Skocz do zawartości
IGNORED

bezkompromisowa kolumna DIY pod g-clona

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

adamo_0, 4 Lip 2006, 15:23

>Nadal zastanawiam sie ktore rezonanse sa b szkodliwe te od fs czy inne.<

Wszystkie ;) Najlepiej jakby głosnik nie dodawał nic od siebie. Ale ponieważ jest przedmiotem fizycznym więc to jest niemożliwe.

Nie ma sie co rozwodzic nad rodzajami rezonansów bo wpadniemy w mitologię uprawianą przez Graafa. Wszystkie rezonanse powstają w głosniku na skutek ruchu membrany ;) i pokonywania jej sztywności przez przyłozone siły. Zreszta nie tylko w głosniku.

Jest tu na forum przynajmniej kilka osób które się zjawiskami akustycznymi, wibroakustycznymi zajmują zawodowo. One się raczej nie odezwą - zresztą i tak niewiele byśmy zrozumieli z ich dyskusji ;)

Re: Qubric

>Pisałem o centrach akustycznych i opóźnieniu - debilku. Nie opóżnieniu autobusu na twoją prowincję. Jakbyś

>miał pojęcie o czym jest mowa to wiedziałbyś na czym polega opóżnienie sinus. Odbywa się w funkcji czasu, a

>mierzysz je odległością lub kątem - co oznacza dokładnie to samo co przesunięcie.

>Jesli nie potrafisz tego ze soba powiązać, to sierpik w rąsie i czcinke wycinać, a nie się madrzyc na forum –

>matole.

>Jeszcze wiele wieczorów spędzonych przy google jest przed toba zanim zrozumiesz na czym to polega.

bo się zaplujesz kubriczku ;-)

polecam wątek >>żegnaj HiFi, witaj muzyko

Re: adamo_0

>Hola hola Panowie :)

ech Adamie, to ja napisałem Ci z dobrej woli na priva, poświęcając wolny czas, chyba listów chyba więcej niż św.Paweł, a Ty tutaj na forum zrównujesz mnie i to "zjawisko" :-(

jeśli qubric ma być "panem" to ja wolę być "panią" ;-)

>Dla krotkich fal nastapi filtracja grzebieniowa (typowy problem z line array) ale Graaf sadzi (pisze tez o bardzo

>malym sweet point) ze w pokoju odsluchowym bedzie to pomijalne.

nie "graaf sądzi" Adamie – wysyłałem Ci namiary kto "sądzi" i na jakiej podstawie (badania!), a ponadto owszem - będzie pomijalne - bo po pierwsze akustyka niewielkiego pola pogłosowego (takiego jak pokój mieszkalny) jest zupełnie inna niż akustyka pola wolnego, anechoiczna czy wielkich pomieszczeń

a po drugie - recepcja dźwięku przez zmysł słuchu w niewielkim polu pogłosowym a jego rejestracja przez mikrofon anechoicznie to też dwie różne sprawy

a po trzecie - muzyka to nie sinusy tylko transjenty

> z tego co rozumie to harmoniczne powstaja na skutek giecia sie mebrany ktora drga i na niej powstaja

>fale promieniste + pierscieniowe.

źródłem zniekształceń harmonicznych w głośnikach są niedoskonałości układu magnetycznego oraz zawieszeń oraz zjawiska falowe w membranie tj. mody rezonansowe (break-up)

polecam jeszcze raz (chyba już setny) "midrange distortion test" Linkwitza - dokładne pomiary z omówieniem mechanizmów zniekształceń na jego stronie

>Co do fs = 70 to nadal musze polemizowac z Graafem. Trzeba by idealnego pokoju o zlotych proporcjach aby

>romm gain objawial sie rownomiernym podniesieniem ch-ki zamiast dolkow i gorek.

potrzeba obudowy zamkiętej i dobrego ustawienia :-) dołki zawsze będą, ale nie stanowią problemu z psychoakustycznego punktu widzenia

natomiast górek w takiej sytuacji nie będzie - górka to jest to co wystaje ponad ŚREDNI POZIOM pasma zestawów

"room gain" skutkuje górkami, podbiciami ponad średni poziom w przypadkiu kolumn strojonych na płaskie przenoszenie basów anechoicznie

płaskie anechoicznie = podbite w pokoju odsłuchowym

a co do ograniczeń tych Tesli na basie - pewnie, że do kina domowego się nie nadają, ale bas muzyczny jest w ich zasięgu

sam wklejałes link pouczający:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cytuję:

>>Stopa

Atak mieści się tu w zakresie 2.5 - 4 kHz, DÓŁ PRZY 60 - 80 Hz.ale przy tej ilosci glosnikow mozna wyciagna basy filtracja pasywana lub najlepiej aktywna oczywiscie redukujac

