Skocz do zawartości
IGNORED

bezkompromisowa kolumna DIY pod g-clona

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

zainspirowany wątkiem "bezkompromisowa kolumna diy", a takze popularnością chip-ampów i zachęcony udaną offową eksploracją, która doprowadziła do odkrycia Shure E2 - prawdziwej referencji na każdą kieszeń...

...pomyślałem sobie, że głównym problemem chip-ampów jest dobór odpowiednich kolumn

skoro g-clone jako projekt DIY okazuje się mieć z odpowiednimi kolumnami znaczny potencjał, ale większość kolumn komercyjnych nie pozwala rozwinąć mu skrzydeł to warto by IMHO pomyśleć o projekcie kolumn DIY szytych specjalnie pod g-clone

i tak jak on tanich i łatwych do wykonania w podstawowej wersji z możliwościami późniejszych modyfikacji

coś co mogłoby sterować w kierunku stania się - tak jak Shure E2 - referencją na każdą kieszeń

czy może już cos takiego zaproponowano?

pozdrawiam!

graaf

graafie, są referencje i referencje;)

Znając Twoje gusta od razu kupilbym szeokopasmowego Fostexa.

Tylko teraz którego...

GC pozwala na zastosowanie większego głośnika, bo nie chowa góry i jej przycięcie może upodobnić brzmienie do opisywanych przez Ciebie EC2.

Z drugiej strony GC ma tak fajną górę, że szkoda jej przycinać głośnikiem...

Zwrotnica kaszani, moze cyfrowa jakaś? Monitor dwudrożny+2xGC spięte zwrotnicą cyfrową?

Jeżeli monitor dwudrożny, to oczywiście odgroda, bo burczybasa nie będziemy słuchać:), a obudowa zamknięta to jednak kompromis.

No to mamy odgrodę, tylko, że w odgrodzie głośnik 14-18cm nie zejdzie wystarczająco nisko, żeby nie tracić kolejnej zalety GC-basu, a większy midbas ze względu na liche charakterystyki kierunkowe nie za bardzo nadaje się do takiej konstrukcji(punkt podziału 1KHz?)

No to robimy trójdrożniaka otwartego+zwrotnice cyfrowe+3xGC.

Peter Daniel tak ma zdaje się?;)

Pozdrawiam

Re: lancaster, 24 Maj 2006, 18:06

>graafie, są referencje i referencje;)

jes ofkors :-)

muszę zaznaczyć, że ja bardzo doceniam Beyery DT-150, ale pomijając kwestie gustu (fakt, że wolę sposób prezentacji Shure) to poza tym Shure są jednak dwa razy tańsze i można je napędzić byle czym, nie potrzebują specjalnego wzmacniacza

dlatego zaznaczam - referencja "na każdą kieszeń" a nie tiptop cost-no-object :-)

w moim guście sądząc po rekacji Piotra Ryki tiptop cost-no-object to byłoby zapewne RS-1, teraz może GS-1?

>Znając Twoje gusta od razu kupilbym szeokopasmowego Fostexa.

:-)

>Jeżeli monitor dwudrożny, to oczywiście odgroda, bo burczybasa nie będziemy słuchać:), a obudowa

>zamknięta to jednak kompromis.

:-)

>No to mamy odgrodę, tylko, że w odgrodzie głośnik 14-18cm nie zejdzie wystarczająco nisko, żeby nie

>tracić kolejnej zalety GC-basu, a większy midbas ze względu na liche charakterystyki kierunkowe nie

>za bardzo nadaje się do takiej konstrukcji(punkt podziału 1KHz?)

>No to robimy trójdrożniaka otwartego+zwrotnice cyfrowe+3xGC.

>Peter Daniel tak ma zdaje się?;)

no ale ma być prosto i tanio ;-)

3-way nawet z bardzo ekonomicznymi głośnikami i ekonomiczną zwrotnicą cyfrową Behringera to nie będzie ani prosto ani tanio :-(

a tu jeszcze trzeba trzy clony :-((

ALE

co na to sam rzeczony Peter Daniel?

cytuję z naszego forum:

>>Mysle jednak ze Jordan JX92 w open baffle bylby najprostszym i najtanszym zestawem w tym przedziale cenowym (oczywiscie z ograniczonym dolnym pasmem, ale przy odpowiednio dobranym materiale muzycznym nie ma to wiekszego znaczenia).

