Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MaciejLK

o mnie | ignoruj | PW

stat: 193 / 397 / 0

1 Lut 2008, 15:21

gotyk1,

Zobacz, po ile chodzą kasety Pioneera na ebay.us! Kilkadziesiąt dolarów to cena normalna. Oczywiście nie należy traktować tych kaset jako normalne taśmy do nagrywania, to cena dla kolekcjonerów.

Producenci magnetofonów sami nie produkowali kaset, z wyjątkiem Sony, Denona i chyba JVC (ale wszystkie trzy to także firmy nagraniowe i potrzebowały taśm do produkcji kaset nagranych). Dla reszty byłoby to nieopłacalne, natomiast wypadało mieć też kasety w katalogu, dlatego zamawiali niewielkie ilości kaset pod własną marką u wielkich producentów taśm. Kasety te najczęściej można było jednak zobaczyć tylko na zdjęciach w prospektach, i wcale niełatwo było je kupić. Teraz są rzadkością i są raczej przedmiotem kolekcjonerskim a nie użytkowym - stąd wysokie ceny. A decyzja należy do nas na wolnym rynku - możemy kupić albo nie, ew. także się potargować...

Sa takze kasety Technicsa i Akai...

discomaniac71, 10 Lut 2008, 22:37

>Zupelnie nie rozumiem tych zapedow kolekcjonerskich... Mysle ze zarabiaja na tym handlarze najpierw

>wykupujac gdzies za granica za grosze a potem sprzedajac...

Jedni zbierają znaczki, inni monety, a inni kasety... Jednego to bawi, a dla drugiego kaseta służy do nagrywania. Mnie np. w ogóle nie bawią kasety wideo, bo mało czym różnią się od siebie, wizualnie są w ogóle nieatrakcyjne, znikają we wnętrzu magnetowidu i tyle! Natomiast kasety audio poza czysto użytkową stroną i różnicami technicznymi różnią się także stroną wizualną, estetyczną, która swego czasu była bardzo istotnym czynnikiem decydującym o wyborze tego a nie innego modelu, toteż producenci bardzo o nią dbali - czego niemal nie było w przypadku np. kaset wideo.

Co do handlarzy - zapewne, możliwe że ktoś gdzieś wykupuje tanio stare zapasy magazynowe, ale jeśli spojrzy się na amerykański ebay, ceny starych ale zafoliowanych kaset są tam bardzo wysokie. Kupując na ebayu i sprzedając na Allegro wiele się nie zarobi.

discomaniac71, 10 Lut 2008, 22:41

>Sa takze kasety Technicsa i Akai...

Dawne (~1980 ->) kasety pod marką Akai były chyba produkcji TDK. Te popularne u nas w latach 90-tych Akai SX, HX i GX są produkcji jednej z firm koreańskich - identyczne można (było) kupić pod marką Samsung, Memorex, i wieloma innymi - mam m. in. takiego Basfa Ferro Extra I i Sony Super EF.

Dla Technicsa (a także Nationala i Panasonica - to marki koncernu Matsushita) kasety tradycyjnie przez wiele lat produkowało TDK. Wyjątkiem chyba były kasety z serii Technics/National Angrom, które nie wiem skąd pochodziły. Również popularne u nas w latach 90-tych Panasoniki EP pochodziły chyba z jakiejś chińskiej wytwórni - ale te tradycyjne kasety National/Panasonic/Technics, a także Kenwood, Yamaha, Nakamichi, i in., pochodziły od TDK.

Ponieważ kaset tych zawsze na rynku było mało, teraz osiągnęły status kolekcjonerski i odpowiednie do tego ceny, z czego cieszą się posiadacze, a martwią ci, którzy chcieliby je mieć.

Technicznie pewnie nie różnią się niczym od normalnej seryjnej produkcji, może tylko np. na zlecenie Nakamichi węższe były jakieś tolerancje.

