Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

do czego mogą służyć stare kasety ?

odp:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedną z moich najstarszych jest ten Scotch High Energy.

Sądząc po wpisie promocyjnym, sugerującym by nadsyłać odcięte kupony do końca 1973 roku, kaseta pochodzi pewnie z początku tego roku.

Ciekawe, że już wtedy robiono kasety z przezroczystego tworzywa!

Inne starocie wieszałem parę stron wcześniej - np. Audio Magnetics z etykietą pocztową (nie mam pojęcia, z którego roku), albo Basfa z serii olimpijskiej 1972.

Ukryta Zawartość

post-15808-100002199 1201435403_thumb.jpg

post-15808-100002200 1201435403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi Ci o to ? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kilka modeli z historii XLIIS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakoś tak najmilej wspominam właśnie XL II S w tej wersji u dołu od lewej. To były kasety które najchętniej kupowałem i od nich rozpoczynałem zabawę w HI-FI. Było to gdzieś w latach 1986-87. Z sentymentu będę sobie musiał taką sprawić.

Inne taśmy z tego okresu ktore także darzę dużą sympatią to TDK SA-X i z normali TDK AD-X.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Trochę mnie to zasko czyło, ale takie kasetki można jeszcze kupić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak potwierdzam można dostać to w mm i innych mniejszycvh sklepach, sam chciałem sprzedać 2 sztuki za 10zł razem w alegro i nikt nie kupił. W sklepie to nawet znalazłem tę starszą wersję uxS nową w folii

Ukryta Zawartość

ale ściemniacz, kupił to na alegro pewien czas temu chyba poniżej 100 zł (pamiętam tę aukcję, na 99% to było poniżej 100zł).

Ukryta Zawartość

Sony UXS są cały czas produkowane i dostępne. Ostatnio kupiłem oryginalne fabryczne opakowanie 10x90 min. made in mexico w cenie poniżej 30 zł, można ich kupić całą paletę jak ktoś chce... i sprzedawać na allegro po np. 7 zł. Za komuny nazywało się to spekulacja, a dzisiaj przedsiębiorczość.

gotyk1, 31 Sty 2008, 20:51

>

Ukryta Zawartość

Cena rzeczywiście niebagatelna! Ale kasety firmowane przez Pioneera są rzadko spotykane i trudne do zdobycia, a było ich całkiem sporo. Jakiś czas temu jakiś turecki kolekcjoner/handlarz wystawiał na ebay (US) zestaw chyba 11 różnych Pioneerów za $1100! A nie była to pełna kolekcja! Pioneery pojedynczo też osiągają bardzo wysokie ceny.

Ukryta Zawartość

gotyk1, 31 Sty 2008, 20:51

>

Ukryta Zawartość

>

>ale ściemniacz, kupił to na alegro pewien czas temu chyba poniżej 100 zł (pamiętam tę aukcję, na 99%

>to było poniżej 100zł).

Przepraszam, ale muszę wystąpić w obronie tego sprzedawcy. Dużo biegam po ebayu i kiedyś wyśledziłem tę aukcję. Kupił tego Pioneera, jeśli dobrze pamiętam, za 80 dolarów plus przesyłka. Na Allegro ten sam sprzedawca oferował Pioneery M1 (nowsze wersje, częściej spotykane) i one chodziły w granicach 65-85 zł.

Ukryta Zawartość

gotyk1,

Zobacz, po ile chodzą kasety Pioneera na ebay.us! Kilkadziesiąt dolarów to cena normalna. Oczywiście nie należy traktować tych kaset jako normalne taśmy do nagrywania, to cena dla kolekcjonerów.

Producenci magnetofonów sami nie produkowali kaset, z wyjątkiem Sony, Denona i chyba JVC (ale wszystkie trzy to także firmy nagraniowe i potrzebowały taśm do produkcji kaset nagranych). Dla reszty byłoby to nieopłacalne, natomiast wypadało mieć też kasety w katalogu, dlatego zamawiali niewielkie ilości kaset pod własną marką u wielkich producentów taśm. Kasety te najczęściej można było jednak zobaczyć tylko na zdjęciach w prospektach, i wcale niełatwo było je kupić. Teraz są rzadkością i są raczej przedmiotem kolekcjonerskim a nie użytkowym - stąd wysokie ceny. A decyzja należy do nas na wolnym rynku - możemy kupić albo nie, ew. także się potargować...

