Skocz do zawartości
IGNORED

Audio-Technica OC-9 vs Sumiko Blue Point

Yanoosh

Rekomendowane odpowiedzi

>Yanoosh

Ciągle podłaczasz wkładkę mm pod wejście mc....

>conri

Kompletnie zapomniałem jakie to "cuda" masz u siebie w chacie :))

Ale racja, nie ma to jak stare dobre AT w obydwu wersjach mm i mc trzeba tylko porównać obydwa te typy. Inaczej trudo wyrobić sobie zdanie.

pozdr.

Smutne ale i tu globalo-monopoli... zacja. Pickering skundlił się ze Stantonem, Audiotechnica robi dla DJ-tów Numarka,.Jeszcze ostal sie Szczur, Ortofon , i złota galanteria za ciężkie pieniądze -o zwykłym brzmieniu , ale z dobrym PR em.

> ex-stożek

Co do tego, że podłączam wkładkę MM pod wejście MC, to niezupełnie tak to jest.

W Phono-Boxie nie ma oddzielnych wejść dla MM i MC. Jest jedna para wejść,

a przełączenia z MM na MC lub odwrotnie, dokonuje się przełączając zworki wewnątrz pre-ampa.

W każdym kanale jedna zworka zmienia wielkość wzmocnienia, a druga zmiena impedancję wejściową.

Janusz z Torunia

> joe alex

Napisałeś (raczej krótko :-) na temat Sheltera 201. Czy mógłbyś to trochę rozwinąć?

A może ktoś inny to słyszał? tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest pokrótce napisane ja jej temat, ale tu sprzedają te wkładki, więc jest oczywiste, że napiszą same "ochy i achy".

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

>>Yanoosh

Chodzi mi o to, że wkłądka mm ma "inne" wnętrze niż mc i będzie sie inaczej zachowywać taki układ niż prawidłowy z wkładką mc zamiast mm. Chodzi mi o ten szum który słyszysz teraz.

Brak osobnego wejscia mc nie ma tutaj znaczenia.

Pozdr.

Aaa... To fakt, że z podłączoną wkładką MC może być inaczej. (Pod względem szumu, bo brzmienie to oczywiście...)

Jednak znacznej różnicy chyba już nie będzie. Jeżeli na wejściu jest rezystor 100 omów, a może nawet kilkadziesiąt omów, to zmniejszenie impedancji przez podłączenie wkładki chyba już wiele nie zmieni. Ale nie będę się upierał, że na pewno. To są tylko moje przypuszczenia, nie potwierdzone doświadczalnie.

Janusz z Torunia

Jeszcze nikt nie wspomniał o wkładkach BenzMicro.

Ukryta Zawartość

Na codzień używam MC20E2, która jest wkładką wysokopoziomową. W swojej cenie, a szczególnie w obecnej promocji, jest super.

Ukryta Zawartość

Została zakupiona do polskiego TT. Przeżyła wymianę poczciwego Adama na GR-2 (co za ulga taka wymiana, szczerze polecam!). Daje komfort współpracy z preampami MM. Przychylam się do zdania, że lepsze jest zestawienie średniej wkładki z dobrym gramofonem, niż dobrej wkładki ze średnim gramofonem.

Ale... Gdybym był na miejscu Yanoosha, to wybrałbym niskopoziomową MC. Jednym z kandydatów byłby BenzMicro ACE. A zaraz potem szukał innego TT i phonostage'a ;) Ale to już kosztowna inwestycja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT tego modelu nie słuchałem. Mam za to kilka wkładek SBP. ( na zapas).

Jest dynamiczna, wystarczająco szczegułowa, ładna scena i duzo powietrza. Opis dotyczy ustawienia Audio Reasercha na 47kilo i 150piko. Natomiast na 100ohm i 470 piko staje sie lzejsza i bardziej finezyjna, ale z mniejszym wykopem.