"Kupując na ebayu i sprzedając na Allegro wiele się nie zarobi."

^ wczoraj za 25 funtow nabylem 50 tdk ad90 1982r - 2,40 pln/szt.

nie zarobie tylko dlatego, ze mi beda potrzebne ;)

>Koniec świata!

>

>Na Allegro pojawiła się zafoliowana TDK D90 z lat 80-tych za 100 (słownie: sto) złotych!

Bo poprzednia poszła godzinę temu za 105,50 :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A stare Akai rzeczywiście były produkcji TDK, o czym firma uczciwie informuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż, przy cenie 100 zł za bardzo popularną kasetę TDK D90, tyle że zafoliowaną, nawet najzacieklejszy kolekcjoner musi przyznać, że to naprawdę drogo! Żeby to była kaseta rzadka, wyjątkowej jakości, albo niespotykanej długości, albo w wersji na jakiś egzotyczny rynek, byłoby to może uzasadnione, ale to naprawdę bardzo zwykła kaseta! Nie rozumiem skąd tak wysoka cena!

discomaniac71, 11 Lut 2008, 01:03

>Tylko dlaczego te tasmy Akai z przelomu lat 80-tych i 90-tych byly takie kiepskie:(

Cóż, robił je jeden z wielkich producentów koreańskich, na zamówienie chyba kilkunastu różnych firm. Pewnie firmie Akai zależało bardziej na dużej sprzedaży niż na jakości. To samo zresztą dotyczy Panasoników EP - moim zdaniem to słabe kasety. Wcześniej w roli podstawowej kasety National/Panasonic występowało jakieś TDK, pewnie D, a to była wtedy niezła kaseta jak na model podstawowy.

>Cóż, przy cenie 100 zł za bardzo popularną kasetę TDK D90, tyle że zafoliowaną, nawet

>najzacieklejszy kolekcjoner musi przyznać, że to naprawdę drogo! Żeby to była kaseta rzadka,

>wyjątkowej jakości, albo niespotykanej długości, albo w wersji na jakiś egzotyczny rynek, byłoby to

>może uzasadnione, ale to naprawdę bardzo zwykła kaseta! Nie rozumiem skąd tak wysoka cena!

Moim zdaniem to wyłącznie sprawa sentymentu. Typów TDK D z modelu 1986 jest mnóstwo (mam chyba z pięć różnych) a właśnie ten za 100 zł sam kupowałem w Peweksie w 1988 roku (za dolara). Tych podstawowych modeli jest bardzo mało zafoliowanych - były tanie i nikt ich nie szanował, tylko od razu odpakowywał, i to zły, że nie stać go na lepsze. Dlatego piekielnie trudno je zdobyć.

Ale jeżeli ktoś na takiej kasecie 20 lat temu miał nagraną płytę, przy której pierwszy raz się zakochał... zapłaci każde pieniądze.

Zwróćcie uwagę, że na Allegro bardzo kiepsko sprzedają się kasety dobre i rzadkie, które nigdy nie były sprzedawane w Polsce.

Gdy w grę wchodzą sentymenty, trudno oceniać coś racjonalnie. Z racjonalnego punktu widzenia, cena ta jest trudna do uzasadnienia, choć rzeczywiście, zafoliowanych kaset popularnych może być teraz mniej niż tych drogich, dobrych modeli.

Natomiast czy kasety dobre i rzadkie źle sprzedają się w Polsce? To chyba zależy od ceny! Gdybym miał za 100 zł kupić D90 albo Vertexa, nie zastanawiałbym się, którą kupić, ale gdybym miał za Vertexa zapłacić 250 czy więcej, to bym go po prostu nie kupił, bo to już naprawdę bardzo drogo jak na kieszeń moją i prawdopodobnie większości z nas.

Myślę, że to 100 zł za D90 to jednorazowy skok.

To prawda, pewnie jednorazowy... do następnego razu!