Ale mi się trafiło.Memorex made in U.S.A,ciekawe pudełko i materiałowa rozbiegówka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W USA podobno nie obowiązywał patent Philipsa, i nazwa i symbol Compact Cassette nie były zastrzeżonym znakiem towarowym - dlatego amerykańskie kasety z lat 70-tych są trochę odmienne od pozostałych.

Daniel22

Gratuluje ciekawa kaseta mam identyczną , zauważ na boku kasety jest sporo dziwnych nr ów teraz nie pamiętam jakieś coś patent , albo na obudowie sprawdż bo ja pisze z poza Polski i nie pamiętam pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

A tu ciekawostka.Wygląda że to taka sama kaseta a na odwrocie już nie taka sama. Ciekawe skąd te różnice.

Ukryta Zawartość

post-14246-100001513 1202043494_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To na przykład kwestia rynku przeznaczenia.

U Maxella zawsze inaczej wyglądały wersje amerykańskie i europejskie. Amerykańska miała tekst wyłącznie po angielsku i a pod kreską adres Maxell Corporation of America (tam też często były drukowane etykiety albo produkowane całe kasety). Europejska (i chyba też "globalna")miała zawsze tekst jeszcze po francusku i niemiecku, bez adresu, a jedynie dopisek "Made in Japan".

W wersjach z wykresami miały też odniesienia do różnych typów kaset, akurat dostępnych na danym rynku. Mam też np. dwie taśmy XLI-S z 1981, które jak widać różnią się jedynie napisem Hitachi Maxell.

To samo dotyczy TDK. Na dole zdjęcia są dwie taśmy SA, od frontu identyczne, ale jedna jest amerykańska, druga japońska, ale mają różne lata copyright (1884 i 1985), jedna jest z wykresem, druga bez.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zastanawiałem się też ostatnio czemu było tyle modeli w danym okresie jednego producenta.

W okresie kiedy nie była bardzo rozpowszechniona kalibracja róznymi modelami można było dojść do największej wierności nagrania dla danego magnetofony. Na jednym lepiej chodził np. XLIS a na drugim UDI.

2 kasetki znalezione w cudzym aucie. Niestety stan taśm jest i w 1 w 2 tragiczny, a takie ładne kasety. Wymiana taśm utrudniona gdyż te badziewstwa mają klejone obudowy

Ukryta Zawartość

post-15888-100001334 1204114369_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako ciekawostka. Rozpakowałem ostatnio do nagrania czerwone maxelle UR, 60 i 90. Pamiętacie napewno specyficzny zapach tych kaset.Ciekawostką jest to że 60 nie pachie tak jak 90, nie ma tego charakterystycznego zapachu:-)

>> gotyk1

Nie wiedziałem nawet, że były jakieś inne. Ja mam dokładnie takie.

Przyznam, że jak na moje potrzeby (a nigdy dobrego decka niestety nie miałem) to te kasety spokojnie mi wystarczały. Ale ja w pewnym okresie nagrywałem na czym popadnie ;)

przemo_sunny, 4 Lut 2008, 20:44

>EF, Super EF, FX, HF, FN. Czym to się różniło? Najbardziej mnie zastanawia kaseta Sony FX. Czy to

>coś pomiędzy EF a HF?

HF jest z nich zapewne "najwyższa". Reszta to modele budżetowe, niższe. Jest jeszcze ZX, zielony, u nas praktycznie niedostępny. Kiedyś były jeszcze FX-I i FX-II. Też zawsze mnie zastanawiało jak się one mają do siebie wzajemnie - czy to tylko różne nazwy z grubsza tego samego, czy też taśmy te faktycznie czymś się między sobą różnią i jedna jest lepsza od drugiej. Sony, niestety, nie podaje nigdzie żadnych konkretnych informacji.

Staram się ich nie używać, bo są takie sobie. Starsze wersje miały jeszcze dobre prowadzenie taśmy, zapewniające równe układanie się taśmy także przy częstym zatrzymywaniu i przewijaniu (nadawały się więc np. do nagrań mowy do późniejszego ich spisywania), natomiast najnowsze nawet tego nie mają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.