Skocz do zawartości
IGNORED

esa ostinato2-prosze o pomoc.

coralus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stalem sie posiadaczem kolum esa ostianto2 (dostalem je od brata ktory wyjechal do usa)

Jesli chodzi o sprzet to nie mam nic poza tymi kolumnami.

Chcialbym sie was poradzic drodzy forumowicze co mam dalej robic(tzn.kupic)

Na reszte osprzetu przeznaczam 6 tys na poczatek.

Zastanawialem sie nad kitami audio note. albo moze cos z chinskich produktow?

Moze ktos z was ma te kolumny i wie z czym mogo dobrze zagrac?

Do tej pory nie mialem stycznosci z dobrym audio, muzyki sluchalem na mini wiezach, albo jakis mp3.

Lubie rock ale czasem slucham jazz.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Coralus

https://www.audiostereo.pl/topic/26608-esa-ostinato2-prosze-o-pomoc/

Te kolumny potrzebują mocnego pieca o dużej wydajności prądowej. Inaczej bas będzie jedną wielką rozlazłą kluchą. Moje propozycje to Cayin 265, Xindak, używany Rotel RB980 (Końcówka mocy, do tego będzie potrzebny preamp) i pewnie parę jeszcze by się znalazło.

coralus -> gratuluje prezentu, niejeden chciałby miec takiego brata !

ESA Ostinato 2 są znakomite, IMO jest to najbardziej "kompletna" polska konstrukcja. Problem z nimi jest w zasadzie jeden - potrzebują sporo prądu, a to w zasadzie wyklucza wzmacniacze lampowe.

Rozejrzyj się raczej za jakimś porządnym tranzystorem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

Jeśli chcesz mocną lampę to odsłuchy rozpocznij od TAC-88 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) albo TAC-34. Ceny przystępne a i brzmienie nie powinno rozczarować. Cociaż równie ciekawą konstrukcją jest LAR AI-45 MkII - Polski wzmak (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) o na prawdę ciekawych osiągach (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a kosztuje ok. 4 kzł, więc starczy na porządne źródło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Elberoth, 2 Cze 2006, 22:28

(...) potrzebują sporo prądu, a to w zasadzie wyklucza wzmacniacze lampowe.

Oj, nie powiedziałbym. Wiele lampiaków na KT88, Monobloki pana Maćka, kilka modeli Delta Studio itp. nie będzie miało zadnych problemów z wydajnością pradową przy współpracy z tymi kolumnami. Jednak wzmacniacze na takich popularnych lampkach jak EL34 czy 6L6 rzeczywiscie odpadają już na starcie.

McGyver, 2 Cze 2006, 22:34

>Oj, nie powiedziałbym. Wiele lampiaków na KT88, Monobloki pana Maćka, kilka modeli Delta Studio itp.

>nie będzie miało zadnych problemów z wydajnością pradową przy współpracy z tymi kolumnami. Jednak

>wzmacniacze na takich popularnych lampkach jak EL34 czy 6L6 rzeczywiscie odpadają już na starcie.

Przepraszam, wyraziłem się nieprecyzyjnie - wyklucza wszystkie tanie wzmacniacze lampowe. A o takich tu dyskutujemy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>>>>>>O jakiej właściwie mocy jest tu mowa?

tu nie o moc chodzi a o prad!!! mocy moze bys sporo w wzmaku ale wynika ona z napiecia a nie z pradu i to wtedy jest wielka kiszka

wystrarczy spokojnie dobre 30 W

>>>>>>O jakiej właściwie mocy jest tu mowa?

tu nie o moc chodzi a o prad!!! mocy moze bys sporo w wzmaku ale wynika ona z napiecia a nie z pradu i to wtedy jest wielka kiszka

wystrarczy spokojnie dobre 30 W

Elberoth---"Przepraszam, wyraziłem się nieprecyzyjnie - wyklucza wszystkie tanie wzmacniacze lampowe. A o takich tu dyskutujemy."

Czy należy rozumieć,że wzmacniacz lampowy w SE 2x 8w kosztujący 50.000pln poradzi sobie z ESA O2 ?

A co ze wzmacniaczem w PP 2x 40w kosztującym 3500pln,czyżby niska cena uniemożliwiała mu dostarczenie należytej dawki prądu do tych głośników ?

:-)))))))))))

McGyver----"Jednak wzmacniacze na takich popularnych lampkach jak EL34 czy 6L6 rzeczywiscie odpadają już na starcie."

