Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

doslownie 2 m-ce temu kupilem kilka sa90 w m-markcie za 3,50...nie potrzebowalem wiecej i olalem. teraz zalega ich multum po 6 pln. pazerne gnojki juz zwietrzyly co sie dzieje ;)

inna rzecz ,ze ten sklep to jakis koszmar..nawalone sterty telewizorow z podlaczonym 5.1 i z kazdego napier***a co innego..kakofonia nie do opisania...i wiara chodzi tam kupowac? az sie wierzyc nie chce...

wracajac do tasm - nie daje mi spokoju ten that's em-x gra bardzo dobrze...ale jak metalówka - dynamicnie ale przesterowuje sie na "rdzawo" w niskich HZ... w ogole moje decki glupieją na tej tasmie - czy to nie byl jakis metal

w obudowie type II czasem? zeby nagrac cos dyskretnego pstrykam dolby S ,ale o dziwo nie slysze nic co mnie draznilo.

inna rzecz - jak dziala B/C w sonówkach ES ? korci mnie strasznie szampanska 6ka, ale jesli okaze sie ze dostawie kolejny mebel zona straci cierpliwosc ;]

Zrobiłem dziś rozeznanie no i niestety, TDK SA wywiało ze sklepów w okolicy, zgodnie z tym co poprzednicy mówili. A były tanie jak barszcz (ok. 3,5 zł) i leżało ich sporo. A kupiłem wtedy tylko trzy, myśląc że potem też będą...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

^ wracajac do tematu rolek: te uwazam za najlepsze ever. nie powalają wygladem jak rolki sa-xg ale z daleka widac czy sie obie obracają nawet przy decku bez podswietlenia kieszeni + "kołeczek" zostawiajacy minimalne zalamanie tasmy na kilkunastu doslownie zwojach.

samo zdobienie w duzej mierze uniemozliwia deformacje rolki. tasma tez w nich byla zajebista. sama obudowa zaslugiwala na upgrade [przynajmniej wizualnie dostawala tęgie baty od sony/tdk etc)

Ukryta Zawartość

Faktycznie, miałem tą JVC, nośnik był tak jebitnie dobry, że w pewnym czasie wałkując non stop tą JVC, zacząłem się zastanawiać, czy nie jest to moja najlepsza chromówka jaką miałem. Fakt, były i lepsze, ale ona również była na bardzo wysokim poziomie.

Co do Dolby to w CT-93 C gra najwierniej. Scena, głębia dźwięki są najlepsze. S mniej jeszcze szumi ale średnice i wokalistę lekko cofa. Przed nagraniem sprawdzam na ile szumi płyta i często okazuje się że dolby C wystarcza bo szumy z płyty i tak są wyższe. No i od repertuaru.Jak jest dużo wokalu i muzyki instrumentalnej to prawie zawsze nagrywam na C.

Green Apple

Staram sie nieużywac systemów dolby, co by nie mówic to już nie to samo;

jesli nośnik jest dobry jakosc nagrania jest praktycznie taka sama;

zrobilem troche prób na róznych kasetach a jakis tam szumek :))) bez przesady to wlasnie odróznia sterylnosc CD

od analogu ;))

pozdr

waldek

That's EM-X to taśma metalowa, ale przeznaczona do używania jako Typ II, czyli optymalny prąd podkładu jest niższy niż dla typu IV. Takie taśmy robiło kilka firm w latach 80-tych i na początku 90-tych (TDK HX i HX-S, Denon HD8, That's CD/MH, Memorex CRXII, Realistic M II). Ich charakterystyczną cechą, poza typową dla taśm metalowych wysoką wysterowalnością na wysokich tonach oraz szumami wyższymi niż w zwykłych taśmach typu II, była bardzo wysoka czułość, ok. +3,5 dB względem taśmy odniesienia IEC, co predystynowało je do użycia raczej w deckach z kalibracją poziomu/czułości (Level/Sensitivity).

V12

>inna rzecz - jak dziala B/C w sonówkach ES ? korci mnie strasznie szampanska 6ka, ale jesli okaze

>sie ze dostawie kolejny mebel zona straci cierpliwosc ;]

Krótko powiem, różnie.

Mój pierwszy 950ES nie wspólpracuje dobrze z Dolby, natomiast kolejny którego kupiłem na pewnych kasetach bardzo ładnie nagrywa w Dolby.

970ES nagrywa w Dolby bez problemu na wielu kasetach

990ES, 6ES raczej do używania bez Dolby

Teac 6030 S najlepsza maszyna do Dolby, praktycznie na każdej kasecie można wyregulować by było dobrze

Exelia XK7000 - bardzo dobrze na dolby S

Podsumowując. Dolby ma szansę być bardzo dobrym układem ale musi być precyzyjnie zestrojony, co wygląda różnie w obrębie tego samogo modelu i jest cechą indywidualną danego decka. Wyłamuje się z tego TEAC 6030, który dzięki oddzielnej kalibracji BIAS i LEVEL dla każdego kanału daje bardzo dobre rezultaty z Dolby.

Witam. Jutro jadę do londynu na 4 dni i mam zamiar zachaczyć o jakiś mały lub duży sklepik z dobrymi kasetami (jeżeli takowy znajdę) czy znacie jakieś fajne sklepy w londynie które mają kasety? Gdzie miałbym szukać? W internecie niestety nic nie wyszukałem.

Nie wiem jak z Londynem, ostatnio byłem rok temu, kiedy kasety mnie średnio interesowały i nie sprawdzałem. Ale byłem w zeszłym tygodniu w Dublinie i wchodziłem do wielu sklepów w poszukiwaniu kaset - bez rezultatu! Gorzej niż w Polsce, bo nie znalazłem ANI JEDNEJ, nawet zwykłych ferro. Jak pytałem to dziwnie na mnie patrzyli i nie potrafili powiedzieć, czy jeszcze gdzieś dostanę.

