Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

lucas22, 22 Lis 2008, 19:22

>2) Tak mi się widzi, że UDXL II C90 miała taśmę cieńszą od C60, bo tak jakoś mało jej na rolce.

90-tki zawsze miały taśmę cieńszą od 60-tek, bo nie zmieściłaby się w kasecie! Maksymalna długość 60-tki jaką dawało się upchnąć to ok. 66 minut - potem taśma zaczynała się już ocierać o ścianki kasety. Niektóre kasety miały nawet nieco pocienione ścianki w tych miejscach. Standardowo 60-tka miała łączną grubość (podłoże + warstwa magnetyczna) 18 mikronów, 90-tka - 12 mikronów, a 120-tka - 9 mikronów. Na ogół cieńszej warstwie podłoża towarzyszyła też nieco cieńsza warstwa magnetyczna, ale producenci taśm nieczęsto się tym "chwalili" (bo i nie był to powód do chwały). Nigdy nie znalazłem żadnych danych technicznych taśm 100 albo 110, ale wydaje mi się, że miały one grubości pośrednie pomiędzy 90-tką a 120-tką - średnica szpuli z nawiniętą taśmą była dla wszystkich czterech długości mniej więcej taka sama, a więc taśmy musiały różnić się grubością. Typowej 90-tki na pewno nie udałoby się upchnąć aż 100 minut, więc taśma na pewno była cieńsza, ale też nie była to na pewno 120-tka przycięta na krótszą długość. Podobnie było chyba ze 110-tkami.

>>lucas22,

>czerwone LH-E I mają sporą wartość sentymentalną - mieliśmy je prawie wszyscy, nagrywaliśmy na nich,

>słuchalismy...

"Prawie" robi wielką różnicę. :-) Jako makselowiec, Basfów nie miałem, nie nagrywałem, nie słuchałem! :-)

Zawsze lubiłem za to Agfy - głównie za design.

>> Oj przyznaj się, że ta seria BASF podoba Ci się:-)

No dobra, niech będzie. Ładna jest, zwłaszcza LHMI. Tylko dlaczego te metale takie drogie... :-)

>> Dopominam się o fotografię Twojej kolekcji TDK rocznik 1982.

Oto ona. Dla porównania pozwoliłem sobie załączyć kasetę OD, choć to tylko rynek japoński. Poniżej także dwie bardzo ciekawe wersje - skrajne długości podstawowego modelu D.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-100000775 1227406620_thumb.jpg

post-15808-100000776 1227406620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

C-180 - jak to już było chyba nawet w tym wątku, nadawała się jedynie do nagrań głosowych, a ze względu na cienką taśmę, chyba nawet niewskazane było jej szybkie przewijanie (naprężenia na skutek nagłego startu czy zatrzymania przy szybkim przewijaniu). Zresztą nie ma się co dziwić, ta taśma była niemal przezroczysta.

Jajcasz, domyśliłem się, że literówka Ci się wkradła. Jednak fajnie by było gdyby mama też zbierała kasety. Wyobraziłem sobie swoją jak kasety zbiera. :)

Kto da więcej? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paint Rulez ;)

Ale fakt, że ta 180-tka robi wrażenie, ja z najdłuższych mam Maxwella UR120, potem RAKSa SD-X 100 i TDK SA100.

Przy okazji odnośnie RAKSa - jestem mile zaskoczony trwałością tych taśm.

Małe szaleństwo było.Tej XLIS to nie widziałem wystawionej do sprzedaży przez ostatnie dwa lata ani razu.Były tylko z serii poprzedniej dochodząc do $70.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Green Apple,

A to Ty wygrałeś tę XLI-S? :-)

Jeśli tak, to witamy w klubie! Na razie chyba tylko ja i lucas taką mamy.

>>lucas

Folia od D180 jest w porządku, kolor to efekt skanera. Nie miałem czasu zrobić zdjęcia i wrzuciłem stary skan.

Tak, udało mi się. Nie sądziłem że jak się rano obudzę to będzie moja.Zalicytowałem i poszedłem spać.Sądząc po tempie licytacji sądziłem że zatrzyma się gdzieś na $150.

To ja się pochwalę moimi nabytkami. Zdjęcia cyknięte pospiesznie. Niestety, nie mam XLI-S z 85 - to kaseta dość trudna do zdobycia. A kiedyś kosztowała jakieś drobne dolary...

Ukryta Zawartość

post-16389-100000719 1227472511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś już zamieszczałem te zdjęcia, ale ponieważ temat wypłynął ponownie, robię to raz jeszcze. Od góry:

Taśma TDK D-180 z 79 roku

Wnętrze kasety D-180 z 79 roku

Wnętrze kasety D-180 z 82 roku

Seria z 82 roku to chyba był koniec produkcji tych kaset. Pewnie nie było już na nie wielkiego zapotrzebowania - popularne stały się dyktafony z autorewersem, a takie było główne zamierzone zastosowane tych taśm. Taśma ma bardzo niską czułość i dynamikę, i do zapisu muzyki po prostu się nie bardzo nadaje.

Ukryta Zawartość

post-16389-100000716 1227472970_thumb.jpg

post-16389-100000717 1227472970_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No no, Maciej! :-))

Tej UDXLI sam szukałem od bardzo dawna! Tylko raz ją widziałem na ebayu, jakiś rok temu. Teraz wreszcie mam ją dostać, powinna przyjść za parę dni. Nie mam niestety wcześniejszej wersji, z kasetą w "jodełkę".

Niesamowite.

Popatrzcie na to zdjęcie. Przegrałem tego Maxella na ebayu ponad rok temu. A przecież to bez wątpienia ten sam egzemplarz, który właśnie pokazał Maciej! Czad! :-))

Zresztą niedawno tutaj na forum ktoś pokazał kasetę, którą na 99% latem sam wysłałem do Stanów...