Na EL34 można spotkać drogie i dość wyrafinowane wzmacniacze.

Wypowiadanie takich jednoznacznych opinii na temat tego typu lamp świadczy tylko o zupełnej ignorancji piszącego.

Zresztą nie pierwszy raz.

Oscinato2

Pasmo przenoszenia 41Hz - 28kHz (+/-3dB)

Impedancja znamionowa 4Ohm

Efektywność 89dB (2.83V/Im)

Moc znamionowa 100W

Moc impulsowa 400W (IEC - standard 268-5)

Zalecana moc wzmacniacza 15W - 150W

Wbrew pozorom nie jest to szczególnie trudny głośnik w prowadzeniu,jest to natomiast konstrukcja na tyle dobra,że pozwoli rozwinąć skrzydła przy zastosowaniu nawet bardzo wyrafinowanego sprzętu.

Tyle tylko,co to ma wspólnego z wysterowaniem ( mam na myśli ,ogromniasty wolno wleczący sie bas i słabą równowagę tonalną ) ?

Natomiast każdy dobrze zaprojektowany system głośnikowy będzie odtwarzał muzykę coraz lepiej im lepszą zastosujemy elektronikę.

Upierdliwe do wysterowania są natomiast Esy Continuum.

>McGyver----"Jednak wzmacniacze na takich popularnych lampkach jak EL34 czy 6L6 rzeczywiscie

>odpadają już na starcie."

>

>Na EL34 można spotkać drogie i dość wyrafinowane wzmacniacze.

Frank, czytasz wpisy, czy tylko Ci się wydaje? Nie twierdzę że wzmacniacze na EL34 czy 6L6 są prymitywne, tanie czy złe z natury, nie neguję faktu, że bywają drogie. Bywają też wyrafinowane, choć niekoniecznie drogie. Bywają grające znakomicie, jak i grające fatalnie. Niczego z tych rzeczy nie neguję, jak mi imputujesz. Twierdzę natomiast, że takie wzmacniacze kompletnie nie będą pasować do Ostinato 2. Bardzo lubię EL34, zresztą miałem kilka wzmacniaczy na tych lampach, jak i na 6L6. Jako że przez mój system zawsze przewija się bardzo wiele kolumn, to wiem z jakimi kolumnami te lampy współpracują chętnie, a z jakimi nie.

>Wypowiadanie takich jednoznacznych opinii na temat tego typu lamp świadczy tylko o zupełnej

>ignorancji piszącego.

Następnym razem zastanów się głęboko zanim komuś pochopnie zarzucisz ignorancję. Wypowiadanie tak jednoznacznych opinii o piszącym świadczy o uposledzeniu umiejętności cztrania ze zrozumieniem lub o złej woli.

>Zresztą nie pierwszy raz.

Jak ja "kocham" te aluzje i niedomówienia. Frank, zachowaj się jak facet, nie zgadzasz się z czymś, to napisz wprost. Przecież można polemizować na jakimś poziomie, a nie zniżać się do takich tanich chwytów.

Sorry za ton wypowiedzi, ale się wkurzyłem. Frank, to co piszesz o Ostinato2 swiadczy o dość pobieżnym zapoznaniu się z nimi, niewykluczone że nawet nie miałeś z nimi osobistego kontaktu. Prędzej zgodzę się w tej kwestii z Elberothem (po jego sprostowaniu) jako z ich byłym uzytkownikiem, niż z Tobą. Jednak nie będę się zniżał do używania wobec Ciebie takich określeń jak na przykład "ignorancja", choć na siłę możnaby i tego się doszukiwać. Apeluję o polemikę na poziomie, i tak na tym forum jest za dużo syfu.

No hard feelings

Mac

McGyver

Zanim napiszesz o poziomie wypowiedzi prosze przeanalizować swoje wcześniejsze wpisy.

Ps.

Moj bardzo dobrze zaprzyjazniony meloman stosuje w swoim systemie Oscinato2 od wielu lat i to w połączeniu ze wzmacniaczem skonstruowanym na El34.

Zawsze jestem pod wrażeniem brzmienia tego systemu,zreszta na tego typu wzmocnieniach testowaliśmy te kolumny wielokrotnie.

Szanuję wiedzę i doświadczenie Elberotha, ale uzależnienie możliwości mocowych od ceny ?

No ,chyba ,że nie do końca zrozumiałem co miał na myśli.