>czestosci z srednicy i wysokich a wiec kosztem SPL

dokładnie, w razie potrzeby jest z czego ciąć bo skuteczność nominalna wynosi 96 dB/W

a to co pisze qubric o zniekształceniach wynikających z tego, że głośnik osiąga swoje mechaniczne limity wychyleniowe i zostaje wypluty z kolumny to są rzeczy delikatnie mówiąc zupełnie bez znaczenia w praktyce na normalnych poziomach głośności

para kolumn na takich Teslach 4 razy 4 przy wychyleniu 3 mm dałaby ok. 100 dB SPL przy 25 Hz, można by burzyć ściany :-)))

piszesz:

>Podsumowujac jezeli wezmiemy harmoniczne od rezoanasu to jasne ze dla 70 ki bedzie to 140 210 itd a wiec w

>srednicy. Dla 30 Hz (duzy woofer) bedzie 60 90 120 a wicec nie wlezie nam w srednice

(…)

> czy oby napewno tylko fs wprowadza te najgorsze rezonanse i harmoniczne

>A moze te inne (pierscieniowe promiensite) to te ktore powstaja od fs?

>Masz moze jakis link do poczytania?

qubric nie będzie w stanie podac żadnego źródła, bo nigdzie o czymś takim nie przeczytasz Adamie, bo absolutnie nic takiego nie ma miejsca, nie ma takiego zjawiska, na średnicy to i owszem się pojawiają, ale zniekształcenia harmoniczne tonów basowych, ale nie powiązane z fs tylko wynikające z nieliniowości pracy układu magnetycznego i zawieszeń przy większych wychyleniach

z kolei to co qubric pisze na temat >>problemów fazowych na wyższych średnich>spieprzona fazę>Mały głośnik wymaga mniejszej masy na cm2 powierzchni membrany dla zachowania sztywności. Pomaga to mu przesunąć break-up i zakres promieniowania liniowego wyżej>Przesuwanie fazy zaburza ch-ke cisnienia. Wystarczy przesunąc wzgledem siebie głosniki o kilka milimetrów i już widac zmiany kształtu charakterystyki na kilku kHz.>Mogę polecić felietony z MHF, Radioelektronika i AudioNie ma sie co rozwodzic nad rodzajami rezonansów bo wpadniemy w mitologię uprawianą przez Graafa.

Ukryta Zawartość

Re: Qubric, 6 Lip 2006, 13:12

>graaf, 6 Lip 2006, 12:20

>>jeśli qubric ma być "panem" to ja wolę być "panią" ;-)<

>

>Na razie jesteś zwykłą c*pą, bo nawet nie fiutem.

hehe ;-)

i pomyśleć, że Qubric wypisuje na forum takie rzeczy juz od ponad 7000 wpisów a ostatnio jeden matołek na zakładce stereo bardzo się obruszył jak w odpowiedzi na uporczywe wypisywanie przezeń aroganckich bzdur nt. JBL Paragon nazwałem go po imieniu własnie "matołem" :-)

Cos ci się całkiem w kiepele popierdoliło - cipko :)))

O Paragonie dałem jeden wpis. I generalnie mam w dupie co wypisujesz, bo musiałbym ciągle dyskutować z twoimi bredniami wyczytanymi w necie.

Czasami zreszta to robie w zamian za co ty bidulku usiłujesz nieudolnie dyskutować ze mną.

Steku bredni które wypisałes powyżej po kilku calym dniu milczenia nie bedę komentował. Ale widać że sporo czasu zabrało ci dojście do formy psychicznej i wyszukanie w necie argumentów na poparcie swoich wczesniejszych bredni :)))

Re: Qubric, 6 Lip 2006, 13:31

>Cos ci się całkiem w kiepele popierdoliło - cipko :)))

bravo qubric! :-))) jesteś w kapitalnej formie! :-))

>O Paragonie dałem jeden wpis. I generalnie mam w dupie co wypisujesz, bo musiałbym ciągle dyskutować

>z twoimi bredniami wyczytanymi w necie.

co do tamtego wątku akurat nie o ciebie chodziło egocentryku ;->

>Steku bredni które wypisałes powyżej po kilku calym dniu milczenia nie bedę komentował.

nie spodziewałem się jakiejkolwiek merytorycznej riposty, dlatego m.in. swój post zaadresowałem do Adama, osoby rzeczywiście zainteresowanej HiFi :-)

>Ale widać że

>sporo czasu zabrało ci dojście do formy psychicznej i wyszukanie w necie argumentów na poparcie

>swoich wczesniejszych bredni :)))

powód jest inny, bardziej prozaiczny kubriczku, pomagałem rodzicom w przeprowadzce do nowego domu :-)

w zamian za co otrzymam prawo adaptacji 50m poddasza z wysokim czterospadowym stropem do celów audiofilskich :-)

sporo roboty, także raczej rzadziej będę w najbliższym czasie pisał

nie płacz trolliku :-)

Więc jest szansa że teraz bedziesz mógł zrealizować wszystkie urojone pomysły o których piszesz. Bedziesz miał miejsce żeby ich posłuchać. I może wreszcie przestaniesz trolować a zaczniesz pisać coś od siebie.