Janusz zadzwoń do mnie wieczorem bo dość mam czytania śrubkowo- maniackiego bełkotu przy okazji tego wątku. Jak wiesz słuchałem muzyki na większości wkładek które Panowie Ci tu opisują./Zlitujcie się i przynajmniej błędów ortograficznych nie róbcie bo to wstyd zakładając że maturę zdaliście./ To czy lepiej gra MM ,MC czy MC-HO to kwestia dopasowania pre- z wkładką i ramieniem i nikt tu Ci nie pomoże.Słuchanie muzyki jest tak wysoce zindywidualizowane że nie da się jednoznacznie określić jak to gra bo nie dość że każdy słyszy odrobinę inaczej to jeszcze ma inne wyobrażenie o prawidłowości brzmienia. Niestety cała ta zabawa boli. NIe fizycznie oczywiście. Boli niestety kieszeń.Jeśli chcesz tego uniknąć to muszę Cię sprowadzić na ziemię. Pobaw się sam. To najlepsza droga do sukcesu. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Moja propozycja - zacznij od Blue Point II od Sumiko jest w Twoim zakresie cenowym i na tyle uniwersalna że możesz poeksperymentować z różnymi rodzajami wejść a jeśli nie spodoba Ci się bez wielkiego trudu sprzedasz ją z niewielką stratą. Piętą Achillesową na 100% w Twoim systemie jest pre- postaraj się posłuchać Ri Audio .To naprawdę niedrogi preampik który może narobić sporo zamieszania w dobrym tego słowa znaczeniu. I jeszcze jedno nie wsadzaj ,, do Trabanta silnika od Mercedesa'' to pojedzie ale efekt będzie bardzo marny. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

> dat

Ja sobie zdaję sprawę, że to, która wkładka będzie lepsza, to jest bardzo subiektywna sprawa.

Toteż na wstępie tego wątku nie pytałem o to, która wkładka będzie lepsza, tylko jakie są różnice w charakterze dźwięku. A z tego, co ktoś napisze często da się wyciągnąć wnioski, które, chociaż niekoniecznie będą jednoznacznie rozstrzygające, to jednak mogą być pomocne. I o to właśnie mi chodzi. A wcale nie o to, żeby ktoś mi napisał, co mam kupić.

Janusz z Torunia

Jestem pod wrażeniem preampa MCintoscha mojego kolegi. Az się nie chce wierzyć, że ma o wiele większy wpływ na brzmienie od samej wkładki :):) Ma tyle różnych regulacji i kalibracji że... słuchanie nawet na standartowej wkładce staje sie przyjemnością.

Normalnie parę tysięcy.

Kumpel nabył z Australii za kikaset $. W sumie z przesyłką wyszło go bardzo tanio.

Co mnie zaskoczyło to, jak wielka jest róznica w kalibracji. Pream idealnie sie dopasowuje. Do czasu tego Maca moim idolem był A.R. Teraz już sam mam wątpliwości. Możliwości jakie daje mac biją wszystko z czym miałem kontakt.

• 3 tygodnie później...

Witam Serdecznie Wszystkich:-)

A ja właśnie staję przed dylematem: czym zastąpić w Redze P3 z pre Q-Audio moją AT 440ML. Jestem zdecydowany, że chcę wskoczyć na ten "tajemniczy" poziom MC. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Wracam do tematu, bo może jeszcze nie wszystko stracone :-)

Na razie wstępnym faworytem jest Sumiko Blue Point No.2

> Zydelek

Wspomniałeś na Forum (również w niniekszym wątku), że masz Sumiko Blue Point.

Jak widać w Twoich wpisach, Twoja opinia o tej wkładce jest jednoznacznie pozytywna.

Czy czytałeś ten opis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Czy potwierdzasz to, co tam napisano?

Trochę mnie niepokoi to, co napisano o skrajach pasma. między innymi:

"Blachy nie mają wysoko "wyciągniętego" dźwięku, gdyż akcentowane (...) okolice 10 kHz nieco maskują wyższe harmoniczne."

"Najniższego basu nie ma zbyt wiele, ale w biorąc pod uwagę jakość jego wyższego zakresu, myślę, że nie ma o co rozdzierać szat."

Dobra jakość wyższego basu - bardzo dobrze, tylko żeby to nie było trochę ogólne "podwyższenie" basu.

Poza tym czy wysokie tony (te, które są) nie są trochę nazbyt dominujące?

...

Co o tym wszystkim sądzisz?

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

Odpowiem jak Wałęsa :):) I tak i nie.