Zresztą wcześniej wyraziłem sie jasno i nie sądzę bym się bawił w ironiczne podsrywanie.

pzdr

Zgadzam się z Frankiem. Podstawawa zasada to taka, że im lepsze kolumny tym potrzebują wyzszej jakosci elektroniki. Ale czy to lampa czy tranzystor, tanie czy drogie to juz sparwa drugorządna. Jeśli sie podłacza do niezłych kolumn stare pioniery to na ogół bas będzie rozwleczony...

Każde zestawienie powinno sie przećwiczyc w domu przez kilka dni.... A czynników, jakie wpływaja na efekt końcowy jest tak duzo, że gadanie o wydajnościach prądowych mozna sobie wsadzić pod kanapę.

Musical Fidelicy CDA2 (chodzi mi o srebrny ze złotą obwolutą, poprzednik A3.2 jeżeli cosik nie pokręciłem) + ECI2 - myslę ,że to jest strzał wart popełnienia bez żadnego ale... i jakieś drobne na kabelek się zostaną.

Mówimy tutaj oczywiście o używkach.

Wspominałeś o lampach , ten zestaw może byc b. ciekawa alternatywą.

Jesli sie nie myle to tam siedzi vifa PL18 ?

Ten glosnik lubi zagrac glosno- gdy dostaje duza dawke pradu pokazuje na co go stac. Oczywiscie jesli mamy odpowiednia elektrownie, ktora przy cichym odsluchu odpowiednio napedza glosnik to jeszcze lepiej. Przy slabych wzmakach i jeszcze przy cichym sluchaniu jest bardzo kiepsko-inne tansze, latwiejsze w napedzeniu glosniki zagraja lepiej w takim przypadku.

Od siebie dodam, że bardzo dawno temu słuchałem O2 z Amplifonem WL36-jak sama nazwa wskazuje na EL34;) i grało fajnie. Fajnie to znaczy, że mozna się dowalić o to i tamto(trochę za miękko i z lekko grubiutkim basikiem), ale w sumie było coś takiego w dźwięku co przypominało(mi) brzmienie na żywo. Było "widać" instrumenty. Szczerze to było pierwsze zestawienie, które zrobiło na mnie takie wrażenie. Nawet kupilem wtedy tego WL36:) Bardzo fajny wzmacniacz, aczkolwiek "miękki".

poszukaj uzywanego Creek 5350

a do tego cd USHER

dobry będzie również Struss s-2 (ok.2500 uzywany)

sam testowałem ostinato z moim strussem 140, wrażenie było bardzo pozytywne, niestety do moich 16 m były za duże

Ostani wieczor i dzisiejszy prawie caly dzien spedzilem na czytaniu roznych tematow na tym forum i znalazlem sie w sytuacji parokrotnie gorszej niz to bylo wtedy gdy nie wiedzialem o istnieniu tego forum :) sic!!! myslalem ze to(zakup elektroniki) bendzie mniej skomplikowane. Nigdy nie slyszalem wzmacniaczy lampowych, ale przyznam sie ze opisy dzwieku i wyglad tych urzadzen to jest chyba to co chcialbym miec u siebie w domu. Elbroth napisal ze jezeli lampa to moj budzet jest troszke za maly (mysl o tym ze moglbym w moim pokoju sluchac muzyki choc w niektorych aspektach porownywalnej do muzyki "na zywo" strasznie mnie nakreca i juz zaczynam myslec o powiekszeniu mego budzetu:). Wiec, moje pytanie nr1(prosilbym o wyrozumialosc w odpowiedziach na moje pytania, ja naprawde malo wiem na temat audio): jaki wzmacniacz lampowy bylby optymalny do moich kolumn i za jaka cene (musze jednak napisac ze to nie moze byc cena samochodu:) pytanie nr2: dzis dowiedzialem sie ze istnieje cos co sie zwie monoblock, piszecie ze moje kolumny potrzebuja duzo pradu ktorego "zwykle", "tansze", "prostsze" wzmacniacze lampowe posiadaja mniej, to moze dobre bylo by rozwiazanie monobki tranzystorowe i przedwzmacniacz lampowy? czy zle rozumuje?

dziekuje za odpowiedzi i wybaczcie za tak banale pytania. Czuje ze "wsiakam" w temat audio, bo muzyki lubilem sluchac zawsze ale nigdy nie myslalem o poprawieniu jakosci brzmienia, a od paru dni o niczym innym nie mysle :)

Pozdrawiam

Coralus

Dobre głośniki!!! Gorące!

Do jazzu w sam raz!

Niektóre lampki spokojnie sobie poradzą...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.