Niemal równo rok temu, w marcu 2007, na Allegro sprzedała się kaseta TDK MA90 z 1982 za 160 zł!

Każda następna szła już za 40-60. Teraz mamy tę D. Pewnie za rok znów nas zaskoczy, na przykład jakaś Sony HF....

Vertex rzeczywiście jest swoistą legendą, ale nie sposób sprzedać u nas drogo kasety Triad, Axia, Supertape, Scotch, czy nawet Teac albo Pioneer. Gdy pojawia się taka za 200 zł, podnosi się krzyk niezrozumienia, a na ebayu Pioneer M1 (znany z naszego Allegro) poszedł niedawno za 162 dolary!

To wszystko prawda, ceny tych bardziej kolekcjonerskich kaset na ebay.us i na Allegro są w sumie zbliżone - nie mówię o ofertach sprzedaży popularnych kaset w ilościach bliskich hurtowym, po kilka pudełek, tylko o pojedynczych, stosunkowo rzadkich albo bardzo rzadkich kasetach. Superkasety (MA-XG, Vertex, Sony Metal Master, itp.) i rzadkie kasety firmowane przez producentów magnetofonów (Pioneer, Technics, Yamaha, Nakamichi, itp.) sprzedają się na ebay.us po $50 i więcej, czasem przekraczając $100! - tam też są takie skoki czasami. Taka kaseta kupiona na ebay za taką sumę musi potem u nas na Allegro kosztować 150-200 zł, a to za dużo dla większości kupujących. Nie wierzę w to, że ktoś gdzieś znalazł źródełko Vertexów po $2,50 za sztukę i próbuje na nich zarabiać z 20- czy 30-krotnym zyskiem. Te kasety zawsze były rzadkie i drogie.

Inna sprawa to dość popularne kasety kupowane na ebay po $7-10 a potem wystawiane na Allegro od 50 zł... - to też się zdarza.

Jest to bardzo dobre ferro i cena przyzwoita, nagrywałem i instrumenty i wokal nie reklamuję niskie wystarczająco niskie góra nie obcięta ani nie przypłaszczona, sorry CR-a mam w remoncie testu z natury aktualnego nie zrobię sam kupiłem te kasety w Hurtowni przy ul. Berka Joselewicza w Krakowie.

Polecam i kasety

i Hurtownię

Pozdrawiam

Zbyszek

A co powiecie o TDK SA? Pewnie już było, ale nie mam teraz czasu szukać. Te kasety są łatwo osiągalne, a robią zewnętrznie dobre wrażenie (solidna kaseta, nie to, co te badziewne TDK D i FE).

Jeszcze były HF-X

Ukryta Zawartość

post-14246-100000666 1202750703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marku, to powiem Ci szczerze, że teraz się sam złapałem na własnej pomyłce. Patrząc na Twoje drugie zdjęcie widzę że HF-X jest wyższa po HF-S, a byłem święcie przekonany, że jest odwrotnie. Jak widać cały czas byłem w błędzie. I poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy HF-Pro nie była kasetą sprzedawaną wyłącznie na rynek japoński? Bo tak coś mi się kojarzy.

Rafał,

SA to do tej pory są bardzo dobre taśmy. Jednak jeśli o całość a nie tylko o samą taśmę, to mimo tego że wygladają jak na obecne czasy dość porządnie, to mimo wszystko bardzo dużo im brakuje do ich własnych odpowiedników sprzed kilkunastu lat. Według mego uznania SA w najlepszej formie było w latach 80-tych. A ostatnia seria genialna jakościowo była od zdaje się 1988 lub 1989, ta z szerokim przezroczystym oknem wzdłuż całej kasety.

Tak, HF-X i HF-Pro były tylko na rynku japońskim. W Europie z tej i z następnej serii dostępne były HF, HF-S i HF-ES, a w USA tylko HF i HF-S. Później z USA wycofano i HF-S - zbyt na lepsze kasety typu I był tam znikomy. HF-Pro z rynku japońskiego miała ceramiczny blok prowadzący taśmę, tak jak UX-Pro.