Bas jest z tej wkładki świetny, zróznicowany i schodzi bardzo nisko. W porównaniu z cdkami do 12tyś zł wypada na podobnym poziomie. Średnica wypełniona a góra dzwięczna bez szorstkości i ostrości. W moim systemie jest duża wrażliwość na kable. Od wkładki do pre stosuję HDSE - żaden kable jak narazie nie pobił go gładkością. Od phono stadge do pre line Z-Zultra analog 1- również nie znalazłem jak do tej poery nic lepszego. Oczywiście pracuję nad wzorcowym phono kablem ale... to kwestia czasu.

Tak czy inaczej przerobiłem rózne wkładki do 2000zł. Wybór padł na Sumiko. W cenie do 2000zł naprawdę nie znalazłem nic lepiej brzmiącego. Wadą jest brak wiedzy i obycia dystrybutora co do jej obciążalności. Najlepszy efekt to: 47kohma i 260piko + I.C ok. 50piko. Voice podaje jak papuga obciazenie pojemnościowe razem z I.C nie większe jak 250 piko- a to niestety jest za mało :)

Jakiego rodzaju różnice w dźwięku występują przy zmianach pojemności wejściowej?

Ta pojemnośść jest równolegle z rezystancją, czy tak?

Obejrzałem sobie ostatnio schemat Phono-Boxa (mój pre-amp-phono) i wejście wydaje mi się cokolwiek dziwne.

Na wejściu równolegle jest kondensator 100p, a rezystor 47k jest szeregowo z kond.27p.

Zatem właściwie nie ma rezystora zwierającego wejście, bo ten, który jest (47k), jest szeregowo z bardzo małą pojemnością.

To wszystko dla opcji MM. Dla MC jest na samym wejściu rez. 100 ohm.

Janusz z Torunia

Na 47kohma gra na "cały" gwizdek. Natomiast zbyt mała pojemnosc w prowadza swego rodzju sztuczna otwarosc- czyt.szorstkosc, hałaśliwosc itd. Pojemnosc wejsciowa na poziomie 310piko daje gładkosc brzmieniu i klarowny obraz. Jeśli uzyjesz przexroczystego okablowania będzie bardzo dobrze. Wiele osób przexroczystosć myli z ogólną metalicznoscią i krzykliwością średnicy górnej i samej góry.

> Zydelek

Napisałeś, że bas schodzi bardzo nisko. Tu sprawa jest chyba raczej jasna.

A co do "wyciągnięcia" w górę, to o ile dobrze zrozumiałem, to sporo zależy od pojemności na wejściu phono-stage'a.

Czy tak?

Ale napisałeś też, że zmniejszenie pojemności skutkuje brzmieniem nieco hałaśliwym.

Tymczasem zwiększenie pojemności prawdopodobnie ograniczy nieco "wyciągnięcie" w górę. Czyż nie?

Czyli albo rozciągnięcie, albo "kultura"?? :-)

Janusz z Torunia

Kurczę, to trochę niedobrze.

Ta 'krzykliwość' przecież wcale nie leży w najwyższych częściach pasma, ale właśnie trochę niżej, może na przełomie średnich i wysokich. I jeżeli dla uniknięcia jej, trzeba poświęcić najwyższe (tak "smakowite") składowe, to trochę szkoda.

No ale może nie jest aż tak źle.

Może 'krzykliwość' to określenie trochę na wyrost. A i to ograniczenie góry też może nie aż tak drastyczne, co?? :-)

Janusz z Torunia

:) Nie martw się nie jest straszne. Lubie dzwięk gładki i bardzo aksamitny. Jesli szukasz wkładki to naprawdę warto ja kupić. Kiedyś pierwszą nabyłem w ciemno:) z polecenia kolegi, który tez jej nigdy nie słuchał ale sporo czytał i nie zawiodłem się.

Wkładeczka zamówiona :-) Sumiko Blue Point No.2.

Jutro ma zostać wysłana. Jak wszystko pójdzie, jak należy, pojutrze powinna być.

Chce ktoś Ortofona 520 MkII ? :-) Zadbana, aczkolwiek używana.

No dobra, wiem wiem :-) jest do tego dział ogłoszenia.

Janusz z Torunia

> burz

Nie wiem, jak się wyjmuje igłę.

Taka wkładka to baaardzo delikatna rzecz, więc nie chciałem się z nią siłować, jeżeli to nie było konieczne.

Janusz z Torunia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.