A propos nietypowych długości taśm: popatrzcie, co zdobyłem.

To już nie jest długość nietypowa, ale jakieś kompletne dziwactwo! W dodatku szwajcarskie.

Gdyby ktoś nie uwierzył w "99", to na wkładce jest wyraźnie wydrukowane: 2x49,5 minuty!

:-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze, ze pan "mar211" pozazdroscil innym naciągaczom i szuka jeleni na starsze modele tdk D:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale ja osobiscie polecam obserwowac innych sprzedawców, tych nieco zdrowszych jak np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^ zamiast dubla chcialem wkleic ten żarcik...

Ukryta Zawartość

a jesli juz ktos uprze sie na sony to bardziej ka6 czy 990es? nie ukrywam ,ze 6ka bardziej mi sie podoba - nie mam w niej tego zdziadziałego nadęcia ala drewniane boki (o zgrozo) - bedzie tez na pewnonowszy wiec mniejsz eryzyko "ubitych" docisków... ale jezeli 990 gra lepiej, musialbym sie jeszcze zastanowic.

przydalby mi sie jakis solidny zwierz z dobrze dogranym dolby B - zebym mogl nagrywac tasmy zdatne do uzycia przez osoby trzecie (skos glowicy sobie dostroją ;P )

nie jestem na tyle towarzyski zeby spraszac ludzi do siebie..ale zarażać kasetami owszem lubię..

Diabolik,

no faktycznie ciekawy egzemplarz, to chyba jeszcze pochodzi z czasów kiedy o kasetach o długości 100 minut nikt nawet jeszcze nie myślał. Ciekawi mnie tylko, czy ta wartość 49,5 minuty dla jednej strony jest faktycznie tak ściśle utrzymana bez mała co do sekundy, czy ma jakiś tam zapas i siłą rzeczy jest "setką".

Co do tej aukcji:

Ukryta Zawartość

To chyba nie jest przykład "zdrowej" aukcji, jak napisał v12 - raczej przykład niedoinformowania bądź zwykłej pomyłki. Być może sprzedawcy chodziło o 12,- zł za sztukę a nie za wszystkie 16 sztuk. Ciekawe, czy do transakcji faktycznie doszło. Jeśli tak, to gratulacje dla kupującego - jego szczęście.

Przecież nie trzeba się znać na cenach żeby natychmiast zauważyć, że nawet kasety używane są z reguły wystawione za kilka złotych. A tu wyszło 0,75 zł za sztukę. A te kasety są znacznie więcej warte, nawet nie biorąc pod uwagę wartości kolekcjonerskiej!

Ja, wystawiając np. płytę, której wartości nie znam, najpierw sprawdzam ile chcą za nią inni. Jeśli chcę szybko sprzedać, a na cenie mi specjalnie nie zależy, to wystawiam za połowę albo trzy czwarte przeciętnej ceny. Ale nie za jedną dwudziestą!

Ukryta Zawartość

Właśnie się doczytałem, że w aukcji jest wyraźnie napisane: "cena dotyczy 16 sztuk".

Tym bardziej nie rozumiem, o co chodzi? Może to jakaś prowokacja instytutu badania opinii na tym forum? :-))

Dzisiaj nagrywałem TDK SA z 1979 roku. I tu miła niespodzianka. Pioneer skalibrował taśmę idealnie. Naprawdę kopia na niej brzmi świetnie. Utwierdza mnie to w przekonaniu że dobre taśmy to taśmy z końca lat 70 do wczesnego początku 90.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem dzisiaj rano w kiosku takie kasety, może ktoś powiedzieć co one są warte i jakiej są klasy?

Ukryta Zawartość

post-759-100008283 1204709509_thumb.jpg

post-759-100008284 1204709500_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to moje londyńskie zakupy - w sumie z 4 dni urlopu poświęciłem 1 na szukanie kaset ale było warto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-15888-100008271 1204714294_thumb.jpg

post-15888-100008272 1204714289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tych kaset większość pójdzie na handel, zostawię sobie po kilka sztuk do kolekcji :D JEżeli kogoś to interesuje to na ost zdjęciu ja przed sklepem w któym kupiłem wszystkie TDKi

Ukryta Zawartość

post-15888-100008269 1204714447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepsze z nich jest Cabrio, w jakimś niemieckim teście uzyskało na tyle dobrą ocenę by wejść do klasy wysokiej, podczas gdy najlepszy z pozostałych Raksów, SD-SX, znalazł się w klasie średniej.

I rzeczywiście, Maxell SQ z jednej serii najwyraźniej pochodził z fabryk Raksa, natomiast z drugiej serii - gdzieś z Dalekiego Wschodu.

gotyk1,

no ładne zakupy. Tak w ogóle to az mi się nie chce wierzyć patrząc na to zdjęcie, że istnieje sklep który z kasetami audio i video jak sam napis pokazuje. Ale jak wykupiłeś wszystkie TDKi to sklep teraz chyba upadłość ogłosi. :)

A tak BTW, co będziesz chciał z tych kaset sprzedać? Bo może bym cos odkupił od Ciebie do kolekcji. :) Daj znać na PW, oki?

• 2 tygodnie później...

Wydaje się, że niektórzy stosowali cieńsze taśmy nawet w długości C60! Porównajcie zdjęcia.

Mam co najmniej kilka takich "chudych" kaset typu "no name", ale stary Philips to jednak pewne zaskoczenie.

Ukryta Zawartość

post-15808-100007126 1205867883_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.