Na rynku japońskim zawsze panowała ogromna obfitość modeli, także typu I, różnych długości w olbrzymiej gamie, a także mnóstwo różnych serii specjalnych itp. W serii Sony UX była np. także UX Master, cała ceramiczna, taka jak dostępna w reszcie świata Metal Master.

No tak, japończycy zawsze lubowali się w szerokiej gamie produktów. Mieli bynajmniej w czym wybierać. A czy HF-X była wyłącznie na rynek japoński przeznaczona? Pytam, bo swego czasu przez krótki okres, ale jednak była szeroko dostępna w sprzedaży na rynku niemieckim.

Myślę, że przeznaczona była na rynek japoński. Ja mam dwie, jedną kupioną w Polsce, a drugą przywiezioną z Niemiec, bez folii. W obu instrukcje na nalepkach były po japońsku, folia oczywiście też w tej kupionej w Polsce. Możliwe że był to jakiś import poza oficjalną dystrybucją Sony, a może i samo Sony sprzedało trochę tych kaset, np. z jakichś zalegających zapasów magazynowych?

Sony miało UX-Master a TDK SA-XG. Notabene te ostatnie często droższe od metali.Chyba dużo rzadsze.

Ukryta Zawartość

post-14246-100000657 1202753767_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Radmar

Dzięki za odp. Niestety wiadomo, że nowe wersje nijak się mają do starych pod względem jakości wykonania. Ale sama taśma mam nadzieję, że będzie dobra i co najważniejsze - jest dostępna w dużych sieciach nie dla idiotów w cenach niższych, niż na alledrogo.

A bogactwo wyboru na rynku japońskim było chyba trochę pozorne. W końcu jak bardzo może się różnić od siebie pięć kaset typu I? Klient zamiast mieć w czym wybierać, nie mógł się zdecydować. Gdy były np. tylko trzy "gradacje" w ramach jednego typu, np. HF - HF-S - HF-ES; D - AD - AD-X, SF - SA - SA-X, wybór był prosty - była to jasna hierarchia, wiadomo było, że są stopniowo coraz lepsze. A potem się to zaburzyło. Np. TDK wprowadziło zamiast AD-X dwa mocno różne modele, AR i AR-X, i szereg wyglądał: D - AD - AR - AR-X, ale w rzeczywistości nie było wcale tak prosto. D była bezdyskusyjnie najsłabsza z nich, ale AR-X nie była pod każdym względem lepsza od AR, a AR nie była pod każdym względem lepsza od AD - w przypadku niektórych parametrów było odwrotnie i TDK zalecało stosowanie konkretnych modeli do określonych rodzajów nagrań. Np. AD miała niższe szumy niż AR, i wyższą wysterowalność na wysokich częstotliwościach - AR tak naprawdę górowała nad AD tylko wyższą wysterowalnością na niskich częstotliwościach, dlatego bardziej nadawała się do nagrywania muzyki z głośnym "beatem". Z kolei AR-X miała najniższe szumy, najwyższą wysterowalność na wysokich częstotliwościach, ale ustępowała AR wysterowalnością na niskich. Nie można więc jednoznacznie powiedzieć, że AR-X była lepsza od AR, a AR - od AD. A biedny kilent, bez wczytania się w dokładne dane techniczne, musiał kierować się hierarchią narzuconą przez marketingowców.

Bogactwo długości to też kwestia pozornie obfitego wyboru. Parę(naście) stron temu Diabolik wkleił skan kasety Sony z rynku japońskiego - gama długości obejmowała chyba z 10 czy 12 różnych! Ale szczerze mówiąc, komu potrzebne są OSOBNE kasety o długościach 40, 42, 46, 50, 54 minut - itd.?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.