Re: Qubric, 6 Lip 2006, 13:50

>Więc jest szansa że teraz bedziesz mógł zrealizować wszystkie urojone pomysły o których piszesz.

>Bedziesz miał miejsce żeby ich posłuchać. I może wreszcie przestaniesz trolować a zaczniesz pisać

>coś od siebie.

ale Cię złość wzięła ;-))

tak Was czytam i czytam

przynajmniej sie nie nudze

..ale powiedzcie mi jaka gotowa konstrukcje glosnikow podlaczyc do GC

czym sie kierowac przed wstepnym wyborem , odsluchem?

e tam to nie takie proste

tylko efektywnosc?

chodzi mi raczej o charakter

poza tym koledzy sie tyle spierali nadaremno , ze tylko efektywnosc?

mam triangle antal i jakos to nie to

a tam jest 91dB

Graafie nie obrazaj sie :)

Nie chcialem byc adwokatem w czyjes/Twojej sprawie stad moje "Graaf sadzi" (przyznam ze niechcacy zabrzmialo niejednoznacznie) to oczekiwalo na Twoje dokladne wyjasnienia.

Nie mieszam sie rowniez w Wasze spory.

Sa sprawy z ktorymi sie z Toba i Qubickiem zgadzam i takie gdzie mam odmienne od Was zdanie jak i sprawy o ktorych jeszcze za wiele nie wiem aby miec swoja opinie.

A nasze meilowe dyskusje oczywiscie spoczywaja na koncie gdyz sobie je cenie.

Pozdrawiam

Adam

fotoarkady:

Antale maja minimum impedancji duzo ponizej 4ohm(gdzies w okolicy 3,5). GC nie ma tyle pradu, aby je napedzic. Moj kolega ma altea es i ma tez problemy z wypelnieniem pasma niskotonowego. Poprostu kolumny nie maja kopa, ale gdy sie gra cicho to jest naprawde milo.

Pozdro

asterix

Graaf

Powinno Ci sie spodobac...

Ambiance Acoustics

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wielkie dzięki za link!

chyba już kiedyś się na nich natknąłem podczas moich poszukiwań ale potem link gdzieś musiał mi przepaść wraz awarią komputera i o nich zapomniałem

a tu się przyda jak znalazł skoro oskarża się mnie o trolling, oszołomstwo i wszystko co najgorsze a tu proszę - firma pro-audio robi coś podobnego do tego co ja proponuję

a Nick Batzdorf z Mix Magazine pisze: >>...they sound right>

No Crossovers = Impedance, SPL and batch number matched drivers

Impedance Matched Drivers = An easy load for any amplifier to drive

Planar Driver Alignment= Time Coherent signal, no on axis phase shift

4.5-inch Drivers = Tight and quick bass

Analog Signal Processing = Circuitry in path of low current (low distortion)

Tightly Focused Dispersion = Sharp imaging

Re: Snape, 7 Lip 2006, 15:25

>Ciesze sie ze sie na cos przydalem :-)

jeszcze raz dzięki!

bardzo się przydał ten link

generalnie zanim w tym wątku pojawił się troll kubryś było w nim dużo kulturalnej dyskusji, jak zresztą w większości wątków które zakładam (póki nie zjawią się wpisy kolegów z przymusem spamowania)

pozdrawiam!

graaf

Witam

W watku

Ukryta Zawartość

opisalem swoje wrazenia z odsluchu kolumn FAB audio zbudowanych w oparciu o ... glosniki Beyma

Kolumn tych sluchalem m.in z Gainclonem

Moze sprobowac wspolnie stworzyc projetk DIY podobnych kolumn?

Ukryta Zawartość

Ta Beyma 102Nd/N jest troche droga...Mozna by pomyslec i innym glosniku np Eminence Alpha10( 184zl) lub Beta10 (228zl )

Eminence sa ponoc uzywane w WLM i graja ponoc niezle.. Gdyby rozsadnie dobrac gore.. Wysoka efektywnosc duza obciazalnosc mocowa ... Jakis pomysly? Choc w sumie ta Beyma T2030 kosztuje 115zl i dalo sie tego sluchac...

Komplet glosnikow z Beta 10 niecale 700zl... To juz nie tragedia A jesli udaloby sie uzyskac cos zblizone brzmieniem do tych FAB-ow No ale podstawowym problemem pozostaje opracowanie zwrotnicy..

uwe300

Beyma w Polsce :

Ukryta Zawartość

Cennik na stronie

Eminence w Polsce:

Ukryta Zawartość

Cennik otrzymalem po zapytaniu( moge przeslac na maila )

przy okazji - maja tez glosniki PA PRECISION DEVICES

Ceny wyzsze ale glosniki wygladaja zacnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysokotonowa Beyma tym razem z 17 PHL Cena ok 2000 Euro w zaleznosci od wykonczenia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.