Skocz do zawartości
IGNORED

zdjęcia na forum

piotr_lass

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, szukałem w wyszukiwarce, ale nie znalazłem za bardzo tego, czego szukam, choć ten temat się pojawiał. Pytanie jest od kompletnego dyletanta: Chciałbym zamieścić na forum zdjęcia, ale jedyny format jaki mam to zdjęcia z aparatu cyfrowego w dużej rozdzielczości. Jak można dostosować zdjęcią, by można je bez problemu wklejać do wątków na Forum? No i wogóle jak to zrobić? Tzn. jak to wkleić? sorry, dla niektórych to pewnie jakieś niesamowite oczywistości, ale dla ludzi z "starszego" pokolenia to magia. Bardzo dziękuję za odpowiedzi, chciałbym w najbliższym czasie umieścić na Forum wpis ilustrowany zdjęciami o moim systemie, a szczególnie o wzmacniaczu polskiej konstrukcji, raczej nie znanemu forumowiczom.

https://www.audiostereo.pl/topic/26712-zdj%C4%99cia-na-forum/

Napisz proszę w jakim formacie masz zdjęcia (raw, tiff, jpg) oraz napisz jakie programy graficzne posiadasz na swoim PC, Jeżeli nasz Windowsa i Office to w MS Office 2003 jest prosty program MS Picture Manager, można w nim przycinać i kompresowac obrazy (w Office XP jest MS Photo Editor). Ewentualnie napisz jaki program dostałeś w pakiecie z aparatem cyfrowym.

polecam darmowy irfanview, gdy masz otwarte foto klikasz ctrl+r (resize) wybierasz interesujący rozmiar, nastepnie ctrl+s format pliku jpg./gif.(do schematów) a nastepnie wybierasz stopień kompresji.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też ten właśnie mi doradzono i działa świetnie. Bezpłatny.

Dołączanie: pod okienkiem, w którym wprowadzasz tekst wpisu masz trzy małe okienka z opisem "plik 1:"... Tam wpisujesz nazwę pliku, ze ścieżką. Albo klikasz 'Przeglądaj...'.

Ukryta Zawartość

też polecam irfan view. poprzednio korzystałem z ACDSee v6 ale działa za wolno i jest z lekka mniej przystępny niż Irfan. Wpisz w wyszukiwarkę google Irfanview+download i ściągaj :)

Najlepszy pod względem kontroli wielkości zapisywanego obrazu w stosunku do zachowania najlepszej jakości pliku jest Adobe Photoshop i funkcja zapisz dla web, przed zapisem można kontrolować/wybierać wielkość docelowego pliku sterując rozdzielczością pliku i metodą kompresji.

Ja używam darmowego programu GIMP 2.2. Na pierwszy rzut oka skomplikowany, ale jest do opanowania. Co do problemu kompresowania to w trakcie zapisywania, za pomocą suwaka, można ustawić potrzebną wielkość pliku.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uwe300, 11 Cze 2006, 15:06

>tak gimp jest ok ale dlugo sie uruchamia w porownaniu do Irfanview

To fakt, chwilę się odpala, ale jak się zdjęcia wcześniej przygotowuje to chyba nie problem.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za wpisy. Nie wiem jak to się stało, ale załozyłem temat, który przypadkiem oznaczyłem "Ignoruj" i mi się nie wyświetlał. Wrrr.. Zaraz będę ściągał te programy i nauczę się je obsługiwać. Tymczasem korzystałem z pomocy innych osób- jest parę zdjęć w założonym przeze mnie wczoraj temacie na DIY (Wzmacniacz lampowy Feder Maximus). Pozdr. Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.