Re: uwe300, 24 Maj 2006, 18:43

eeee

dopiero chyba pierwszy ten wątek jest na forum typu "coś pod g-clona"? a Ty już prorokujesz jakieś patologie :-))

a chip-ampy to po prostu świetna rzecz dla audiofilów zainteresowanych bardziej offowym audio, a nietylko komerchą salonowo-prasową

dużo frajdy i potencjał (bardzo) dobrego dźwięku co pokazują konstrukcje Petera, oryginalny GainCard itp.

stąd popularność

bo to dobra rzecz jest :-)

i z zasady nieekskluzywna - bo w zamierzeniu g-clone ma być na każdą kieszeń (pierwszy wydatek niewielki i potem stopniowe)

sekta to się mogłaby wytworzyć np. wokół Avalonów Eidolonów - nawet nazwę mają jak trzeba :-)))

tylko że są zbyt banalne...

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:) a jak przejzysz wiekszos watkow to wiekszosc rzeczy jest do GC ;) Pozatym GC to... a zreszta co sie bede wysilal kazdy ma swoje zdanie, nie bede nikogo nawracał:) i wy mni etez nie probujcie. Scalaki sa fajne ale w cyfrówce.

Powodzenia w konstruowaniu kolumny do GC.

Ukryta Zawartość

aj nie wszystko wkleilem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przedwzmacniacz do GainClone

>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Preamp dla GainClonea

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Plytki drukowane do GainClone-a i ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zasilacz gainclona i stabilizator +/-15V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jaki przedwz., potencjometr do Gainclona

Niedlugo otworze lodowke a tam konserwa do gainclona ;)

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no tak, ale to są wątki o częściach

czyli o rzeczach funkcjonalnie "w chip-ampie" a nie "do chip-ampa"

>Pozatym GC to... a zreszta co

>sie bede wysilal kazdy ma swoje zdanie, nie bede nikogo nawracał:) i wy mni etez nie probujcie.

no to świetnie, chciałbym tylko zaznaczyć, że GC to tylko wzmacniacz, sam w ogóle nie gra a jedynie z czymś, kolumna ma znaczenie krytyczne, dobrze zestawiony zagra dobrze, źle - źle, jak każda inna konstrukcja

>Powodzenia w konstruowaniu kolumny do GC.

Bóg Zapłać i Szczęść Boże!!

(trzeba potrenować przed pielgrzymką ;-)) )

pozdrawiam!

graaf

Graaf jaki ma być przedział cenowy? Bo biorąc pod uwagę wymagnia(jakość, wyższa efektywność) trudno zejść moim zdaniem poniżej pewnego pułapu.

PS. Chyba najtańsza propozycja tylko nie wiadomo jak z dźwiękiem:http://www.fortunecity.com/rivendell/xentar/1179/projects/afterburner/Afterburner.html

Re: morris, 24 Maj 2006, 19:13

>Graaf jaki ma być przedział cenowy?

wygrywa projekt najtańszy przy zachowaniu bezkompromisowości

>Bo biorąc pod uwagę wymagnia(jakość, wyższa efektywność) trudno

>zejść moim zdaniem poniżej pewnego pułapu.

dlatego jest to wyzwanie i warto się zastanowić w tym wątku :-)

pozdrawiam!

graaf

bynajmniej, wysoka cena nie jest ani warunkiem wystarczającym ani koniecznym dobrego brzmienia

chyba że kogoś podniecają wysokie ceny i lepiej wtedy słyszy ;-))

(wielu takich na forum, tylko co to ma wspólnego z HiFi?)

ponadto - zaznaczyłem, że chodzi o partnerki do g-clona, czyli kolumny o podobnej dostępności cenowej

a skoro g-clona w dobrej, ale podstawowej wersji można zrobić

graafie, w środku nocy najlepsze przemyślenia:): głośnik referencyjny i na każdą kieszeń nie istnieje.

