Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

DIBUNIA, 28 Kwi 2009, 21:54

>Kto z Forumowiczów wie czy długość taśmy magnetofonowej ma znaczenie ( biorąc pod uwagę fabryczną

>długość C-60 lub C-90 lub C-120) dla wartości czułości taśmy ?

Dość duże. Parametry elektroakustyczne taśmy zależą od grubości warstwy magnetycznej, a ta jest cieńsza w długich taśmach. Poprawia to nieco wysterowalność na wysokich tonach, ale reszta parametrów raczej pogarsza się. Czułość też przeważnie jest niższa. Różnice między C-60 i C-90 są stosunkowo niewielkie, ale parametry C-120 potrafią już być istotnie gorsze.

MaciejLK, 28 Kwi 2009, 22:59

>DIBUNIA, 28 Kwi 2009, 21:54

>

>

>>Kto z Forumowiczów wie czy długość taśmy magnetofonowej ma znaczenie ( biorąc pod uwagę fabryczną

>>długość C-60 lub C-90 lub C-120) dla wartości czułości taśmy ?

>

>Dość duże. Parametry elektroakustyczne taśmy zależą od grubości warstwy magnetycznej, a ta jest

>cieńsza w długich taśmach. Poprawia to nieco wysterowalność na wysokich tonach, ale reszta

>parametrów raczej pogarsza się. Czułość też przeważnie jest niższa. Różnice między C-60 i C-90 są

>stosunkowo niewielkie, ale parametry C-120 potrafią już być istotnie gorsze.

A jak porównamy Metal 90 min z Metal-em 110 min np Denon-a?

przewiń 10min z c-110 i zobacz ile zostalo na "pełnym" hubie..najprawdopodobniej tyle samo co na pelnej rolce c-90,jezeli mniej tzn ze uzyli c-120tki i mozna sobie taka taśmą...

c-60 to max jesli mnie ktos pyta.

A może warto nagrywać na C-46 ponieważ one są pewnie najlepsze i dla mechanizmu magnetofonu i sam materiał będzie pewnie najmniej narażony na utratę właściwości ( elastyczność i odkształcenia taśmy) w związku z długotrwałym użytkowaniem ?

DIBUNIA, 29 Kwi 2009, 09:59

>A może warto nagrywać na C-46 ponieważ one są pewnie najlepsze i dla mechanizmu magnetofonu i sam

>materiał będzie pewnie najmniej narażony na utratę właściwości ( elastyczność i odkształcenia taśmy)

>w związku z długotrwałym użytkowaniem ?

Nie, taśma stosowana w C-60 jest już najgrubsza, i w krótszych kasetach stosowana jest taka sama, tylko jest jej mniej.

jest jej mniej - pelna rolka nawijajaca obraca sie szybciej,a co to oznacza -wiadomo.

odwijana rolka tez ma mneijsza powierzchnie i stawia mniejszy opor (bez wzgledu na uzyte slizgacze)

osobiscie jestem za c-46.

c-60 ok,

a c-90 tylko pod nagrania 2 kategorii.

Ahoj,

Oto moje ostatnie, trochę przypadkowe, nabytki.

Axia ma bardzo ładne szpulki z trzema nacięciami. Ciemne pasy, co trochę widać, to nie jest część obudowy z czarnego tworzywa, a jedynie ciemniejsze fragmenty tego przezroczystego - nigdzie indziej nie widziałem takiego rozwiązania. Aż sobie chyba jedną rozpakuję...

W rogu pudełka widoczne jest wygrawerowane logo Axia. Ciekawy jest podział "marketingowy" taśm: żelazowa nosi dopisek "Extra Heartful Sound", a chromowa "Extra Soulful Sound". Sam nie wiem co bardziej pożądane :-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kaset Sony prawie nie zbieram, jakoś nie przepadam za nimi. Ta jednak jest wyjątkiem.

