Skocz do zawartości
IGNORED

CD do zestawu HD-600+Skorpion HV-1

komarynka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów.Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu HD-600 i wzmacniacza Skorpion HV-1.Do tej pory moim żródłem w tym zestawie był odtwarzacz DVD Denon 2900 ,ale czas na zmiany Denon idzie do kina a poszukuję odtwarzacza CD ,który by zastąpił jego miejsce.Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

https://www.audiostereo.pl/topic/26355-cd-do-zestawu-hd-600skorpion-hv-1/

Nooo, komarynka! Długo już jesteś na forum, ale się nie popisałeś ;) !!

Zadam Ci więc sakramentalne pytania: ile możesz przeznaczyć na CD, czy może być używany, jakiego dźwięku oczekujesz, jakiej muzyki (rodzaju) słuchasz?

Na pytanie, które postawiłeś w tej chwili odpowiedź może być tylko jedna: kup dobrze grający.

Witam.

Myślałe,że zostanę spuszczony po brzytwie jak przy poprzednich moich wpisach,kiedy zaczynałem przygodę z hi -fi na dobre ,czasów młodości przypadających na lata 80-te nie brałem na poważnie poważnie ;-)a tu zaraz odzew,dziękuję bardzo.Jest po pólnocy ,siedzę w domu sam ,żona na spotkaniu z firmy,kot śpi a ja sącze pianę i słucham Dvoraka 9 Symfonii i myślę jaki Cd kupić do zestawu tzw sypialnianego ( tj HV-1+HD600)bo ile można spać w tzw saloonie:-),gdzie jest sprzęt.Co do kosztów to wycham się czy kupić sprzęt nowy,który od zawsze kupowałem u dystrybutorów (myślę ,że trzeba wydać parę kzł.,czy kupić z drugiej reki to trochę mniejszy wydatek,ale przy moich eksperymentach nie zawsze trafionych ma to drugorzędne znaczenie.Jeśli interpunkcja i orty są nie na miejscu to przepraszam ,ma na to wpływ piana ,którą smakuję.Dziękuję za odzew i pozdrawiam.Jeśli chodzi o muzę jakiej słucham to wychowałem się na muzyce new romantic ,ale z przyjemnością słucham smootch jazuu,muzyki instrumentalnej ,pop i hard rocka z lat 80-tych w zależności od nastroju.

komarynka

Myślę że zapewne też bym chętnie zaczekał któryś miesiąc na Skorpiona ale wcześniej chciałbym poznać cene tego modelu , zakładając że cena będzie adekwatna do zmian dźwieku w stosunku do MF X-CANS którego posiadam

=>inżynier

Wszystkie CD dobrze grają w zależności od systemu ,ale w moim przypadku jaki CD (propozycje) zagrał by w miarę przyzwoicie mając do dyspozycji sprzęt ,który jest "w o mnie"?Jest już późno piszę bzdury kot zapędził mysz do dziury (to z Maanam-u)więc wybaczcie,ale kolejna piana robi swoje.

• Redaktorzy

na początek posłuchaj Ushera CD-1 , jeśli koniecznie ma być nowy, ale za podobną kwotę mozna trafić na allegro Linna Genki (ostatnio poszedł za 3,5kzł w idealnym stanie) a to już inna bajka

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gratuluję konfiguracji zestawu, rzeczywiście na Skorpiona warto poczekać. Wydaje mi się, że odtwarzacz jaki podłączysz do zestawu powinien być maksymalnie neutralny, chyba że po aktualnym odsłuchu chciałbyś coś zmienić w brzmieniu. Zwróć uwagę na odtwarzacze CD ARCAM. Bardzo ciekawą aktualnie propozycją jest nowa seria odtwarzaczy DENON DCD-1500AE. Dobre brzmienie, niezły mechanizm oraz możliwość odczytu SACD. Sugeruję jednak zdecydowanie odsłuch i to na dokładnie Twojej konfiguracji i na wygrzanym wzmacniaczu i słuchawkach.

italus

Cena HV-1 jest różna zależy od wykończenia , zastosowanych lamp i zamontowanej elektroniki .Najlepiej rozmawiać bezpośrednio z Producentem,który wyceni wzmacniacz w zależności od zamówienia.

Gdybym miał dopasowywać do swoich upodobań oraz do sprzętu, który już jest, to radził bym spróbować z NADem S500 albo ARCAMem FMJ 23. Oba oczywiście z drugiej ręku.Skorpion powinien ładnie zaokrąglić dźwięk tych CD.

Skoro masz robić próby, to kupowanie sprzętu z drugiej ręki i ew. odsprzedawanie nie powinno narazić Cie na duże straty.

rafko

To kwestia dobrego dopasowania i ułożenia a potem jest wielki odlot.

inżynier

Coraz bardziej dojrzewam do zakupów z drugiej ręki tak jak sugerujesz.Zawsze to wydane parę złotych mniej a w przypadku nietrafionego zakupu serce mniej boli.Czytałem trochę o Arcamach i są one pochlebnie recenzowane począwszy od cd73 a skończywszy na fmj23.Różnica w cenie jest spora,czy przekłada się ona na jakość dzwięku,materiałów(może jedno i drugie),tylko gdzie kupić?Mało osób mając tak dobry sprzęt chce się go pozbyć.Ja chciałbym żeby cd był w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym,kupiony u autoryzowanego sprzedawcy i miał papiery.Może za dużo wymagam ,ale tak mam.O nowym cd Denona myślałem tylko czy brzmienie będzie inne niż w moim odtwarzaczu,co prawda to wieloformatowiec i gra przyzwoicie,ale może inne grają lepiej.

Dzięki za odzew, na pewno Wasze propozycje zawężą krąg poszukiwań i nie będę się miotał jak we mgle.

• 1 miesiąc później...

Stało się ,kupiłem Denona DCD1560 a teraz czekam na przesyłkę.Jest to leciwy odtwarzacz ,ale myślę,że po małych udoskonaleniach będzie nieźle.Czy jest ktoś z Forumowiczów kto by się podjął modyfikacji?

komarynka

spróbuj porozmawiać z paradoxem (ten od wzmacniacza słuchawkowego), bo chyba byłby ci w stanie pomóc w modyfikacjach denonka.

Co do zakupu używanego sprzętu, to uważam, ze jest to dobra możliwość zakupu dobrego klocka - they don't make them like theu used to...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.