Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

O ile wiem, Sony HF-ES i HF-Pro, podobnie jak UX-ES i UX-Pro, różniły się tylko kasetą, która w wersji Pro miała ceramiczną prowadnicę taśmy. Taśma była prawdopdobnie taka sama w kasetach ES i Pro, odpowiednio HF i UX.

Chciałem napisać krótko, wyszło niejasno - oczywiście nie były to taśmy HF i UX, tylko znacznie lepsze. Chodziło mi o to, że HF-ES i HF-Pro miały taką samą taśmę, i podobnie UX-ES i UX-Pro.

Rafał,

jeśli masz możliwość, to myślę, że możesz ze spokojnym sumieniem je kupować. Ja również posiadam kilka sztuk tych SA i mówiąc szczerze, narzekać nie mogę. Aczkolwiek całej prawdy dowiemy się po kilku latach w jakim stanie będzie ta taśma.

Maciej,

to prawda. Czasem faktycznie zbyt duża możliwość wyboru jest większym problemem i wprowadza spore zamieszanie, jednak japończycy byli znani z takich udogodnień. Oni chyba po prostu to kochali. A co do długości taśm, to wiesz, to zależy jak na to spojrzeć i od której strony. Bowiem, fakt, wydaje się, że jest zbyt duże zróżnicowanie i w zasadzie się z Tobą mogę zgodzić, ale mówiąc szczerze sam używam taśm o długości 54 min. i gdyby ich nie było to byłbym nieszczęśliwy, albo bym po prostu używał 60-ek nie wiedząc że są 54. :) Natomiast jednej długości taśm mi brakuje, mianowicie przydałyby się jeszcze 76-tki. Tak więc z mojego punktu widzenia oprócz standardowych 46, 60, 90, 100 przydatne są jeszcze 54 i 76. Dłuższe niż 100 odpadają, bo staram się ich nie używać.

Taśmy 74 lub 75, a niekiedy 80 minut były dość powszechnie dostępne w latach 90-tych, reklamowane jako idealne do nagrywania płyt CD.

Ale przez długie lata ludzie korzystali z typowych długości 60 i 90, rzadziej 45 i 120, a jeszcze rzadziej 30, i nikomu to nie przeszkadzało. Potem wydłużono 90 do 100, a potem zrobiła się moda na "długości idealne do nagrywania CD". A teraz wróciliśmy do korzeni - zostały znów tylko 60 i 90...

Tak w sumie pogrzebałem w swoich starych kasetach i znalazłem kilka moich ulubionych, no to zapodam takowe, które najbardziej mi odpowiadają bo w koncu o slicznych kasetach jest właśnie ten wątek. :)

Pierwsze dwie, starszej daty ale nie do zdarcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18407-100000636 1202761112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne dwie troszke nowsze, i według mnie to ostatnia tak dobrze dopracowana seria, bo nowsze już były troszkę mniej dopracowane jakościowo.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000634 1202761201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz coś z innej stajni, też troszkę starsze wiekowo, ale świetne.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000631 1202761289_thumb.jpg

post-18407-100000632 1202761289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz ciut świeższe, ale równie dobre.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000629 1202761376_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I na koniec jeszcze nowsza UX i nieco starsza - moja ulubiona UX-Pro.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000627 1202761463_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I kolejna partia znakomitych nosników z kolejnej stajni. Moja ulubiona trójca z tej firmy.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000623 1202761566_thumb.jpg

post-18407-100000624 1202761566_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne świetne kasety tym razem nieco mniej znane w naszym kraju i nieco mniej rozpowszechnione. Ale mój RS-BX 606 wręcz je kocha. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100000620 1202761684_thumb.jpg

post-18407-100000621 1202761684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I na koniec taka ciekawostka. Kasety ogólnie uznane za raczje kiepskie, a przynajmniej za gorsze od tych lepszych, ale powiem Wam że ja jestem z nich zadowolony. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100000618 1202761791_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I zupełnie na koniec cudo, raczej w celach kolekcjonerskich, bo do nagrań niestety się nie nadaje. Taśma jest bardzo kiepska, i równie kiepsko brzmi. Ale jako że takowa była kiedys produkowana to myślę, że warto ja również pokazać. Może ktos z Was miał z nia styczność.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000615 1202761931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Radmar

Dzięki za zdjęcia, większość to naprawdę śliczne kasety.

Szczególnie dobre wspomnienia mam związane z TDK AD-X. Niby type I, ale jakie wykonanie! Do tej pory to jest ulubiona z moich kaset, obok podobnej do niej TDK MA z tego samego okresu jak sądzę.

No i Sony UX lubię, ale niestety nie miałem styczności ze starszymi wersjami, tylko z tymi nowszymi.

Radmar, 11 Lut 2008, 19:40

>Natomiast jednej długości taśm mi brakuje, mianowicie

>przydałyby się jeszcze 76-tki. Tak więc z mojego punktu widzenia oprócz standardowych 46, 60, 90,

>100 przydatne są jeszcze 54 i 76. Dłuższe niż 100 odpadają, bo staram się ich nie używać.