Postaw sobie jakikolwiek głośnik budżetowy przy np. Bowersach np. CDM1NT, albo ProAc Studio100(z którymi np. GC miał kłopot). A te dwie wymienione przeze mnie konstrukcje nie są jeszcze referencjami, tylko moim zdaniem bardzo dobrymi zestawami za w miarę ludzkie pieniądze.

Co do GC? Efektywność powyżej 87-88dB, najlepiej 8 ohm. Znakomite oddanie impulsu, barwy i przestrzeni w całym paśmie. Łatwosć wysterowania(to, że głośnik spełni powyższe kryteria nie oznacza niestety, że GC go ładnie wysteruje, patrz Studio 100)

Mówisz, że da się to zrobić poniżej 2Kzł? Skoro tak, to pewnie tak jest....

To, że udało się za takie śmieszne pieniądze zrobić pięknie brzmiący(zależy od zastosowanych podzespołów) wzmacniacz nie oznacza, ze za taką samą kasę da sie zrobić wspaniałe głośniki do niego.

Tak jak to, że ShureEC2 kosztują poniżej 400zł i są referencją nie oznacza, ze referencyjny(mam na myśli taki, że wymiana na droższy nie pociąga za sobą poprawy brzmienia) wzmacniacz słuchawkowy dedykowany do nich również bedzie kosztował poniżej 400zł.

GC i Shure to takie powiedzmy extra bonusy. Reszta toru raczej musi być droższa.

Na początek możesz spróbować tak:

GC bardzo dobrze gra z klonami Totem Mite, cena na gotowo ok. 600zł(głośniki, obudowy made in Zybel, elementy zwrotnicy). Dźwiek jest barwny wciągający, szybki. Na dodatek jasny(nie wiem, czy mogę polecić tak brzmiące zestawy Tobie?)Czy to referencja? Pewnie że nie, na otarcie łez mogę napisać, że w porównaniu z klonami ProAc R2.5 te maluchy zagrały zaskakująco dobrze. Możesz też spróbować szerokopasmowego Monacora SPH60-świetna stereofonia, ale jako całość wolę Mite(kwestia gustu).

Pisałem, że są referencje i referencje nie z myślą o DT150;), tylko mając w pamięci czyjąś(może nawet Twoją) ocenę EC2 i komentarz, że wszystko jest tip top, tylko góra lekko cofnięta.

Może ujmę to tak: kondensatory MBGO2 są świetnymi kondensatorami, mają ładną barwę średnicy, kontrolowany bas i lekko cofniętą górę. Pomimo tego koszą moim zdaniem większosć sporo droższych polipropylenów.

Jezeli miałbym jednak szukać referencji to wolałbym, żeby ta góra nie była cofnięta, bo na żywo nie jest.

eeeee, bez przesady, fajny wątek. Bardzo bym się cieszyl jakby jakieś niedrogie glośniki zagrały fenomenalnie z GC.

Wogóle znaleźć tanie głośniki, które mają taki potencjał....a jeszcze takie zestroić odpowiednio...

Właśnie graafie, może napisz ile takie referencje mają kosztowac, to już chyba prędzej coś sie wymyśli?

Pozdrawiam

Re: Lancaster

>głośnik referencyjny i na każdą kieszeń nie istnieje

jeszcze ;-)

jestem przekonany, że jest możliwe skonstruowanie kolumny, która w zestawieniu z określonymi drogimi "referencjami" wypadnie tak jak Shure na tle niewątpliwie referencyjnych (choć nie każdy gust) Grado RS-1

także chodzi mi tylko o "referencję" a nie o "referencję na każdy gust" :-)

bo takich cudów w ogóle nie ma :-))

>Co do GC? Efektywność powyżej 87-88dB, najlepiej 8 ohm

a może być 12 Ohm i 91 dB/W?

wyobraź sobie woofer o Sd 300 cm2 i Mms 3g (sic!) i pierwszym teoretycznym break-upie >3800 Hz (sic!, taki woofer np. papierowy powinien mieć teoretycznie pierwszy break-up >1500 Hz)

niemożliwe, no nie? ;-)

i wyobraź sobie, że para przetworników kosztowałaby ok. 300 zł :-)

>Tak jak to, że ShureEC2 kosztują poniżej 400zł i są referencją nie oznacza, ze

>referencyjny(mam na myśli taki, że wymiana na droższy nie pociąga za sobą poprawy

>brzmienia) wzmacniacz słuchawkowy dedykowany do nich również bedzie kosztował

>poniżej 400zł.