Była tu już umieszczana, ale ja też chcę pokazać swoją. Śliczności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wróciłem dziś z Niemiec. Moją uwagę zwróciły popularne, licznie reprezentowane na dworcach kolejowych kosze do segregowania śmieci. Popatrzcie, co jest zaliczone do kategorii "restmuell" czyli "inne odpadki"!

Logo IEC I jest błyszczące, wygląda na to, że to LH Maxima I z małym oknem. Lucas, popatrz, jako stary Basfomaniak będziesz wiedział najlepiej :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o C-46, to zdarzało się przekłamywanie czasu na licznikach czasowych, które pokazywały czas nie na zasadzie stopera, lecz zliczania obrotów. Miałem to nawet w instrukcji od RS-BX606 opisane. Ciekawostką jest, że C-46, w których były duże szpulki mogły przekłamywać czas o maksymalnie 1 minutę, podczas gdy C-46 z małymi (standardowymi) szpulkami przekłamywały o nawet 3 minuty. Widać dzięki temu jakie znaczenie ma nawet średnica zastosowanej szpulki w kasecie.

"Diabolik", ładne zakupy, ładne. Szczególnie UX-Pro na pukcie których mam akurat bzika. :) A co do Restmüll to chyba faktycznie jest to Maxima.

Z tego plakatu o odpadach wynika że ludzie są po prostu głupi! :-/ Niech sobie kupią płytę CD-R w spożywczaku za 60 groszy, jeśli w ogóle się nagra pogra im może 2 miesiące i to ciulowo :-/

"[...] Lucas, popatrz, jako stary Basfomaniak będziesz wiedział najlepiej :-))"

Diabolik,

Też niedawno byłem u naszych zach. sąsiadów i to widziałem. Powiem tylko tyle: żal serce ścisnęło:-(

dopiero dzisiaj odkryłem ten (super) temat - ukłony dla założyciela i uczestników (z wyj. tych, którzy nie rozumieją sensu takich wątków), oj, odżyły wspomnienia drugiej połowy lat 80 - tych,

i okazuje sie dość sporo tutaj prezentowanych kaset przerobiłem, uwzględniając krótki okres nasilenia pewexowych zakupów (1986-1989) w celu nagrywania z tunera na sprzęcie diory,

dźwiękowo najlepiej wspominam lepsze żelazówki TDK, hitem było SA-X, co ciekawe na chromówkach nie było lepiej, pewnie to wynikało z ograniczeń magnetofonów diory, również wyroby maxwell, natomiast nieco ustępowały kasety BASF w podobnyh cenach.

RS-TR373, 30 Kwi 2009, 15:41

>Z tego plakatu o odpadach wynika że ludzie są po prostu głupi! :-/ Niech sobie kupią płytę CD-R w

>spożywczaku za 60 groszy, jeśli w ogóle się nagra pogra im może 2 miesiące i to ciulowo :-/

wiesz mi ze niektorzy przegrywaja analogi (plyty, kasety, szpule) bo uwazaja ze beda trwalrze lub nie maja juz urzadzen (sam kilka razy przegrywalem) a wszystko zalezy tak naprawde od warunkow przechowywania ale to prawda analoci sa twarlsze i przechowywanie jest latwiejsze :)

"hazardzista5", witaj w klubie. My tu wszyscy nawiedzeni jesteśmy na tym punkcie i zakręceni (na szpulki). :) To teraz zaczniesz kasety na nowo kupować i wybierać ze śmietników i piwnic znajomych... tak jak my, hehe. :)

A z tym przegrywaniem, to mówiąc szczerze ja też tak robię. Co prawda nie przegrywam tego na płyty CD-R/RW, ale robię zgrywkę na HDD i pozostawiam. Po co to robię? Z jednej strony, mam zbyt pusty HDD i czymś go trzeba zapchać (to tak półżartem), a tak na poważnie to chyba tylko po to, żeby mieć kopię awaryjną tak na wszelki wypadek. :)

A Niemcy to wcale tak szczerze mówiąc nie wrzucają kaset do tych pojemników na Restmüll. Chyba nie są wcale tacy naiwni jak by się nam mogło wydawać po tym plakacie. Oni też trzymają co dobre i wcale tak chętnie sie tego nie pozbywają, przynajmniej co niektórzy.