Niezbadane są ścieżki kaset! :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy zbieraniu TDK jak i Maxelli można się zagubić biorąc pod uwagę rynek europejski, japoński i usa.Niektóre modele się powtarzały ale w innej nieco szacie graficznej a innych nie było tu albo tam.

Kiedyś też raz widziałem UDXLI ale nie udało się. Poszedł za $52. Nie sądziłem że te wysokie modele typu I osiągają tak wysokie ceny. Jak to ktoś wcześniej napisał pewnie były mało popularne bo za ich cenę można było już kupić średniego chroma. Mała sprzedaż to i mało ich przetrwało do dzisiaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Green Apple, 23 Lis 2008, 22:41

>Kiedyś też raz widziałem UDXLI ale nie udało się. Poszedł za $52.

Pamiętam te aukcję i to zdjęcie. Też wtedy przegrałem...

Diabolik, 23 Lis 2008, 22:50

>Green Apple, 23 Lis 2008, 22:41

>>Kiedyś też raz widziałem UDXLI ale nie udało się. Poszedł za $52.

>

>Pamiętam te aukcję i to zdjęcie. Też wtedy przegrałem...

No i wydało się! Przegraliście z moim znajomym, który kupił ją dla mnie na moją prośbę. Dopiero niedawno do mnie dotarła.

Green Apple, 23 Lis 2008, 22:01

>Nagrywałeś jakąś muzykę na D180?

Ta D180 z 79 roku ma nagraną muzykę poważną, chyba z jakiegoś niemieckiego koncertu. Niestety, nagranie jest bardzo ciche, na poziomie poniżej -10 dB. Ale brzmi ogólnie znośnie, nie ma wrażenia jakiegoś zachwiania równowagi tonów czy tp.

Próbowałem coś nagrać na tych kasetach, ale nagrania muzyczne właśnie tak wychodziły - cicho. Zresztą nie udało się tej taśmy skalibrować w żadnym z magnetofonów w których próbowałem - ani z kalibracją automatyczną, ani ręczną z generatorem i wskaźnikami. Przede wszystkim, czułość i wysterowalność są bardzo niskie. Ustawiasz poziom zapisu 0 dB, wychodzi -10, a przy próbie zwiększenia poziomu nagrania są zniekształcone, co wskazuje na niską wysterowalność. To kaseta do zapisu mowy, pozwalająca na nieprzerwany zapis 90 minut bez konieczności odwracania taśmy.

Co ciekawe, TDK zaczęło robić taśmy C-180 chyba już na początku lat 70-tych, ale ostatnią serią o jakiej słyszałem była seria z 82. Potem chyba to zarzucono - pewnie nie było już zapotrzebowania.

Na taśmę tę TDK ma pewną liczbę patentów, co jest zaznaczone na opakowaniu. Zastanawiam się, jaka była technologia produkcji tej taśmy, bo jakoś nie wydaje mi się, by było to konwencjonalne, ale bardzo cienkie podłoże, powleczone konwencjonalnie warstwą magnetyczną. Przede wszystkim taśma jest przezroczysta, jak rozbiegówka.

Oto skan najstarszej TDK C-180, który dostałem od kolegi. Niestety, kasety nie mam, ani nigdy jej nie widziałem.

Ukryta Zawartość

post-15808-100000682 1227485560_thumb.jpg

post-15808-100000683 1227485560_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Green Apple, 23 Lis 2008, 22:41

>Kiedyś też raz widziałem UDXLI ale nie udało się. Poszedł za $52.

To znajomy kupił ją dla mnie, na moją prośbę. Nigdy wcześniej ani nigdy później jej nie widziałem. To była dość krótka seria chyba z 83 roku, już w nowych "kanciastych" obudowach, ale na rynek amerykański ciągle jeszcze ze starą nazwą.

Co ciekawe, na rynku japońskim już te stare modele, "w jodełkę", nazywały się XLI i XLII, bez UD w nazwie. W Europie zmiana nazwy z UDXL na XL zbiegła się ze zmianą obudowy, a w USA zmieniono obudowy a pozostawiono stare nazwy UDXL o ustalonej już renomie - prawdopodobnie dlatego, że klient amerykański jest bardzo wrażliwy na markę/nazwę i chyba trochę podejrzliwy wobec zmian - firma zapewne nie chciała ryzykować spadku sprzedaży wskutek jednoczesnej zmiany i nazwy, i wyglądu, i postanowiła nie zmieniać za dużo na raz.

> Nie sądziłem że te wysokie modele

>typu I osiągają tak wysokie ceny. Jak to ktoś wcześniej napisał pewnie były mało popularne bo za ich

>cenę można było już kupić średniego chroma. Mała sprzedaż to i mało ich przetrwało do dzisiaj.

Właśnie! Obecne wysokie ceny wynikają z rzadkości tych taśm. Produkowano ich ilościowo chyba mniej niż metalowych, przynajmniej od jakiegoś momentu w latach 80-tych. Kosztowały praktycznie tyle co "chromówki" a niekiedy i więcej, więc ludzie kupowali raczej "lepszą" chromówkę. Tylko u nas za czasów Pewexu sprzedawało się ich więcej, bo mało kto miał magnetofon, który "łykał" chromówki... Także mniej więcej od połowy lat 80-tych najlepsze typy I praktycznie niemal całkowicie zniknęły z rynku USA, i w Europie też mało się ich sprzedawało, tylko rynek japoński ciągle darzył je dużym sentymentem i tam był ich ciągle duży wybór (np. przez pewien czas można było kupić jednocześnie po pięć modeli: TDK AE, AD, AD-X, AR, AR-X, i Sony HF, HF-S, HF-X, HF-ES i HF-Pro).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.