Zgoda, ale to jest możliwe – Shure np. grają świetnie ze wzmacniaczem za 250 zł (custom made na bateriach)

klon Totem nie jest bezkompromisowy – jest to standardowa konstrukcja, co musi dać rezultat w postaci ograniczeń dźwięku

Monacor SPH60 to z kolei bezkompromisowość "na skróty", co też musi dać rezultat w postaci ograniczeń dźwięku

>Pisałem, że są referencje i referencje nie z myślą o DT150;),

jest tu taka opinia na forum, że są najlepsze do 10 kzł :-) i IMHO są niewątpliwie bardzo dobre

>Jezeli miałbym jednak szukać referencji to wolałbym, żeby ta góra nie była cofnięta, bo na

>żywo nie jest.

może dla kogoś góra w Shure jest cofnięta, ale może jest to kwestia przyzwyczajenia do jaśniejszego dźwięku i punktem odniesienia dla takiej oceny wcale nie jest muzyka na żywo?

Ani dla mnie, ani dla Piotra Ryki ani dla Linkwitza góra w Shure nie jest cofnięta – jeśli punktem odniesienia jest muzyka na żywo...

...bo w porównaniu do Beyerów DT-880/990 to pewnie jest cofnięta :-))

zwróć uwagę na pewien haczyk w Twojej definicji referencyjności:

"taki, że wymiana na droższy nie pociąga za sobą poprawy brzmienia"

poprawa brzmienia może być rzeczą bardzo subiektywną, a obiektywna poprawa małymi kroczkami po asymptocie zawsze jest możliwa

czy zatem w ogóle nie byłoby żadnych referencji??

proponuję definiować poprawę brzmienia w odniesieniu do obiektywnej miary tj. żywej muzyki (bo to jest miara HiFi - co bądź co bądź znaczy "wysoka wierność")

i poprawy brzmienia podzielić na zasadnicze i niezasadnicze

bo po zmianie Shure na Grado RS-1 jest zapewne (jak wnioskuję z recenzji Piotra Ryki) zmiana brzmienia - niewątpliwa, ALE niezasadnicza, czyli taka jak między np. Senns HD-600/650 czy AKG K-701 a Grado RS-1

dlatego Shure można porównać pochlebnie do RS-1 i zasługują na miano referencji na każdą kieszeń (tak jak Grado dla wielu sa referencją bez względu na cenę)

i o taką "referencję" chodzi mi w tym wątku :-)

pozdrawiam!

graaf

ok.

jedziemy dalej

wielu miłośników HiFi do konstrukcji referencyjnych zalicza elektrostaty QUAD, right?

ok.

a zatem:

>>

I know one hobbyist who has owned multitudes of speakers and electronics over nearly twenty years. Now the only speakers he will use are Quad stats (63 and later) and the Bandor 2" cone. I'm certain the pulse response of the little cones still matches or exceeds that of electrostatic headphones. (...) At one time, my friend sold a set of Quads because he longed for the sound of a set of Bandors again. That should tell you something.

Ja powiem moze tak... róbmy referencje do referencji ... GC żadnąreferencją nie jest, więc co z tego że zrobimy hi-endowe klocki do tego jak to i tak będzie rzeźba w gównie ?? (kurcze jak ja lubie to powiedzenie :P )

Re: wovo, 25 Maj 2006, 17:24

>Ja powiem moze tak... róbmy referencje do referencji ... GC żadnąreferencją nie jest, więc co z

>tego że zrobimy hi-endowe klocki do tego jak to i tak będzie rzeźba w gównie ?? (kurcze jak ja lubie

>to powiedzenie :P )

wiem, ze masz własne zdanie, ale w tym wątku nie chodzi o przekonywanie kogokolwiek :-)

pozdrawiam!

graaf

graafie, jeżeli to ma być na każdą kieszeń, to określ proszę definicje głębokości "każdej kieszeni";)

500zł? 1000zł? 1500zł? 2000 pisałeś, że to już sporo.