Ależ taśmy 76 istnieją! To TRIAD!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> rafal996

>

>Dzięki za zdjęcia, większość to naprawdę śliczne kasety.

>

>Szczególnie dobre wspomnienia mam związane z TDK AD-X. Niby type I, ale jakie wykonanie! Do tej pory

>to jest ulubiona z moich kaset, obok podobnej do niej TDK MA z tego samego okresu jak sądzę.

>No i Sony UX lubię, ale niestety nie miałem styczności ze starszymi wersjami, tylko z tymi nowszymi.

To prawda, stare AD i AD-X były genialne. Juz samo wykonanie kasety mówiło za siebie, do tego fantastyczny nośnik. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że jak na taśmy IEC I, AD i AD-X były najlepsze w swojej klasie. To oczywiście moje odczucie tylko.

Co do serii UX, to zarówno te starsze jak i nowsze z moich fotek, były znakomite i to pod kątem wykonania jak i pod kątek samego nośnika. Gorzej sprawa wygląda z obecnymi, które są dostępne jeszcze w sprzedaży (zielone UX-S). Ich wykonanie pozostawia wiele do życzenia. A co do samej taśmy, to samo jak w przypadku obecnie sprzedawanych TDK SA, okaże się po kilku latach jak bardzo są wytrzymałe i czy np. za 5 lat, nie będą nadgryzione zębem czasu.

Radmar,

Pokazane przez Ciebie kasety, z wyjątkiem oczywiście Sound i być może Magny i Memorexa, pochodzą z II połowy lat 80-tych i początku 90-tych, czyli najlepszego okresu produkcji taśm, gdy kaseta musiała sprostać konkurencji CD, więc maksymalnie dopracowano technologię. To chyba najlepsze i najładniejsze kasety. Okres wcześniejszy to eksperymenty i różne ślepe uliczki (choć niemniej ciekawe), ale okres późniejszy to już zmierzch - producenci zmniejszali gamę produktów, a te, które pozostawały w ofercie, poddawane były ostrej "kuracji odchudzającej" w celu obniżenia kosztów. Oglądając modele z kolejnych lat można zobaczyć, jak zmniejszały się folie ślizgowe, upraszczały resory z filcem dociskowym, znikały nadruki z rozbiegówki, śrubki skręcające połówki kasety, a ostatecznie i metalowe ekrany osłaniające głowice! SKK - Smutny Koniec Kasety!

Ciekawostka: mam niebieskiego Basfa LH, który jest identyczny z pokazaną wyżej Magną Chromdioxid. Pewnie Magna robiła je dla Basfa na zlecenie. Mam też bardzo, bardzo podobną, choć w minimalnych szczegółach inną, Agfę Ferrocolor. Ciekawe...

Trzy różne niebieskie Basfy LH. Dwa górne w typowych dla Basfa obudowach, ostatni na dole chyba identyczny z Magną...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba jednak nie. Obudowę podobną do tej najwyższej, wzorowaną na Basfach, z takimi dużymi wytłoczonymi cyframi w kółkach, oznaczającymi stronę kasety, stosował Chemitex Wiskord, i trafiały one chyba też do polskich firm nagraniowych, do produkcji nagranych kaset, ale były one jakościowo gorsze od prawdziwych Basfów. Po pierwsze, w polskich kasetach okienko było "foliowe", niewielkie, bez sztywnej szybki, podczas gdy w Basfach owo owalne okienko jest sztywne. Poza tym w polskich kasetach rolki wewnętrzne osadzone były na osiach plastikowych, podczas gdy w starszych Basfach osie były cienkie, metalowe (choć w tym niebieskim są już plastikowe).

Masz rację, okienko na pewno było kwadratowe, a nie owalne jak tutaj. Chyba też całość była śliska i błyszcząca, a tu plastik jest matowy z fakturą.

Wiadomo, że to nie były Basfy, ale myślałem że idealne podróbki. Okazuje się, że jednak było wiele różnic.

Spróbuję znaleźć gdzieś taką polską kasetę i zrobić zdjęcie.

Faktycznie Maciej, ten Basf na samym dole to wypisz wymaluj identyczny jak moja Magna. Gdyby nie naklejka to jak dwie krople wody. No ale sporo było takich siostrzanych kaset. Dzisiaj wpadło mi kilka staroci w ręce, łącznie 10 sztuk, prezentują sie bardzo ładnie, jak dam radę to jeszcze je dziś popstrykam i wkleję jak mi sił starczy. A są jeszcze starsze co niektóre, niż te wklejane przeze mnie wczoraj. :)

No to kolejna prezentacja dzisiejszych nabytków. Myślę, że warto było.

Ukryta Zawartość

post-18407-100000501 1202852673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ogólnie kasety troszkę starsze jak widać po grzbietach, ale myślę, że te dwie warto pokazać nieco bliżej, bo są po prostu piękne. Coś w nich jest. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100000499 1202852782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie te starsze kasety były dużo lepsze graficznie. Wkładka była cała kolorowa, tak że jak kaseta stała na półce to była kolorowa na grzbiecia a nie jak później tylko białe mimo że w folii te późniejsze też były ładne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.