osiedlowej 140 kbit : Skype - bez problemów (nawet z włączonym stale Emule'm), Halo-Halo - bez problemów (ale lepiej bez osła w tle) .

Pozdrawiam

Właśnie się pożegnałem z TPSA.

Telefon w internecie działa poprzez Linksysa , powiedzmy wystarczająco no i jest komórka ;-)

Acha i rachunki są od zera - tyle ile wydzwonie - 8gr/min brutto - polecam ;-)

CichYR, 11 Maj 2006, 15:26

>Witam .

>

>Korzystałem z Voip w 3 przypadkach :

>1) Dialog adsl 1Mbit : Skype - bez problemów , Halo-Halo - bez problemów

>2) TPsa Neostrada 256 kbit@320kbit : Skype - bez problemów , Halo-Halo - bez problemów

>3) Internet z kablówki osiedlowej 140 kbit : Skype - bez problemów (nawet z włączonym stale

>Emule'm), Halo-Halo - bez problemów (ale lepiej bez osła w tle) .

>

>Pozdrawiam

Najciekawsze jest to, ze Skype to nie VoIP :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

gutekbull, 12 Maj 2006, 15:20

>Właśnie się pożegnałem z TPSA.

>Telefon w internecie działa poprzez Linksysa , powiedzmy wystarczająco no i jest komórka ;-)

>Acha i rachunki są od zera - tyle ile wydzwonie - 8gr/min brutto - polecam ;-)

Z jakiego uslugodawcy skorzystales jesli mozna widziec?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.