Muzyka na żywo jest odbierana w zależnosci od tego co kto lubi wbrew pozorom.

Np. ja idąc na koncert siadam dość blisko, ktoś może powiedzieć: "jazgocze" i poleci na koniec sali pod ścianę, gdzie góra i dobitność będą lekko stępione.

Ktoś inny może powiedziec, że prawdziwy wykop i czad to jest dopiero w 2-3 rzędzie, bo o hardcorowcach, którzy siadają w 1 nie słyszałem.

Pewnie dlatego tam sadzają przygłuchych vipów:)))

Powiem to może inaczej idac na koncert mam np. w przypadku perkusji wrażenie takiego samego balansu tonalnego jak na DT150, jezeli góry byłoby mniej, albo bardziej słodka, to dźwiek odebrałbym raczej jako "zrobiony", a nie naturalny. Taki prosty przykład odnośnie równowagi tonalnej jaką preferuję.

Przeciez nie będziemy sie spierać gdzie jest "lepsze" miejsce na sali, zeby posłuchać muzyki?

Nie słuchałem EC2 i nie wykluczam, ze powalą mnie i niczego innego nie będę chciał słuchać, ale jeżeli mają mniej powietrza i góry niż normalnie slyszę to nie są dla mnie(wolę usiasć bliżej).

Zresztą nie wiem dlaczego zacząłeś pisac o słuchawkach?

Zadałeś pytanie o kolumny do GC, odpisałem Ci, że za małą kasę to jest niemożliwe, przynajmniej nie słyszałem o takich zestawach. 2 porządne szerokopasmówki i już masz pewnie 1000zł. A nie słyszałem szerokopasmówki, która miałaby górę do "której nie trzeba sie przyzwyczajać":) I co? Po każdym koncercie mam się przyzwyczajać do obcietej góry? A jak zastosuję mały glośnik szerokopasmowy to pozostanie referencją w odsłuchu skrzypiec, flecików i damskich wokali?

Słucham też innej muzyki. dla mnie jeżeli dźwiek nie jest uniwersalny, to jest "zrobiony". A, że czasami "zrobiony" dźwięk może nawet mi sie podobać, to juz inna sprawa.

Na zeszłorocznym AS słuchałem kilku zestawów z głośnikami szerokopasmowymi, te które byly dopalone kopułką(Fostex i jakies francuskie zestawy w dużej odgrodzie) grały OK. Lowther saute zarobił w moich uszach na najwiekszą dźwiekową porażke tej imprezy. Pisałem o Monacorze SPH60 , bo przyjemnie sie go słucha, jest mały, ale górę i tak ma słyszalnie przycietą(siedzac idealnie na osi to nie przeszkadza aż tak bardzo, ale nie czarujmy sie barwy i wybrzmienia góry pozostają daleko za kopułkami) bas z SPH60 jest powiem wybitny jeżeli wziac pod uwagę wielkość głośnika, ale jeżeli przywołamy w pamieci prawdziwy kontrabas, gitarę basową itp. to pozostaje tylko hahaha. Oczywiscie do tego basu tak jak pisałeś również można sie przyzwyczaic. Ogólnie SPH60 i tak zagrał o niebo lepiej od Lowthera w kolumnach za 12 000 euro.

Tak, ze graafie wszystko jest do zrobienia, bardzo sie cieszę, ze jesteś człowiekiem wielkiej wiary, ale sam rozumiesz...

Pomysł na takie referencje za 500-600zł jest mniej więcej tak realny jak budowa statku kosmicznego w cenie 4 letniego auta średniej klasy:)

Pozostaje jeszcze jak zwykle kwestia gustu. Możesz np. wziac szerokopasmową Tesle i napisac, że dźwięk jest absolutnie referencyjny. Zresztą Accuhorn zdaje sie pisze to samo.

Może za jakis czas powstaną tanie znakomite głośniki, narazie można sie albo czarować, albo zbierać kasę.

To tyle w tym temacie ode mnie, nie chcę zaśmiecać wątku, bo naprawdę nie mam żadnego pomysłu na referencyjny zestaw głosnikowy za 500zł.

A jeżeli ktoś ma to dajcie znać na priva;)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.