Skocz do zawartości
IGNORED

monitory profesjonalne

rockfanolder

Rekomendowane odpowiedzi

Dojrzewam pomału zbudowania kompletenego toru stereo i myślę o jakichs monitorach. Rozważałem i odsłuchiwałem AE1 i większe AE2 planuje też posłuchac Elaki 510. Rozmawiałem tez z pewnym ortodoksyjnym audiofilem lampowcem, który z kolei powiedział, ze wszelkie głośniki amatorskie to badziewie i jedynie ale to jedynie minitory profi itp. Zacząłem szukać, znalazłem stronę z reviews takich monitorów, zamieszczam może to kogos zainteresuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę o zostawieniu kina na Tannoyach i kompletnie nowym systemie stereo. Monitory dlatego, że pomieszczenie to piwnica o pow jakisś 16 mkw i wysokości ok 2,10 czyli i dosc niska. Przy projektowaniu takiego systemu nie myślę narzucać sobie w pierwszej fazie żadnych ograniczeń w tym również cenowych (w granicach rozsądku ) , na które przyjdzie czas.

Jakies rady ?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/2660-monitory-profesjonalne/
  • Redaktorzy

Wspolczesnie wszystkie liczace sie monitory profesjonalne sa aktywne (Genelec, ATC i podobne). Czy naprawde o to ci chodzi? Czasy kiedy uzywano tego samego do domu i do studia minely razem ze Spendorami BC1, no, moze rowniez z moimi Proakami Studio 100... Troche przesadzam, ale taka jest tendencja.

Ostatnio moj znajomy (mam nadzieje ze sie nie obrazi ze o tym napisalem) mial dylemat z wyborem kolumn za okolo 5kzl. Chodzil, sluchal....B&W, ProAc itd az...uslyszal monitory studyjne JBL`a.

Niedlugo bede byc moze mial okazje ich posluchac, zdam relacje. Cena circa 5kzl

rockfanolder - jakie wrazenia z AE?

słuchałem w Trimeksie AE1 i AE2 ( z Rotelem top loaderem) + monobloki (zapomniałem jakie ale bardzo wysokiej klasy) sala tam jest dość duża i wysoka więc AE1 wypadły blado jakby niedożywione (porównałbym do anorektycznej top modelki) szczególnie na dole, AE2 dużo lepiej, tym bardziej że pan właściciel przy AE2 powiedział że dla poprawy wrażeń odsłuchowych obiecuje duzy rabat. Ale nie był to odsłuch specjalnie głęboki poniewaz dopiero teraz nabieram odpowiedniej determinacji

>józwa

faktycznie przeglądając różne reviews zwróciłem uwage że większosc monitorów profi jest aktywnych, zwróciłem też uwage na rozwiązanie z dedykowanym jakby monobloczkiem (powerpak 60) załączam link.

Ukryta Zawartość

wydaje sie dość ciekawe.

A czy gdzies takich rzeczy mozna posłuchac (mam na myśli w Polsce), Widziałem i słyszałem tylko w studiu u Fadeovera monitory Tannoya i tak na marginesie brzmiały bardzo ładnie jak dla mnie

Ukryta Zawartość

I dość specyficznie brzmiące w porównaniu z naszymi domowymi wynalazkami ;-)

No właśnie Rockfanolder, a jak rozwiążesz kwestię bliskiego pola? Pamiętam, że przy odsłuchu małych ATC musiałem niemal wsadzić głowę w kolumny, żeby usłyszeć pełne spektrum. W studiu udźwiękawiania filmów, gdzie pracuję grają niemieckie KH (o ile nie przekręcam nazwy). Dźwięk jest fantastyczny, ale tylko kiedy siedzi się przy konsolecie. Wystarczy odejśc parę kroków i zmienia sie nie do poznania.

gutten>

no właśnie co to znaczy bliskiego pola czy to jest 1m czy np 3 metry. Bywaja konsolety "grube" na 1,5 metra. Gdy odbierałem płyte od Fadeovera przesłuchiwalismy ją troszeczkę, odległość od nonitorów była ok 1,5 m . Zreszta od tego momentu zacząłem sie nad tym zastanawiać.

W poznańskich (prywatnych) studiach nagraniowych, używają głównie monitorów firmy JBL (przeważnie stare serie - 4330, tanie, ale grają dobrze).

W poznańskim ośrodku PTV, do odsłuchów używa się JBLi (też starych modeli).

Jakiś czas temu, mieli parę KEF`ów 105.3 (zawieszone linami nad podłogą,...; bardzo dobry dźwięk), ale pojechały do ośrodka w Zielonej Górze i po drodze po prostu "zniknęły" - nie dojechały.

