Skocz do zawartości
IGNORED

esa ostinato2-prosze o pomoc.

coralus

Rekomendowane odpowiedzi

To dość daleko ode mnie. Szkoda, tytułem eksperymentu podłączylibyśmy Twoje O2 pod moje dwie różne lampy (których bynajmniej nie chcę sprzedać, to informacja dla ewentualnych złośliwców), a tak, to jedynie mogę sugerować na początek przetestowanie solidnego lampowca pushpull na lampach 6550 lub KT88.

• 1 miesiąc później...

methan, 21 Lip 2006, 21:22

>czy ktoś próbował ożenić ostinato 2000 z gainclonem?

>Jaki dało to efekt?

Gainclone poradzi sobie z wooferem M18WH, jednak jest jedno ''ale''.

Ostinato 2000 ma problem z basem, jest on podbity i rozlazły, ale to nie wina głośnika, tylko jego aplikacji w zbyt dużej objętości. Z moich doświadczeń wynika że dla M18WH nie należy przekraczać 18 litrów. W Ostinato 2000 jest ponad 30 litrów. Skutki wiadome.

świadom tego problemu z twoich wcześniejszych spostrzeżen wykonam ją w mniejszej obódowie (klon ostinato z pl 27 na górze)

problem tkwił z dobraniem odpowiedniego wzmaka, a wybór gainclone jest kuszący.

wydaje mi się że to pierwsze kroki w kierunku hi-endu, mimo że z gotowych kitów to jednak jakąś sadysfakcję daje,

methan, 24 Lip 2006, 18:40

>świadom tego problemu z twoich wcześniejszych spostrzeżen wykonam ją w mniejszej obódowie (klon

>ostinato z pl 27 na górze)

>problem tkwił z dobraniem odpowiedniego wzmaka, a wybór gainclone jest kuszący.

>wydaje mi się że to pierwsze kroki w kierunku hi-endu, mimo że z gotowych kitów to jednak jakąś

>sadysfakcję daje,

No to OK, możesz też zrobić dużą obudowę do eksperymentów, ale przystosowaną do łatwego wstawienia szczelnej przegrody zmniejszającej jej objętość, w ten sposób sprawdzisz sobie kilka wariatów...tfu, wariantów ;-)))

Jeżeli chodzi o wzmacniacz, to w moim odczuciu lepiej byłoby zbudować Drakulę (zwłaszcza w wersji DeToma) niż Gainclona.

methan, 30 Lip 2006, 20:38

>mac- czy odsłuchiwałeś na swoich minasach obydwu wzmacniaczy?

>i czy premium kit petera wypada dużo gorzej od darkula DeToma?

Więc tak...

Słuchałem Gainclone Premium Kit kilkakrotnie na moich Minas Anor (które są dość łatwe do napędzenia), i radził sobie w sensie brzmieniowym z całą pewnością lepiej niż znakomita większość wzmacniaczy nisko- i średniobudżetowych. Jednak przyzwoitej lampie nie podskoczy (i nie mam tu na myśli taniej chińszczyzny no name, tylko coś rzeczywiście przyzwoitego. Zresztą porównywaliśmy Gainclone i Prima Luna Prologue One na EL34 w tym samym systemie, i doprawdy nie mam pojęcia co bym wolał, Prima Luna nie miała żadnych przewag. Za to moje monobloki Phase grały już bezdyskusyjnie lepiej niż Gainclone, że o monoblokach pana Maćka nie wspomnę).

Rozwój konstrukcji DeToma śledzę od samego początku. Najnowsze wcielenie pozostawia po sobie same pozytywne wrażenia. Radzi sobie z dziecinną łatwością z kazdymi, nawet bardzo trudnymi do napędzenia kolumnami, bas jest zawsze mocny i bardzo szybki, impulsy pojawiają się nagle, i równie nagle znikają, o żadnym przeciąganiu i snuciu się nie ma mowy. Średnie tony neutralne i naturalne, wysokie również, stereofonia prawidłowa. Wyraźnych cech charakterystycznych nie stwierdzono (jeżeli pominąć znakomitą wprost dynamikę i kontrolę basu), wzmacniacz jest stosunkowo przezroczysty akustycznie (stąd charakterystyczne cechy pozostałych elementów systemu będą łatwe do wychwycenia). W porównaniu z bardzo dobrą lampą nie ma jedynie takiego bogactwa barw na średnicy oraz tego charakterystycznego klimatu, ale to przecież tranzystor. Bardzo dobry tranzystor. Mógłbym żyć na codzień z takim dźwiękiem bez męczącego poczucia niedostatku.

Gainclone z kolei mógłbym mieć w systemie sypialnianym. Do głównego systemu nie awansowałby, bo ogólna ogłada, czytelność istosunkowo dobrze nasycona średnica to za mało. Przydałoby się jeszcze więcej życia i werwy, a w tej dziedzinie Gainclone jest zaledwie poprawny.

> McGyver

Twoja opinia dotyczt integry DeToma S100i czy tez najnowszych jego monoblokow Cube, ktore byly na odsluchach w Poznaniu ?

Porownywales juz moze te monobloki z Cayinem ?

Integrę S100 znam. Cube jest brzmieniowo pewnym krokiem naprzód w stosunku do S100, choć jakichś diametralnych różnic nie ma.

Bezpośredniego porównania z Cayinem nie robiliśmy, ale wszystko przed nami.

McGyver dzięki za dobre słowo, myślę że już niedługo będzie można zorganizować porównanie CUBE vs CAYIN. Sam ciekaw jestem wyników.

Lutek słuchałeś CUBE w Poznaniu ciekaw jestem Twojej opini bo nie zdążyliśmy się przed waszym wyjazdem zobaczyć ani zamienić kilku zdań. Napisz tu lub na PM jak wolisz. Pozdrawiam.

> DeTom

> McGyver

Wstrzymajcie sie troche z odsluchami porownawczymi, az beda gotowe Credo. Ukonczenie planowane bylo na

polowe sierpnia, ale mamy z Grzegorzem problemy z odpowiednim fornirem. Byc moze na dniach kupie u siebie i mu przesle, tak ze w sierpniu powinny byc gotowe. Te kolumny beda zapewne odpowiednie, bo wymagajace nie byle jakiego wzmaka, ktory poradzi sobie z dostarczeniem odpowiednio duzego pradu, dajac jednoczesnie dobrej jakosci bas...,nie wspominajac juz o pozostalych aspektach dzwieku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.