Dzisiaj udało mi się pożyczyć od znajomego raczej rzadko spotykaną kasetę. Gdy ją sfotografuję, wrzucę zdjęcia. Niestety, raczej nie ma szansy by udało mi się tę kasetę od niego odkupić czy w inny sposób "wycyganić"...

Ta kaseta to fabrycznie nagrana kaseta indonezyjskiej firmy nagraniowej Aquarius.

Niby nic specjalnego, ale nigdy nie widziałem BASFa Ferro Super z tej serii!

Gdy przeglądałem wspomniane tu kiedyś niemieckie forum poświęcone kasetom, znalazłem tam informację o kasetach BASFa produkcji dalekowschodniej - robionych w Malezji czy Indonezji. Pokazywano nawet pewne drobne różnice w stosunku do bardzo podobnych kaset produkcji europejskiej. Być może ta pochodzi z owej dalekowschodniej wytwórni. Kaseta, w przeciwieństwie do innych znanych nam BASFów, nie ma nabitego numeru seryjnego. Natomiast na grzbiecie naniesiony jest srebrną farbą napis określający jej typ (na pierwszym zdjęciu widać odbicie).

Ukryta Zawartość

post-16389-100006260 1241181879_thumb.jpg

post-16389-100006261 1241181879_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście pomyliłem się przy załączaniu zdjęć - na pierwszym jest wkładka od kasety innej serii.

Na pozostałych zdjęciach - taśma. Taśma jest bardzo ciemno-brązowa, niemal czarna, natomiast rozbiegówka - typowa dla BASFa z owego okresu, z czterema czarnymi kreseczkami co 2,6 cm. Taśma klejąca którą przyklejono rozbiegówkę jest biała (w nieco późniejszych BASFach była przezroczysta z naniesionymi cyferkami)

Ukryta Zawartość

post-16389-100006256 1241182249_thumb.jpg

post-16389-100006257 1241182249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam miłośników kaset. Dostałem ostatnio takiego Basfa, jest "nowa", nieużywana. Na pewno gdzieś tu była, ale ciężko tego teraz szukać. Ciekawy jestem co to za kaseta, jaki okres, jaka jakość nośnika i postanowiłem się zwrócić z pytaniem do fachowców :) Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-17871-100006246 1241192058_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba nawet wiem od kogo ją nabyłeś :) Sprzedawca mar211 lub layla222 - to jeden gość sprzedaje, te BASF'y ma po 5 zł za sztukę. Co do jakości to na pewno jest dobra jak przystało na firmę BASF, sam też nie miałem z tą wersją do czynienia. A co do wieku to pochodzi z lat 70-tych, ewentualnie końca 60-tych, to w końcu jeden z pierwszych BASF'ów.

Nie kupiłem wcale, dostałem w formie gratisa do innego zakupu :) Kasetka bardzo mi się podoba z wyglądu i w sumie tylko o to mi chodzi, ale z ciekawości pytam też o jakieś dodatkowe informacje o niej. Dzięki za odpowiedź.

Ten BASF, wg mej wiedzy, pochodzi mniej więcej z 75-76 roku. LH to model podstawowy, ale nienajgorszy.

Przy nagrywaniu takich kaset obecnie trzeba pamiętać, że ówczesne kasety typu "normal", zwłaszcza produkcji europejskiej, dostosowane były do niższych prądów podkładu, i mogą mieć dość niską czułość. Zdecydowanie wskazana jest kalibracja magnetofonu.

Tak się składa że u tego sprzedawcy kupiłem ostatnio mały zestaw 8 sztuk zafoliowanych, nie zapłaciłem jeszcze więc może przy okazji wezmę takiego BASF'a i sam przetestuję.

Wie ktoś może coś o tych kasetach? Wydaje mi się że to coś pokroju ACME...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.