Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa ECC88 na wyjściu CD

mood

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaka wersja lampy ECC88 najlepiej sprawdza się w układzie wyjściowym odtwarzacza CD? Obecnie używane Tesle brzmią dość twardo, dając zbyt mało nasycony dźwięk. Słyszałem wiele dobrego o Siemensach, ale ich cena jest dość wysoka (ok.1000 zł za parę). Może ktoś miał do czynienia z Valvo (używa ich Ancient Audio), tylko gdzie je dostać...?

https://www.audiostereo.pl/topic/26472-lampa-ecc88-na-wyj%C5%9Bciu-cd/

Jeśli trochę pokombionować, możnaby zamienić w ogóle typ lampy. ECC88, E88CC nie są najlepiej brzmiącymi lampami, ja wolałbym jakieś radzieckie wojskowe.

Słyszałem kiedys Philipsa SQ i było fajnie, ale jak napisałem wyżej...

wg mnie dobrze gra oryginalna tesla E88CC (ta ze złoconymi nóżkami). można na allegro dostać nówkę (NOS) za ok 25 pln. trochę gorzej jest już z JJ - niby to samo a jednak nie.

jeśli chciałbyś pobawić się z wyższymi napięciami to polecam ECC82. to jedna z bardziej naturalnie grających triód. u mnie pracują dwie takie lampki chińskiego NATIONALA i jest naprawdę dobrze.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jeśli chcesz pobawić się jednak ecc88/e88cc to różnych producentów znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ceny szczególnie na ebayu atrakcyjne :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam!

Jaka jest twoja obserwacja z lampami ECC88,która najbardziej się u ciebie sprawdziła.

Po dłuższym odsłuchu odtwarzacza Amplifona w swoim systemie zdecydowałem się na zakup.Oczarował mnie bardzo dobrą średnicą(szczegóły,wokal,barwa instrumentów) i górą.Ale to co mnie denerwuje to bas w najniższych rejestrach(jest zawsze taki sam trochę kluchowaty).Myślę że można go poprawić właśnie wymieniając lampy.Obecnie mam wstawione Tesle.Proszę cię o porade.

ja najlepeij lubie e88cc sq philipsa absolutna jakosc!!! te simensy sa podobne ale rzadkie wiec drogie a np. w oscyloskopach nigdy nie widzialem simensa dawali tylko philipsa w oscyl. wymagania sa najwieksze tak pod wzgledem stalosci dla dc i super liniowosci dla AC. Kiedys zmierzylem 88 i najlepsze byly wlasnie philips np. tesle mialy kilkakrotnie wieksze thd przy tych samych warunkach pracy. Ruskie troche lepsze ale stalosc parametrow slaba. Tylko philips SQ!!!!

>studernote

Philipsow jest duzo zarowno tych SQ jak i Mini Wattow, gdyz jak slusznie kolega senicz zauwazyl,

pochodza w wiekszosci z lampowych oscyloskopow (w kazdym - kilkanascie ! :)

Na Gieldzie elektronicznej : 8 - 10 zl.

Z Siemensami - gorzej ! Poza tym najlepiej brzmia te z najstarszej produkcji, jest b. wiele ich

"odmian" i nalezaloby napisac osobny "arytkul" ilustrowany gesto zdjeciami, ktora "to jest TO ",

a ktora - niekoniecznie ! :) Ceny od 8 zl. (jak masz duzego farta) do - "nieskonczonosci" ! :)

Oj,to problem bo w mieście w którym mieszkam nie ma żadnej giełdy elektronicznej(chyba że giełda samochodowa).A może drogi Arsenie ty jesteś bywalcem takowej i przy okazji kupiłbyś mi te Philipsy szt.4

• 2 lata później...

e88cc ma kilka parametrów troszkę innych, np. niższy prąd żarzenia więc nie można powiedzieć, że to ta sama lampa ale w zdecydowanej większości przypadków e88cc to długowieczna wersja ecc88 i można ją śmiało nią zastępować, po szczegóły odsyłam na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie są charakterystyki i parametry chyba wszystkich popularnych lamp

tomasz

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Panowie proszę pomóżcie.

Kupiłem drogą E88CC Gold Lion. Wcześniej grałem na miniaturowej ruskiej lampce. Ta E88CC gra dość dobrze ale ciągle co 10 sekund robi stuknięcie w jednym kanale, okropnie to irytujące. Nie mam doświadczenia z lampami i nie wiem nawet jaka może byc tego przyczyna. Czy lampa jest do wywalenia? niestety nie mam innej lampy pod ręką żeby porównać.

Jeśli jest to układ na 2 lampach to zamień je miejscami. Jak stuknięcie przejdzie do drugiego kanału to znaczy że lampa.

Sprawdź podstawkę, styki, popraw luty. Ewentualnie kup najtańszą lampę do podmiany i sprawdź. Zawsze przyda się jedna (lub parka) na zapas.

trzeba też zobaczyć układ i napięcie, bo być może ecc88 nie nadaje się do niego

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.