Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki problem maja Polacy?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Gościmy obecnie głowe Kościoła Katolickiego. Papierz został wybrany przez zgromadzenie kardynałów. Jest wię reprezentantem wszystkich katolików.

Po przyjeździe do naszego kraju wciąż mam wrażenie z wypowiedzi, oczekiwań i przemówień, że politycy (z prezydentem RP na czele) traktują Go jak kanclerza Niemiec lub ambasadora niemieckiego. Wiele osób oczekuje, ze zacznie przepraszać za zbrodnie ludobujstwa popełniane przez hitlerowców. Co trapi polskie umysły? Skąd tyle głupoty i nienawiści?

https://www.audiostereo.pl/topic/26483-jaki-problem-maja-polacy/

-> Zydelek

uwagi natury ortograficznej: "Kościoła katolickiego", "papież", "ludobójstwo"...

Natomiast tematyka tego watku jakoś mnie nie skłania do refleksji, które chciałbym przenieść "na papier" ;-)

>>Zydelek

to głupie "przesądy" i oczekiwania... Jeśli ktokolwiek był w Niemczech (niedawno temu) to wie że jak się jakiemuś Niemczykowi wspomni o Adolfie to z urazem odwraca głowę i wolałbym o tym nie słyszeć. To przykra historia nie tylko dla nas i tak jak i oni każdy naród ma swoje brudne "grzeszki" i brzydką historię...my też. Trzeba umieć przebaczać. Tyle w temacie.

Jestem dziennikarzem z wykształcenia, wiadomości ogladam codziennie " z jakby poczucia obowiązku " i powiadam : pierwsze słyszę tego typu insynuacje. Chyba, że czytamy inna prasę i oglądamy inne wiadomości. Dlatego zapytałem o źródło?

Dodam... prezydencie Kaczyński, wstydu oszczędź

(Nie jestem na fali i nigdy nie byłem za, ani przeciw, punkt widzenia zależy od punku siedzenia)

ale to co Pan wyczynił na powitaniu Papy to skandal. Trzeba się było przygotowac i nauczyć się czytać

Prof,dr, itd a dukał jak maturzysta. Rozumiem Wałęsę ale Pan Panie pofesorze!!!!!

Co do Kaczyńskiego to zgoda. Ja na tego pana nie głosowałem, stąd nie czuję ujmy na swoim jestestwie. Niech się teraz martwią ci, którzy tego pana wybrali na prezydenta. To nie jest jego pierwsze" dziwne zachowanie", będzie ich pewnie znacznie więcej. Nigdy więcej takich prezydentów!!!

Nie widzialem, nie slyszalem - nie mam w USA polskiej TV, poza internetowa panorama z serwisu TVP. Prosze mi powiedziec, czy ta lajza nasz prezydent mial juz nowe sznurowki i czyste buty na te okazje? Powracajac do problemu naszej nacji jest nim nadal bardzo niski poziom edukacji oraz zachwianej kultury. Znak solidarnosci i cisnace do lez piosenki po smierci JP2 sa tak typowo sentymentalne dla polakow jak i krotkotrwale i wrecz do nas nie pasujace poza okresem nonszalackiego nawalenia sie alkoholem. Nie trzeba daleko siegac, to samo dotyczy nas w zyciu codziennym. Nie mamy zadnych dobrych tradycji, ktore bylyby nasza wizytowka poza granicami naszego pola. Zrobic szybko kase, w miedzyczasie specjalnie sie nie napracowac i duzo pogadac, nastepnie strzelic sobie chalupe i sie zapic na smierc. Jestesmy najmadrzejsi, ani amerykanie, ani jakas nadeta europa nam nie podskoczy i nas nie bedzie tutac uczyc, my wiemy jak i co, a teraz sp...lac. Solidarnie do konca!

-> Zydelek

Ja oglądałem wczoraj ten program:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myslę, że chyba najwazniejsze w tej pielgrzymce będzie to, co się stanie na jej zakończenie, własnie w Auschwitz... Dodam przy tym, że pozostała część pielgrzymki też jest oczywiście bardzo ważna i znaczaca. Jednak oczekiwania, co powie papież-Niemiec w Auschwitz i jaki wykona gest nie mają nic wspólnego z jakimś rewanżyzmem, polityką, czy też kompleksami narodowymi i to własnie podkreślaja wszyscy, którzy zabierają głos na ten temat...

Poczytaj napierw o tej problematyce, a potem się oburzaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyobraź sobie, że wszystko wiem. Zastanawiam się czy gdyby papierzem bym włoch, australijczyk czy francuz. Czy jemu równiez drogę poprowadzono przez byłe getto, wizytę w Oswięcimu. Pytano o zbrodnie hitlerowskie itd? Czy takiemu papa S.Weiss równiez by nie przebaczył?

Ej, ej, bez zapędów, bo zaraz się zacznie. Nasz główny problem to stereo . STOP. A jeśli już na temat, to otworzyć topik wg własnego sumienia, kto głosował "za", bo był przekonany, czy głosował "za" bo glosował przeciw komuś. Nie musze chyba wyjaśniać o co chodzi

Kwaśniewski (jaki był taki był) ale władał biegle 4 językami, był reprezentatywny i sprawiał przynajmniej wrażenie inteligentnego, wszyscy lubią wypić , to nie jest tylko polski "problem", Anglicy, Niemcy , Finowie...Wszyscy chleją, ja zreszta tez sącze sobie teraz hahaha.

Oj, Jazzie, Jazzie! Marysia pilnuje, nawet publicznie, guzików, krawatów czy rozpierdaków - nie przeoczyłaby sznurówek i brudnych butów. Stąd wniosek prosty, że raczej chodzi o brata prezydenta, który nie ma nikogo pilnującego jego ymydżu.

-> Belial

Cieszę się, że mam sojusznika w poglądach ;-) Dla mnie tez temat jest zakończony.

-> Zydelek

Nie wnikam w szczególy, ale moim zdaniem Szewach Weiss ma prawo do takich, a nie innych decyzji.

Nie chcę się też wdwać w żadne spekulacje co by było, gdyby...

Belial 27 Maj 2006, 00:01

Kwachu władał 4-ma językami? A którymi? Polski, być może mieżdunarodnyj i jakie jeszcze? Bo ja kiedyś słyszałem jego usiłowania powiedzenia czegoś po angielsku i było to dość żałosne.

"sprawiał przynajmniej wrażenie inteligentnego" - no tak, w końcu co magister, to magister...

Krzych- ostani mój wpis to jaja oczywiscie:)

Tak jednak wiekszosc postrzega żydów. Wasze ulice nasze kamienice:)

Niestety tak sie składa, ze znam wiele osób tej narodowości i wiem, że są i o.k.

Nie podobało mi się jednak to co mówił S.W.

-> Zydelek

Problem tylko, że takie "żartobliwe" wpisy równiez popularyzują antysemickie poglądy...

Co do Szewacha Weissa - wiesz, myślę, że jego przekonania mogą komentowac tylko osoby, które przeżyły tyle co on. Reszta powinna odnosić się do tego z szacunkiem.

Każdy coś przeżył więcej lub mniej. Ten gość nosi w sercu nienawiść. Kilka razy w Tykocienie słuchałem go na żywo. On jest jak pomnik z granitu. Wciąz to samo. Oczy ma w dupie i patrzy do tyłu.

..." a skończyć z tymi sentymentami i zburzyc te cmentarze. Wasze mordy są smutne.."

Linda w tej roli miał duuużooo racji.

Pozdr. i dobranoc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.