> gutten

KH

Klein + Hummel (Niemcy, Stuttgart)

Ukryta Zawartość

nie słyszałem kolumn tej firmy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>R.U.S.T

Te, które mamy w studiu to mały model trójdrożny, ze średniotonową kopułką, podobną do tych, które swojego czasu stosowało Dynaudio. Każdy przetwornik ma osobny wzmacniacz mocy. Brzmią niezwykle przejrzyście i przestrzennie i wcale nie graja głównie średnicą o co zwykle "podejrzewa się" monitory studyjne. Ale jak juz wspomniałem są przeznaczone do bardzo bliskiego odsłuchu (stoją na konsolecie), więc wystarczy oddalić się jakieś dwa metry i cała magia pryska.

Za to w studiu Polskiego Radia słuchałem kiedyś kilku swoich płyt na wielkich Genelcach - to była dopiero jazda. Te monitory stały z kolei daleko za konsoletą i można było ich słuchać z dużej odległosci. Na miejscu Rockfanoldera celowałbym właśnie w Geneleki, tylko słyszałem, że dość trudno je upolować w Polsce, mimo, że działa tu ich oficjalny dystrybutor.

rockfanolder-glosniki aktywne sa tez w obrebie moich zainteresowan,to ze monitor jest okreslony jako bliskiego ,sredniego pola nie oznacza automatycznie ze mozna uzyskac dobry efekt tylko w odleglosci 1 czy 1,5 metra od glosnika,w normalnej wielkosci pokoju moga grac bez problemu z dobra przestrzenia,o tanich ATC nie mam najlepszego zdania wg mnie strata pieniedzy,dobre sa na pewno Haflery,ale ich ceny w polsce horrendalne!!,są chyba wytworem jakiegos chorego umyslu!!zachecam Cie do zainteresowania sie aktywnymi dynaudio,maja dystrybutora w polsce i z tego co wiem dosyc dobrze sprzedaja sie u nas i w swojej cenie jeden z modeli za ok.6000pln uznawany jest za wzorzec,z drozszych warta zainteresowania jest slowacka firma Acon professional,maja strone w internecie i kilka wydaje sie wysmienitych kolumn,w tym piekne wolnostojace,w niemczech sprzedawane sa m.in. przez dilerow BM,biorąc pod uwage jakosc wykonania i ceny to naprawde moze byc okazja

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

> gutten

Dziekuję za szczegółowy opis.

O Genelcach słyszałem tylko od przyjaciół - kolegów - znajomych, osobiście co najwyżej oglądałem na zdjęciach.

Mają opinię bardzo dobrych (ale i bardzo drogich).

No i bi - tri amping też pewnie robi swoje.

Z monitorów podobały mi się starsze (tylko te słyszałem) modele Spendora i Rogersa (nieistniejąca już firma),

zwłaszcza model Rogers LS5/9 - grają głownie środkiem, z bardzo dobrym jakościowo basem (nie z tych "porażająco" nisko schodzących), góra pasma jak z dobrej wkładki gramofonowej - czysto, bez "piasku".

Barwa naturalna, dośc ciemna, przestrzeń - holografia.

Nie grają ani ciepło, ani zimno - to zależy od towarzyszącego sprzętu i nagrania (i sposobu, w jaki zostało dokonane).

Bardzo dobrze współpracują z wzmacniaczami firmy Quad (405, 404 MkII, 606)

W BBC stosowali je do odsłuchów ze sredniej odległości (2 - 3m).

W Poznaniu, nikt z ludzi, których znam niestety nie posiada tego modelu.

Polecam te monitory uwadze.

Trochę szczegółów:

Rogers Loudspeakers (strona prywatna - Mark Hennessy)

Ukryta Zawartość

The Unofficial LS3/5a Support Site

Ukryta Zawartość

Podobały mi też Rogers LS3/5a (82dB SPL, 8ohm).

Ja nie pracuję w studiu muzycznym (ani w branży muzycznej), ani w TV (broń Boże, tylko nie tu).

Jestem zwykłym amatorem lubiącym posłuchać muzyki.

Kilku znajomych pracujących w branży. w domach słucha raczej na dużych kolumnach, przeważnie DIY, tubowych.

Lubią "mięcho" i poziomy live.

Przeprzszam, że dopiero teraz odpisuję, ale dzisiaj od południa słucham płyty:

Krzysztof Herdzin Trio "Almost After"

(dowiedziałem się o jej istnieniu z wątku 2601; pożyczona od kolegi)

Faktycznie, nagrana jest bardzo dobrze - zrobiła na mnie duże wrażenie, nuzyka też mi się podoba.

Chętnie bym ją kupił (oryginał, nie CDR).

Pożyczyłem też płytę (o której wspominał Marek - również w wątku 2601)

The Fred Hersch Trio "Plays Coleman, Coltrane, Davis...."

Też jest dobrze nagrana, ale nie tak jak "Almost After".

Muzycznie też wybrałbym "Almost After", nuzycy grają z pasją, uczuciem,...

Żeby ocenić jak są nagrane te płyty ("smaczki" i kontrabas) , potrzebowałbym lepszych "monitorów", niż moje obecne.

PS

"Natomiast to, co śni mi sie po nocach to przestrzeń, rozdzielczość, głębia i bogactwo barw."

Polecam parę monobloków - Burmester 850 (obecnie 18 letni),

można kupić (second hand) w Niemczech za 8000 - 9000zł, ale trzeba mieć dużo szczęścia.

(miesiąc temu był jeden egzemplarz w niemieckim Spring Air:

Ukryta Zawartość

sprzedany)

Mysle, że nie szukałbyś dalej swojego św. Graala.

Przepraszam za częściowy off topic.

Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R.u.s.t.> myślę że twój wpis nie tyle był off topic, co pięknie wzbogacił ten wątek który tak na marginesie, jest pierwszym moim pełnokrwistym wątkiem, nie licząc pewnych wcześniejszych przekomarzań, mało tego narobił mi jeszcze dodatkowego smaku na Almost After

> rockfanolder

Dziękuję.

Ja cały czs słucham "Almost After" i pisze "z doskoku".

Niestety, mieszkam w wieżowcu i nie mogę słuchać po 22:00.

Nie gram za głośno bo obawiam się o "zdrowie" swoich "monitorów"

(z sąsiadami mam bardzo dobre układy).

Płytę mam pożyczoną (kolega przełożył ją z papierowego wydania gazetowego w "zwykle" pudełko od CD.

Płyta jest nagrana WSPANIALE.

Nie ma tu "plastiku dżwiękowego",...

Mam wrażenie, że słucham nagrań koncertowych, no i muzyka też jest baaaaardzo dobra,

grana z "ogniem" i "pełnokrwiście".

Do głowy by mi nie przyszło, że ta płyta została nagrana w Polsce.

Oj, po 22:00, o 1. 2 w nocy to by się słuchało!

Idę słuchać.

Wracam po 22:00.

Pozdrawiam i miłego słuchania

Wcięło mi wpis.

Zdarzyło mi sie to pierwszy raz.

A co do płyty "Almost After", to w przyszłym tygodniu postaram się ją odsłuchać u któregoś z kolegów, na lepszym sprzęcie.

Naprawdę wspaniała muzyka, wspaniale nagrana.

Pozdrawiam

=>R.u.s.t

Zeby nie byc upierdliwy ... moze sie przeniesiemy z opisem plyty do postu o niej.

Tak sie zastanawiam dodatkowo jak by wygladalo dodatkowe forum o samej muzyce .... sprzecik,muzyka,Diy

=>Frycu

Masz rację , powinienem odświeżyć wątek 2601 (Krzysztof Herdzin-Almost After), żeby nie "siać" gdzie popadnie.

Tak wyszło.

Poprawię się.

A co do dodatkowego forum o samej muzyce, pomysł jest dobry (chociaż jest dział opinie na temat płyt CD oraz Rekomendacje muzyczne).

Tak jak jest dotychczas (Wielkie Pomieszanie - sprzęt, muzyka,...) nie jest źle, byle na temat.

Jeśli powstanie taki nowy dział, jestem za.

Idę spać - jutro mam daleki wyjazd - o 6:00.

Pozdrawiam serdecznie

Tak... ha!ha! Szczególnie Yamaha NS10 ma audiofilski rodowód...

Niedawno w EiS Smolik wspominał, że przez jakiś czas nie miał w studiu profesjonalnych monitorów i w zastępstwie użył Sonus Faberów... I co? Spalił je!

i dalej nie wiem czy monitory studyjne to dobry pomysł do domu , aha i przy okazji profańskie pytanie czy jeżeli głośnik jest aktywny i ma swoje wzmacniaczyki to co z normalnym wzmacniaczem, jest zbędny czy może byc słabszy ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

fadeover>

zwracam sie do ciebie jako znawcy ale i fana marki Tannoy, również i do pozostałych forumowiczów ścigajacych nautralne brzmienie z pytaniem o opinię, otóż wyszukałem profesjonalne monitory średniego pola tej marki załączam ich dane włącznie z wykresami.

Ukryta Zawartość

Cena tych monitorów za parę to ok 6k zł. za to waga jednego - aż 27 kg, front z MDFu grubego na 36 mm. mocna rzecz można powiedzieć.

Bedę wdzięczny za opinię

Ukryta Zawartość

->rockfanolder

Upewnij się, czy ta cena jest za parę. Monitory profesjonalne wyceniane są zwyle na sztuki.

Poza tym zainteresuj się monitorami ATC (DECIBEL). Robią też takie zupełnie malutkie, ACTIVE 10 oraz trochę większe SCM 20-2 i jeszcze wiele innych. Do domu wystarczą. Wyższe modele są drogie. Design nietypowy, mogą się podobać lub nie.

Ja używam ich monitorów SCM7, pasywnych, i jestem BARDZO zadowolony. Modele aktywne używakją tych samych przetworników.

Haflerów słuchałem także. Można dać czadu! Może do starego roka? Ja wolę ATC. Przeczytaj moją opinię w 'opiniach'.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.